Dodaj do ulubionych

Dla wracajacych z wakacji z Polski

12.08.06, 06:34
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3545107.html
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 17:20
      WRRRRR!!!!!
      Kran
    • babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 19:54
      ostatnie wiadomosci z Okecia
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3546276.html
      • tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 22:02
        myslicie, ze zaskoczeni niespodziewanie rodacy z siatkami wypchanymi
        roznorodnymi trunkami z duty free shops, w obliczu niemozliwosci wniesienia
        tych trunkow na poklad samolotu wypili je "na miejscu"?
        • sylwek07 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 22:34
          Tamsin mieli dwa wyjscia albo je wypic albo je zostawic na miejscu wiec od paru
          dni sklepy wolnoclowe swieca pustkami ...
          • asica74 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 22:53
            Pal licho trunki, czy tez podobne. Gorsza rzecz to taka, ze z owego bagazu
            recznego, zapakowanego w normalny bagaz, gina wartosciowe rzeczy. Komorki,
            laptopy, czesto z poufalnymi wiadomosciami...
            • tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:06
              ciekawe jak sobie radza takie typowe computer nerds (jak moj M.) w czasie
              kilkogodzinnego lotu, bez swojego ukochanego laptopa... coraz wiecej osob moze
              dostawac fiola z nudow, chyba ze jakies swietne filmy puszczaja.
              • babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:20
                Jako ciekawostke musze wyznac przestepstwo jakiego dopuscila sie moja corka.
                Przy kluczach od domu ma taki niewielki futeral, w ktorym jest pojemnik z pepper
                spray. Calkiem o tym zapomniala.Z tymi nieszczesnym sprayem w torebce
                przeleciala z Montreal-Frankfurt-Kopenhaga-Gdansk-Kopenhaga-Frankfurt-Montreal.
                Na wszystkich lotniskach przeswietlali torebke! uswiadomila sobie ten fakt jak
                po powrocie do domu wyjela klucze z torby, aby otworzyc drzwi. Po tej historii
                doszla do wniosku, ze czasem jednak warto byc blondynkasmile))
    • babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:05
      Jesli bylaby to nalewka z czarnej porzeczki to wypilabym do ostatniej kropli.
      Mnie zastanawia rowniez, jak z tym przepisem uporaja sie na lotnisku.

"lekarstwa niezbędne w trakcie lotu (np. insulina, nawilżające krople do oczu) -
      strażnicy sprawdzą, czy rzeczywiście ich potrzebujemy (mogą poprosić o
      zaświadczenie lekarskie o przyjmowaniu leku), i upewnią się, że to rzeczywiście
      lek, a nie inna substancja (może to sprawdzić lekarz portowy); płynne lekarstwa
      są dozwolone tylko po stwierdzeniu ich autentyczności przez lekarza portowego;"

•Zaswiadczenie lekarskie moze byc falszywe. Jak lekarz portowy bedzie sprawdzal
      prawdziwosc leku. Chyba bedzie musial dysponowac zapleczem laboratorium analiz
      farmakologicznych? Bo przeciez "na oko" to tak jakos niepowaznie.Jak dlugo
      pasazer bedzie czekal na wyniki analizy? Moze lekarz portowy na miejscu kaze
      wstrzyknac pasazerowi te insuline lub krople do oczu wpuscic albo tez tabletke
      polknac. Jesli pasazer bedzie sie zdecydowanie opieral, to moze znaczyc ze jest
      w kregu podejrzanych. Wedlug mnie przepis ten jest niedopracowany i sa w nim
      luki. Mnie szczegolnie zainteresowal poniewaz bardzo duzo lekow z soba woze. Na
      miesiac podrozy co najmniej 250 tabletek. Na szcescie nie mam lekow w plynie.
      Rozumiem, ze srodki ostroznosci musza byc zaostrzone wobec ostatnich wydarzen.
      Ale sprawdzanie lekow przez lekarza portowego wydaje mi sie smieszne i jest to
      tylko pozorne dzialanie. Jesli komus bedzie b.zalezalo to z latwoscia poradzi
      sobie z tym przepisem.
      • tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:16
        nie wiem jak to dlugo sie utrzyma, szczegolnie na lotach domowych, gdzie podroz
        samolotem przypomina jazde przepelnionym PKS-em z Polski. Jezeli ktos ma leciec
        z miasta do miasta, a podroz ta ma zajac mu dwie godziny, to dodajac taka
        inspekcje, delikwent na sama podroz straci caly dzien. Mysle, ze przepisy jakos
        sie rozluznia po tym szoku, bo przeciez dopiero co znowu mozna bylo wnosic
        nozyczki do paznokci na poklad, ktore zreszta zostaly mi skonfiskowane rok temu!
        • sylwek07 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 12.08.06, 23:18
          z tego co powiedzili w Tv to czesc rygorow bedzie zostawiona na stale ..
          • aneta05 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 09:22
            wlasnie po cudownych wakacjach w Polsce wracam w srode do USA i jestem lekko
            zdenerwowana...najgorsze jest to, ze zrobilam sobie super zakupy, kupilismy
            sporo wyrobow szklanych z mysla, ze wszystko poleci w podrecznym a tu
            klops...czesc sprobujemy wlozyc do walizki ale reszta chyba zostanie bo boje sie
            ryzykowac. Po prostu moj pech.
            • babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 14:40
              Do walizki nie pakuj. Ja kiedys tak zrobilam i polowa potluczona doleciala.
              Najlepiej wyslij paczka. Zapakuj kazda sztuke osobno w wiorki i kulki
              steropianowe, owin folia plastikowa z bablami, po czy w paczce rowniez b. duzo
              kulek ze steropianu. Kazda sztuka musi byc zapakowana osobno. Wysylalam w ten
              sposob i dolecialo w calosci.
              • aneta05 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 15:54
                babiana napisała:

> Do walizki nie pakuj. Ja kiedys tak zrobilam i polowa potluczona doleciala.
                > Najlepiej wyslij paczka. Zapakuj kazda sztuke osobno w wiorki i kulki
                > steropianowe, owin folia plastikowa z bablami, po czy w paczce rowniez b. duzo
                > kulek ze steropianu. Kazda sztuka musi byc zapakowana osobno. Wysylalam w ten
                > sposob i dolecialo w calosci.

a gdybym wlasnie w ten sposob pakowala do twardej walizki? Chcemy wszystko
                dokladnie poowijac w papiery, ciuch, folie i potem wlozyc do plastikowej
                walizki...mam nadzieje, ze doleci.
                • babiana Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 19:52
                  na pewno tez bedzie dobrze, tylko pewnie cala walizke poswiecisz na twoje
                  szklo.Przyznam sie, ze ja tak za dokladnie mojego szkla nie zapakowalam i
                  pewnie dlatego sie potluklo. Na bledach jednak czlowiek sie uczy.Walizka tak
                  samo rzucaja jak paczka. Radzilam tak poniewaz ja nigdy nie moge ze swoimi
                  ciuchami pomiescic sie. Zycze udanego lotu bez zadnej stluczki.
    • sylwek07 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 13.08.06, 09:56
      aneta05 mozesz je wyslac poczta (tylko dobrze je zapakuj),ja tak wyslalem 2
      krysztaly i polecialy jako listy smile
      • blue_jay Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 14.08.06, 23:35
        aneta> ja z Polski wiozlam butelki wodki w... Martensachwink, ktore byly jeszcze
        dokladnie winiete folia i recznikami i walizka dotarla w strzepach;-( za to
        butelki cale hehe
        • sylwek07 juz mozna miec bagaz podreczny 30.08.06, 09:47
          Uprzejmie informujemy, że w związku z aktualną sytuacją międzynarodową, na
          podstawie zaleceń Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego, w Porcie Lotniczym
          Warszawa im. F. Chopina wprowadzone zostały specjalne zasady odpraw dla
          pasażerów odlatujących z Terminalu 1 do Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wielkiej
          Brytanii i Iraela oraz we wszystkich kierunkach z Terminalu Etiuda.

Dopuszcza się przewóz wyłącznie JEDNEGO egzemplarza (torby, paczki, opakowania)
          bagażu kabinowego przez pasażera, o wymiarach nie przekraczających: 45cm
          długości, 35 cm szerokości oraz 16 cm głębokości.

Obowiązuje zakaz przewozu w bagażu kabinowym jakichkolwiek płynów, żeli oraz
          aerozoli, w tym, past do zębów, kremów, szamponów, lakierów, odżywek,
          samoopalaczy, puszek z napojami, perfum, dezodorantów, itp. a także wszelkich
          przedmiotów fabrycznie lub własnoręcznie nasączonych substancjami płynnymi oraz
          wszelkich opakowań zawierających jakiekolwiek sprężone płyny lub gazy.

Ponadto, zakazuje się przewozu w bagażu kabinowym komputerów:

1. stacjonarnych,
          2. przenośnych, których uruchomienie nie byłoby możliwe w punkcie kontroli
          bezpieczeństwa.

Dopuszcza się natomiast przewóz:

1. Mleka oraz innych płynnych posiłków dla małych dzieci (zwłaszcza niemowląt) -
          w niewielkich opakowaniach (pojemnikach).

2. Płynnych lub żelowych lekarstw, zgodnie z zaleceniem lekarza niezbędnych
          podróżnemu w trakcie lotu, po uprzednim sprawdzeniu, iż rzeczywiście występuje
          taka konieczność (np. na podstawie imiennego zaświadczenia lub innego imiennego
          zapisu lekarskiego o przyjmowaniu danego leku przez pasażera) oraz po
          stwierdzeniu autentyczności przedmiotowego leku - w tym przypadku brak jest
          limitu pojemności opakowania leku.

3. Lekarstw i środków medycznych ogólnie dostępnych w sprzedaży, niezbędnych
          podróżnemu w trakcie lotu (włącznie z lekarstwami wytworzonymi na bazie
          roztworów solnych (saline solutions), kroplami do oczu oraz płynami do
          przechowywania soczewek - szkieł kontaktowych), po stwierdzeniu ich
          autentyczności, przy czym pojemność pojedynczego opakowania leku nie może
          przekraczać 120 ml (4 oz.).

4. Napojów dla diabetyków, w tym soków, pod warunkiem wskazania przez
          podróżnego takiej potrzeby oraz że pojemność pojedynczego opakowania nie będzie
          przekraczała 148 ml (5 oz.).

UWAGA! W celu usprawnienia procedury kontroli bezpieczeństwa zaleca się, aby
          nie posiadali Państwo w swoim bagażu kabinowym rzeczy, które mogą służyć jako
          zbiorniki na substancje płynne (np. butelki, tubki, pojemniki plastikowe itp.).

www.lotnisko-chopina.pl/katalog/aktualnosci/pl/aktualnosci.php
    • cuciolo Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 14:13
      coraz bardziej radosnie sie robi. Ja w niedziele wracalam z Polski do Wloch. Na
      lotnisku w Berlinie, przeszlam bardzo dokladna kontrole osobista wlacznie z
      zagladaniem mi zza spodnie jakby cuciolinska wepchnela na swoj brzucho bomba w
      kopercie, Bylam macana, poklepywana i takie tam. Corki mojej na szczescie nie
      kotnrolowano tak dokladnie. Ale nie wiem czy na dluzsza mete takie obostrzenia
      zdadza egzamin. Terrorysci cos wymysla na pewno
      • blue_ice1 Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 15:04
        cuciolo napisała:

. Corki mojej na szczescie nie
        > kotnrolowano tak dokladnie. Ale nie wiem czy na dluzsza mete takie
        obostrzenia
        > zdadza egzamin. Terrorysci cos wymysla na pewno
        ----------
        - na przyklad : bombki wybuchowe u niemowlaka w pieluszce? -u muzulmanskich
        ekstremistow wszystko jest mozliwesad
        • tamsin Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 20:22
          moze zaczna ludzi przeswietac na golasa? No bo przeciez jak taki terrorysta sie
          uprze to polknie sobie balonik z materialem wybuchowym, a do tylka ze dwie
          zapalki sobie wsadzi..
          • cuciolo Re: Dla wracajacych z wakacji z Polski 30.08.06, 21:45
            dokladnie
            ja wychodzac z zalozenia jak ma sie stac to sie stanie wykupie bilet na swieta
            do Polski. Nic i nikt nie powstrzyma terrorystow i wszelkiej masci fanatykow
            ale przyznam sie ze ostatnia kontrola mnie zszokowala. Zdarzalo mi sie sciagac
            buty i na bosaka paradowac przez branke ale do gaci prawie mi nikt nie zagladal
    • babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 30.08.06, 22:46
      Wiadomosci z ostatniej chwili.Zaostrzone przepisy.

www.yourdemocracy.net.au/drupal/node/3251/print
      • cuciolo Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 12:39
        babiana jestes wielka lol
        chyba tylko resztki humoru potrafia nas ratowac wobec tak absurdalnych sytuacji.
        mi w kazdym radzie celniczka zagladala za spodnie, jakby myslala ze wsrod
        wylewajacego sie tluszczu jestem w stanie ukryc bombe szerokosci bibuly

cha hca cha naprawde dobre
        • babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 13:54
          Cuciolo, a ogladalas filmik nadeslany przez Syswie na watek Smiech to zdrowie
          zatytulowany Iluzjonistka. Tam tez mozna cos schowac. No moze bomba sie nie
          zmiesci, ale jakis granacik. Przypomnialy mi sie wyrywkowe kontrole
          ginekologiczne kobiet na granicy radziecko-polskiej przez sowieckich celnikow.
          Z tym, ze oni szukali zlota i brylantow. Z tych przyczyn moja noga nigdy nie
          stanela w tym kraju. Mam nadzieje, ze linie lotnicze nie siegna do metod
          stosowanych przez naszych sasiadowsmile
          • jan.kran Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 19:12
            A ja zastanawiam się czy można muzułmance zdjąć chustę w czasie kontroli ?
            Na pewno nie może zrobić tego mężczyzna poganin a kobieta poganka może ?
            A może dla muzułmanów tzreba zatrudnić specjalnych celników o odpowiednim
            wyznaniu coby nie naruszyć jakichś ich zwyczajów religijnych ?
            • tamsin Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 19:26
              Jak muzulmanki maja juz dostep do kostiumow kompielowycg, to kto wie, moze i
              daja sie obszukac pogankom wink tinyurl.com/odez6
              • gherarddottir Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 21:17
                tamsin napisała:

> Jak muzulmanki maja juz dostep do kostiumow kompielowycg, to kto wie, moze i
                > daja sie obszukac pogankom wink tinyurl.com/odez6

ha ha ha no wlasniesmile
            • babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 31.08.06, 23:01
              Ja to bym ladowala ich w osobne samoloty.Londyn-Paryz o 12:30 poganie ,a o 15:20
              muzulmanie.Kontrole tez trzeba bedzie przeprowadzac, ale jednak duzo mniej pracy
              przy tym bedzie. Trzeba to liniom zaproponowac:segregacja wyznaniowa.
              • tamsin Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 01.09.06, 00:20
                tak mowiac o segregacji, nie lecialam nigdy liniami saudyjskimi, ale
                przechodzilam obok ich "stoiska" na JFK, no wiec prosze panstwa, byly trzy
                wejscia dobrze wysegregowane, wszystko bylo po arabsku wiec niestety nie dalo
                sie przeczytac. Na JFK kafteria byla tak zapchana, ze zapytalam jakies zajetego
                czytaniem gazeta faceta czy mu bedzie przeszkadzac jak z nim usiade. Facet
                podniol leb z nad gazety, i zobaczylam i po gazecie i po gebie, ze to Arab.
                Facet nie byl zbyt szczesliwy z mojej prosby, ale rzucil wzrokiem ze
                rzeczywiscie miejsc brak, i kiwnal mi glowa. No wiec jak usiadlam, to on
                zamiast do gazety zajal sie rozmowa ze mna, choc tez przytargalam cale sterty
                gazet. Otoz facet wracal do Saudii Arabia i wyjasnil mi, ze te wejscia to sa
                wysegregowane ale nie w/g business class, first class i PKS...Zdaje sie, ze
                byly podzielone na faceci, kobiety i niewierni smile)
                • babiana Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 01.09.06, 01:08
                  No prosze, jaki dobry pomysl. Teraz tylko pozostaje niewiernym liniom takie same
                  praktyki zastosowac.
                  • katarzynams Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 02.09.06, 07:11
                    swietny pomysl, tylko, ze niepoprawny politycznie, w Stanach nie przejdzie.
                    Nawiasem mowiac, polecam ksiazke "The End of Faith", autor Sam Harris.
                    katarzyna
                • onlymama Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 02.09.06, 16:55
                  tamsin napisała:

Otoz facet wracal do Saudii Arabia i wyjasnil mi, ze te wejscia to sa
                  > wysegregowane ale nie w/g business class, first class i PKS...Zdaje sie, ze
                  > byly podzielone na faceci, kobiety i niewierni smile)

Pan sobie bardzo z Ciebie zartowal to chyba juz wiesz smile Ja latalam wiele razy
                  roznymi liniami arabskimi i podzial na pasazerow jest taki sam jak w innych
                  liniach. Najlepsze sa linie AE czyli Emiratow Arabskich ja mysle ze nawet
                  lepsze od kilku malych z Azji co sa bardzo exclusive. W AE to jest wielki luxus
                  w kazdej class. Tu jest website: www.emirates.com/
                  Duzo tu mitow piszecie smile
                  Pozdrawiam.
                  • asia.sthm Re: Kontrola bezpieczenstwa na lotniskach 02.09.06, 17:05
                    Dzieki Onlymama.
                    Ja tak podejrzewalam, ale balam sie sprostowac.
                    Zadnymi emiratowymi luksusami nie latalam ale w Libian Airlines bylo
                    pomieszane, ciasnota i klebowisko wszelkiej masci na lotnisku. Juz bardziej z
                    niewiernymi roznej plci nie dalo sie pomieszac smile)
                    • babiana Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 15:28
                      Juz pewnie niedlugo nastapia kolejne ograniczenia. Tym razem dotyczyc beda
                      ilosci przewozonych plynow.
                      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3615601.html?skad=rss
                      • tamsin Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 15:57
                        wyglada na to, ze juz obliczyli ile plynu moze uszkodzic samolot a ile moze
                        sobie wybuchac do woli wink
                        • monhann2 Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 18:24
                          Ciekawi mnie bardzo co sie stanie ze wszystkimi tymi Duty Free Shops na
                          lotnisku? Na razie zdaje sie sa zamkniete, bo jak gorzalki nie mozna kupic za
                          pol darmo, to chyba nikt tam w ogole nie wchodzil (no moze jeszcze fajeczki?) A
                          tak mi bylo na reke to kupowanie drogich alkoholi (likierki na ten przyklad) po
                          smiesznie niskich cenach za kazdym razem jak gdzies lecialam. A teraz klops!
                          Przyjdzie nam lapki lizac!
                          • elagrubabela Duty Free Shops 13.09.06, 18:49
                            To jest wiadomosc sprzed prawie miesiaca:
                            www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20060813/dutyfree_liquor_060818?s_name=&no_ads=

No i z TO, nie wiem jak to jest gdzie indziej. Szkot lata czesto do USA i nie
                            ma klopotu z korzystaniem z Duty Free narazie. Co bedzie w przyszlosci, sie
                            okaze. Ja bym nie panikowala, zyjemy w swiecie dyktatury pieniadza for better
                            and worse smile Money makes the world go round, eh - ha ha ha. Elka
                        • babiana Re: Nowe przepisy KE? 13.09.06, 19:05
                          W zwiazku z okresleniem przez KE maksymalnej wielkosci pojemnika na plyn,
                          przypomniala mi sie historia sprzed lat jak to dokladnie okreslili dlugosc
                          ogorkow dopuszczonych do obrotu na terenie UE.
                          • goonia Re: Nowe przepisy KE? 14.09.06, 23:05
                            Ograniczenia przy zakupie alkoholi, perfum itp obowiazuja na lotnisku. Bez
                            problemu kupilam w samolocie, zarowno lecac do Polski, jak i wracajac.
                            Nareszcie maja ruch w interesie. A i lecialam juz po tych wszystkich
                            obostrzeniach.
                            • edytais Re: Nowe przepisy KE? 15.09.06, 22:20
                              Juz mi sie odechciewa lotu z trojka dzieci. Jesli zadnej zabawki nie wolno
                              wziasc to nie bedzie wesolo! My jeszcze lecimy z midwest, wiec zanim dolecimy
                              do NY zeby sie przesiasc to bedziemy mieli podrozy dosyc.
                              Podrozujac z trojka malych dzieci pocieszalam sie, ze kupie im jakies super
                              ciekawe zabawki specjalnie na podroz. Bez niczego nawet sie nie wybieram, bo
                              sobie nie poradze sama! Trudno, rodzinka musi do nas przyleciec.
                              A tak a propos jedzenia i picia.
                              My jemy jedzenie tylko organic.... ciekawe, czy zacznal takie
                              serwowac/sprzedawac w samolotach jesli ze soba nie wolno juz wziasc zarcia.
                              Sczegolnie wegetarianie tacy, ktorzy nic nie tknal co mialo jakis zwiazek ze
                              zwierzakami, co oni beda jesc w takiej 24 godzinnej podrozy? Albo ci z
                              alergiami na orzechy. Nawet batoniki czy inne rzeczy bez orzechow jesli mialy
                              jakikolwiek kontakt z orzechami moga wyslac pasazera do szpitala.

• babiana Re: Nowe przepisy KE? 15.09.06, 23:47
                                Wiem, ze mozna przed lotem zamowic danie (nazywa sie to kabaret, ta tacka z
                                daniem) dla diabetykow. Trzeba sprawdzic w liniach czy maja kabarety dla
                                wegetarian. Mysle, ze tak poniewaz bardzo ostatnio rozklonowali sie.
                                • monhann2 Re: Nowe przepisy KE? 16.09.06, 15:46
                                  Babiano, juz od dawna mozna zamawiac w liniach vegetarian food, nie jestem
                                  pewna czy organic tez?
                                  • babiana Re: Nowe przepisy KE? 16.09.06, 17:24
                                    Aha, teraz juz wiem. Organic pozostaje tylko do sprawdzenia. Ja jestem wybitnie
                                    miesozernym stworzeniem. Po wegetarianskim posilku jestem natychmiast glodna.
                                    Mysle, ze organic jesli serwuja to tylko dla first class.
                                    • tamsin Re: Nowe przepisy KE? 16.09.06, 18:12
                                      te organic to tez jest tak naprwde czesto wielka niewiadoma..kilka lat
                                      widzialam taki program jak sprawdzali czy te produkty sa tak naprawde wolne od
                                      chemii i winogrona "organic" wypadly najgorzej. Pewnie od tego czasu cos sie
                                      zmienilo/zaotrzylo, szczegolnie po takich programach, ale...niedawno jechalam
                                      sobie a tam chlop z ogrodka "organic" pomidory sprzedawaje, wielka tablica z
                                      nabazgranym wielkim "ORGANIC", a za jego domem jedynie pociag przejezdzal wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka