peztra 12.10.06, 09:21 Czytał ktoś? www.wydawca.com.pl/index.php?s=info&kat=1&dzial=77&poddzial=0&id=1398 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: "Igor" nominowany przez IBBY 12.10.06, 09:32 Dowiedziałam się o tej nominacji akurat kiedy zaczęłam czytać drugą książkę tej autorki - "Rokko" ;-) Teraz z tym większą ciekawością się za nią wezmę - jeśli "Igor" jest podobny w klimacie, to taka dość gorzka proza, realistyczna, bez "podlizywani się" nastoletniemu czytelnikowi. Odpowiedz Link
aska90 Re: "Igor" nominowany przez IBBY 20.10.06, 18:28 "Igora" Przeczytałam, zachwyciłam nim się (sama jestem dys..., chociaż z racji wieku juz dawno wyćwiczoną) i podsunęłam zaprzyjaźnionemu nastolatkowi. Skończył w ciagu jedenj nocy i stwierdził, ze teraz duzo lepiej rozumie problemy swoich kolegów dyslektykow. Z ciekawości sięgnęłam po "Rokko", ale to już nie było to. Poczatkowy pomysł rozmył się. Cokolwiek zniesmaczyły mnie przeklenstwa. NIe uwazam, ze nie powinno ich byc w ksiązkach, ale... Jakiś czas temu w ręce wpadła mi ksiązka dla dorosłych Barbary Ciwoniuk "Wszystko inne poczeka". Wrażenia? Mam nadzieje, że autorka pozostanie przy pisaniu książek dla młodzieży. Notabene, w listopadowych "Nowych Ksiązkach" jest obszerna recenzja Igora, Rokka i dwóch innych powiesci z tej serii. Odpowiedz Link
littk_a dot. Rokka 20.10.06, 21:06 Cokolwiek zniesmaczyły mnie przeklenstwa. NIe uwazam, ze nie powinno > ich byc w ksiązkach, ale... Wlaśnie o to "ale" chodzi. "Rokko" to książka o gimnazjaliście z 3-ciej klasy, wiec sporo starszym od Igora. Autorka pozmieniala i złagodziła w tej ksiażce przekleństwa, bo to jednak książka dla grzecznych dzieciaków, wyraźnie gani przemoc i wiele negatywnych cech wspólczesnej młodzieży. Wolałabys tak: www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3590132.html ??? Odpowiedz Link
aska90 Re: dot. Rokka 20.10.06, 21:11 Tylko, ze te złagodzenia niewiele w sumie dały. Przeklenstwa padają, a ze ch*** mowiony jest jako "uj" - no raczej mało przekonujące. > Wlaśnie o to "ale" chodzi. "Rokko" to książka o gimnazjaliście z 3-ciej klasy, > > wiec sporo starszym od Igora. Gdyby podzielić gimnazjalistow wg zalecen "wielkiego" Romana - ci grzeczni nie uzywają przeklenstw, ci niegrzeczni nie uzywają niepełnych przekelnstw. Zamysł może i jakis autorka miała, ale wyszło cokolwiek sztucznie. Moim zdaniem Rokko jest duzo słabszą ksiązką od Igora - ale przyjmuję do wiadomości, ze ktos ma inne zdanie. Nominacja za Igora w pełni zasłuzona; Rokko takiego wyróznienia raczej nie dostanie. Odpowiedz Link
mix31 obszerna recenzja 12.10.06, 11:50 Obszerna recenzja "Igora" znajduje się na stronie: www.edu.info.pl/strona.php?2840 Odpowiedz Link
po_letta Re: "Igor" nominowany przez IBBY 16.10.06, 09:33 Czemu na stronie IBBY niczego o tym nie piszą? W ogóle uboga jest ich strona: ibby.free.ngo.pl/pl/index_dzialalnosc.html O niebo lepsza jest strona Fundacji ABCXXI, przynajmniej jest na bieżąco aktualizowana: www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php Odpowiedz Link
i2h2 Re: "Igor" nominowany przez IBBY 16.10.06, 09:59 po_letta napisała: > Czemu na stronie IBBY niczego o tym nie piszą? > W ogóle uboga jest ich strona: > ibby.free.ngo.pl/pl/index_dzialalnosc.html > O niebo lepsza jest strona Fundacji ABCXXI, przynajmniej jest na bieżąco > aktualizowana: > www.calapolskaczytadzieciom.pl/nowa/index.php Nie wiedziałam, że działalność fundacji bądź organizacji ocenia się po jakości strony... Odpowiedz Link
po_letta Re: "Igor" nominowany przez IBBY 17.10.06, 14:10 Nie wiedziałam, że działalność fundacji bądź organizacji ocenia się po jakości strony... W pewnym sensie na pewno tak! Fundacje w dużej mierze oddziałują na opinię publiczną za pomocą mediów, więc ich własna stronka też powinna być jak należy. Odpowiedz Link
gamblerka Re: "Igor" nominowany przez IBBY 19.10.06, 13:09 IBBY jest fundacją bardzo specyficzną, częścią większej międzynarodowej całości. Ma skromne wejście, fakt. Ale przyznam szczerze, że to co mi potrzeba, znajduję bez problemu. W razie czego wchodzę po prostu na inne strony:) Odpowiedz Link
gamblerka Re: "Igor" nominowany przez IBBY 19.10.06, 13:05 Z tego, co wyczytałam w recenzji "Igor" może faktycznie być czarnym koniem tegorocznej edycji IBBY...:) Czekam zatem i trzymam kciuki za autorkę:) Odpowiedz Link
mix31 "Igor' do wygrania w onecie 26.10.06, 11:38 czytelnia.onet.pl/0,3275,konkurs.html Odpowiedz Link