maman3 07.04.14, 12:21 Do posiadaczek-czy dla rodziny 7-osobowej jest sens kupować 5-palnikową, czy 4-palnikowa w zupełności wystarczy? Jakieś dodatkowe wskazówki ? Gotuję codziennie obiady dla wszystkich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marina2 Re: Płyta indukcyjna 07.04.14, 19:01 posiadam od lat 6 palnikową ,ale gazową powiem Ci,że nie wyobrażam sobie mniejszej.parę dni temu zaczęła mi szwankować -nie blokowała płomienia-i było to kiepskie logistycznie.ot do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja. zaczęłam sprawdzac w sieci czy sa podobne gabarytowe w ofercie i gdybym zmieniała to tylko na 6 palnków.piękna jeszcze większą 91 cm szeroka robi Siemens i tę kupie jeśli mi sie znowu płyta narazi jeśli kupujesz 6 palnikową czy 5 zwróć uwagę na rozmiar i weź jak największą.jest wtedy duża swoboda podczas pracy.dużo gotuję , przerabiam szynki na bieżąco /domowe wedliny/ więc u nas takie rozwiązanie jest znakomite.i jeszcze jeden aspekt.masz decyzję,ze indukcja ok,ale zwróć uwagę ,że może zdarzyć się tak,że robisz imprezkę ,a tu pradu nie ma-zdarzyło mi się ze trzy razy.przy dłużej awarii meldowali mi sie sąsiedzi "po wrzątek" Odpowiedz Link
pa-trynka Re: Płyta indukcyjna 07.04.14, 19:44 mam 4 palnikową (a w zasadzie to, gwoli ścisłości, z 4 polami indukcyjnymi), ale dużą tzn większą niż przeciętnie. to na co zwróciłabym Ci uwagę to na to by możliwie wszystkie pola miały tzw booster tj funkcje ekspresowego doprowadzania do wrzenia - to jest super! u mnie szybciutko doprowadza do wrzenia, oszczędzając mój czas, nie wiem jak w innych modelach ale w moim, jednakże, booster nie działa na wszystkich 4 polach jednocześnie (maksymalnie na 2) - ze względu na moc lub bezpieczeństwo nie da się włączyć w tym samym czasie na 4 polach, ale w praktyce to nie problem bo gdy np. na jednym polu zaczyna wrzeć to obniżam temperaturę i wtedy na innym polu włączam boostera. bez problemu chodzą wszystkie 4 pola na 8-9 w skali 1-9, jeśli jest potrzeba. na razie jesteśmy 6 osobowa rodzina (w wakacje będziemy 7), chociaż muszę przyznać, że rzadko korzystam z wszystkich pól jednocześnie, mimo codziennego gotowania dla wszystkich. Odpowiedz Link
dzieciata.renata Re: Płyta indukcyjna 09.04.14, 21:23 U mnie rodzina 2+4, mam normalną 4-palnikową kuchenkę na gaz i nigdy nie miałam problemów z gotowaniem (no może poza komuniami ale też bez przesady), nawet jak gotowałam oddzielnie dla maluchów i oddzielnie dla starszych. Odpowiedz Link
maman3 Re: Płyta indukcyjna 10.04.14, 11:41 Dzieciata.renata, widać jestem totalnym kulinarnym nieudacznikiem, bo dla mojej 7 ciężko mi gotować na 4 palnikach, zwłaszcza, ze nie wszyscy jedzą to samo. Odpowiedz Link
dzieciata.renata Re: Płyta indukcyjna 11.04.14, 21:46 Wątpię, żebyś była kulinarnym nieudacznikiem, bo po co byś się zastanawiała nad kupnem większej kuchenki Opisz jak gotujesz konkretnie jeden przykładowy obiad. Gotujesz wszystko wszystkim w jednym czasie? Odpowiedz Link
marina2 Re: Płyta indukcyjna 12.04.14, 22:38 1 palnik : zupa pomidorowa 2 palnik : ryz lub makaron 3 palnik : groszek z marchewką 4 palnik:ziemniaki albo kasza 5 palnik:mięso często na podwójnym palniku jakby podzielonym na dwa 6: co drugi dzień w czasie obiadu przygotowuję szynkę wędlinową - dlaczego wtedy?bo oszczędzam czas pt "stoję przy garach" co gorsza popijam w tym czasie kawę na szczęscie z ekspresu Odpowiedz Link
dzieciata.renata Re: Płyta indukcyjna 13.04.14, 21:16 To u mnie gotowanie inaczej wygląda, zupę najpierw i na tym samym palniku później ryż lub makaron, groszek z marchewką ugotowałabym przed ziemniakami lub kaszą, w gorącym garnku spokojnie postoi i nie wystygnie. Ale nie zniechęcam do większej kuchenki, zawsze lepiej mieć więcej palników niż mniej, nie zaszkodzi mieć w zapasie. Odpowiedz Link