Dodaj do ulubionych

Epilepsja?

12.05.09, 19:29
Dzień dobry. Mój lekarz rodzinny podejrzewa że mam epilepsję. Chciałam, wiedzieć czy to możliwe. Moje objawy (które mogą świadczyć właśnie o padaczce):
• Gdy płynę statkiem (np. w południe) to gdy zasypiam czuje nadal faje. I tak jest przy każdej rzeczy gdy dłużej ją wykonuje. Często np. leżąc w łóżku czuję że jadę rowerem, samochodem lub ze ciągnie mnie orczyk narciarski, gdy wrócę z nart. To jest takie dziwne uczucie..
• Rzadko, ale zdarza się że słyszę głosy (np. jak piszczy pociąg). To nie jest takie zwykłe „słyszenie”, ale tak jakby to się działo w innym wymiarze (głupio to brzmi ale nie potrafię tego inaczej opisać)
• Niekiedy cały dzień mam nieprzyjemny smak w ustach- bez powodu
• Często czuję przeróżne zapachy i miłe i przykre (chipsy, proszek, lody.. )
• Często mam mimowolne skurcze mięśni (szczególnie pleców, barków i szyi)
• Niekiedy jak mówię to zapominam zwykłych słów (np. kubek, wiosło).
• Rzadko (ok. raz na trzy miesiące) mam dziwne napady: wszystkie bodźce odczuwam o wiele silniej, wszystko jest bardzo głośne, jasne, nie mogę się skoncentrować, mam dziwne uczucie, jakby aurę. Mam dziwne uczucie szczególnie w rękach, cokolwiek czego dotknę jest takie inne.. dziwne uczucie.. Wszystko dzieje się jak w szybko odtwarzanym filmie, wszystko dzieje się szybko, słyszę szum. Ale ciągle jestem świadoma.
• Częste deja vu
• Niekiedy bez powodu zaczynam odczuwać np. strach, radość lub smutek (z przewagą negatywnych uczuć)
• Wszyscy mi powtarzają że mam nienaturalnie duże źrenice i pytają czy nie biorę narkotyków (oczywiście nie!)
• Bardzo często widzę kątem oka że przedmioty lekko się poruszają- co oczywiście jest nie prawdą ;)
Zastanawiałam się właśnie czy te objawy mogą świadczyć o padaczce skroniowej i czy jeśli pójdę do neurologa to czy on będzie potrafił to ocenić. Czy mam epilepsję? Jeśli tak to czy to trzeba leczyć? Za pomoc dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • misiakowalska Re: Epilepsja? 12.05.09, 20:04
      moim skromnym zdaniem to te objawy moga byc oznaka mnostwa chorob, albo zadnej.
      pojdz to neurologa zrob badania.nie przejmuj sie.od kiedy sa te objawy?
      • omen_1990 Re: Epilepsja? 12.05.09, 20:11
        podpisuje sie pod tym co powiedziała misiakowalska... te objawy mogą świadczyc o
        setce innych chorób niekoniecznie o epi. ale nie zaszkodzi zrobić sobie badań na
        epi.tak dla pewności.
    • misiakowalska Re: Epilepsja? 12.05.09, 20:12
      jeszcze jedna mysl. z jendej strony to lekarz robi dobrze ze mowi o swoich
      przypuszczeniach, ale z drugiej nie dajmy sie zwariowac, ze skurcz i migniecie
      przez oczami to juz epi. zrobic badania jak najbardziej trzeba, ale proponuje
      pozytywne myslenie.
    • mirella67 Re: Epilepsja? 13.05.09, 11:24
      O wiele lepiej potrafi to ocenić neurolog-epileptolog, niż my
      forumowicze.
      Jako epi z 30-letnim stażem wiem, że są takie napady epi, o których
      tu piszesz tzw. częściowe proste polegające na deja vu, na
      różnych "dziwnych" odczuciach wzrokowo-dotykowych (choć dla mie są
      zupełnie zrozumiałe). Więc ja bym się neurologa nie bała, ani
      różnych nazw, które tam mogą paść. Przebadaj się dokładnie i
      zastosuj leczenie, o ile będzie konieczne. Wiem, że diagnoza "epi"
      to nie brzmi dumnie, ale im szybciej zaczniesz się leczyć, tym
      szybciej, liczba ataków się zmniejszy, a co za tym idzie komfort