lunatica 21.08.07, 23:28 Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie - Czy tytuł jednej z ich baśni to "Elfy i szewc", "Skrzaty i szewc" czy jeszcze coś innego i szewc? W wydaniu, którym dysponuję nie ma takiej baśni :-/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 08:20 Moim zdaniem "Elfy i szewc". Znawcą ani wielbicielką Grimmów nie jestem, ale tak mam w pamięci Odpowiedz Link
fraaszka Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 08:56 w moim stareńkim wydaniu z 1937 roku ten tytuł brzmi "Pierwsza bajka o krasnoludkach" (to ta z szewcem i ubrankami dla nich) Odpowiedz Link
fraaszka Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 08:58 (to ta z szewcem i ubrankami dla nich) ubrankami dla krasnoludków, znaczy ;-) Odpowiedz Link
szarpio Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 10:32 w wydaniu z 1957 roku ta baśn ma tytuł "Tańczące krasnoludki" (tłumaczył Marceli Tarnowski) Odpowiedz Link
szarpio Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 10:34 szarpio napisała: > w wydaniu z 1957 roku ta baśn ma tytuł "Tańczące krasnoludki" > (tłumaczył Marceli Tarnowski) poprawka - z 1956 (nie wiem, czy to ma dla ciebie znaczenie) Odpowiedz Link
lunatica Dziękuję, 22.08.07, 10:50 znaczenie ma, oczywiście :-) jeśli o wydawnictwo mogę jeszcze prosić :-) Odpowiedz Link
szarpio Re: Dziękuję, 22.08.07, 11:09 "Nasza Księgarnia" (tak ją pisano, w cudzysłowie!), wtedy jeszcze zwana Państwowym Wydawnictwem Literatury Dziecięcej - i było to pierwsze wydanie; pozdrawiam Odpowiedz Link
lunatica Szarpio, 22.08.07, 12:54 napisz mi jeszcze, proszę, jaki tytuł ma ten zbiór? "Baśnie"? Czy coś więcej? Odpowiedz Link
szarpio Re: Szarpio, 22.08.07, 13:11 Wilhelm i Jakób Grimm "Baśnie" Piękne wydanie z ilustracjami Bożeny Truchanowskiej i Wiesława Majchrzaka , na okładce jest wielka żaba na "kobiercu tak pięknym, jakiego żaden człowiek nie potrafiłby utkać". Może ci się przyda, że wybór baśni według wydania niemieckiego: Die Kinder- und Hausmarchen der Bruder Grimm, Berlin Der Kinderbuchverlag 1954, opracował dr W. Pollatschek Odpowiedz Link
fraaszka Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 10:38 wydanie z 1937 też tłumaczył Marceli Tarnowski po dwudziestu latach uznał, że tańczące są może weselsze ;-) Odpowiedz Link
szarpio Re: Wielka prośba do znawców braci Grimm 22.08.07, 11:17 Weselsze, lub wręcz luzackie - wszak skrzaty "z wdzięczności za wdzięczność" tańcząc opuściły izbę, by więcej nie powrócić! Co prawda wcześniej zrobiły z szewca potentata w branży.. Odpowiedz Link