Dodaj do ulubionych

Verdano - metoda Domana

14.10.04, 15:43
Mam nadzieje Verdano, że na mnie się nie gniewasz, za odpowiedź w sprawie
moich emocji.
W jednym z wątków przeczytałam, że ze swoim dysgrafikiem pracowałaś metodą
Domana. Czy mogłabyś napisać mi coś na ten temat. Mam tylko blade pojęcie na
ten temat i wiem że odpowiednia jest raczej dla małych dzieci. Jak
wykorzystać ją z dziećmi starszymi. Jak myślisz na podstawie twoich
doświadczeń, czy można by było zastosować tę metodę przy uczeniu języków
obcych. Mój dyslektyk od przyszłego roku będzi uczył się dwóch języków obcych.
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Verdano - metoda Domana 15.10.04, 18:25
      Współczuję Tobie i dyslektykowi. Czy wiesz, ze dyslektycy moga mieć zwolnienie
      z jednego języka obcego w szkole?
      Ja też nie mam wiekszego pojecia na temat metody Domana, bo moje dziecko
      chodziło na nią poza domem. Spotkałam jednak wiele matek, ktore pracowały tą
      metodą. Moim zdaniem jest to dokładnie tyle warte co feng-shui, okadzanie i
      egzorcyzmy. Tzn. ja w to nie wierzę, a przynajmniej nie spotkałam ani jednej
      osoby, której by to naprawdę pomogło. Dzieci nadpobudliwe w dodatku nie znosza
      powtarzajacych się, nudnych cwiczeń - mój syn, niestety, obdarzony poczuciem
      humoru nie mógł znieść kreślenia dłońmi ósemek przez kilka minut - czuł,
      ze"robi z siebie idiotę".
      Ta metoda na pewno nie pomaga w uczeniu się czegoś konkretnego - wg. teorii
      pozwala najwyzej na lepsza koordynację pomiędzy półkulami mózgowymi.
      • barbamama Re: Verdano - metoda Domana 16.10.04, 08:23
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale chyba rozmawiacie nt Dennisona-
        kinezjologia edukacyjna- stymulowaniu obu półkul mózgowych jednoczesnie,
        przekraczaniu linii srodka i takie tam..... Doman wraz ze swym zespłoem
        opracował sposób rozwoju intelektualnego dla dzieci z uszkodzeniami mózgu-
        zastosował nauke czytania. Wg mnie niesłychanie ciekawe, metodę możan stosowac
        też i u zdrowych dzieci jak ktos chce.
        • verdana Re: Verdano - metoda Domana 16.10.04, 18:28
          Oczywiście - chodzi o Dennisona! Metodą Domana nie uczy się w Polsce dzieci
          dyslektycznych (przynajmniej już chyba nie teraz) ponieważ uczy
          czytania "całościowego" tzn - całych wyrazów. To świetne w języku angielskim,
          który nie ma odmiany rzeczowników - w polskim dziecko dyslektyczne i tak będzie
          miało kłopoty ze zrozumieniem że np. wóz i wozem - to to samo słowo. W dodatku
          coraz częściej twierdzi się, ze ta metoda może być w niektórych wypadkach
          przyczyną kłopotów z pisaniem - dziecko zapamietuje kształ wyrazu, ale nie
          zapamiętuje, jakich liter nalezy w nim uzyć!
        • magduniar3 Re: Verdano - metoda Domana 17.10.04, 08:24
          Ja miałam na myśli metodę czytania Domana. Chciałabym pomóc mojejmu 9 latkowi w
          angielskim zanim zacznie jego naukę w 4 klasie. Chociaż jestem nauczycielem
          angielskiego nigdy nie uczyłam go języka z powodu jego trudności z wyraźnym
          mówieniem po polsku, ale teraz chyba już czas.
          Słyszałam troszeczkę o tej metodzie, ale zupełnie nie wiem jak do niej się
          zabrać i czy nie zanudzę dziecka.
          Metoda Dennisona również brzmi ciekawie.
          Czy może znacie jakieś strony w sieci poświęcone tym metodom. Takie rzetelne
          cobym się z nich dowiedziała czegoś konkretnego. Tu gdzie mieszkam ciężko jest
          zdobyć jakieś książki - na razie nie planuje takich wydatków.
          A może barbamamo sama pracujesz którąś z tych metod i mogłabyś się podzielić
          swoimi doświadczeniami? Proszę.
          Pozdrowienia
          Magda
          • barbamama Re: Verdano - metoda Domana 19.10.04, 10:09
            Magduniar w swojej pray uzywam elementów metody Dennisona, Domana aktualnie
            czytam ale ze sama jestem dyslektykiem -problemy z tekstem, efektywne czytanie
            ksiazki u mnie trochę trwa wink
            Dennison wg mnie jest bardzo dobry, pozwól ze w najbliższych dniach coś tam
            skrobnę na gazetowy. Wrzuć w wyszukiwarkę zarówno Dennisona jak i Domana,
            zawsze coś znajdziesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka