bea-sjf 01.09.05, 09:34 Pomona -grecka bogini owoców ,sadów .Gdzie znajdę mit o niej ????Kto wie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: Mit o Pomonie 01.09.05, 10:48 Pomona była boginią z mitologii Rzymian, ukochaną Wertumnusa ( boga etruskiego). Trochę ogólnych możesz o niej znaleźć w "Mitologii starożytnej Italii" A. Krawczuka, mit w "Mitologii" J. Parandowskiego i "Metamorfozach" Owidiusza. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Mit o Pomonie 01.09.05, 10:57 Dziękuję :) Trzeba będzie po raz trzeci zaopatrzyć się w Parandowskiego ( ta książka wybitnie się nam gubi;) A Pomona była rzymska boginią ,rzecz jasna ,tyle ,że mam mocne zakręcenie na imiona greckie i jakoś tak mi się z rozpędu napisało . Odpowiedz Link
i2h2 Re: Mit o Pomonie 01.09.05, 11:04 Nie martw się, większości się mylą mity greckie z rzymskimi, ze o imionach bóstw nie wspomnę ;-) A gdybyś chciała skan z Parandowskiego albo Krawczuka, to daj znać: jutro mogę Ci wysłać ( Owidiusza nie mam, niestety). Pozdrawiam Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Mit o Pomonie 01.09.05, 11:52 Oj ,bardzo poproszę :)Podobno mit jest bardzo ładny,nie wiem tylko czy jest w całości gdzieś opisany ( po polsku ). Pozdrawiam już wrześniowo (ach jak pachnie owocowo :)) Odpowiedz Link
kulju Re: Mit o Pomonie 01.09.05, 17:43 Czesc Beata, Niestety po angielsku, ale polecam strone ;) www.online-mythology.com/vertumnus_pomona/Pozdr, Magda Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Mit o Pomonie 02.09.05, 15:08 Kulku ,dziękuję za link ,sama przeszukałam tyle stron ,że mi się odechciało (przy jednoczesnym limicie czasowym ).Ta strona jest ekstra ,już mam w ulubionych :) hejka - Odpowiedz Link