gherarddottir 15.05.05, 23:22 ...mole ktoras z Was posiada? a raczej na pozbycie sie tego paskudztwa? Bede wdzieczna.. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daisy123 Re: przepis na.... 15.05.05, 23:25 > ...mole ktoras z Was posiada? Mole tak, ale przepisu nie (chyba Ci chodzi o to jak sie pozbyc bestii). U mnie mole wylatuja z kominka w kuchni... Odpowiedz Link
greentea2 Re: przepis na.... 15.05.05, 23:29 Zapach lawendy je odstrasza, o ile sie nie myle. Ja sobie przywoze takie zapaszki do szafy z Wloch. Tak jakbym ich nie mogla kupic na miejscu, ale te bardziej mi sie podobaja. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: przepis na.... 15.05.05, 23:28 Dorka, kulki z naftaliny najlepsze i proca do tego. Nawet jak wszystkich nie ubijesz to zabawa wysmienita. A na serio to przebrac, przewietrzyc, zamrozic i w naftaline. Wspolczuje. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: przepis na.... 15.05.05, 23:29 zaleglo mi sie to szajstwo w piwnicy!!!!!! chyba przylecialo od kogos! (pamietacie plage stonki ziemniaczanej w Polsce?) wyzarlo mi polowe chodnika- dywanu z prawdziwej wleny i szlag mnie malo nie trafil jak zobaczylam! dzieki za rady! Buzka Odpowiedz Link
greentea2 Re: przepis na.... 15.05.05, 23:41 Mnie kiedys wyzarly dziure w nowym plaszczu kupionym. Mam wrazenie, ze w UK mole nie sa bardzo popularne, jeszcze ich tu nigdy nie widzialam. Hmm. Wietrz, trzep, innej rady nie ma. Odpowiedz Link
blue_jay Re: przepis na.... 16.05.05, 01:32 dobrze, ze doczytalam do konca, bo chcialam podac przepis na mole czesto gesto uzywany w kuchni Ameryki Poludniowej hihihihih Odpowiedz Link
jan.kran Re: przepis na.... 16.05.05, 01:40 W DE można było kupić paski nasączone specjalnym płynem. Mole znikały jak ręką odjąl. Może popytaj się w Oslo. Ciekawe jak jest mól po norwesku PPP Jest tez w Kieleckiem roślina zwana bagno. Mama zawsze przywoziła i suszyła. Pięknie pachniało ale nie dla moli... A jakby nic nie pomogło to poproś Blue Jay ( co to znaczy ? ) o przepis:-ppp Kran Życzliwy Odpowiedz Link
blue_jay Re: przepis na.... 16.05.05, 01:48 kranie> blue jay to nazwa dosc popularnego tu ptaka, piekny niebieski, ale za grosz nie ma glosu do swych treli, zupelnie jak ja ( z zespolu szkolnego mnei wywalili hihihihi) Odpowiedz Link
triskell Re: przepis na.... 16.05.05, 02:37 Tak, blue jay to faktycznie sójka, z tym że tu w Stanach wygląda ten ptaszek trochę inaczej od sójki europejskiej (ta tutejsza chyba się nawet po polsku nazywa "sójka amerykańska"). Ma więcej niebieskich piórek (nie tylko na brzuszku, jak te w Europie), ale za to trochę mniej intensywnie niebieskich. Ciekawe, czy te tutejsze też się wybierają za morze, jeśli tak, to może za 3 dni jakąś w samolocie spotkam? ;-P A jeśli chodzi o mole, to w Polsce kupowałam zawsze (dwa razy w roku) taką płytkę na mole. Była zawsze skuteczna, podobno nieszkodliwa dla ludzi i zwierząt, ale moim zdaniem przez pierwszych parę dni śmierdziała chemią. Ale i tak wolalam to od moli. Tutaj na szczęście na razie jeszcze tego problemu nie miałam. Odpowiedz Link
blue_jay Re: przepis na.... 16.05.05, 02:43 triskell> sojki byly za morzem w grudniu i teraz niestety sie nie wybieraja;-(( Odpowiedz Link
roseanne Re: przepis na.... 16.05.05, 02:45 ja kupuje kulki cedrowe (czy jak to sie po polsku nazywa) nic absolutnie od jakis 3 lat mi nie pogryzlo, a zapach ma zdecydowanie latwiejszy do zniesienia niz naftalina Odpowiedz Link
ag.ni Re: przepis na.... 16.05.05, 04:07 `pokochac` ..to chyba Chmielewska napisala w ktorejs ze swoich ksiazek. po czym okazalo sie ze mole sa zyczliwymi zwierzatkami i zra tylko stare ubrania... a swoja droga to ci szczerze wspolczuje i mam nadzieje ze ktorys ze sposobow podanych przez madre Foremki zadziala :0) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: przepis na.... 16.05.05, 12:48 Kochane, dziekuje Wam bardzo za rady. Po siwetach wybieram sie do sklepu i kupie te rozne specyfiki o ktorych piszecie. Pokochac tego paskudztwa raczej nigdy mi sie nie uda... ) Pozdrawiam i dziekuje za rady! Odpowiedz Link
kurczak1976 Re: przepis na.... 16.05.05, 15:47 U mnie mole poszly w cholere przy pomocy smierdzacych farba drukarska gazet:o) Wiecie, swieze czytadla z kiosku maja taki zapaszek i jakims cudem mole tego nienawidza. Wklada sie w ciuchy te gazety i fru! Nie wiem moze mole tez uciekly jak przczytaly te glupoty :o))) Odpowiedz Link
mulinka Re: przepis na.... 16.05.05, 18:14 a jak sie juz teoretycznie pozbedziesz tych cholernych moli, to popatrz w katach i tam, gdzie sciana laczy sie z sufitem - lubia tam jaja znosic! Odpowiedz Link