Dodaj do ulubionych

mobbing! - modne słowo.

17.03.02, 14:02
Ostatnio często słyszy się w mediach o mobbingu, czy Was on dotyczy? Jestem
ciekawy, mnie akuratnie to nie rusza, ale czy naprawdę można dawać się gnoić
pracodawcy?
Obserwuj wątek
    • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 14:24
      ...mnie akurat na razie tez to nie rusza, ale niestety nie potrafie wyobrazic
      sobie takiej sytuacji ze szef mnie gnoi...dlaczego? taki mam charakter...ale
      znam osoby ktore sa poddawane mobbingowi i strasznie przezywaja kazdy dzien
      pracy a znam tez osoby ktore powiedzialy stanowcze nie...i zmienily prace...
      duzo chyba zalezy od charakteru czlowieka...
      • wook Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 15:37
        tak, ale czy przy obecnej sytuacji na rynku pracy, ma się odwagę powiedzieć
        nie, wiedząc że można ja stracić. Czy szefowie, kierownicy, przełożeni jak by
        ich tam zwał, mają prawo "gnoić" swoich podwładnych? Z czego to wynika, czy z
        nadmiaru siły roboczej?, czy może z zapatrzeniem się na "zachód"? a może
        chorobliwe ambicje tych na "górze" prowadzą do takich sytuacji.
        • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 18:28
          nikt nie ma prawa nikogo "gnoic" niezaleznie od sytuacji, poza tym wydaje mi
          sie ze takie zachowanie "gory" jest swiadectwem kompleksow i glupoty... a ze
          sytuacja na rynku pracy jest teraz taka a nie inna...to sprzyja takim
          zachowaniom, niestety...
          • wook Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 19:11
            tak sytuacja sprzyja takim zachowaniom, ale gdzie podziała się godność ludzka?
            • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 17.03.02, 21:04
              gdzie sie podziala godnosc? zniknela w natloku codziennych obowiazkow, wyscigu
              szczurow, biegu do mety...
              • wook Re: mobbing! - modne słowo. 21.03.02, 20:04
                Niesamowite, chyba nikogo kto odwiedził to nasze forum ten problem nie dotyczy,
                a może wręcz odwrotnie dotyczy tylko trudno im o tym pisać, albo wstyd się
                przyznawać.
                • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 21.03.02, 22:39
                  nie...mysle ze to dlatego ze niewiele osob nas odwiedzilo :(((
                  • wook Re: mobbing! - modne słowo. 22.03.02, 18:11
                    no tak, znowu problem frekwencji :))
                    • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 22.03.02, 22:40
                      coz wook nie pozostalo nam nic innego jak sobie we dwoje pogadac o mobbingu,
                      pelny luz tym bardziej ze nas to na razie nie dotyczy :)))
                      • wook Re: mobbing! - modne słowo. 23.03.02, 09:41
                        no własnie, a ja byłem ciekawy zdania osób których to dotyczy, jak oni to
                        przyjmują, jak wykonują swoją pracę pod taką presją, co myślą o swoich szefach.
                        • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 23.03.02, 21:22
                          ...prace pewnie wykonuja w wielkim stresie a o szefach nie mysla
                          najlepiej...ale my tu sobie mozemy dywagowac do woli...
                          • wook Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 15:25
                            no właśnie nie będziemy się więcej wypowiadać, niech zabierają głos ci których
                            ten problem dotyczy.
                            • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 20:02
                              oj wook cos mi sie wydaje ze sobie dluuuuugo poczekamy zanim ktos taki sie
                              odezwie...
                              • wook Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 20:06
                                podobny wątek dzisiaj założyła m.a.r.y.s.i.a na forum Jasło, może tam się
                                więcej dowiemy.
                                • gofa Re: mobbing! - modne słowo. 24.03.02, 20:19
                                  taaaa...ale ja sie chcialam dowiedziec tu a nie tam...ale mowi sie trudno :)
                                  • lelum1 Re: mobbing! - modne słowo. 23.06.02, 10:52
                                    Mobbing stosowany jest na ludziach niezaleznie od ich silnego czy slabego
                                    charakteru. Jezeli nie ma sie szans na zdobycie gdzie indziej pracy czlowiek
                                    zgodzi sie na wiele rzeczy. Gdy dochodzi do tego sytuacja ze inni
                                    wspolpracownicy w obawie o bycie kozlem ofiarnym dyrekcji zaczynaja jej
                                    wchodzic w tylek, nie ma solidarnosci miedzy nimi a zaczynaja sie donosy. W
                                    takiej sytuacji mobbingowany jest sam i musi albo sie z tym godzic (ze jest
                                    outsiderem) albo grac tak jak szef gra albo zrezygnowac z pracy. Sam bylem w
                                    takiej sytuacji przez poltora roku, tkwilem w niej jednoczesnie szukajac nowego
                                    zajecia. Dopiero po znalezieniu czlowiek przypomina sobie jak to bylo z checia
                                    przychodzic do pracy.
    • Gość: Norbert Re: znowu amerykanizacja, IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.06.02, 19:58
      " mob " ma swoje odpowiedniki w jezyku polskim.To nic innego jak
      napastowac,oblegac.Czyzby uzycie angielskiego okreslenia dodawalo animuszu
      atakujacym albo poniewierani czuli sie lepiej a moze gdzies w gronie znajomych
      powatarzaja mowiac;" czy wiesz ze mojego syna mobuja na
      podworku...... ",czyzby polacy "gisami" byli ...
      • chris1_gazeta Re: znowu amerykanizacja, 23.06.02, 20:19
        hehehe, może i są gisami z daczymi naleciałościami i domieszką turki.
        Nie wszystko się da przetłumaczyć, np. czy ktoś chciałby pracować w dziale
        rynkowania? Osobiście wolę polskie odpowiedniki niż zapożyczonych z
        angielskiego.
        Promisuję solemnie, że newer moja kara nie będzie stała na stricie przy storze
        za kornerem, beliwcie mi.
      • wook Re: znowu amerykanizacja, 23.06.02, 20:22
        Udajesz czy tak dawno wyjechałeś z kraju, że jesteś do tyłu w sprawach języka
        polskiego? Na każdym kroku stosuje się zwroty anglojęzyczne, szczególnie przy
        nazwach stanowisk pracy, jest to głupie, ale wprowadzone przez firmy doradztwa
        personalnego, majacę swoje korzenie i w USA. A pub tak chętnie teraz nazywane
        piwiarnie, bistro, od dawna butik, nazwy sklepów im bardziej "ekskluzywny" tym
        bardziej "zagraniczna" nazwa. U nas już te zapożyczenia spowszedniały, nie
        wszystkim to sie podoba i słusznie, była nawet uchwalona ustawa o ochronie
        jezyka polskiego, ale jak widać coś jest z nią nie tak, skoro nie jest
        przestrzegana.
    • lelum1 Re: mobbing! - modne słowo. 23.06.02, 21:41
      Juz szczytem dla mnie jest z uporem lansowanie ostatnio sformuowania. Ide
      ogladac/grac w basketa.
      • wook Re: mobbing! - modne słowo. 23.06.02, 21:53
        albo, idę kopać w footbal:)))
        • mawyr Re: mobbing! - modne słowo. 24.06.02, 09:33
          lub serfuję w internecie ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka