28.02.13, 18:19
sobie pieke, taki na zakwasie zytnim
pieknie mi wyrosl
i na pewno bedzie smaczny, jak jego poprzednik
ktoras moze zlapala bakcyla?
ja juz od miesiaca hoduje moje zwierzatko, jak pieszczotliwie nazywam moj zakwasik
chleb wychodzi jak w Polsce z dobrej piekarni, kiedys sie chyba nazywal sitkowy
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: chlebek 28.02.13, 23:09
      Ja pieklam, ale mi przeszlo smile

Znalazlam zytni chleb na zakwasie w Dimpflmeier. I od miesiecy kupuje tylko ten chleb. Raz na kilka miesiecy robie sobie przyjemnosc smakowa i kupuje bialy pszeniczny chleb. Niestety "nie sluzy" mi on...
    • asia.sthm Re: chlebek 01.03.13, 07:56
      Ja sie tu wreszcie doczekalam rewolucji chlebowej - jest moda na chleb na zakwasie. Sa nawet przechowalnie zakwasu , jak kiedys futer wink
      Kupuje cudny chlebek z orzechami wloskimi, jestem uzalezniona.
      Piec zaczne jak mi dostawce zamkna, hi hi.
    • roseanne Re: chlebek 01.03.13, 21:07
      pieklam przez kilka lat, pszenne, zytnie
      potem sie przeprowadzilam do montrealu, gdzie wiedza co to jest smaczne pieczywo
      na koniec okazalo sie poltora roku temu, ze mam nietolerancje na gluten i znow pieke dla siebie gniotki, bezglutenowe, o wiele trudniejsza sprawa
      • kan_z_oz Re: chlebek 03.03.13, 15:56
        Nigdy nie pieklam. Dla mnie upieczenie zytniego to umiejetnosc tak nieosiagalna jak dla czesci pielgrzymka do ziemi obiecanej czyli cel nieosiagalny...
        Na szczescie funkcjonuje w okolicach rolniczo-wytworczo-alternatywnych, gdzie cala masa ludzi piecze/uprawia co sie tylko da. Zytni, pszenny, bez-glutenu i cala reszta do kupienia.

Kan
        • syswia Re: chlebek 04.03.13, 14:07
          ja tez w zasadzie moge kupic, ale ze dysponuje nadwyzka czasowa, a upieczenie chleba zawsze wydawalo mi sie mistrzostwem swiata, to postanowilam sporobowacsmile
          no, a poza tym, mam nowa, piekna kuchnie ze slicznym piekarnikiem, hehehe
          • kan_z_oz Re: chlebek 05.03.13, 13:49
            A to trzeba bylo tam od razu - prosze o zdjecie kuchni, piekarnika oraz chlebka.

Kan
            • izka7790 Re: chlebek 29.03.13, 10:57
              Jakiś czas temu upiekłam chlebek na zakwasie. Wyszedł taki jak pamiętam z Polski (przynajmniej w smaku) Okazało się jednak, że moja rodzinka odwykła od zakwaszanego pieczywa, wcina najczęściej drożdżowe, bułeczki pszenne, tak więc zostałam jedyną entuzjastką pieczywa na zakwasie, więc zaprzestałam pieczenia na zakwasie a powróciłam do wypieków drożdżowych. Może jeszcze kiedyś upiekę, tylko dla siebie, w końcu zakwas śpi sobie w lodówce smile
    • kamakoma Re: chlebek 22.06.13, 18:45
      Zakwas do chleba znaleźć w uk to nie lada wyzwanie szczerze mówiąc. ja kiedyś kupiłam w polish village bread, ale generalnie jestem leniwa jeżeli chodzi o pieczenie i wolę pójść na łatwizne z polska piekarnia wink
      • justyna_1981 Re: chlebek 30.06.13, 14:01
        Ja też podziwiam wszystkich, którzy sami pieką chleb. Ja raz w życiu próbowałam, ale nic mi z tego nie wyszło i już nawet więcej sie za to nie brałam... Ale nie wiem czy wtedy zakwas do chleba dodawałam, już nie pamiętam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka