ak-69
16.01.12, 01:59
W niedziele o godz. 22:10 - 22:30 jest bardzo dobry cykliczny program na temat zdrowia, różnych chorób. Co tydzień o innej.
www.tvp.pl/gdansk/publicystyka/rozmowy-o-nadziei
Dziś było o migrenie, za tydzień o padaczce. Prowadzący rozmawia z fachowcami z górnej półki. Dziś był u niego profesor (nie doktor) neurolog. było o przyczynach, objawach, poradach jak złagodzić dolegliwości migreny itd.
Ja problemów z tą chorobą nie mam. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem ból głowy, a nie wynika to z zaburzeń pamięci. Po prostu ich nie mam.
Prowadzący jest bardzo przyjemnym i miłym w odbiorze człowiekiem. Na sam koniec powiedział, że jedna rzecz go ujmuje w osobach specjalistach, których zaprasza. Nieważne na jaki temat się wypowiadają, czy na lżejsze, czy na bardzo trudne tematy, są zawsze UŚMIECHNIĘCI. Powiedział, że jest pewien, że bardzo ważne przy każdej chorobie jest nastawienie chorego do rzeczywistości. Profesor powiedział, że to jest właśnie najważniejsze. Bardzo dobrze jak chory nie pali, nie pije alkoholu, prowadzi aktywny tryb życia, gimnastykuje się, dużo przebywa na świeżym powietrzu, zwłaszcza wśród innych ludzi, a nie zamknięty w domu użalając się nad sobą. POZYTYWNE NASTAWIENIE DO RZECZYWISTOŚCI bardzo często prowadzi do złagodzenia stanu chorobowego. Ja to widzę po sobie. Kilka lat temu po kilkunastoletniej izolacji wyszedłem z domu, zacząłem dużo chodzić poza domem, ćwiczyć, wznowiłem studia przerwane po wpadnięciu w chorobę, teraz po kilkumiesięcznym stażu zacznę szukać pracy. Na razie jedyna rzecz jakiej nie planuję to zakładanie rodziny, bo w wieku 40 lat już trochę późno ... Z kilkudziesięciu ataków rocznie w dawniejszych latach, dwa lata temu miałem 1, a w poprzednim poniżej 10 i niektórych nie jestem pewien, czy można nazwać atakiem. Wszelkie objawy typu podwójne widzenie, drżenie rąk mi ustąpiły mimo, że zupełnie nie zmieniałem leków i ich dawek.
Mam wrażenie, że już chyba jestem przez niektórych odbierany jak kopiarka ciągle opowiadająca to samo, bo już nieraz pisałem o swoich sprawach. Widzę jednak często tu nowych załamanych ludzi i myślę, że warto ich trochę pocieszyć. Zwłaszcza na początku choroby. Gdyby w czasach gdy zachorowałem był internet i np. takie forum pewnie nawet nie przerwałbym studiów i nie od kilku lecz od kilkunastu lat prowadziłbym w miarę normalne życie ...
Naprawdę polecam obejrzenie za tydzień programu "Rozmowy o nadziei w TVP Info. Chyba tylko w TV Gdańsk, ale przez internet też dobrze się ogląda.