Dodaj do ulubionych

Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce?

10.09.06, 11:18
Cześć dziewczyny jestem w drugiej ciąży. Będzie malutka różnica wieku, bo 17
miesięcy. Miałam pierwszą cesarkę z powodu ułożenia miednicowego.
Właśnie dowiedziałam się, że chyba będę rodzić snsad Jestem tym szczerze
zmartwiona bo miałam pierwszą cesarkę i oczywiście wolałabym drugą bo wiem
czego się spodziewać. Niestety nie stać mnie na cc na życzeniesad(!!!
Dziewczyny które rodziły naturalnie po cesarce, powiedzcie jak to jest?
Podobno nie mogę dostać zoo, podobno to dłużej trwa... Napiszcie coś bo jestem
szczerze spanikowanasad
Obserwuj wątek
    • kasiask Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 10.09.06, 15:28
      Moja kuzynka w USA pierwszą miała cesarkę z powodu ułożenia miednicowego,
      natomiast drugie dziecko po 3 latach rodziła zupełnie naturalnie, bo położenie
      było ok. Ale u nas pewnie Ci zrobią cesarkę.
    • kspa Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 10.09.06, 19:20
      Moja szwagierka pierwsze rodziła przez cc, a drugoe po 5 latach naturalnie i
      poszło jak z płatka.
      • anita.anita80 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 10.09.06, 19:39
        ja miałam piersze cc i za 2 lata rodziłam naturalnie ale po długim porodzie i w
        wyniku spadania tętna u dzidzi musiało byc cc tak więc jak widać można rodzic
        naturalnie bo moje cc było nie planowane
    • misia_bella5 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 10.09.06, 19:38
      kasiask napisała:

> Ale u nas pewnie Ci zrobią cesarkę.

Niestety nie chcą zrobić cesarki, każą rodzić naturalniesad

• agnieszka35 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 11.09.06, 10:39
        Misia-bella nie bój się tak.Co prawda przy porodzie naturalnym po cesarce
        żeczywiście zzo nie jest wskazane ale są przecież inne metody.Zzo jest
        niewskazane ponieważ przy porodzie naturalnym po cc istnieje potencjalne ryzyko
        pęknięcia mięśnia macicy w miejscu blizny.Oczywiście ja piszę to nie po to żeby
        cię przerazic tylko gwoli wyjaśnienia.To się naprawdę bardzo rzadko zdaża ale
        osoba prowadząca poród musi się z tym liczyć.Ale naprawdę porody sn po cc są
        całkowicie bezpieczne.Mnie na studiach (jestem położną po studiach na AM)uczono
        że przy zzo matka nie odczuwa bólu albo odzczuwa go w niewielkim stopniu i nie
        mogłaby określić kiedy charakter bólu się zmiena.A jest to w takiej sytuacji
        bardzo ważne.Ale nawet jeśli nie ma zzo to są farmakologiczne środki
        zmniejszające ból(które nie zaburzają odczuwania),masaże kręgosłupa,przyjmowanie
        dowolnej pozycji przynoszącej ulgę,kąpiel lub wzięcie ciepłego
        prysznica.Najlepiej skontaktuj się jakoś z położną pracującą w szpitalu gdzie
        będziesz rodzić i zapytaj jakie są tam stosowane metody.Jeśli będzie cię stać to
        zamów sobie położną "na własność"do swojego porodu wtedy będziesz się czuła
        pewniej.To oczywiście kosztuje ale na pewno nie tyle ile cc na życzenie.Ale
        jeżeli nie to przynajmiej dowiedz się jak najwięcej.Ja sama mam czworo dzieci i
        za każdym razem rodziłam bez zzo i wcale nie wspominam porodów najgorzej.A co do
        tego że cesarkę już znasz a to jest nieznane to powiem ci tylko że poznałam w
        czasie praktyk w szpitalu kobiety które rodziły i tak i tak i jak porównywały
        swoje samopoczucie po porodzie sn i po cc to jednak natura górą.Życzę powodzenia
        i zdrowej dzidzi.Pozdrawiam-Agnieszka.
        • misia_bella5 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 11.09.06, 19:58
          Agnieszka wielkie dzięki za rzeczową i profesjonalną odpowiedź. Trochę mnie
          uspokoiłaś. Położną sobie zamawiam oczywiści, bo wiem, że to podstawa przy
          naturalnych porodach. Jestem umówiona w następnym tygodniu na spotkanie i pewnie
          poruszę te wszystkie kwestie.
          Wiem, że po cesarce się ciężej dochodzi do siebie, wiem, że poród naturalny jest
          lepszy, ale jakoś nie mogę się przełamaćsad Muszę po prostu zacząć inaczej
          myśleć, nastawiać się itd.
          Powiedz mi jeszcze czy orientujesz się ile może trwać taki poród. Mówiono mi, że
          będę rodzić jak pierwiastka bez "wspomagaczy", a to trwa dłużej niż standardowo.
          Gratuluję czwórki dziecismile Mi się marzy trójeczka, ale narazie czekam na to
          moje drugiewink Pierwsza córeczka, teraz synekwink) Oj będzie się działo, jak
          mawia Owsiakwink))))!!!!
          • agnieszka35 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 11.09.06, 22:54
            Droga Misiu ile może trwać taki poród tego najstarsi górale nie wiedzą.To zawsze
            jest wielka niewiadoma.Każdy organizm jest inny i zwłaszcza jeśli chodzi o
            pierwszy poród to nic się nie przewidzi.A co do tego że będziesz rodziła bez
            wspomagaczy to się nie przejmuj.Te wspomagacze to głównie oxytocyna w kroplówce
            wzmagająca skórcze.To z zasady rzeczywiście jest szybciej ale też te wspomagane
            skórcze są bardziej bolesne i taki wspomagany poród idzie trudniej choć
            szybciej.Tak wiec nie przejmuj się że bez wspomagaczy.Jedna pierwiastaka rodzi
            bez wspomagaczy trzy godziny a druga ze wspomaganiem trzynaście.Tak więc na to
            nie ma mądrych i nie ma się co przejmować.A wracając do wspomagaczy to nie jest
            to też tak że nie będziesz mogła urodzić a wszyscy będą cię mieli w nosie i nic
            nie zrobią.Oczywiście otrzymasz pomoc tyle tylko że dostosowaną do twoich
            potrzeb i warunków.A ta wspomiana oxytocyna jeśli słóży do zainicjowania akcji
            porodowej a nie poganiania natury jest zbawienna.Poza tym to coś mi się wydaje
            że ciebie jakiś katastrofista nieżle postraszył.Nie bój się.Zaufaj własnemu
            ciału i matce naturze.Naprawdę jeśli chodzi o rodzenie to najprościej jest
            najlepiej.Tylko musisz uwierzyć że potrafisz.Życzę powodzenia.-Agnieszka.
            • misia_bella5 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 12.09.06, 19:40
              smile Matka natura mnie ochroniwink) Liczę na to, bo cóż innego mi pozostało.
              Problem chyba tkwi w mojej głowie. Nastawiłąm się psychicznie na cesarkę i teraz
              muszę przestawić myślenie na inny tor. Dzięki, że tak rzeczowo piszesz, to
              prawdziwa pociecha dla mnie. Napiszę coś więcej pewnie po spotkaniu z moją
              położnąwink)
              Agnieszka a Ty nie pracujesz przypadkiem w Warszawiesmile Może bym się z Tobą
              umówiła na poródsmile??

• agnieszka35 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 13.09.06, 09:54
                MIsiu ja co prawda z Warszawy ale niestey aktualnie wogóle nie pracuję.Ubolewam
                nad tym ale sytuacja rodzinna mi nie pozwala.Natomiast mogę polecić panią
                Krystynę Komosę ze szpitala na Solcu.Ona jest naprawdę dobra i zna sporo metod
                łagodzenia bólu porodowego.Ja widziałam ją przy pracy i stwierdzam że jest
                naprawdę niezła.Jej pacjentki były zniej naprawdę zadowolone.Z tym że Solec do
                końca września jest zamknięty więc jeśli to "na już" to niestey
                odpada.Pozdrawiam-Agnieszka.
    • agnieszka35 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 13.09.06, 10:10
      Misiu podaję ci telefon do pani Krystyny:0-602-176-665 w godź 10-17.30 i o22
      810-42-79 w godź 10-16.e-mail to po prostu Krystyna Komosa.poza tym jak wpiszesz
      w wyszukiwarce Szkoła rodzenia Akuszerka to powinna ci wyjść właśnie strona tej
      pani.Spróbuj się z nią skontaktować a nuż ci podpasuje.Trzymaj się .Agnieszka.
    • 112p Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 13.09.06, 18:59
      ja też jestem w ciaży tak jak ty pierwsze rodziłam przez cc,i powiem ci jedno to
      co siedzi w głowie to najważniejsze nastaw sie że wszystko bedzie dobrze,ja jak
      sie dowiedziała że mam mnieć cc to ryczłam bo bylam nastawiona NA NATURALNY
      TERAZ CHCEM TYLKO żEBY DZIECKO BYłO ZDROWE BO TO SIE LICZY.i PRZYPOMNI SOBIE żE
      WSZYSTKO MIJA JAK TYLKO WEźMiesz dzidzie w ramiona.
      a najzabawniejsze jest to że jak tylko sie dowiedziałam że bede mniała cc to
      moje pierwsze pytanie brzmiało czy drugie urodze naturalnie!!!
      śmieszne co nie?

liczy sie przedewszystkim podejście psychologiczne.bo to co myślisz sie sprawdza
      jak bedziesz myślała pozytywnie wszytko bedzie oki.

pozdrawiam
    • kokko4 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 14.09.06, 04:00
      U mnie było tak- 1 poród sn, 2 cesarka, 3 sn- i to był bardzo szybki wręcz
      łatwy poród i takiego Ci życzęsmile
    • misia_bella5 Agnieszka 14.09.06, 13:07
      Aguś dzięki za namiary, ale Solec zupełnie odpadasad Ja będę rodzić w
      Bródnowskim. Mam tam upatrzoną położną, mam nadzieję, że się sprawdzi. Solec
      niestety zupełnie nie po drodze, choć termin mam na 25 października i mam
      nadzieję dotrwać do niegowink Odezwę się jak już coś konkretnego ustalę.
      • agnieszka35 Re: Agnieszka 14.09.06, 15:37
        Misiu ja Brudnowskiego kompletnie nie znam ale opinie słyszałam dobre.Trzymajcie
        się cieplutko oboje(czy obie?).Pozdrawiam - Agnieszka.
    • krysanna Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 15.09.06, 12:44
      Ja urodziłam pierwsze dziecko przez cc (brak postępu porodu), a po 2,5 roku
      drugie naturalnie. Cc zrobiono mi przy 10 cm rozwarcia, więc ten drugi poród to
      nie było tak zupełnie jak pierwiastka. Bardzo chciałam rodzić naturalnie, bo
      pierwsze cc wspominam fatalnie. Właściwie nie samo cc, ale po – krwotok, silną
      anemię, tak, że nie miałam siły wstać z łóżka, a tu miałam dziecko pod opieką.
      Za to drugi poród wspominam wspaniale. O 2 pojechaliśmy do szpitala, a o 5.37
      urodziłam. Miałam wspaniałą położną (prywatnie) i ona bardzo mi pomogła. Także
      przed wyjazdem do szpitala dzwoniłam do niej z pytaniem czy już mam jechać przy
      takich skurczach jakie miałam. Nie miałam żadnego znieczulenia w trakcie, tylko
      oksytocynę.
      Nie martw się. Wiadomo, że człowiek najbardziej boi się nieznanego, ale zadbaj
      o to co możesz – dobrą położną – i wierz, że będzie dobrze.
      Pozdrawiam
      Krysanna
      • wanda_76 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 15.09.06, 22:22
        Ja miałam dokładnie tak, jak ty! Cesarka z powodu ułożenia miednicowego, a już
        po 17-tu miesiącach drugi synek, urodzony sn...Natomiast nastawienie -
        odwrotnie. Bardzo chciałam sama urodzić i byłam zachwycona, że mi się to
        udało (chociaż Witek ważył 4200g i miałam w połogu trochę komplikacji).
    • misia_bella5 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 17.09.06, 20:01
      Dziewczyny dzięki za odpowiedzi i słowa otuchy. Faktycznie powinnam zacząć
      inaczej myśleć i tak powoli zaczynam. Przestawiam myślenie, próbuję sobie
      wyobrazić, że dam radę i takie tam motywacyjne myśleniewink) Teraz najważniejsze
      dotrwać do terminu i nie nadwyrężyć za bardzo blizny.
      Pozdrawiam Was ciepło i jeszcze raz dzięki za wsparcie i słowa otuchysmile)))!!!
      • glusio11 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 27.09.06, 22:35
        U mnie 18 miesiecy roznicy, pierwsza cesarka, bo zaczelo spadac tetno u synka.
        Mi lekarze od poczatku ciazy mowili ze po tak krotkim czasie bede probowac
        naturalnie, ale pewnie i tak bedzie cesarka. W 8ymmiesiacu okazalo sie ze jest
        zagrozenie i musze lezec i brac prochy. Do porodu ledwo dojechalam. Od momentu
        trafienia na porodowke po 50 minutach niunia byla juz na swiecie i psychicznie
        czulam sie cudownie, a po pierwszym mialam strasznego dola...
    • aska1972 Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 30.09.06, 10:15
      Ja podjęłam próbę SN 19 miesięcy po cesarce, doszłam do 8 cm rozwarcia i
      niestety zaczeło się odklejać łożysko i musieli szybko zrobić cc. Ale blizna na
      macicy po poprzednim cc była w porządku, więc gdyby nie łożysko, myślę że było
      by ok.
    • barbegazi Re: Czy ktoś rodził naturalnie po cesarce? 26.10.06, 01:44
      U mnie też była taka sama różnica. Pierwszy poród naturalny, drugi cc i trzeci
      po 17mies. naturalny. Cc to koszmar w porownaniu z naturalnym porodem. Wcale
      noe chcialam cc ale wyszlo ze mialam... A trzecie dziecko rodzilam w domu z
      mężem i położną.Urodziłam ogromną dziewczynkę :4600g i 54cm (poprzednio-
      chłopaki po 3500g i 56cm).Dzięki dobrej pozycji (nie leżącej!) i oddychaniu
      szew na macicy po cesarce trzymał się dobrze, nic nie pękło,szybko wróciłam do
      formy. A po cc długo byłam obolała,jeszcze w szpitalu w ranę wdało się
      zakażenie, 2 tyg. leżałam na antybiotykach i na dodatek czułam jakbym nie
      urodziła mojego synka, jakbym miała obok jakieś obce dziecko... Ból ogromny, w
      sercu też... Nigdy więcej cesarki! Poród naturalny jest o wiele lepszy, nawet
      bez znieczulenia. U mnie ten trzeci trwał 8 godzin.
      Nie bój się. Warto rodzić naturalnie.Pomyśl że to jest też lepsze dla dziecka.
      No i dla ciebie też bo cc to poważna operacja. Życzę dobrego porodu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka