Dodaj do ulubionych

Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze porady

08.06.06, 16:18
Stawiam problem i oczekuję inspiracji i porad smile

Niedługo się przeprowadzam i jestem na etapie decyzji
kolorystyczno-aranżacyjnych. Mam trójkę dzieci, które szczęśliwie na nowym
mieszkaniu będą w 2 pokojach, dziewczynki razem i maluch junior osobno.

Dziewczynki mają po 4 i 6 lat i generalnie lubią wszystko co różowe i
dziewczęce smile W związku z tym zamarzył mi się dla nich taki miły, nie
przesłodzony, aczkolwiek dziewczęcy pokoik. Ich przyszły pokój ma kształt
prostokąta, dwa okna, pokój parterowy, raczej ciemnawy z tego powodu troszkę.
Całą jedną ścianę zajmuje duża szafa wnękowa, już gotowa, którą zamierzam
wykorzystać na upchanie zabawek, ubranek itp. Brakuje im chyba jakiegoś regału
na książki i biurka dla starszej, która zaczyna zerówkę. Jedynym sprzętem,
który zabieramy dla nich ze starego mieszkania jest piętrowe łóżko z jasnego
drewna, takie z Ikei, na którym są narzuty takie w kremowo-żółte z drobnymi
różyczkami, których raczej nie będę zmieniać. W pokoju są dwa okna i myślę, że
dekoracja tych okien może nadać ton całemu pokojowi.
W jakim stylu dokupić te meble (regał, biurko), żeby pokoik był taki "lekki"
ale nie przesłodzony? Jakie materiały wybrać na zasłony, jakie firanki?

I pokój juniora, który ma dopiero 1,5 roku ale i tak jest bardzo męski smile Na
razie z mebli to ma łóżeczko i komódkę z Black Red White. Doradzacie dokupić
mu coś z serii, z której jest komódka? W jakiej tonacji zrobić pokój
chłopięcy? Mamy niebieskie krzesełka z serii Mamut, te z Ikei, jaki dokupić
stoliczek do tego?

Liczę na Waszą kreatywność smile
Obserwuj wątek
    • joanka741 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 10.06.06, 08:21
      Marzku, drewno jest sliczne, może własnie jakieś jasne drewniane mebelki dla
      dziewczynek, a co do okien, to można jakieś ładne rolety, bo jeżeli to parter
      to zapewne potrzeba się troszkę odgrodzićsmile)
      A teraz jest taka ilosć pieknych, zwiewnych firanek, które mozna upinać w
      dziwne kształty, a zmieniają bardzo wnetrze.
      Widziałam też fajne wykonczenia np przy karniszach pociagnieta farbą kreska na
      ścianę jak łodyga i od łodyzki rozkwiatjący bukiet kwiatów na ścianie.
      Albo namalowane od szblonów wokoło kontaktów, tęczowe kółeczka.
      Po pierwa\w te miejsca sie najabrdziej brudzą, a po drugie pokoik robi się
      ciekawysmile
      na allegro jest dział pokój dziecinny
      www.allegro.pl/17272_pokoj_dziecinny.html
      Mozna wiele cudów wyszperać.
      A czasem wystarczy drobiazgsmile
      Moje dzieciaki mają wykładziny z rodzaju- miasto z uliczkami i gładkie błękitne
      ściany
      Ale szczerze móiąc to syn dopiero niedawno jeździ autkami po niej.
      Więc moze fajniejszy patent to kolorowe ściany, i gładka wykładzina, na
      parterze to chyba warto kupić grubą, bo z obserwacji mieszkań u znajomych
      stwierdzam że parter jest ZIIIIMNY smile
    • mamajudo Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 10.06.06, 10:49
      Mam dziewczynki w tym samych wieku, co Twoje panny smile
      I dlatego pokuszę się z kilkoma radami:

1. koniecznie podwójne biurko! u nas jest to dłuższy blat tak, żeby obie mogły
      razem siedzieć i się nie szturchać łokciami. Jak starsza zacznie się uczyć, to
      będzie chciała pisać, malować, wycinać i zapewnim Cię, że młodsza zechce robić
      dokładnie to samo. Przy podwójnym blacie, biurku etc. jest szansa na minimalną
      liczbę kłótni smile

2. nie wiem, jak u Twojej starszej córki będzie w zerówce, u mojej wszystkie
      książki i zeszyty dzieci będą miały w szkole, więc wygospodaruję jej tylko pół
      półki na regale (wspólnym dla dziewczynek) na szkolne rzeczy, w sumie tak pro
      forma, bo pewnie nic tam nie będzie musiało leżeć (oprócz jej "dzieł sztuki"
      przyniesionych ze szkoły)

3. co do kolorów to pomyślałam sobie, że jeśli chcesz zostawić narzuty na
      łóżko, to może próbuj tak dobierać wszystkie kolory w pokoju, żeby pasowały do
      tych narzutsmile. Czyli jeśli ma być ten róż, który marzy się Twoim dziewczynkom,
      to taki, żeby jakoś współgrał z kremowym i żółtym, więc może nie taki słodki
      barbie róż, tylko jakiś głęboki, wchodzący w amarant?

4. meble... Jaki jest kolor tej szafy wnękowej? Czy taki sam jak łóżka? Jeśli
      tak, to warto iść dalej w tę samoą tonację, żeby w pokoiku nie namnożyło się za
      dużo kolorów, bo to potrafi być męczące dla oka. Meble drewniane można kupić
      niezabezpieczone, niepomalowane i wtedy jest pole do popisu, bo można je na
      przykład pomalować na fajny kolorek smile

5. Jeśli chodzi o lekkość, to firanki proponuję woalowe czy tiulowe, a zasłonki
      lub taką roletę naścienną jednobarwne ( w zależności od kolorów ścian: jasne
      ściany-ciemniejsza oprawa okna, ciemne ściany-jesna oprawa okna)

Czasem ciekawe pomysły można znaleźć na forum Wnętrza mieszkań smile

Pozdrawiam!
      • mamajudo Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 10.06.06, 11:05
        znalazłam swoje stare wątki na Wnętrza mieszkań, może cos pomogą i Tobie? smile
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=29681615
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=35897893
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=40901786&a=40903553
        • yamadam2 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 12.06.06, 00:07
          tak,tak wejdź w wyszukiwarkę, ja też swego czasu zostawiłam pare wątków w tym
          temacie. spróbuj poszukać "pokój dla dzieci","pokój dla dziecka","pokój dla
          córki","pokój dla syna" itp.Jak szukałam pomysłów na pokój moich dzieci to
          znalazłam ich naprawde dużo.Z niektórych pomyśłow innych mam sama skorzystałam.
          • yamadam2 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 15.06.06, 10:31
            a stoliczek to może taki by ci się odobał:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=34634146&a=34634146
    • mama_kasia Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 12.06.06, 16:09
      Mam tylko nadzieję, że ta przeprowadzka po urlopie wink
      • marzek2 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 13.06.06, 20:34
        Ano po urlopie Mamo_Kasiu, właśnie po powrocie z urlopu zaczynamy się powoli
        pakować smile Tak że zaproszenie aktualnesmile
        • yamadam2 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 15.06.06, 20:31
          odkopałam ci stary wątek pokoju dla juniora
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=32476165 jak coś jeszcze znajdę
          to wkleje.
          • marzek2 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 15.06.06, 22:18
            Dzięki wielkie, wstępna koncepcja pokoju juniora (lat 1,5) prawdopodobnie będzie
            się zasadzać na tej taśmie dekoracyjnej smile
            www.czerwonykapturek.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=57&products_id=709
            Na początku chciałam takie większe naklejki z serii Dżungla, ale potem doszłam
            do wniosku (po oglądnięciu pokoi na Wnętrzach), że wolę, by pokój był troszkę
            bardziej spokojny.

Więc w środku pokoju pójdzie ta taśma. Mam już na starym mieszkaniu żółty
            stoliczek z Ikei seria Mamut i 2 niebieskie krzesełka z tej serii, na podłogę
            myślałam jakiś dywanik ikeowski, widziałam takie zielone różne, np w odbitymi
            łapkami zwierząt, myślisz, że byłoby fajnie?
            Pytanie - czy ścianę zrobić w 1 czy dwóch kolorach podzielonych tym borderem?
            Jeśli w dwóch, to jakich? Jakie zasłonki do pokoju? Z góry dzięki za pomoc smile

Junior baaardzo lubi naśladować różne zwierzątka i stąd ta dżungla, jak
            dorośnie, zmiemimy kolekcję na np samochodową smile
            • yamadam2 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 15.06.06, 23:46
              to ja proponowałabym niebieski, a na ścianie przy stoliczku namaluj powiększony
              motyw zwierzątek z borda,taką większą kopie.To jest prosty rysuneczek i napewno
              sobie poradzisz.
              • kamilla14 Re: Pokój dziewczyński, pokój chłopięcy - Wasze p 16.06.06, 03:17
                Ja tez wlasnie urzadzam pokoiki dla dzieci w podobnej konstelacji.
                Przeczytalam ciekawa rzecz, ze nie warto ulegac trendom,jakie dyktuje moda -
                czyli np. z Barbie za chwile Twoja corki wyrosna, wystarczy im segregator, a nie
                zaslonki czy wykladzina (bo i takie ksiezniczkowe wykladziny sa np. w
                komforcie), rowniez wykladzina dla chlopcow z samochodami za chwile jest zbyt
                dziecinna - wystarczy mata z tym motywem, a na podloge cos bardziej
                uniwersalnego... Ta bordiura na sciane jest ok., ale ograniczylabym ja do
                mimimum, jesli juz musi byc...Najlepszymi dekoracjami sa samodzielne prace
                dzieci, wg mnie, a lada moment Samek zacznie je tworzyc...
                Duze blaty lub biurka pod oknami sa obiektem mojej zazdrosci, ale jeszcze sie
                nie dorobilam takowychsad
                Czeka Cie nieproste zadanie przy okazji urzadzenia pokoju - wyksztalcic dobry
                gust i zmysl estetyczny dzieci, dlatego jak najmniej ulegaj banalnym czy modnym
                dekoracjom - to ma sie podobac glownie Tobie, a elementy "dziecinne" wystarcza
                na poscieli, ewentualnie zaslonkach - czyms, co latwiej zmienic niz np.
                wykladzine - na pewno swietnie wiesz, jak dzieci szybko rosna, a meble powinny
                wystarczyc na dluzej niz 2-3 lata...
                Ja nie mialam zbyt oryginalnych pomyslow, jak panie z Dekoratorni, wiec
                postawilam na prostote, pastele, a i tak od nadmiaru zabawek i rysunkow bedzie
                za chwile pstrokato...U dziewczyn chetnie zgodze sie na koralikowe zyrandole czy
                zaslony w drzwiach - nie zaszkodzi troche dziewczynskeij fantazji...U syna mam
                nadzieje wyprobowac swietne na 1.rzut oka segregatory zabawek z ikei (seria
                Trofast)z - z wysuwanymi pojemnikami na zabawki.
                Jesli tylko masz czas, na pewno znajdziesz wiele oryginalnych inspiracji na
                forum Wnerza mieszkan. Pozdrawiam, milego urzadzania.
                K
                PS. A jakos daleko sie przeprowadzasz od obecnego miejsca? Ja zmieniam dosc
                radykalnie otoczenie i zaczynam sie stresowac...sad
                • yamadam2 do Kamilla14 16.06.06, 19:25
                  troszkę się z Tobą nie zgodzę,jeśli pozwolisz, dziewczynka powinna mieć właśnie
                  taki dziewczęcy pokoik z ksieżniczkami lub co tam lubi, nieograniczajacy się
                  tylko do segregatora czy jakiegoś drobiazgu.To jest urok dzieciństwa, które
                  niestety szybko się kończy.A potem to już szary, bury, dorosły pokój.

ps.my z mężem często wspominamy jakie mieliśmy pokoje jako dzieci i czego w
                  nich brakowało.
                  • marzek2 Re: do Kamilla14 17.06.06, 09:03
                    Ja też nie do końca się zgadza. Wcale nie uważam, że pokój mojego dziecka ma się
                    podobać przede wszystkim mnie i nie mam nic przeciwko różowym ścianom w
                    dziewczęcym pokoju smile No może wykładzimy z księżniczkami nie kupię, ale postaram
                    się tak dobrać dodatki, żeby pokój był dziewczyński ale nie przesłodzony.
                    Poza tym nie przesadzaj, że tak od razu z tego wyrosną, przecież i tak maluje
                    się pokoje co parę lat, wtedy jest moment ewentualnych zmian.
                    A Samuel ma przecież półtora roku dopiero! Dlaczego niby miałby szybko wyrosnąć
                    z etapu samochodzików??? MOim zdaniem od dopiero odkrywa jaką frajdę przynosi
                    zabawa samochodami...
                    Oczywiście, że trochę kształtuję gust dzieci. Ale mając do wyboru pokój wg moich
                    upodobań, w którym moje dziecko czułoby się źle, wybiorę może te różowości itp -
                    różowe niekoniecznie oznacza pokój z Barbie na ścianie smile))
                    • yamadam2 Re: pokój dziecka zmieniamy średnio co 7 lat 17.06.06, 11:43
                      więc jest czas na malowanie na ścianie co tylko się chce:lwy,tygrysy,misie i
                      inne zwierzątka ,które w wieku 7 lat można przemalować na autka,samoloty lub co
                      tam dziecko chce.To tak jak marzek napisała i tak trzeba co jakiś czas malować
                      ściany więc czemu nie umilić dzieciakom pokoju różnymi ładnymi obrazkami.
                      • zuzanna56 Re: pokój dziecka zmieniamy średnio co 7 lat 17.06.06, 12:09
                        My raczej co 4-5 lat.
                  • kamilla14 Re: do Kamilla14 19.06.06, 23:37
                    yamadam2 napisała:

> troszkę się z Tobą nie zgodzę,jeśli pozwolisz, dziewczynka powinna mieć właśnie
                    >
                    > taki dziewczęcy pokoik z ksieżniczkami lub co tam lubi, nieograniczajacy się
                    > tylko do segregatora czy jakiegoś drobiazgu.To jest urok dzieciństwa, które
                    > niestety szybko się kończy.
                    >

Nawet, gdybym dzieciom zrobila tak, jak one chca - barbiowo- ksiezniczkowo, to
                    obawiam sie, ze i tak cos znajda, czego im nie bede w stanie zapewnic (np.
                    toaletki powiedzmy). Napisalam, ze motywy dzieciece warto wprowadzac na rzeczach
                    latwowymienialnych (zaslonki, posciel) niz wykladzina, tapeta (dla mnie to
                    niepraktyczne, ale przeciez kazdy i tak urzadzi wg swojego gustu).
                    Na scianach wole zawiesic rysunki dzieci niz misia z supermarketu. Pokoj
                    dzieciecy, to nie znaczy dziecinny...

> ps.my z mężem często wspominamy jakie mieliśmy pokoje jako dzieci i czego w
                    > nich brakowało.

Moje dzieci beda mialy piekny duzy pokoj z balkonem, wykladzina w paski, a nie w
                    ksiezniczki, meble sosnowe, a nie rozowe, sciany w 4 kolorach,lozko pietrowe,
                    koralikowe ozdoby itp. - i nie mam ambicji robic tu wnetrza palacowego dla
                    ksiezniczek z zabawkami z katalogow, i nie uwazam, bym krzywdzila tym marzenia
                    dzieciece, krorych i tak nie jestem w stanie zrealizowac w 100%...

>A potem to już szary, bury, dorosły pokój.

przepraszam, nasza sypialnia tez bedzie w 4 kolorachsmile, a jestesmy juz calkiem
                    prawie dorosli...smile
                    polecam ponownie forum wnetrza mieszkan - tam sa zdjecia, a nie tylko teoria...
                    • adoptujaca Re: do Kamilla14 20.06.06, 11:56
                      Hej smile
                      Przy mojej piąteczce i tylko jednej osobie zarabiającej(MĄŻ)z finansami jest
                      trochę cienko...
                      Ale mimo to myślę, że dzieciaki nie wstydza się zapraszać kolegów do swoich
                      pokoi...
                      A u nas są dwa, również z podizałem na płeć.
                      Może opisze oba pokoiki smile

Dziewczyński-

Do tej pory zamieszkiwały go dwie panny. 17 letnia Zuzka i 13 letnia Żaneta.
                      Ale teraz pojawiła się jeszcze kilkumiesięczna Majusia, i zaczyna się tam robić
                      troszkę ciasno.
                      Na podłodze położone są jasne panele, ściany otynkowane na rozbielony róż.
                      Pokój jest na górze, więc jest tam bardzo jasno. Też zależało mi na tym, żeby
                      było tam uroczo, więc postawiłam na pastele.
                      Nie stać nas na komplet mebli, więc każdy jest "z innej parafii" a jednak
                      wszytsko jakoś współgra.
                      Mają jedno, pietrowe lóżko, ale żaneta, śpiąca na dole zażądała powieszenia
                      firanki. Tak więc jest odgrodzona od świata smile I moze ciesyzć się prywatnoscią.
                      Na dzień dziecka dziewczyny dostaly dwa śliczne biurka, która każda urzadziła
                      według własnego pomysłu.
                      Ogólnie dałam im odrobinę swobody co do urzadzania ich gniazdka. I jest ok.
                      Malutkiej postawilismy łóżeczko w rogu pokoju i to na razie wszystko.

Chłopięcy-
                      Zamieszkiwany przez 10 letniego Cysia i 5 letniego Julinka.
                      Trochę mniejszy od pokoju dziewcyznek, pomalowany na błękitno. żeby było
                      oryginalnie.
                      Meble równiez nie do kompletu, ale dość ładne i jeszcze nie zniszczone.
                      Duzo modeli samolotów, bo Cysiek się tym fascynuje smile
                      A mały? Zabawki, kolorowa mata i tez pare "sklejek"
                      Lóżka oddzielne, ale obok siebie, na wyraxne zyczenie chłopców.

Życzę powodzenia i pozdrawiam smile

Anka
                      • zuzanna56 Wystrój pokoju 26.06.06, 18:52
                        My ostatnio bardzo polubiliśmy mocne, nasycone kolory.
                        Jedną ścianę w dużym pokoju mamy pomalowaną na piękny karmazynowy (czerwony)
                        kolor a resztę ścian na jasny beż. Mamy tak od 11 miesiecy i jeszcze nam sie
                        podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka