babiana 12.08.06, 06:34 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3545107.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 19:54 ostatnie wiadomosci z Okecia wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3546276.html Odpowiedz Link
tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 22:02 myslicie, ze zaskoczeni niespodziewanie rodacy z siatkami wypchanymi roznorodnymi trunkami z duty free shops, w obliczu niemozliwosci wniesienia tych trunkow na poklad samolotu wypili je "na miejscu"? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 22:34 Tamsin mieli dwa wyjscia albo je wypic albo je zostawic na miejscu wiec od paru dni sklepy wolnoclowe swieca pustkami ... Odpowiedz Link
asica74 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 22:53 Pal licho trunki, czy tez podobne. Gorsza rzecz to taka, ze z owego bagazu recznego, zapakowanego w normalny bagaz, gina wartosciowe rzeczy. Komorki, laptopy, czesto z poufalnymi wiadomosciami... Odpowiedz Link
tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:06 ciekawe jak sobie radza takie typowe computer nerds (jak moj M.) w czasie kilkogodzinnego lotu, bez swojego ukochanego laptopa... coraz wiecej osob moze dostawac fiola z nudow, chyba ze jakies swietne filmy puszczaja. Odpowiedz Link
babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:20 Jako ciekawostke musze wyznac przestepstwo jakiego dopuscila sie moja corka. Przy kluczach od domu ma taki niewielki futeral, w ktorym jest pojemnik z pepper spray. Calkiem o tym zapomniala.Z tymi nieszczesnym sprayem w torebce przeleciala z Montreal-Frankfurt-Kopenhaga-Gdansk-Kopenhaga-Frankfurt-Montreal. Na wszystkich lotniskach przeswietlali torebke! uswiadomila sobie ten fakt jak po powrocie do domu wyjela klucze z torby, aby otworzyc drzwi. Po tej historii doszla do wniosku, ze czasem jednak warto byc blondynka)) Odpowiedz Link
babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:05 Jesli bylaby to nalewka z czarnej porzeczki to wypilabym do ostatniej kropli. Mnie zastanawia rowniez, jak z tym przepisem uporaja sie na lotnisku. "lekarstwa niezbędne w trakcie lotu (np. insulina, nawilżające krople do oczu) - strażnicy sprawdzą, czy rzeczywiście ich potrzebujemy (mogą poprosić o zaświadczenie lekarskie o przyjmowaniu leku), i upewnią się, że to rzeczywiście lek, a nie inna substancja (może to sprawdzić lekarz portowy); płynne lekarstwa są dozwolone tylko po stwierdzeniu ich autentyczności przez lekarza portowego;" •Zaswiadczenie lekarskie moze byc falszywe. Jak lekarz portowy bedzie sprawdzal prawdziwosc leku. Chyba bedzie musial dysponowac zapleczem laboratorium analiz farmakologicznych? Bo przeciez "na oko" to tak jakos niepowaznie.Jak dlugo pasazer bedzie czekal na wyniki analizy? Moze lekarz portowy na miejscu kaze wstrzyknac pasazerowi te insuline lub krople do oczu wpuscic albo tez tabletke polknac. Jesli pasazer bedzie sie zdecydowanie opieral, to moze znaczyc ze jest w kregu podejrzanych. Wedlug mnie przepis ten jest niedopracowany i sa w nim luki. Mnie szczegolnie zainteresowal poniewaz bardzo duzo lekow z soba woze. Na miesiac podrozy co najmniej 250 tabletek. Na szcescie nie mam lekow w plynie. Rozumiem, ze srodki ostroznosci musza byc zaostrzone wobec ostatnich wydarzen. Ale sprawdzanie lekow przez lekarza portowego wydaje mi sie smieszne i jest to tylko pozorne dzialanie. Jesli komus bedzie b.zalezalo to z latwoscia poradzi sobie z tym przepisem. Odpowiedz Link
tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:16 nie wiem jak to dlugo sie utrzyma, szczegolnie na lotach domowych, gdzie podroz samolotem przypomina jazde przepelnionym PKS-em z Polski. Jezeli ktos ma leciec z miasta do miasta, a podroz ta ma zajac mu dwie godziny, to dodajac taka inspekcje, delikwent na sama podroz straci caly dzien. Mysle, ze przepisy jakos sie rozluznia po tym szoku, bo przeciez dopiero co znowu mozna bylo wnosic nozyczki do paznokci na poklad, ktore zreszta zostaly mi skonfiskowane rok temu! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:18 z tego co powiedzili w Tv to czesc rygorow bedzie zostawiona na stale .. Odpowiedz Link
aneta05 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 09:22 wlasnie po cudownych wakacjach w Polsce wracam w srode do USA i jestem lekko zdenerwowana...najgorsze jest to, ze zrobilam sobie super zakupy, kupilismy sporo wyrobow szklanych z mysla, ze wszystko poleci w podrecznym a tu klops...czesc sprobujemy wlozyc do walizki ale reszta chyba zostanie bo boje sie ryzykowac. Po prostu moj pech. Odpowiedz Link
babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 14:40 Do walizki nie pakuj. Ja kiedys tak zrobilam i polowa potluczona doleciala. Najlepiej wyslij paczka. Zapakuj kazda sztuke osobno w wiorki i kulki steropianowe, owin folia plastikowa z bablami, po czy w paczce rowniez b. duzo kulek ze steropianu. Kazda sztuka musi byc zapakowana osobno. Wysylalam w ten sposob i dolecialo w calosci. Odpowiedz Link
aneta05 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 15:54 babiana napisała: > Do walizki nie pakuj. Ja kiedys tak zrobilam i polowa potluczona doleciala. > Najlepiej wyslij paczka. Zapakuj kazda sztuke osobno w wiorki i kulki > steropianowe, owin folia plastikowa z bablami, po czy w paczce rowniez b. duzo > kulek ze steropianu. Kazda sztuka musi byc zapakowana osobno. Wysylalam w ten > sposob i dolecialo w calosci. a gdybym wlasnie w ten sposob pakowala do twardej walizki? Chcemy wszystko dokladnie poowijac w papiery, ciuch, folie i potem wlozyc do plastikowej walizki...mam nadzieje, ze doleci. Odpowiedz Link
babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 19:52 na pewno tez bedzie dobrze, tylko pewnie cala walizke poswiecisz na twoje szklo.Przyznam sie, ze ja tak za dokladnie mojego szkla nie zapakowalam i pewnie dlatego sie potluklo. Na bledach jednak czlowiek sie uczy.Walizka tak samo rzucaja jak paczka. Radzilam tak poniewaz ja nigdy nie moge ze swoimi ciuchami pomiescic sie. Zycze udanego lotu bez zadnej stluczki. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 09:56 aneta05 mozesz je wyslac poczta (tylko dobrze je zapakuj),ja tak wyslalem 2 krysztaly i polecialy jako listy Odpowiedz Link
blue_jay Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 14.08.06, 23:35 aneta> ja z Polski wiozlam butelki wodki w... Martensach, ktore byly jeszcze dokladnie winiete folia i recznikami i walizka dotarla w strzepach;-( za to butelki cale hehe Odpowiedz Link
sylwek07 juz mozna miec bagaz podreczny 30.08.06, 09:47 Uprzejmie informujemy, że w związku z aktualną sytuacją międzynarodową, na podstawie zaleceń Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego, w Porcie Lotniczym Warszawa im. F. Chopina wprowadzone zostały specjalne zasady odpraw dla pasażerów odlatujących z Terminalu 1 do Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wielkiej Brytanii i Iraela oraz we wszystkich kierunkach z Terminalu Etiuda. Dopuszcza się przewóz wyłącznie JEDNEGO egzemplarza (torby, paczki, opakowania) bagażu kabinowego przez pasażera, o wymiarach nie przekraczających: 45cm długości, 35 cm szerokości oraz 16 cm głębokości. Obowiązuje zakaz przewozu w bagażu kabinowym jakichkolwiek płynów, żeli oraz aerozoli, w tym, past do zębów, kremów, szamponów, lakierów, odżywek, samoopalaczy, puszek z napojami, perfum, dezodorantów, itp. a także wszelkich przedmiotów fabrycznie lub własnoręcznie nasączonych substancjami płynnymi oraz wszelkich opakowań zawierających jakiekolwiek sprężone płyny lub gazy. Ponadto, zakazuje się przewozu w bagażu kabinowym komputerów: 1. stacjonarnych, 2. przenośnych, których uruchomienie nie byłoby możliwe w punkcie kontroli bezpieczeństwa. Dopuszcza się natomiast przewóz: 1. Mleka oraz innych płynnych posiłków dla małych dzieci (zwłaszcza niemowląt) - w niewielkich opakowaniach (pojemnikach). 2. Płynnych lub żelowych lekarstw, zgodnie z zaleceniem lekarza niezbędnych podróżnemu w trakcie lotu, po uprzednim sprawdzeniu, iż rzeczywiście występuje taka konieczność (np. na podstawie imiennego zaświadczenia lub innego imiennego zapisu lekarskiego o przyjmowaniu danego leku przez pasażera) oraz po stwierdzeniu autentyczności przedmiotowego leku - w tym przypadku brak jest limitu pojemności opakowania leku. 3. Lekarstw i środków medycznych ogólnie dostępnych w sprzedaży, niezbędnych podróżnemu w trakcie lotu (włącznie z lekarstwami wytworzonymi na bazie roztworów solnych (saline solutions), kroplami do oczu oraz płynami do przechowywania soczewek - szkieł kontaktowych), po stwierdzeniu ich autentyczności, przy czym pojemność pojedynczego opakowania leku nie może przekraczać 120 ml (4 oz.). 4. Napojów dla diabetyków, w tym soków, pod warunkiem wskazania przez podróżnego takiej potrzeby oraz że pojemność pojedynczego opakowania nie będzie przekraczała 148 ml (5 oz.). UWAGA! W celu usprawnienia procedury kontroli bezpieczeństwa zaleca się, aby nie posiadali Państwo w swoim bagażu kabinowym rzeczy, które mogą służyć jako zbiorniki na substancje płynne (np. butelki, tubki, pojemniki plastikowe itp.). www.lotnisko-chopina.pl/katalog/aktualnosci/pl/aktualnosci.php Odpowiedz Link
cuciolo Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 14:13 coraz bardziej radosnie sie robi. Ja w niedziele wracalam z Polski do Wloch. Na lotnisku w Berlinie, przeszlam bardzo dokladna kontrole osobista wlacznie z zagladaniem mi zza spodnie jakby cuciolinska wepchnela na swoj brzucho bomba w kopercie, Bylam macana, poklepywana i takie tam. Corki mojej na szczescie nie kotnrolowano tak dokladnie. Ale nie wiem czy na dluzsza mete takie obostrzenia zdadza egzamin. Terrorysci cos wymysla na pewno Odpowiedz Link
blue_ice1 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 15:04 cuciolo napisała: . Corki mojej na szczescie nie > kotnrolowano tak dokladnie. Ale nie wiem czy na dluzsza mete takie obostrzenia > zdadza egzamin. Terrorysci cos wymysla na pewno ---------- - na przyklad : bombki wybuchowe u niemowlaka w pieluszce? -u muzulmanskich ekstremistow wszystko jest mozliwe Odpowiedz Link
tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 20:22 moze zaczna ludzi przeswietac na golasa? No bo przeciez jak taki terrorysta sie uprze to polknie sobie balonik z materialem wybuchowym, a do tylka ze dwie zapalki sobie wsadzi.. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 21:45 dokladnie ja wychodzac z zalozenia jak ma sie stac to sie stanie wykupie bilet na swieta do Polski. Nic i nikt nie powstrzyma terrorystow i wszelkiej masci fanatykow ale przyznam sie ze ostatnia kontrola mnie zszokowala. Zdarzalo mi sie sciagac buty i na bosaka paradowac przez branke ale do gaci prawie mi nikt nie zagladal Odpowiedz Link
babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 30.08.06, 22:46 Wiadomosci z ostatniej chwili.Zaostrzone przepisy. www.yourdemocracy.net.au/drupal/node/3251/print Odpowiedz Link
cuciolo Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 12:39 babiana jestes wielka lol chyba tylko resztki humoru potrafia nas ratowac wobec tak absurdalnych sytuacji. mi w kazdym radzie celniczka zagladala za spodnie, jakby myslala ze wsrod wylewajacego sie tluszczu jestem w stanie ukryc bombe szerokosci bibuly cha hca cha naprawde dobre Odpowiedz Link
babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 13:54 Cuciolo, a ogladalas filmik nadeslany przez Syswie na watek Smiech to zdrowie zatytulowany Iluzjonistka. Tam tez mozna cos schowac. No moze bomba sie nie zmiesci, ale jakis granacik. Przypomnialy mi sie wyrywkowe kontrole ginekologiczne kobiet na granicy radziecko-polskiej przez sowieckich celnikow. Z tym, ze oni szukali zlota i brylantow. Z tych przyczyn moja noga nigdy nie stanela w tym kraju. Mam nadzieje, ze linie lotnicze nie siegna do metod stosowanych przez naszych sasiadow Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 19:12 A ja zastanawiam się czy można muzułmance zdjąć chustę w czasie kontroli ? Na pewno nie może zrobić tego mężczyzna poganin a kobieta poganka może ? A może dla muzułmanów tzreba zatrudnić specjalnych celników o odpowiednim wyznaniu coby nie naruszyć jakichś ich zwyczajów religijnych ? Odpowiedz Link
tamsin Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 19:26 Jak muzulmanki maja juz dostep do kostiumow kompielowycg, to kto wie, moze i daja sie obszukac pogankom tinyurl.com/odez6 Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 21:17 tamsin napisała: > Jak muzulmanki maja juz dostep do kostiumow kompielowycg, to kto wie, moze i > daja sie obszukac pogankom tinyurl.com/odez6 ha ha ha no wlasnie Odpowiedz Link
babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 23:01 Ja to bym ladowala ich w osobne samoloty.Londyn-Paryz o 12:30 poganie ,a o 15:20 muzulmanie.Kontrole tez trzeba bedzie przeprowadzac, ale jednak duzo mniej pracy przy tym bedzie. Trzeba to liniom zaproponowac:segregacja wyznaniowa. Odpowiedz Link
tamsin Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 01.09.06, 00:20 tak mowiac o segregacji, nie lecialam nigdy liniami saudyjskimi, ale przechodzilam obok ich "stoiska" na JFK, no wiec prosze panstwa, byly trzy wejscia dobrze wysegregowane, wszystko bylo po arabsku wiec niestety nie dalo sie przeczytac. Na JFK kafteria byla tak zapchana, ze zapytalam jakies zajetego czytaniem gazeta faceta czy mu bedzie przeszkadzac jak z nim usiade. Facet podniol leb z nad gazety, i zobaczylam i po gazecie i po gebie, ze to Arab. Facet nie byl zbyt szczesliwy z mojej prosby, ale rzucil wzrokiem ze rzeczywiscie miejsc brak, i kiwnal mi glowa. No wiec jak usiadlam, to on zamiast do gazety zajal sie rozmowa ze mna, choc tez przytargalam cale sterty gazet. Otoz facet wracal do Saudii Arabia i wyjasnil mi, ze te wejscia to sa wysegregowane ale nie w/g business class, first class i PKS...Zdaje sie, ze byly podzielone na faceci, kobiety i niewierni ) Odpowiedz Link
babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 01.09.06, 01:08 No prosze, jaki dobry pomysl. Teraz tylko pozostaje niewiernym liniom takie same praktyki zastosowac. Odpowiedz Link
katarzynams Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 02.09.06, 07:11 swietny pomysl, tylko, ze niepoprawny politycznie, w Stanach nie przejdzie. Nawiasem mowiac, polecam ksiazke "The End of Faith", autor Sam Harris. katarzyna Odpowiedz Link
onlymama Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 02.09.06, 16:55 tamsin napisała: Otoz facet wracal do Saudii Arabia i wyjasnil mi, ze te wejscia to sa > wysegregowane ale nie w/g business class, first class i PKS...Zdaje sie, ze > byly podzielone na faceci, kobiety i niewierni ) Pan sobie bardzo z Ciebie zartowal to chyba juz wiesz Ja latalam wiele razy roznymi liniami arabskimi i podzial na pasazerow jest taki sam jak w innych liniach. Najlepsze sa linie AE czyli Emiratow Arabskich ja mysle ze nawet lepsze od kilku malych z Azji co sa bardzo exclusive. W AE to jest wielki luxus w kazdej class. Tu jest website: www.emirates.com/ Duzo tu mitow piszecie Pozdrawiam. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 02.09.06, 17:05 Dzieki Onlymama. Ja tak podejrzewalam, ale balam sie sprostowac. Zadnymi emiratowymi luksusami nie latalam ale w Libian Airlines bylo pomieszane, ciasnota i klebowisko wszelkiej masci na lotnisku. Juz bardziej z niewiernymi roznej plci nie dalo sie pomieszac ) Odpowiedz Link
babiana Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 15:28 Juz pewnie niedlugo nastapia kolejne ograniczenia. Tym razem dotyczyc beda ilosci przewozonych plynow. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3615601.html?skad=rss Odpowiedz Link
tamsin Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 15:57 wyglada na to, ze juz obliczyli ile plynu moze uszkodzic samolot a ile moze sobie wybuchac do woli Odpowiedz Link
monhann2 Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 18:24 Ciekawi mnie bardzo co sie stanie ze wszystkimi tymi Duty Free Shops na lotnisku? Na razie zdaje sie sa zamkniete, bo jak gorzalki nie mozna kupic za pol darmo, to chyba nikt tam w ogole nie wchodzil (no moze jeszcze fajeczki?) A tak mi bylo na reke to kupowanie drogich alkoholi (likierki na ten przyklad) po smiesznie niskich cenach za kazdym razem jak gdzies lecialam. A teraz klops! Przyjdzie nam lapki lizac! Odpowiedz Link
elagrubabela Duty Free Shops 13.09.06, 18:49 To jest wiadomosc sprzed prawie miesiaca: www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20060813/dutyfree_liquor_060818?s_name=&no_ads= No i z TO, nie wiem jak to jest gdzie indziej. Szkot lata czesto do USA i nie ma klopotu z korzystaniem z Duty Free narazie. Co bedzie w przyszlosci, sie okaze. Ja bym nie panikowala, zyjemy w swiecie dyktatury pieniadza for better and worse Money makes the world go round, eh - ha ha ha. Elka Odpowiedz Link
babiana Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 19:05 W zwiazku z okresleniem przez KE maksymalnej wielkosci pojemnika na plyn, przypomniala mi sie historia sprzed lat jak to dokladnie okreslili dlugosc ogorkow dopuszczonych do obrotu na terenie UE. Odpowiedz Link
goonia Re: Nowe przepisy KE? 14.09.06, 23:05 Ograniczenia przy zakupie alkoholi, perfum itp obowiazuja na lotnisku. Bez problemu kupilam w samolocie, zarowno lecac do Polski, jak i wracajac. Nareszcie maja ruch w interesie. A i lecialam juz po tych wszystkich obostrzeniach. Odpowiedz Link
edytais Re: Nowe przepisy KE? 15.09.06, 22:20 Juz mi sie odechciewa lotu z trojka dzieci. Jesli zadnej zabawki nie wolno wziasc to nie bedzie wesolo! My jeszcze lecimy z midwest, wiec zanim dolecimy do NY zeby sie przesiasc to bedziemy mieli podrozy dosyc. Podrozujac z trojka malych dzieci pocieszalam sie, ze kupie im jakies super ciekawe zabawki specjalnie na podroz. Bez niczego nawet sie nie wybieram, bo sobie nie poradze sama! Trudno, rodzinka musi do nas przyleciec. A tak a propos jedzenia i picia. My jemy jedzenie tylko organic.... ciekawe, czy zacznal takie serwowac/sprzedawac w samolotach jesli ze soba nie wolno juz wziasc zarcia. Sczegolnie wegetarianie tacy, ktorzy nic nie tknal co mialo jakis zwiazek ze zwierzakami, co oni beda jesc w takiej 24 godzinnej podrozy? Albo ci z alergiami na orzechy. Nawet batoniki czy inne rzeczy bez orzechow jesli mialy jakikolwiek kontakt z orzechami moga wyslac pasazera do szpitala. Odpowiedz Link
babiana Re: Nowe przepisy KE? 15.09.06, 23:47 Wiem, ze mozna przed lotem zamowic danie (nazywa sie to kabaret, ta tacka z daniem) dla diabetykow. Trzeba sprawdzic w liniach czy maja kabarety dla wegetarian. Mysle, ze tak poniewaz bardzo ostatnio rozklonowali sie. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Nowe przepisy KE? 16.09.06, 15:46 Babiano, juz od dawna mozna zamawiac w liniach vegetarian food, nie jestem pewna czy organic tez? Odpowiedz Link
babiana Re: Nowe przepisy KE? 16.09.06, 17:24 Aha, teraz juz wiem. Organic pozostaje tylko do sprawdzenia. Ja jestem wybitnie miesozernym stworzeniem. Po wegetarianskim posilku jestem natychmiast glodna. Mysle, ze organic jesli serwuja to tylko dla first class. Odpowiedz Link
tamsin Re: Nowe przepisy KE? 16.09.06, 18:12 te organic to tez jest tak naprwde czesto wielka niewiadoma..kilka lat widzialam taki program jak sprawdzali czy te produkty sa tak naprawde wolne od chemii i winogrona "organic" wypadly najgorzej. Pewnie od tego czasu cos sie zmienilo/zaotrzylo, szczegolnie po takich programach, ale...niedawno jechalam sobie a tam chlop z ogrodka "organic" pomidory sprzedawaje, wielka tablica z nabazgranym wielkim "ORGANIC", a za jego domem jedynie pociag przejezdzal ) Odpowiedz Link