Dodaj do ulubionych

Helpunku!!

14.10.13, 14:20
Oto Najstarszy przyniósł ze szkoły...wszy. Pierwszy raz w życiu zobaczyłam takie coś na własne oczy! Po pierwszej podłamce wzięlismy się w garść i rozpoczęlismy zmasowany atak. Pościel właśnie się gotuje, Najstarszy i Najmłodszy wysmarowani mazidłem z apteki, wyszorowani i wyczesani, niby nie ma ani sztuki wroga. Wychowawczyni poinformowana, jeszcze dzis miała cała klasę zaprowadzić do szkolnej pielegniarki na przegląd.
Mam jednak pytanie - czy jest sens smarowac i szorowac młodego jeszcze raz dziś wieczorem? tłuste to mazidło jak brylantyna, dziadostwo dusi się w tym i pada jak młode lilie, nie wiem, czy jednorazowa akcja z rana wystarczy - kto doświadczony w tej materii, prosze żeby mi podpowiedział.
Obserwuj wątek
    • luxnordynka Re: Helpunku!! 14.10.13, 15:52
      Jeszcze raz tego samego dnia nie warto-te plyny nie sa obojetne dla ludzkiej skóry, przenikaja do krwiobiegu. Zaleca sie powtórzyć za tydzień. W ciagu tego tygodnia koniecznie wyczesuj specjalnym gestym grzebieniem najlepiej 2 razy dziennie. No i najtrudniejsze ale konieczne-ściągaj gnidy!!! Plyn tu nie pomoze. W zeszlym roku męczylismy sie z tym robactwem chyba z miesiąc, bo przedszkole nie moglo tego wytepić. Zatem najwazniejsze jest wyczesywanie i sciaganie gnid.
      • alusia255 Re: Helpunku!! 14.10.13, 15:56
        No i nas w szkole i przedszkolu tez sa. Ja zakupilam specjalny spray w aptece, ktory ma na celu ich odstraszanie. Czy to dziala, nie mam pojecia, ale mam nadzieje, ze tak. Poki co nie maja. Ale drze na mysl, ze moga przyniesc, a wtedy to ja nie wiem co zrobie, bo ja i starsza corka mamy dlugie i bardzooo geste wlosy...brrrrr.
        • jagienka_77 Re: Helpunku!! 14.10.13, 16:10
          A właśnie, interesuje mnie profilaktyka. Możesz napisać jaki to płyn? Taki, który bedzie niemiły dla kolejnych kolonii wroga. Nie znalazłam niczego takiego w internecie, a bardzo byłoby dobrze miecć taki specyfik, skoro problem już raz sie pojawił. W klasie wyszło na jaw, ze i inne dzieci maja wszy, nie wiem, czy rodzice nie zauważyli czy zlekcewazyli ten problem, szkoda, że nikt od razu nie poinformował nauczycielki, która jest konkret-babka i zaraz się sprawą zajęła. Powiem wam, że mój syn ma bardzo gęste, długie włosy i bałam się, że konieczne bedzie cięcie, ale on uwielbia grzebanie we włosach i cierpliwie zniósł całą akcję (nie puściłam go dziś do szkoły). Płyn, którego użyłam to Hedrin Raz (poszła cała buteleczka) i jeszcze mam Paranit na akcję za tydzień.
          • alusia255 Re: Helpunku!! 14.10.13, 18:53
            www.apaisyl.gr/en/apaisyl-poux-prevention-spray-head-lice-p13.php
            Ja kupilam to. Ale to we Francji. Faktycznie w Pl nic nie widze. Moze z apteki z Uk moglabys sobie sprowadzic.
    • plater-2 Sloniocy ! 14.10.13, 18:42
      Przerabialam raz.
      Trzeba przynajmniej dwukrotnie powtorzyc kuracje, bo te srodki zabijaja tylko wszy, a nie gnidy.
      Posciel reczniki - wygotowac.

Skoro to chlopiec najprosciej zgolic glowe. Moze sie zgodzi .
      • verdana Re: Sloniocy ! 14.10.13, 20:50
        Może się zgodzi. Dobrze, żeby wszystkie dzieci w szkole wiedziały, ze miał wszy. Zawsze to lepiej, niż mieć robotę z czesaniem. To tylko dziecko, kto by tam zwracał uwagę na ośmieszenie dziecka, wygoda przede wszystkim.
        • plater-2 Re: Sloniocy ! 14.10.13, 23:27
          kiedy jesteś piękny i młody nie nie nie
          nie zapuszczaj wąsów ani brody
          tylko noś noś noś długie włosy jak my

kiedy jesteś stary i brzydki nie nie nie
          nie zużywaj maszynki ani brzytwy
          tylko noś noś noś długie włosy jak my

bo najlepszy sposób na dziewczynę
          zrobić sobie z włosów pelerynę
          a więc noś noś bracie długie włosy jak my

już cię rodzina z domu wygania
          już cię fryzjer z nożycami gania
          a ty noś noś noś długie włosy jak my
          HEJ!

idzie hipis z długimi włosami
          skręcił z Kruczej idzie Alejami

idzie żołnierz z długimi włosami
          WSW go goni Alejami

bo najlepszy sposób na kobietę
          zrobić sobie z włosów bransoletę
          a więc noś noś bracie długie włosy jak my

znów cię rodzina z domu wygania
          znowu cię fryzjer z nożycami gania

idzie ojciec niesie nowe szachy
          długie włosy wiszą mu spod pachy

idzie ciotka idzie całkiem bosa
          długie włosy wiszą jej u nosa

kiedy jesteś piękny i młody nie nie nie
          nie zapuszczaj wąsów ani brody
          tylko noś noś bracie długie włosy jak my

i niech cię rodzina z domu wygania
          niech cię fryzjer z nożycami gania

JAK MY!

Jedni chlopcy nosza dlugie wlosy, a inni gola sie na lysa pale i wcale nie znaczy to, ze mialy wszy.
      • jagienka_77 Re: Sloniocy ! 14.10.13, 20:59
        Na obu buteleczkach wyraźnie napisane jest, że płyny działają również na gnidy, są wysuszone i mam wrażenie, że łatwiej schodzą z włosa. Wyczesałam ich sporo, ale nadal będę szukać. Obcięcie włosów na razie nie wchodzi w grę, chyba, że działania okażą się nieskuteczne i będzie to ostatnie wyjście z sytuacji.
        • jagienka_77 Re: Sloniocy ! 14.10.13, 21:02
          Dokładnie, Verdano, wychowawczyni została poproszona o dyskrecję bo dzieciaki w wieku 9 lat potrafią być okrutne.
          • andaba Re: Sloniocy ! 14.10.13, 22:13
            Bez przesady, moja córka złapała kilka lat temu, wlosy do pasa, gęste jak cholera, obeszło sie bez obcinania.
            Owszem, na wyczesywaniu spedziłam sporo czasu, ale włosy oszczędzone.
            W przypadku normalnie krótkich chłopiecych włosów na pewno nie bedzie problemu.

kuracje zastosowałam dwukrotnie w odstepie... podanym na opakowaniu, nie pamiętam dokładnie jakim smile
            • jagienka_77 Re: Sloniocy ! 14.10.13, 22:44
              no więc nie są to normalne krótkie chłopiece włosy, a burza gestych włosów do łopatek wink Ale dzięki za słowa otuchy
              • andaba Re: Sloniocy ! 14.10.13, 22:51
                Mimo wszystko do łopatek to nie do pasa, a córka tez nie ma prostych, tylko falujace i puszyste.
                I dało się smile
                • w_iika Re: Sloniocy ! 15.10.13, 08:51
                  www.cefarm24.pl/22840,sora-lotion-do-skory-glowy-i-wlosow-100-ml.html
                  Pani w aptece poradzila mi to stosowac, gdy kupowalam szampon dla mojej starszej. Ja juz nawet sie bardzo nie przejmuje, w ubieglym roku tez miala, a teraz, ledwie szkola sie zaczela, znowu wszysad Sprawdzam wlosy regularnie, wiec wypatrzylam, gdy tych potworow bylo zaledwie kilka...
                  Od razu uprzedzilam rodzicow i panie w szkole. Mam nadzieje,ze rodzice wezma to sobie do serca, bo inaczej caly wysilek na nic...
                  • patrytka Re: Sloniocy ! 15.10.13, 09:28
                    u nas tez byly
                    ja kupilam grzebien elektryczny,w sumie zlikwidowalismy to dziadostwo bez chemii,potem dwa razy prewencyjnie kuracja z duza iloscia odzywki na wlosach i po temacie
      • undoo Re: Sloniocy ! 15.10.13, 21:32
        Zgolic glowe? Na glowe upadlas z duzej wysokosci? Nie dosc, ze sie teraz nacierpi i fizycznie i psychicznie, to jeszcze maja wszyscy wiedziec i ma bez wlosow chodzic?

Wybacz, Plater, ale chyba sie na poziomie swoich wielodzietnych idolow zatrzymalas w XIX wieku i na poczatku XX.

Powodzenia w walce z tym dziadostwem! Trzymam kciuki za szybkie wytepienie.
        • andaba Re: Sloniocy ! 15.10.13, 22:02
          Undoo, cieszę się, że jesteś.
          • undoo Re: Sloniocy ! 15.10.13, 23:36
            Dzieki smile
            Jestem i powoli do przodu. Ale b powoli. Grunt, ze nie w tyl, jak jeszcze w zeszlym tygodniu bylo.
        • plater-2 Re: Sloniocy ! 18.10.13, 17:37
          grzeczne to nie jest....
    • plater-2 Re: Helpunku!! 16.10.13, 04:14
      Napisalam "jak sie zgodzi".
      Wielu chlopcow chodzi z ogolona glowa.
      Jak sie nie zgodzi, to nie .
      gdzie problem ?
      • verdana Re: Helpunku!! 16.10.13, 21:04
        Problem jest taki, zę dziecko może nie przewidywać konsekwencji - a rodzic powinien.
        • plater-2 Re: Helpunku!! 16.10.13, 22:45
          Nie widze zadnych szczegolnych konsekwencji.
        • jagienka_77 Re: Helpunku!! 17.10.13, 11:03
          Rodzic przewidział, na szczęście, i nawet mądre dziecko też.

A teraz napiszę wam, jak wyglądał przegląd włosów całej klasy. Myślicie, że klasa została wezwana do pielęgniarki, wchodziły pojedyncze osoby, rozpuszczały związane włosy, były mierzone, ważone, i niby przy okazji przeglądano im czuprynki? Odnotowywane bez świadków? Tego oczekiwałabym, ale nic z tych rzeczy.
          Pani pielęgniarka weszła do sali na lekcji matematyki. Gdy dzieci robiły w zeszytach zadania, podchodziła kolejno do każdego i grzebała mu we włosach. I tak od dziecka do dziecka, nie rozpuszczając włosów dzieciakom, nic nie zapisując. Zakładając, że trafiłaby na dziecko ze wszami, rzuciłoby się w oczy , że to dziecko jest odnotowane, czyli wiadomo. A co też dziwne, nie znalazła wesz u nikogo, co uważam za niemożliwe, bo mój syn funkcjonuje tylko na zasadzie szkoła-dom, nie jeździł latem na kolonie, jest czysty, zadbany itp i myślę, że szkoła to jedyne miejsce, gdzie mógł to świństwo złapać. Naprawdę JEDYNE. Jak więc to możliwe, że on jeden miał wszy na całą klasę? Zgłosiłam problem w poniedziałek i zatrzymałam dziecko w domu, reszta klasy została poinformowana, ze będzie taki przegląd i odbył się on we wtorek... Czyzby skłoniło to rodziców do działania w poniedziałek po południu?
          • patrytka Re: Helpunku!! 17.10.13, 12:37
            jak moja przytargala to dziadostwo to od razu adzwonilam do szkoly,do sekretariatu zeby poinformowac ich i poprosic o przeglad
            Mloda zatrzymalam w domu i wiedzac,ze jest w kontakcie z dzieciakami pytalam czy mowily cos o nalocie higienistki
            nic takiego nie mialo miejsca wiec zadzwonilam do szefa wszystkich szefow-do sanepidu bo pomijajac rownie wazne kwestie emocjonalne itd to nie bez znaczenia dla portfela bylo wtedy kupowanie tych specyfikow do mycia-dopiero potem kupilam grzebien bo stwierdzilam,ze dopoki dzieci beda chodzily do szkoly istnieje ryzyko przyniesienia tych gosci ponownie
            takze zlewka totalna
            • andaba Re: Helpunku!! 17.10.13, 16:20
              Cały problem polega na tym, że teraz rodzice muszą wyrazić zgode na sprawdzenie dziecku włosów.
              A często rodzice dzieci, które mogą mieć wszy zgody nie wyrażają i można im naskoczyć.
              • curry1 Re: Helpunku!! 18.10.13, 14:36
                w zeszłym roku wszy były u starszej córki w przedszkolu.
                Podpisywaliśmy zgodę na sprawdzanie głów.
                Kontrole były kilkakrotnie, głowy sprawdzały zamawiane skądś pielęgniarki/higienistki. Na wszelki wypadek też w domu sprawdzałam smile
                A wszy wciąż były tzn znajdowano je każdorazowo u 3-5 dzieci. Nie wiem, czy te same, czy inne, bo dostawałam tylko informację, czy Helena załapała czy nie.
                W końcu dyrektorka nakazała potraktować sprawę poważnie ( przeleczyć rodzeństwo, domowników, zabawki) i zagroziła ( nie wiem czy prawnie), że dziecka z wszami nie przyjmie do przedszkola, bo zarażają inne dzieci oraz narażają przedszkole na koszty ( sprowadzanie pielęgniarek).
                No i jakoś wszy zostały wyplenione smile
    • guderianka Re: Helpunku!! 19.10.13, 10:55
      a co mam powiedzieć ja mama dwóch córek z długimi włosami i sama o włosach długości średniej ? suspicious
      u nas były kilka razy-u nas bo ja też miałam brrrrr uncertain cos okropnego
      myłam szamponem przeciwszom co tydzień przez kilka tygodni + dusiłam mendy odzywką na włosach i paliłam..prostownicą (super sposó)
      powodzenia i pociesz się że wszy łapią osoby o czystych włosach- żyjątka mają wtedy łatwy dostęp i czystą piękną skórę głowy wink
    • guderianka Re: chore podejśćie 19.10.13, 11:02
      wszy-to NORMALNA sprawa, po co my dorośli robimy z nich wstyd. Są tak samo zakaźne jak ospa czy odra czy angina, a jednak przed nimi się ostrzega a z wszy robi się wielką tajemnicę która SZKODZI. Bo najlepszym sposobem walki z nimi jest INFORMACJA na szeroką skalę tak by jak najwięcej osób wiedziało o nich i podjęło próby czyszczenia. w tamtym roku prowadziłam walkę z pielęgniarka i dyrekcją szkoły bo córka dwukrotnie przyniosła ze szkoły wszy-o czym poinformowałam od razu. Chciałam by poinformowano nauczycieli a Ci rodziców by wszyscy na raz zaczęłi przeglądać i leczć dzieci. Guzik. Każdy nabral wody w usta, pojawił się wstyd, powołanie się na prawa-CHORA sytuacja. Co z tego że ja wiedząc ze córka ma wszy czesałam, szukała, i wydałam kupe kasy na szmpon -gdy inni rodzice nie wiedzieli i tego nie robili- i przyniosła wszy znowu? Bo dzieci w szkole spotykają się w szatni, na stołówce, sali gimnastycznej itd. a wsza w ciągu minuty pokonują dystans 23cm! dzieci zazwyczaj są dużo bliżej siebie.
      Nie wstydźmy się i nie zarażajmy wstydem dzieci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka