Dodaj do ulubionych

Świetny program o zdrowiu

16.01.12, 01:59
W niedziele o godz. 22:10 - 22:30 jest bardzo dobry cykliczny program na temat zdrowia, różnych chorób. Co tydzień o innej.
www.tvp.pl/gdansk/publicystyka/rozmowy-o-nadziei
Dziś było o migrenie, za tydzień o padaczce. Prowadzący rozmawia z fachowcami z górnej półki. Dziś był u niego profesor (nie doktor) neurolog. było o przyczynach, objawach, poradach jak złagodzić dolegliwości migreny itd.
Ja problemów z tą chorobą nie mam. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem ból głowy, a nie wynika to z zaburzeń pamięci. Po prostu ich nie mam.
Prowadzący jest bardzo przyjemnym i miłym w odbiorze człowiekiem. Na sam koniec powiedział, że jedna rzecz go ujmuje w osobach specjalistach, których zaprasza. Nieważne na jaki temat się wypowiadają, czy na lżejsze, czy na bardzo trudne tematy, są zawsze UŚMIECHNIĘCI. Powiedział, że jest pewien, że bardzo ważne przy każdej chorobie jest nastawienie chorego do rzeczywistości. Profesor powiedział, że to jest właśnie najważniejsze. Bardzo dobrze jak chory nie pali, nie pije alkoholu, prowadzi aktywny tryb życia, gimnastykuje się, dużo przebywa na świeżym powietrzu, zwłaszcza wśród innych ludzi, a nie zamknięty w domu użalając się nad sobą. POZYTYWNE NASTAWIENIE DO RZECZYWISTOŚCI bardzo często prowadzi do złagodzenia stanu chorobowego. Ja to widzę po sobie. Kilka lat temu po kilkunastoletniej izolacji wyszedłem z domu, zacząłem dużo chodzić poza domem, ćwiczyć, wznowiłem studia przerwane po wpadnięciu w chorobę, teraz po kilkumiesięcznym stażu zacznę szukać pracy. Na razie jedyna rzecz jakiej nie planuję to zakładanie rodziny, bo w wieku 40 lat już trochę późno ... Z kilkudziesięciu ataków rocznie w dawniejszych latach, dwa lata temu miałem 1, a w poprzednim poniżej 10 i niektórych nie jestem pewien, czy można nazwać atakiem. Wszelkie objawy typu podwójne widzenie, drżenie rąk mi ustąpiły mimo, że zupełnie nie zmieniałem leków i ich dawek.
Mam wrażenie, że już chyba jestem przez niektórych odbierany jak kopiarka ciągle opowiadająca to samo, bo już nieraz pisałem o swoich sprawach. Widzę jednak często tu nowych załamanych ludzi i myślę, że warto ich trochę pocieszyć. Zwłaszcza na początku choroby. Gdyby w czasach gdy zachorowałem był internet i np. takie forum pewnie nawet nie przerwałbym studiów i nie od kilku lecz od kilkunastu lat prowadziłbym w miarę normalne życie ...
Naprawdę polecam obejrzenie za tydzień programu "Rozmowy o nadziei w TVP Info. Chyba tylko w TV Gdańsk, ale przez internet też dobrze się ogląda.
Obserwuj wątek
    • przem0_25 Re: Świetny program o zdrowiu 17.01.12, 18:07
      Moim ulubionym programem , który również chciałbym wam polecić (oprócz propozycji AK) jest program kogoś bardzo wyjątkowego dla mnie aktorki Anny Dymnej "Spotkajmy się". Dzięki niej uzmysłowiłem sobie że są ludzie gorzej cierpiący niż ja a potrafią tego nie okazywać , a nawet się świetnie bawić i służyć pomocą jak widzimy na koncercie na rynku w Krakowie i wielu akcjach harytatywnych. Moje życie nie należało i nie należy do najwspanialszych ale walczę z nim. Jeśli ktoś chciałby napisać książkę chętnie zapraszam GG 3009666, powiem tylko że raz pewna kobieta chciała dowiedzieć się coś o moim życiu zawodowym , aby pomóż mi zdobyć prace i w połowie rozmowy zaczęła płakać. A przecież to tylko 5lat . Marek Aureliusz powiedział -"Nasze życie jest takim , jakim uczyniły je nasze myśli" dlatego teraz staram się myśleć pozytywnie a jeśli zobaczę coś śmiesznego lub coś negatywnego , staram się to zapisać i albo zwrócić na to uwagę żeby tego nie robić lub pouczyć że to jest nie kulturalne , ale ludzie nie lubią pouczeń lub prawdy w oczy .
    • ak-69 Re: Świetny program o zdrowiu 23.01.12, 16:53
      Wczoraj był odcinek o epilepsji:

www.tvp.pl/gdansk/publicystyka/rozmowy-o-nadziei/wideo/odc-20012012/6238387
      Muszę jednak przyznać, że teraz profesor był mniej uśmiechnięty niż w innych odcinkach. Redaktor musiał go wręcz o uśmiech poprosić :) Nie chciał też chyba załamywać chorych, pewnie zwłaszcza rodziców (szczególnie mam) kilkuletnich dzieci i innych ludzi dopiero mających do czynienia z tą chorobą i mało z nią obytych. Kilka razy musiał nalegać prowadzący, aby profesor powiedział, że to choroba nieuleczalna. Jednak z miejsca zaczął mówić o różnych guzach, nowotworach i innych źródłach choroby, które można bez problemu zdiagnozować przez EEG, tomografię i usunąć. Szkoda tylko, że nie wspomniał o taki przypadkach jak ja z padaczką samoistną. Tomograf nic nie wykrył, a EEG mam zawsze na bardzo dobrym poziomie, pewnie lepszym niż u niejednego zdrowego człowieka.
      • przem0_25 Re: Świetny program o zdrowiu 24.01.12, 17:56
        Szkoda że nie ma programu że można zadzwonić i zapytać , wyobrażam sobie w jakich opałach byłby w tedy pan profesor specjalista ( niczym poseł R.P. zapytany co to jet Konwent Seniorów) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka