Dodaj do ulubionych

mam trzy córeczki

04.08.08, 14:44
Jestem mamą trzech dziewczynek. Czy są to mamusie, które mają podobnie?
Napiszcie czy chciałyście chłopca, bo ja tak. Czasami myślę, że moze jeszcze
kiedyś pomyślę o czwartym dziecku, tylko pewnie istnieje duże
prawdopodobieństwo kolejnej dziewczynki smile.
Najgorzej irytują mnie obcy ludzie/nagminnie nas zaczepiają/, którzy mówią do
córek, ze przydałby się brat albo pytają czy chciałyby braciszka, a tak to
każdy twierdzi, ze płeć nie ważna, tylko zdrowie...czasami już sama nie wiem
co o tym sądzić..
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: mam trzy córeczki 04.08.08, 21:02
      ja mam nadzieje, ze bede mama trzech coreczek, bo plci lokatora nie znam, ale
      wcale na chlopca cisnienia nie mam

a jak ludzie po drugiej corce zyczyli nam chlopca "bo by sie przydal", to
      mowilam, ze spoko, do siodmej corki probujemy smile)

fajnie, ja tam lubie dziewczynki, choc kiedys chlopcow chcialam bardzo, ale mi
      przeszlo po moich slodzinkach
      • nata76 Re: mam trzy córeczki 04.08.08, 22:21
        Witaj!!!
        Wiesz, ja bede miała trzy córki,ale "Po drodze" jest synek.
        Wiesz, najlepiej to ty sie ludzmi nie przejmuj,albo sobie jakieś
        fajne riposty wymyśl.
        Ja mam na razie 2 córki i synka i co???w tej ciazy wszystkie głupie
        babsztyle sie pytaja,ze pewnie robimy drugiego chłopca,zeby diw par
        były.
        Wiec gdy bedziesz w czwartej ciazy,to zawsze ktoś Ci powie," peenie
        celujecie na chłopca,co?"a jak juz bedzie ten chłopiec, to jedni
        powiedza,"no t Wam sie udało",drudzy "to teraz musicie mu dorobic
        braciszka", trzeci "dobrze,ze to nie znowu dziewczyna".
        Ludzie zawsze Ci cos powiedza głupiego.
        Głupi ludzie tak gadaja bezrefleksyjnie. A jeszcze, wkurza mnie
        deprecjonowanie dziewczynek. Widadomo, czasem miesci sie to w jakis
        tam granicach,pragnieniu posiadania kazdej płci w domu,nastepcy itp.
        czaem w zartach,czy nawet rubasznych docinkach,ale to wszystko
        podszyte jest patriarchalnym stosunkiem do kobiet. Najgorsze,że
        zazwyczaj to..od kobiet wychodzi.....A to tak tylko na marginesie mi
        sie dodało bez składu.
        A tak w ogóle to mamyna forum mamusię siedmiu córek!!!!!!!!
        • adria-3 Re: mam trzy córeczki 04.08.08, 23:14
          Chyba rzeczywiście pomyślę nad celną ripostą, tak jak proponujesz... Faktem
          jest, że to kobiety zaczepiają, jedna np powiedziała, ze była trzecią nie
          chcianą córką, nie chciałabym by moje dziewczyny źle się czuły z tego powodu, ze
          są dziewczynkami i nie mają brata...planuję za kilka lat kolejne dziecko, mam
          wrażenie, ze będzie to dziewczynka smilechciałabym, zeby była tak samo chciana i
          kochana przez nas wszystkich...
          nie mam zamiaru próbować do skutku, myslę, że w ostateczności 5 dzieci mogłabym mieć
          ale czasem troszkę mi smutno, gdy dowiaduję się, ze kolejnym znajomym urodzi się
          chłopak
          siedem córek big_grin super
          • nata76 Re: mam trzy córeczki 05.08.08, 09:10
            adria, jest tez mam na tym forum bardzo sympatyczna mama,
            która "poluje" na córeczke. I tez ma w planach za kilka
            lat "wyprodukowaC".
            widze,ze jednak bardzo sie przejmujesz opinia ludzi. Naprade nie
            warto i nie warto przenosic tego na dzieci. Jak one beda widziały,Ze
            podchodzisz do tych zaczepek z dydtansem, one nic sobie z tego nie
            beda robic.
            Zycze Ci serdecznie syneczka,albo dwóch smile)))

A czy znasz metody planowania płci?O owulacyjna mi chodzi.
            i mniej naukowa(ale mi i wszystkim znajomym sie sprawdziło,dziwy
            jakies):

www.parentingweekly.com/pregnancy/pregnancy_information/chinese_calendar.htm
            • hedonka Re: mam trzy córeczki 05.08.08, 11:36
              Mam trzy córki i syna. Dużo by pisać o mojej "drodze" ku córkom, ale i m
              bardziej akceptuję ich córkowatość, tym bardziej sama czuję się dobrze, też, a
              może przede wszystkim jako kobieta. Myślę nato, że masz rację, że to "życzenie
              syna" to pokłosie patriarchatu. Pomyśl sobie, że jakbyś już miała tego syna, to
              co, coby to zmieniło? Pozdrówka
              • monstermama Re: mam trzy córeczki 05.08.08, 12:21
                Jak by miała w końcu syna, to by natychmiast chciała znowu córeczkęwink
                szczerze mówiąc, cierpnę na myśl, że zdarzyłby nam się kolejny syn.
                Zbyt dużo testosteronu wokół.
                Aczkolwiek, gdy Monsterówna zaczyna swoje płacze i klasyczne fochy, to też jest
                radośniewink
                W każdym razie mając mieszankę i obserwując rodziny wokół widzę, że każdy układ
                jest inny. Bo inaczej jest gdy córka starsza, inaczej gdy syn, inaczej gdy
                jednopłciowo, a jeszcze przecież każde dziecko ma swój niepowtarzalny charakter.
                Myślę, że powtarzanie sobie, że jest się jedyną w swoim rodzaju rodziną jest
                pomocne. Aczkolwiek wiem, że chce się spróbować, czy inaczej jest się mamą córki
                czy syna.
                Po moich doświadczeniach dochodzę do wniosku, że każdego dziecka jest się mamą
                inaczej.
                Ale nie wytłumaczy się to osobie, która bardzo się stara o dziecko konkretnej
                płci i nie może się pogodzić z porażką.
                Moja koleżanka jest czwartą córką. Wielkim rozczarowaniem szczególnie ojca. Na
                szczęście ma młodszego brata, ale i tak całe życie czuje się tą niepotrzebną.
                Bardzo smutne i wielka nasza odpowiedzialność, by nasze wszystkie dzieci czuły
                się wyjątkowe i najbardziej chciane.
                Pozdrawiam
                • adria-3 Re: mam trzy córeczki 05.08.08, 13:32
                  myśmy celowali dzień po owulacji, więc chyba to przeznaczenie smileale chętnie
                  poczytam więcej
                  dziękuję, że piszecie dziewczyny....
                  jak dziewczynki kiedyś odpowiedziały ludziom ze chciałyby braciszka to
                  powiedziałam im, ze jak bedzie dziewczynka będzie tak samo fajnie, no bo do pary smile
                  ale i tak nie wczesniej niż za dwa, trzy lata bedziemy starać się o nastepne
                  dzieciatko
                  stosunek ojca jest rzeczywiście bardzo wazny, mojemu mężowi było trudno, gdy
                  dowiedział się, ze będzie trzecia córka ale też widzę jak wiele jej daje
                  czułości i opiekuje się nią, czasami mi ja wyrywa smilenp bylismy na basenie,
                  zabrał ją i uczył pływać /córka ma 9 miesięcy/
                  ale czy czwarta przejdzie, to nie wiem, chyba, że z góry załozymy, ze będzie
                  dziewczynka....
                  napiszcie jak Wasi mężowie reagują i czy dla nich płeć ma znaczenie
                  • donkaczka Re: mam trzy córeczki 05.08.08, 14:37
                    siodma corka stad, ze kiedys wierzono, ze bedzie widunką wink i tak sobie z ludzi
                    zartuje
                    z tym parowaniem to jakies dziwne, a co dzieci to zyrafy do rozmnazania i
                    parowac trzeba? pewnie ze im wiecej dzieci tym roznorodnosc bywa wieksza, ale
                    monorodzenstwa maja swoj wielki urok i ja po cichu licze jednak na dziewczynke smile

mnie sie noz w kieszeni otwiera jak slysze o dzieciach "do pary" jakos mnie
                    trzepie, nie wiem czemu smile

a moj malzon sie smieje, ze bedzie rodzynkiem w babincu, sam tez woli
                    dziewczynke kolejna, choc ja mam duzo meskich cech i dziewczyn w pluszach i
                    rozach i kokardach wychowywac raczej nie bede smile
    • hyris Re: mam trzy córeczki 05.08.08, 13:54
      na razie mam dwóch synów i też często słyszę o dziewczynce do
      kompletu
      a ja myślę o trzecim dziecko - o dziecku nie o płci
      a w kościach czuję, że będę mamą trzech synów wink
      • sumatra1 Re: mam trzy córeczki 11.08.08, 11:17
        Ja tez czułam w kościach, że będę mamą trzech synów. Lekarzowi, który na usg
        powiedział, żebym sie tak znowu na tego trzeciego syna nie nastawiała nie
        uwierzyłam smile No i Helena z całą pewnościa nie jest trzecim synem big_grin Ale
        chciałam córkę i się cieszę.

A gadaniem ludzi nie ma się co przejmować. Myślę, ze wiele osób lubi małe
        dzieci, chce zaczepić pogadać tylko nie ma o czym. Jakoś trzeba zagaić, inni
        poprostu lubią sobie pokomentować cudze życie i stąd to wszystko. Trzeba sobei
        przygotować pakiet odpowiedzi i mieć go zawsze pod ręką. Bo od pytań: Kiedy
        następne? Przydałaby się dziewczynka do pary, nie? Ile jeszcze planujecie?
        Kiedy? Po co? itd... Się nie ucieknie i już.
    • witbor Re: mam trzy córeczki 06.08.08, 14:24
      Też mam 3 córki. Wczoraj usłyszałam: "to nic, może będziecie mieć
      teraz 3 synów..."
      Ani dla mnie ani dla męża nie ma to znaczenia. Ale oboje chcemy
      jeszcze więcej dziecibig_grin
    • viewiorka Re: mam trzy córeczki 09.08.08, 10:40
      Ja co prawda mam dopiero 2 córeczki, ale też słyszę od ludzi, że "mama nie trafiła", albo "przydałby się braciszek". A ja kocham te moje córeczki najbardziej na świecie i mogłabym mieć jeszcze ze dwie. Mąż też specjalnego parcia na syna nie ma smile
    • lynette Re: mam trzy córeczki 09.08.08, 21:09
      Ludziom nie dogodzisz. My mamy dla odmiany trzech synów i też
      jojczą: co nie udała się dziewczynka? A mnie było naprawdę wszystko
      jedno, jakiej płci będą moje dzieci.
    • hanti Re: mam trzy córeczki 10.08.08, 08:16
      najstarszego mamy syna, potem dwie córy, trzecia w drodze wink i co chwila słyszę
      do ludzi o parach uncertain// że teraz przydałby się chłopiec i wszyscy patrzą na nas
      jak na idiotów, bo my chcieliśmy trzecią córkę.
    • rycerzowa Re: mam trzy córeczki 11.08.08, 10:27
      Po pierwsze, nie należy przejmować się tym, co ludzie mówią.
      Ludzie czuja się w obowiązku sytuację jakoś skomentować, nie zdając sobie
      sprawy, że cokolwiek powiedzą, nie brzmi to zbyt mądrze.
      Po drugie, każdy układ ma swoje dobre strony.
      Po trzecie, ojcowie niby marzą o synach, ale mają lepszy kontakt z córkami. Tak
      już jest.
      Po czwarte zrelacjonuję ci rozmowę mego ojca z sąsiadem, który przyszedł się
      pożalić,że urodziła mu się trzecia córka.
      Ojczulek, starszy już pan, kpił z "damskiego krawca" niemiłosiernie, na smutek
      wyciągnął koniaczek, ale tak po trzecim kieliszeczku powiedział coś w tym stylu:
      " Tak szczerze, to ci powiem, że my durni jesteśmy,że chcemy mieć synów. A co
      ojciec ma z nich za pociechę? Popatrz, mam dwóch synów, odwiedzą, po ramieniu
      poklepią, napiją się ze mną i pojadą do swoich spraw. A córki? Z jedną
      mieszkam, mam opiekę, druga odwiedza, troszczy się, wie, co mi kupić, no i
      przytuli się, powie >tatulku<. Tylko córki, powiadam ci, tylko córki."
      • hanti Re: mam trzy córeczki 11.08.08, 18:18
        rycerzowa napisała:

> Po czwarte zrelacjonuję ci rozmowę mego ojca z sąsiadem, który przyszedł się
        > pożalić,że urodziła mu się trzecia córka.
        > Ojczulek, starszy już pan, kpił z "damskiego krawca" niemiłosiernie, na smutek
        > wyciągnął koniaczek, ale tak po trzecim kieliszeczku powiedział coś w tym styl
        > u:
        > " Tak szczerze, to ci powiem, że my durni jesteśmy,że chcemy mieć synów. A co
        > ojciec ma z nich za pociechę? Popatrz, mam dwóch synów, odwiedzą, po ramieniu
        > poklepią, napiją się ze mną i pojadą do swoich spraw. A córki? Z jedną
        > mieszkam, mam opiekę, druga odwiedza, troszczy się, wie, co mi kupić, no i
        > przytuli się, powie >tatulku<. Tylko córki, powiadam ci, tylko córki."

Cudowne smile)) i bardzo prawdziwe
    • ania.silenter mam dwie córeczki a chciałabym mieć trzecią:) 11.08.08, 21:55
      i to bardzosmile.
    • agni71 Re: mam trzy córeczki 15.08.08, 23:04
      Mam trzy córki. Trzeci dziecko faktycznie jakoś się nastawiałam, ze
      będzie chlopiec. Trochę mi żal, bo juz więcej dzieci nie planuję.
      Ale dwie pierwsze córki były upragnione, wyczekane itd. Trzecia
      jest cudowna, bardzo ją kocham, ale taki lekki żal, że nie
      przyjdzie mi doświadczyć wychowywania chłopca, jednak gdzieś tam
      głęboko siedzi...
      • adria-3 Re: mam trzy córeczki 23.08.08, 16:59
        Bylismy teraz na wakacjach i w tym czasie jakoś zupełnie przestałam mysleć jak
        to będzie. Byc moze zostaniemy przy trzech córkach a jeśli zdarzy się, że
        zapragniemy czwartego to przestało mi zależeć na płci, nawet mam imię dla tej
        czwartej smile. Jakoś zaakceptowałam całą sytuację /czuję wewnętrzny spokój/ i
        dziekuję, ze te moje dzieci są zdrowe i fajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka