joanna_aa 21.07.04, 15:18 Moje dziecko ma rozpoznane hasimoto. Czeka ją niedoczynność tarczycy. Z książek dowiedziałam sie wiele, ale chciałabym spotkać kogoś z podobnym problemem. Jaka to jest choroba ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malomi Re: Hashimoto 21.07.04, 15:39 Na forum Poronienie jest dziewczyna która załozyła wątek "Niedoczynność tarczycy", gdzie mówi właśnie o tej chorobie. Z postu trudno wywnioskować, czy już dawno jest chora, czy się dopiero co dowiedziała o zmianach,ale może na początek, dopóki tu się nikt nie odezwie z info, ona jakoś Ci pomoże. Odpowiedz Link
bluetab70 Re: Hashimoto 21.07.04, 23:02 moja córka ma Hashimoto, rozpoznane 2 lata temu. Jest pod stałą opieką endokrynologa, musi mieć suplementowany hormon tarczycy - tyroksynę: codziennie rano dostaje tabletki Letrox, raz na 2-3 miesiące kontrolujemy poziom hormonów TSH i FT4 - od tego uzależniona jest wielkość dawki Letroxu. Na razie jest OK Odpowiedz Link
olaj10 Re: Hashimoto 22.07.04, 09:08 U mnie rozpoznano chorobę rok temu. Co 3 miesiące sprawdzam poziomy hormonów i codziennie przyjmuję leki. W moim przypadku jest następstwem tocznia, w sumie większosć z nas chorych na toczeń choruje na tarczycę. Zorientowałam się, że jeśli przyjmujemy leki, wszystko jest ok. Nie martw się :) Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
joanna_aa Re: Hashimoto 22.07.04, 13:53 Witam i dziekuje za odpowiedzi. Przeciwciała sa wysokie od 1,5 roku ale lekarz nie podaje leku bo TSH jest w normie a właściwie skacze w granicach od max. 5,0 to 0.7. Napiszcie proszę jak sie zaczynają objawy, czy jest powiekszona szyja, czy sie zasypia, czy zapomina, czy są kłopoty ze wzrokiem to znaczy czy wzrok słabnie ? U mojego dziecka słabie i nie wiem czy to łączyc w jakis sposób. Odpowiedz Link
julkakra Re: Hashimoto 23.07.04, 17:26 Ja choruję od 4 lat. Mam 36 i zachorowałm po porodzie. Czuje sie cały czas bardzo dobrzei juz przyzwyczaiłam się do tego ,mze codziennie rano muszę wziąć tabletkę. Na pewno trzeba być pod kontrolą endokrynologa i zyć całkiem normalnie i dłłłuuuuuuuuuugo - mam andzieję... Odpowiedz Link
asik_w Re: Hashimoto 26.07.04, 02:21 moj 4 miesieczny Kamilek ma niedoczynnosc, tez szukam kontaktu i wszelkich wiadomosci na temat tej choroby, boje sie ale wierze ze wszystko bedzie dobrze! gdybys chciala to pisz na tygrysica@poczta.fm potrzebuje kogos kto umialby mnie wysluchac i zrozumiec, razem wspieralybysmy sie pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
anikwaw jakie objawy u maluszka?? 27.07.04, 19:20 Jak to się stało, ze u takiego maluszka zdiagnozowano niedoczynność tarczycy? Czy miał jakieś objawy czy przy standardowych badaniach lekarz na coś nietypowego zwrócił uwagę?? Pytam bo moja sąsiadka po porodzie "nabyła" niedoczynność. Ta dziewczyna nie robiła swojemu dziecku żadnych badań bo twierdzi, że jej lekarz nie widzi potrzeby....podobno jej niedoczynność indukowała się po ciąży a nie np. w trakcie lub przed. Dziecko ma teraz 10 miesięcy i wygląda na zdrowe. Zastanawiam się jednak jakie u dzieci są objawy niedoczynność i czy to np może być dziedziczne??? Napisz proszę jeśli coś wiesz na ten temat. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
asik_w Re: jakie objawy u maluszka?? 30.07.04, 19:41 Tak sie skada ze mieszkamy w usa a tutaj kazdemu dziecku w 3 dobie zycia robia badania przesiewowe, po kilku dniach dostalismy wezwanie na powtorzenie badania i okazalo sie ze synek ma niedoczynnosc:( od 5 dnia zycia dostaje leki hormonalne i rozwija sie wspaniale, ma bardzo dobra opieke, co 6 tyg robione badania krwi, ostatnio wyniki byly lepsze, wiec jest nadzieje z emoze to kiedys minie:)Kamilek nie ma i nie mial zadnych objawow, ale czytalam ze nie leczone dziecko jest senne, cichutkie, ma problemy z zaparciami i wzdeciami, czesto przepukline pepkowa, marmurkowa skore i niestety choroba ta nieleczona moze doprowadzic do niedorozwoju umyslowego:((( okazalo sie z eja tez mam niedoczynnosc, dostalam tego w czasie ciazy i dopiero porobilam badania gdy to wyszlo u synka! moze niech sasiadka umowi sie na jakas prywatna wizyte u endkrynologa tam dostanie skierowanie na badanie krwi dla dziecka i niech to zrobi(nawet prywanie wyniki takie kosztuja okolo 50zl)bedzie spokojna ze dziecku naprawde nic nie jest! zycze powodzenia Anka Odpowiedz Link