Dodaj do ulubionych

Ratunku - urzadzam kuchnie

18.01.05, 23:32
co do mebli to nie mam problemu - sprowadze je sobie z Polski - lepszej
jakosci niz tutaj i tansze
ale glowa mnie boli przy wyborze urzadzen
czy ktos z was ostatnio dokupowal lub wymienial cokolwiek w kuchni?
kuchenka i piekarnik elektryczne, lodowka, pralka (bez suszarki) , zmywarka
chce jak najwiecej pod zabudowe (niestety drozsze) ale moja kuchnia jest mala
i liczy sie kazdy centymetr

czy macie jakies modele lub marki ktore kochacie lub nienawidzicie?
aha - motyw przewodni to stal nierdzewna
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Ratunku - urzadzam kuchnie 18.01.05, 23:38
      izabeski! jezeli pralka to bosch! proste jak drut w obsludze, nie psuja sie i
      nie mna tak strasznie ubran w praniu. Na innych urzadzeniach sie nie znam, ale
      ci podpowiem, w sprawie odkurzacza: nigdy w zyciu nie kupuj dysona! Bedziesz
      gho nienawidziec, a on w podziecie zlamie ci palec albo reke.
      Jak mi cos wpadanie w oko to powiem, ok?

a jaki masz kolor scian?
      • greentea2 Re: Ratunku - urzadzam kuchnie 18.01.05, 23:43
        Zapytaj na poradniku domowym. Bosch ma wszedzie swietna opinie.
        Oczywiscie Miele, AGD, czy cos takiego.
        Asica, swieta racja z Dysonem. Najgorsze badziewie na swiecie. Okropne w uzytku
        i sie psuje.
        • asica74 Re: Ratunku - urzadzam kuchnie 18.01.05, 23:44
          koromyslo! tak sie u mnie w zamojskim mawia!
          • izabelski Dyson - nigdy, przenigdy 18.01.05, 23:52
            raz pozyczylam i musialam odkurzac po oproznianiu teg oplastikowego pojemnika
            nie ma to jak odkurzacz Miele smile
            a ten poradnik domowy to na Gazecie?
            lecem szukac smile
            • asica74 poradnik domowy 18.01.05, 23:57
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=630
              tutaj jest
              • asica74 Re: poradnik domowy 18.01.05, 23:58
                aha i jeszcze jedno: jezeli kupijesz wysoka lodowke, to zamrazalnik na byc na
                dole a nie na gorze. Kota mozna dostac jak sie trzeba schylac by cos z niej
                wyciagnac.
                • izabelski Re: poradnik domowy 19.01.05, 00:01
                  zamrazarke mam w sieni w kuchni bedzie bardzo wysoka lodowka ale nie
                  amerykanska tylko raczej wbudowana (oszczednosc miejsca....)
      • daisy123 Re: Ratunku - urzadzam kuchnie 18.01.05, 23:54
        Nie szalej tylko pomysl co Ci jest potrzebne, co bedziesz uzywac a czego nie.
        Dla mnie kuchnia to przede wszystkim duzy stol i jak najdluzszy blat kuchenny.
        Nie daj sie namowic na zmywarki, lodowki, pralki, ktore "wszystko same robia".
        Im mniej skomplikowane tym lepiej - stracisz mniej czasu na nauke oblsugi a
        jesli sie zepsuja to nie musi przyjsc do naprawy inzynier, ktoremu placisz
        stawke odpowiednio do wyksztalcenia. Polecam sprzet Boscha, bo jest prosty w
        obsludze i nie psuje sie ( tu odpukuje w niemalowne pod biurkiem, bo
        moja "szafa" tzn. lodowka i zamrazalka chodza od prawie 20 lat i nie wiem
        gdzie, taki drugi zestaw kupie).
        • izabelski niestety nie ma miejsca na stol :-((( 18.01.05, 23:59
          ale dlatego musze oszczedzac na przestrzeni,zeby wykombinowac barek, bo mamy
          stol w pokoju itrzeba lataz jak z piorkiem jak dzieci jedza i ciagle o cos
          prosza smile
          • cobaea Re: niestety nie ma miejsca na stol :-((( 19.01.05, 00:30
            Izabelski, ja Cie stac, to oczywiscie Miele.
            jest the best.
            Pralki? Moj paroletni whirpool jest genialny, troche juz stary, bo ma tylko
            1000 obrotow, ale ubrania jakos mi sie nie mna i wiekszosci nie trzeba
            prasowacsmile))) i ciagle wygladaja jak nowe! nawet swetry, co to moja mama mysli,
            ze ja recznie ten tegowink
            Bosh tez w sumie w porzadku.
            I jeszcze taki drobiazg. Skoro chcesz wszystko do zabudowy, to nie powinnas
            miec klopotu, kup sobie osobno plyte kuchenna i osobno piekarnik, ktory sobie
            zamontujesz na wysokosci najlatwiejszego dostepu, a nie tak tradycyjnie, bo z
            tym schylaniem sie to mozna krecka dostac.

I zadam Ci takie glupie w sumie pytanie, jak sprowadzisz te meble z PL?
            pare lat temu moja kolezanka chciala i sie poddala bidulka.
            • mulinka Re: niestety nie ma miejsca na stol :-((( 19.01.05, 00:35
              ja wsadzilam troche mebli do kontenera i przez ocean przeplynely
              wszystko mozliwe jest - tylko biurokracja w Polsce koszmarna brrrrrrrr
              • izabelski zaplombuja tam gdzie sie cla placi 19.01.05, 00:40
                i jeszcze musze sie dowiedziec co i jak z tej strony - ale nie sadze,zeby byly
                problemy
                gosc mi bedzie projektowal kuchnie (robi to zawodowo od wielu lat) i przyjedzie
                mi ja wstawic smile
                • tamsin Re: zaplombuja tam gdzie sie cla placi 19.01.05, 00:43
                  Izabelski, pamietaj ze w kuchni nigdy nie ma wystarczajaco swiatla, kazdy mi to
                  w kolko powtarza, my niedlugo spotykamy sie z elektrykiem rozplanowac
                  oswietlenie, zwaracaj uwage na to i zeby cien ci nigdzie nie padal. Sama sie
                  przekonam na swojej skrorze czy to wszystko prawda.
                  • izabelski oswietlenie 19.01.05, 00:56
                    kuchnia jest mala (2.5x2.3)
                    planuje zarowki wglebione w suficie
                    podswietlane korony
                    halogeny dajace trojkatne swiatlo na blaty

okno jest i to dosc duze ale wychodzi na sien a nie na zezwnatrz sad

oprocz tego planuje elektryczne ogrzewanie podlogi - tak dla komfortu, bo
                    grzejnikow nie mam obecnie a nie cierpie zimnej podlogi - biegam po domu boso
                    kiedy sie tylko da smile
              • greentea2 Re: niestety nie ma miejsca na stol :-((( 19.01.05, 00:44
                Moj M sciagnal wszystko z Wloch. Kazda najdrobniejsza rzecz.
                Szafy robil tam i musial sciagnac stolarza zeby mu je wmontowal /czy jest takie
                slowo?/.
                Niestety, niektore rzeczy jak lazienka byly robione przez angielskich
                builderow. Kobietki stad wiedza co mam na mysli : (
                • greentea2 Re: niestety nie ma miejsca na stol :-((( 19.01.05, 00:53
                  Zapomnialam dodac, ze wyszlo taniej, niz na miejscu.
                  • izabelski a jaki sprzet AGD sprowadzil? 19.01.05, 00:58
                    czy wszystko???
                    i czy macie serwis zapewniony tutaj?
                    • mulinka Re: a jaki sprzet AGD sprowadzil? 19.01.05, 01:29
                      tez glosuje na sprzet Bosch'a
                      a kuchnia bedzie cukiereczek
                      na pewno
                      buziak!
    • st0krotka Re: Ratunku - urzadzam kuchnie 19.01.05, 10:53
      Iza, a zamrazalke to lepiej sobie kup taka, co jej rozmrazac nie trzeba. U mnie
      jeszcze jest ta przedpotopowa (bo to wynajmowane mieszkanie) i juz mnie cos
      trafia, jak mam ja co dwa tygodnie rozmrazac!!!
    • jollyvonne Re: Ratunku - zanim bedzie zapozno 19.01.05, 11:13
      izabelski napisała:
      > aha - motyw przewodni to stal nierdzewna

Izabelski, Ty sie dobrze zastanow nad tym motywem przewodnim. On na wystawie
      swietnie wyglada, ja tez chcialam ,ale aniol opatrznosci mnie przed tym
      ustrzegl w pore! Paluszki, raczki, drobinki tluszczu z doczepionym kurzem,
      wszystko pojawia sie na stalowych powierzchniach juz 2 minuty po ich
      wypucowaniu, a widoczne jest jak pod szklem powiekszajacym sad Taki motyw
      przewodni to sie sprawdza w domu kawalerskim lub bezdzietno-bezzwierzecym,
      ewentualnie dla pani domu posiadajacej gosposie lub hobby w postaci mycia
      kuchni minimum raz na godzine. Tak piekne jak niepraktyczne, niestety sad

jollyvonne, szczesliwa posiadaczka tradycyjnej bialej strefy AGD wink

P.S. Powierzchnie stalowe daja na tyle dokladne odciski palcow ze z latwoscia
      znajdziesz winnego, musisz tylko poswiecic kilka minut na porownania z
      zebranymi wczesniej probkami wink
      • bibi1 Re: Ratunku - zanim bedzie zapozno 19.01.05, 11:30
        z tymi stalowymi powierzchniami rzeczywiscie jest klopot.
        Nawet jak sie je wypucuje,to czesto zostaja "mazy",tzn. slady po scierce.
        Pozatym dobrze jest miec blat w jakies pstrokate wzorki,wtedy nie trzeba go co
        chwile czyscic.W kuchni zawsze jakis okruszek lezy lub odrobina wody kapnie.
        Na jednolitych powierzchniach bardzo to widac.
        • bibi1 Re: Ratunku - zanim bedzie zapozno 19.01.05, 11:31
          a tak poza tym -poza tym pisze sie osobno
        • ponponka1 INOX=Ciezkie pucowanie 19.01.05, 11:42
          INOX - czyli stal, wyglada ladnie ale tylko jak sie blyszczy ....a nie wtedy
          kiedy sie pojawiaja slady uzywania. Wiele osob sie na to nabiera a potem klna do
          zywego pucujac caly dzien smile. Ja nie uleglam modzie i kupilam sobie biala
          lodowke, bialy, szklany piekarnik Amici i plyte ceramiczna z na bialo
          emaliowanym brzegiem....I ma czas dla siebie.

Pozdrawiam z Polski

p.s. Moj Wiking zrobil kuchnie w stali, blaty ze stalowym kantem i w lazience
          wszystkie dodatki stalowe. Wyglada to super ale tez od razu widac, ze "TU
          MIESZKA FACET".........hehhehehee
          • asia.sthm Re: INOX=Ciezkie pucowanie 19.01.05, 11:48
            Izabeluniu wez te ostrzezenia pod rozwage, bo mnie tez dalo popalic to sliczne
            eleganckie i pierunsko irytujace dranstwo. NIGDY wiecej !! smile)))

Wrazie co wysle ci tuzin cud-sciereczek i pare wiekszych scier do pucowania.
            • jollyvonne Re: pucowanie 19.01.05, 12:00
              asia.sthm napisała:
              > Izabeluniu wez te ostrzezenia pod rozwage, bo mnie tez dalo popalic to
              sliczne
              > eleganckie i pierunsko irytujace dranstwo. NIGDY wiecej !! smile)))
              >
              > Wrazie co wysle ci tuzin cud-sciereczek i pare wiekszych scier do pucowania.

A moze by sie dalo zamontowac po bokach wycieraczki samochodowe, bo nawet taka
              cud-scierka trzeba machac samemu ...

Pomyslowy Dobromir wink
              • greentea2 Re: pucowanie 19.01.05, 12:59
                Izabelski, rowniez odradzam stal. Ladnie wyglada w show home, a w praktyce
                zupelnie sie nie sprawdza.
                • kurczak1976 Z mojego skromnego doswiadczenia wynika 19.01.05, 15:32
                  ze:
                  Tak jak dziewczyny pisaly urzadzenia jak najprostsze. Po co nam kuchenka ktora
                  mierzy temperature w kurczaku?!

Polecam zakup zmywarki bo to urzadzenie ratuje od kuchennej schizy z myciem
                  garow:o)

Lampy najlepsze w postaci reflektorkow prosto na blat. Tak ma moja mama i jest
                  to na prawde praktyczne.

Pralka najlepsza prosta. Ja to juz mam taka dla tlukow na ktorej jest tylko
                  kilka przyciskow i tyle.

Wszystko oszczedza czas i nerwy (np.: w przypadku zapodziania instrukcji
                  obslugi pralki z internetem:o)

Moze u was to standart ale tez polecam ekspres cisnieniowy bo kawa zupelnie
                  inaczej smakuje.
                  • daisy123 Re: Z mojego skromnego doswiadczenia wynika 20.01.05, 15:30
                    Inox sobie odpusc tak jak wszyscy wyzej napisli. Ja odziedziczylam kuchnie ze
                    stalowymi zlewami, zmywarka, kuchenka i pierwsza moja decyzja przy wymianie
                    kuchni byl wybor czarnego zlewozmywaka, czarnej kuchenki i czarnej plyty do
                    gotowania. Ze zmywarka poszlo mi dobrze, bo mam schowana za drzwiczkami wiec
                    nie musiala byc koniecznie czarna. Wybierz tez madry kolor na kuchenne szafki.
                    Tak jak pisalas nie masz za duzo swiatla, wiec pomysl o ociepleniu kolorem.
    • boy89 Re: Ratunku - urzadzam kuchnie 08.03.16, 11:35
      Skoro Cię głowa boli, to może jakieś oświetlenie relaksacyjne? big_grin Mnie się osobiście podoba to:
      e-technologia.pl/galeria-zdjeciowa.html
      e-technologia.pl/galeria-filmowa.html
      e-technologia.pl/inspiracje
      e-technologia.pl/oswietlenie-kuchni.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka