eneja 05.01.09, 23:40 Witam wszystkich, Dostałam propozycję pracy na uczelni. Zapewne będą to dwa ćwiczenia na miesiąc. Czy ktoś orientuje się jaką wysokość może wynieść wynagrodzenie za nią? Czy będzie to etat czy raczej umowa o dzieło? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tocqueville Re: pytanie o płacę 06.01.09, 09:03 60 godzin rocznie to na pewno nie etat umowa o dzieło jaka suma? to zalezy od wielu czynników: - ale jako mgr na uczelni państwowej nie dostaniesz chyba na rękę więcej niż 2.5 tys. za całość (a prawdopodobnie mniej) Odpowiedz Link
eneja Re: pytanie o płacę 06.01.09, 13:57 Dziękuję za odpowiedź. Jestem doktorantką na uczelni państwowej, ale pracę mam podjąć na uczelni prywatnej. Czy to oznacza, że suma będzie trochę wyższa? Odpowiedz Link
hatchet01 Re: pytanie o płacę 06.01.09, 16:14 nie, to niczego nie oznacza. na prywatnej: chcesz wyższą stawkę, to negocjuj. nie ma zasad co do wysokości stawek. ile możesz dostać? tyle, ile wynegocjujesz. prywatni zwykle dają umowę-zlecenie lub o dzieło. etatowi za dużo ich kosztują. jeśli miałabyś być na etacie, to pewnie dostałabyś maksymalne obłożenie dydaktyką poza tym, na tym forum NIKT nie da Ci dokładnych odpowiedzi na Twoje pytania. są to sprawy indywidualne i dwoje mgr na tej samej uczelni i za tę samą pracę mogą otrzymywać różne wynagrodzenia i mieć różne umowy. Odpowiedz Link
tocqueville Re: pytanie o płacę 06.01.09, 16:36 > na prywatnej: chcesz wyższą stawkę, to negocjuj. nie ma zasad co do wysokości > stawek. ile możesz dostać? Są zasady. Stawki są stałe. W szczególnych wypadkach suma może być większa, jeśli uczelni naprawdę zależy na jakiejś osobie. No chyba, że pracujesz na uczelni prywatnej i u ciebie są inne reguły. Odpowiedz Link
tocqueville Re: pytanie o płacę 06.01.09, 16:33 nie, nie oznacza. Jeśli to prywatna to właśnie na 2500 możesz liczyć. Gdyby była państwowa, pewnie byłoby jeszcze mniej. Odpowiedz Link
grzalka się podczepię 07.01.09, 17:14 czy stawka 40 zł brutto za 45 minut zajęć na uczelni to jest mało, dużo czy normalnie? bo tyle mi proponują, a nie mam żadnego odniesienia Odpowiedz Link
tocqueville Re: się podczepię 07.01.09, 17:57 Chodzi o stawkę dla magistra za ćwiczenia? Standard. No może troszkę więcej niż standard. Choć to jeszcze zależy od miasta. Odpowiedz Link
grzalka Re: się podczepię 08.01.09, 21:13 dzięki, znaczy że nie chcą mnie specjalnie oszwabić Odpowiedz Link
alba.alba Re: się podczepię 11.01.09, 14:45 A o ile ta stawka wzrasta w przypadku doktora bez habilitacji? Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link
darek12345 Re: się podczepię 12.01.09, 15:53 > A o ile ta stawka wzrasta w przypadku doktora bez habilitacji? Pytam z ciekawości. Stawka na uczelniach państwowych zależy od stanowiska a nie od stopnia, z tego względu że mgr jest zwykle asystentem, a dr adiunktem to trzeba by się przyjrzeć różnicom między tymi dwoma stanowiskami. Średnio za godzinę ponadwymiarową adiunkt ma ok. 30% więcej niż asystent. Zresztą spójrz tu: skocz.pl/dacvp Odpowiedz Link
alba.alba Re: pytanie o płacę 11.01.09, 14:42 tocqueville napisał: > jaka suma? to zalezy od wielu czynników: - ale jako mgr na uczelni państwowej > nie dostaniesz chyba na rękę więcej niż 2.5 tys. za całość (a prawdopodobnie mn > iej) Czy ja dobrze zrozumiałam - 2,5 tys. za 2 ćwiczenia w miesiącu???!!! Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: pytanie o płacę 11.01.09, 19:19 Tak ale platne za caly rok (czyli za 60h) i do tego jak rozumiem - brutto. Odpowiedz Link
tocqueville Re: pytanie o płacę 11.01.09, 19:38 powiedzmy 2400 za 60 godzin (liczę 40 zł netto za godzinę) Jeśli dzielić przez 12 miesięcy to wychodzi 5 godzin w miesiącu - czyli 200 zł za miesiąc. Odpowiedz Link
tocqueville Re: pytanie o płacę 11.01.09, 19:40 tzn. brutto - ale w sumie niewielka różnica, chyba jest 10% za umowę zlecenie Odpowiedz Link
babazgaga Re: pytanie o płacę 11.01.09, 21:02 10% czego? !0% podatku to jest przy umowie o dzieło, to znaczy liczą się 50% koszty uzyskania przychodu i tym samym niższy podatek Od umowy zlecenia liczy się normalny podatek i ZUS, jeśli delikwent ma więcej niz 26 lat Odpowiedz Link
tocqueville Re: pytanie o płacę 11.01.09, 22:25 ok, chodziło o umowę o dzieło - dla osoby z zewnątrz (nie pracującej na etacie w uczelni x) - to chyba zachodzi u autorki wątku Odpowiedz Link
bogema Re: pytanie o płacę 12.01.09, 14:05 Powtórzę za przedmówcą: a ile się zwykle dostaje za godzinę będąc obronionym doktorem? Odpowiedz Link
babazgaga Re: pytanie o płacę 12.01.09, 14:29 To zależy na jakiej uczelni. Są takie, które płacą 50 zł brutto, 75 i 150. Odpowiedz Link
tocqueville Re: pytanie o płacę 12.01.09, 14:48 inaczej za ćwiczenia, inaczej za wykłady. ale zazwyczaj trzeba się nastawić nie więcej niz 70-80 brutto. Odpowiedz Link
babazgaga Re: pytanie o płacę 12.01.09, 14:28 Raczej wątpię, umowę o dzieło zawiera się w przypadku wykladów, ćwiczenia w 99% przypadków to umowa zlecenie. 1% na rózne przekręty;) Odpowiedz Link