Dodaj do ulubionych

podatki w Polsce a stale zameiszkanie za granica..

31.08.05, 01:11
no to zaczynam kolejny watek-rzeke, zgodnie z obietnica....

moja sytuacja:
1. rok podatkowy 2005 caly przemieszkam w USA
2. w USA juz zaliczkowo place podatki od moich zrobkow - normalka wszedzie
skore z ciebie zedra
3. mam dochody w Polsce jedynie z wynajmowanego mojego mieszkania - jest taka
opcja, ze mozna placic 8% miesiecznie od kwoty wynajmu, zeby na koniec roku
nie musiec od tej kwoty placic normalnego podatku dochodowego
4. rozliczamy sie z moim chlopem razem, bo to lepiej

moje pytanie
1. jesli juz raz zaplacilam podatek od mieszkania to jeszcze raz musze PIT
wypelniac?
2. jesli mam PIT wypelniac to podaje tylko dochod z Polski?
3. co jest moim dochodem w Polsce jesli z kwoty wynajmu musze zaplacic rate
kredytu mieszkaniowego i rachunki?
4. jesli mam PIT wypelniac to pisze dochody poza granicami kraju?, a do tego
razem czy osobno?, po jakim kursie przeliczone?
5. jesli juz raz zaplacilam podatek od dochodu w kraju uzyskania dochodu i
jest umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania to co musze przedstawic w US
jako potwierdzenie oplacenia podatku dochodowego w kraju jego uzyskania?

No i zaczelam, ciekawa jestem waszych doswiadczen...

Mysle, ze musze poszukac na stronach:
- Ministerswa Finansow
- Urzedu Skarbowego
- Forum Gazety Wyborczej

Gdzies jeszcze moge uzyskac informacje?

Podzielcie sie doswiadceniami, prosze....

Pozdrawiam
zagubiona Monia
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: podatki w Polsce a stale zameiszkanie za gran 31.08.05, 07:06
      Nie pomoge...bo moge tylko pogdybac...Najlepiej wyjasnic to w tym US gdzie sie
      rozliczasz...w Polsce US sa niezawisle i niezalezne w interpretacji prawa sad
      Moze tez jakies dobre, profesjonalne biuro doradztwa podatkowego?

Cmok (jaki smok?)
    • ponponka1 znalazlam cos takiego 31.08.05, 07:07
      www.podatki.szcz.pl/pl/porady.htm
      • ponponka1 rejestr uprawnionych przez MF 31.08.05, 07:10
        Uwaga! PDF
        www.mf.gov.pl/_files_/podatki/doradztwo_podatkowe/2005/rejestr_osob_prawnych_uprawnionych_do_wykonywania_doradztwa_podatkowego.pdf
    • st0krotka Re: podatki w Polsce a stale zameiszkanie za gran 31.08.05, 20:41
      bardzo to skomplikowane... i wstyd mi troche bo pewnie z racji mojego zawodu
      powinnam o tych sprawach wiedziec, ale... nie mam zielonego (o, przepraszam,
      fioletowegosmile pojecia - i pozwolisz Monie ze sie pod twoj watek wpisze, bo sama
      chcialabym wiedziec, czy powinnam wypelnic jakis formularz czy cus, bo od kilku
      lat pracuje w Anglii legalnie i nigdy mi nawet na mysl nie przyszlo, ze moze
      powinnam to zglosic w Polsce? w Polsce nie mam zadnych dochodow.
    • jennifer_e Re: podatki w Polsce a stale zameiszkanie za gran 31.08.05, 21:27
      kluczowe jest właśnie to czy ma się w PL jakiekolwiek dochody. Jeśli tak to
      należy się z nich rozliczyć z polskim Urzędem Skarbowym. Duże znaczenie mają
      też dwustronne umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy PL a krajem,
      w którym mieszkasz.
      Często, zależnie właśnie od umów dwustronnych, jest tak, że jeśli osiągasz
      jakikolwiek dochód w PL to musisz złożyć deklarację podatkową i uwzględnić w
      niej również dochód uzyskany za granicą i podatek tam zapłacony. Tak właśnie
      jest w przypadku UK, jak jest z USA nie wiem.
      Co gorsza, w przypadku osób pracujących w UK nie ma większego znaczenia czy
      osiągasz również jakiś dochód w PL czy nie, ale to gdzie jest Twoje centrum
      interesów życiowych i gdzie jest Twoja intencja stałego pobytu. Jeśli w PL
      została żona i dziecko, czy mieszkanie to najprawdopodobniej Urząd Skarbowy
      uzna, że Twoje centrum jest w Polsce i należy się rozliczyć z dochodów
      osiągniętych w UK z polskim fiskusem. Oczywiście podatek już zapłacony w UK
      zostanie odliczony, ale jak już gdzieś pisałam podstawą wyliczenia podatku jest
      dochód brutto, przeliczony na złotówki (sic!) Przy najniższej pensji
      londyńskiej kelnerki wpadamy więc w polski drugi czy trzeci próg podatkowy i
      dopiero od tego możemy sobie odliczyć to co już zapłaciliśmy dla angielskiego
      Taxmana. A żeby nikt nie łudził się, że mu się uda Inland Revenue dumnie
      informuje, że informacje o wszystkich Polakach płacących podatki w UK są od
      momentu wejścia PL do EU regularnie przesyłane do polskiego Urzędu Skarbowego.
      Moim zdaniem genialne! (sarkastyczno-wściekły wykrzyknik)

Takie więc są moje doświadczenia z tego co udało mi się żmudnie wyszperać i
      wyczytać. Mam nadzieję monia, że w przypadku USA przepisy są nieco mniej
      idiotyczne.
      • monie_pl 1mln USD Walesy... 01.09.05, 19:23
        ...przypomniala mi sie ta historia, bo o ile pamietam to zakonczyla sie
        stwierdzeniem, ze on podatek od tego dochodu uiscil juz w Stanach...

Ale musze chyba sie dopytac i w US, i w Konsulacie, i na stronach Ministerstwa
        Finansow....

jak cos znajde do podesle info na Forum....

Monia
    • monie_pl cus znalalzlam.... 01.09.05, 19:58
      ...na stronie konsulatu w odpowiedzi na jedno z pytan jest informacja o
      istnieniu "polsko-amerykańska umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania /ang.
      Tax Convention/ z dn. 08.10.1974 r."

teraz tylko szukac, ale w Google znajdziesz wszystko smile

monia

• xjkw Re: cus znalalzlam.... 02.09.05, 02:15
        > ...na stronie konsulatu w odpowiedzi na jedno z pytan jest informacja o
        > istnieniu "polsko-amerykańska umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania /ang.
        > Tax Convention/ z dn. 08.10.1974 r."
        >
        > teraz tylko szukac, ale w Google znajdziesz wszystko smile
        >
        > monia
        >

Wedlug najnowszej wersji ustawy podatkowej, ktos, kto ma "stale
        miejsce zamieszkania w Polsce" placi podatki polskie od calosci zarobkow w USA.
        Niestety, "stale miejsce zamieszkania" nie jest dokladnie zdefiniowane i zalezy
        od interpretacji urzednika. Prasa podawala przyklad czlowieka, ktory wyjechal na
        czteroletni kontrakt do Rosji (takie same przepisy jak z USA) z rodzina, ale
        zostawil sobie mieszkanie w Polsce. Urzednik stwierdzil, ze dalej zamieszkuje na
        stale w Polsce i US zazadal podatku.

Pozdrawiam
        • mulinka Re: cus znalalzlam.... 02.09.05, 03:58
          stale miejsce zamieszkania JEST dokladnie zinterpretowane i urzednik
          (przynajmniej teoretycznie) powinien o tym wiedziec
          miejsce zameldowania to nasz wpis w dowodzie
          miejsce zamieszkania moze byc czasowe lub stale
          czasowe, jesli w danym miejscu przebywamy fizycznie, ale nie mamy woli byc tam
          na stale (lub prawnych mozliwosci, przypadek kogos, kto przyjechal do Stanow
          np.na 3 letni kontrakt i nie ma zielonej karty, tylko odpowiednia wize)
          stale, jesli przbywamy fizycznie w danym miejscu i mamy wole (i prawo) w tym
          miejscu przebywac (osoba, ktora ma polskie obywatelstwo i w dowodzie adres
          zameldowania, ale MIESZKA w Stanach i ma zielona karte, tj.prawo STALEGO pobytu)

przypadek faceta, ktory byl na kontrakcie, zostal prawidlowo zinterpretowany,
          bo ten czlowiek przebywal za granica czasowo, wiec...jego stale miejsce
          zamieszkania nadal bylo w Polsce

czyli : kontrakt - rozliczenie podatkowe w Polsce
          zielona karta - rozliczenie w Stanach (pod warunkiem, ze nie ma sie w Polsce
          dochodow)

w kazdym razie tak to pamietam
          smile
          • ponponka1 Bingo Mulinko 02.09.05, 06:54
            Trzeba pokazac, ze nie ma sie ochoty powrotu do Polski...a pozostawione
            mieszkanie, dzialka, samochod .... daja do myslenia. A urzednik jest od tego
            zeby sciagac jak najwiecej...Zatem sprzedac, rozdac spakowac sie i nie myslec o
            powrocie....zycie ukladac tylko z jednej strony granicy...smile

Cmok (jaki smok?)
    • monie_pl a co ze 180 dniami pobytu poza krajem...? 02.09.05, 18:04
      gdzies slyszalam, ze jesli rpzebywa sie wiecej niz 180 dni poza granicami kraju
      to rozliczasz sie w kraju w ktorym mieszkasz, jesli jest umowa o unikaniu
      podwojnego opodatkowania. jest to do udowodnienia jesli przedstawie wpisy w
      paszporcie... a do tego trzeba przedstawic US informacje o zplaceniu podatku od
      tamtego dochodu.... ale to wsystko brzmi zbyt prosto dla naszego US.

pytanie: czy spotkalyscie sie gdzies z tymi 180 dniami jako okresleniem miejsca
      placenia?

monia
      • xjkw Re: a co ze 180 dniami pobytu poza krajem...? 02.09.05, 18:43
        > pytanie: czy spotkalyscie sie gdzies z tymi 180 dniami jako okresleniem miejsca
        >
        > placenia?
        >
        > monia

Tak bylo w poprzedniej ustawie podatkowej.

I tak na marginesie, prawo podatkowe USA wymaga placenia (przez obywateli
        amerykanskich) podatkow amerykanskich od wszystkich dochodow z calego swiata bez
        wzgledu na miejsce zamieszkania tychze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka