24.08.12, 17:41
Mam finansową chandrę. Jak to jest w rodzinnym ? Z Ops-u jeszcze nie możemy korzystać bo kilka groszy przekraczamy ? Jakie są przywileje wielodzietnych ? coś chyba z przejazdami komunikacji w Warszawie ? ale to wszyscy mają upust czy tylko najstarsze dziecko ? Marysia co prawda idzie od września na "0", ale sześć lat kończy w październiku. Ale przjazdy są od 1 klasy płatne czy od 7 roku ? Szukam oszczędności, tam gdzie można. np Jaś jest zapisany do przedszkola w godzinach 8 - 13 , czyli płacę tylko komitet 40 zł i wyżywienie 8 zł za dzień tj śniadanie i obiad, bo i tak Marysia ma niedaleko od niego szkolę i będzie kończyć albo 12/40 albo 13/15. Nie wiem jak z dotowaniem posiłków w szkole tj obiad, bo jest około 12 , jest catering i czy wogóle da się załatwić, bo to szkoład społeczna katolicka , nie wiem ile z gminy czy kurii finansowana, ale Marysia dostała stypendium socjalne bo nam bardzo zależało na tej szkole ( mniejsze klasy , inne towarzystwo ),a nasza podwórkowa podstawówka ma straszną opinie, a i Marysia jest specyficznym dzieckiem. Tak jak i Jaś to jest Cały zespól edukacyjny. Pytać mi jest poprostu głupio. Od grudnia będziemy wielodzietni.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka