wook 17.03.02, 14:02 Ostatnio często słyszy się w mediach o mobbingu, czy Was on dotyczy? Jestem ciekawy, mnie akuratnie to nie rusza, ale czy naprawdę można dawać się gnoić pracodawcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 14:24 ...mnie akurat na razie tez to nie rusza, ale niestety nie potrafie wyobrazic sobie takiej sytuacji ze szef mnie gnoi...dlaczego? taki mam charakter...ale znam osoby ktore sa poddawane mobbingowi i strasznie przezywaja kazdy dzien pracy a znam tez osoby ktore powiedzialy stanowcze nie...i zmienily prace... duzo chyba zalezy od charakteru czlowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 15:37 tak, ale czy przy obecnej sytuacji na rynku pracy, ma się odwagę powiedzieć nie, wiedząc że można ja stracić. Czy szefowie, kierownicy, przełożeni jak by ich tam zwał, mają prawo "gnoić" swoich podwładnych? Z czego to wynika, czy z nadmiaru siły roboczej?, czy może z zapatrzeniem się na "zachód"? a może chorobliwe ambicje tych na "górze" prowadzą do takich sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 18:28 nikt nie ma prawa nikogo "gnoic" niezaleznie od sytuacji, poza tym wydaje mi sie ze takie zachowanie "gory" jest swiadectwem kompleksow i glupoty... a ze sytuacja na rynku pracy jest teraz taka a nie inna...to sprzyja takim zachowaniom, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 19:11 tak sytuacja sprzyja takim zachowaniom, ale gdzie podziała się godność ludzka? Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 21:04 gdzie sie podziala godnosc? zniknela w natloku codziennych obowiazkow, wyscigu szczurow, biegu do mety... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 21.03.02, 20:04 Niesamowite, chyba nikogo kto odwiedził to nasze forum ten problem nie dotyczy, a może wręcz odwrotnie dotyczy tylko trudno im o tym pisać, albo wstyd się przyznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 21.03.02, 22:39 nie...mysle ze to dlatego ze niewiele osob nas odwiedzilo :((( Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 22.03.02, 18:11 no tak, znowu problem frekwencji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 22.03.02, 22:40 coz wook nie pozostalo nam nic innego jak sobie we dwoje pogadac o mobbingu, pelny luz tym bardziej ze nas to na razie nie dotyczy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 23.03.02, 09:41 no własnie, a ja byłem ciekawy zdania osób których to dotyczy, jak oni to przyjmują, jak wykonują swoją pracę pod taką presją, co myślą o swoich szefach. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 23.03.02, 21:22 ...prace pewnie wykonuja w wielkim stresie a o szefach nie mysla najlepiej...ale my tu sobie mozemy dywagowac do woli... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 15:25 no właśnie nie będziemy się więcej wypowiadać, niech zabierają głos ci których ten problem dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 20:02 oj wook cos mi sie wydaje ze sobie dluuuuugo poczekamy zanim ktos taki sie odezwie... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 20:06 podobny wątek dzisiaj założyła m.a.r.y.s.i.a na forum Jasło, może tam się więcej dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 20:19 taaaa...ale ja sie chcialam dowiedziec tu a nie tam...ale mowi sie trudno :) Odpowiedz Link Zgłoś
lelum1 Re: mobbing! - modne słowo. 23.06.02, 10:52 Mobbing stosowany jest na ludziach niezaleznie od ich silnego czy slabego charakteru. Jezeli nie ma sie szans na zdobycie gdzie indziej pracy czlowiek zgodzi sie na wiele rzeczy. Gdy dochodzi do tego sytuacja ze inni wspolpracownicy w obawie o bycie kozlem ofiarnym dyrekcji zaczynaja jej wchodzic w tylek, nie ma solidarnosci miedzy nimi a zaczynaja sie donosy. W takiej sytuacji mobbingowany jest sam i musi albo sie z tym godzic (ze jest outsiderem) albo grac tak jak szef gra albo zrezygnowac z pracy. Sam bylem w takiej sytuacji przez poltora roku, tkwilem w niej jednoczesnie szukajac nowego zajecia. Dopiero po znalezieniu czlowiek przypomina sobie jak to bylo z checia przychodzic do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: znowu amerykanizacja, IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.06.02, 19:58 " mob " ma swoje odpowiedniki w jezyku polskim.To nic innego jak napastowac,oblegac.Czyzby uzycie angielskiego okreslenia dodawalo animuszu atakujacym albo poniewierani czuli sie lepiej a moze gdzies w gronie znajomych powatarzaja mowiac;" czy wiesz ze mojego syna mobuja na podworku...... ",czyzby polacy "gisami" byli ... Odpowiedz Link Zgłoś
chris1_gazeta Re: znowu amerykanizacja, 23.06.02, 20:19 hehehe, może i są gisami z daczymi naleciałościami i domieszką turki. Nie wszystko się da przetłumaczyć, np. czy ktoś chciałby pracować w dziale rynkowania? Osobiście wolę polskie odpowiedniki niż zapożyczonych z angielskiego. Promisuję solemnie, że newer moja kara nie będzie stała na stricie przy storze za kornerem, beliwcie mi. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: znowu amerykanizacja, 23.06.02, 20:22 Udajesz czy tak dawno wyjechałeś z kraju, że jesteś do tyłu w sprawach języka polskiego? Na każdym kroku stosuje się zwroty anglojęzyczne, szczególnie przy nazwach stanowisk pracy, jest to głupie, ale wprowadzone przez firmy doradztwa personalnego, majacę swoje korzenie i w USA. A pub tak chętnie teraz nazywane piwiarnie, bistro, od dawna butik, nazwy sklepów im bardziej "ekskluzywny" tym bardziej "zagraniczna" nazwa. U nas już te zapożyczenia spowszedniały, nie wszystkim to sie podoba i słusznie, była nawet uchwalona ustawa o ochronie jezyka polskiego, ale jak widać coś jest z nią nie tak, skoro nie jest przestrzegana. Odpowiedz Link Zgłoś
lelum1 Re: mobbing! - modne słowo. 23.06.02, 21:41 Juz szczytem dla mnie jest z uporem lansowanie ostatnio sformuowania. Ide ogladac/grac w basketa. Odpowiedz Link Zgłoś