07.02.07, 12:35
mam pytanie do osob bedacych w temacie dowodow osobistych ,moj maz ma podwojne
obywatelstwo polskie i niemieckie chcialby wyrobic sobie dowod w polsce jako
tamten stary zostal mu zabrany przy wyjezdzie. W Polsce maz nie jest
zameldowany ,czy ktos wie jak to ugryzc?
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: pytanie 07.02.07, 13:32
      a ma zabrane obywatelstwo?jesli nie to niech sie gdzies zamelduje (przyjeciele
      moga w tym pomocsmile)
      • maja92 Re: pytanie 07.02.07, 14:36
        Sylwku - i to jest dla mnie bzdura!!!
        Dlaczego ktos ma fikcyjnie sie meldowac w Polsce po to by dostac jakis tam
        kawal plastiku??
        Po co ma sie meldowac - by zaczeli sie o podatki pytac, ktore to niby trzeba
        zaplacic ojczyznie za ostatnie 20 lat?? i to z odsetkamiwink)))))))))

Trzeba zaczac od paszportu - idzcie do konsulatu. Przez konsulat wyrobia PESEL
        i wtedy z peselem i paszportem zalatwiajcie dowod w centralnym biurze
        papierkowym w Warszawie.

Pozdrowienia,
        • aneta05 Re: pytanie 07.02.07, 15:10
          maja92 napisała:

> > Po co ma sie meldowac - by zaczeli sie o podatki pytac, ktore to niby
          trzeba
          > zaplacic ojczyznie za ostatnie 20 lat?? i to z odsetkamiwink)))))))))
          >
          >
          ja mam meldunek w Polsce, wszystkie najnowsze dokumenty (oprocz prawa jazdy) a
          nie mieszkam w PL juz od 12 lat...nikt mnie nigdy o podatki nie pytal,
          nie "scigal" a ja oczywiscie zadnych podatkow w PL nie place
    • balamuk Re: pytanie 07.02.07, 17:43
      www.mswia.gov.pl/portal/pl/72/30/
      Wklejam jeszcze raz, moze sie Wam przyda. Mnie wyszlo, ze nie trzeba miec
      stalego zameldowania w Polsce.
      Podatki w wiekszosci przypadkow placi czlowiek tam, gdzie jest opodatkowany
      (umowy dwustronne o unikaniu podwojnego opodatkowania) i szlus, nikt sie nie
      powinien czepiac!
      A dlaczego zabrali mu dowod przy wyjezdzie?...
      • monhann2 Re: pytanie 07.02.07, 18:27
        balamuk napisała:

>> A dlaczego zabrali mu dowod przy wyjezdzie?...

W latach osiemdziesiatych (i wczesniej za komuny) aby dostac paszport trzeba
        bylo zdac swoj dowod osobisty. Paszportu nie trzymalo sie w domu lecz przy
        kazdym wyjezdzie trzeba bylo o niego prosic. Mojego dowodu osobistego nie
        widzialam odkad prysnelam za granice. Ciekawe czy gdzies tam jeszcze jest?
    • mysteriowwe Re: pytanie 07.02.07, 18:11
      Niema zabranego obywatelstwa natomiast z zameldowaniem niema problemu ma sie
      gdzie zameldowac,co sie tyczy paszportu to nie pamietam mowil mi kiedys
      dlaczego?ale moge zapytac.dziekuje za odpowiedzi.to moje gg 10265139 jakby ktos
      chcial.
    • babiana Re: meldunek 07.02.07, 18:24
      Nowe prawo spadkowe.
      Sposób drugi - na meldunek

Jeśli będziesz chciał sprzedać odziedziczony bądź podarowany dom (albo
      mieszkanie) przed upływem pięciu lat, podatku nie zapłacisz, jeśli się w takim
      lokalu zameldujesz na co najmniej rok. Wszystko to dzieje się za sprawą nowego
      zwolnienia podatkowego w ustawie o PIT. W art. 21 ust 1 pkt 126 zapisano, że
      wolne od podatku są "przychody uzyskane z odpłatnego zbycia" domu i mieszkania,
      "jeżeli podatnik był w nim zameldowany na pobyt stały przez okres nie krótszy
      niż 12 miesięcy przed datą zbycia".
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3890163.html
    • sylwek07 Re: pytanie 07.02.07, 18:43
      mysteriowwe to jest latwa sprawa jak ma obywatelstwo ,musi tez wystapic o
      nadanie mu numeru PESEL smile.
      co do zameldowania musze sie zapytac dokladnie i napisze moze jutro wink
      • mysteriowwe Re: pytanie 07.02.07, 19:00
        <co sie tyczy paszportu mialo stac co sie tyczy dowodu> korekta
        • tola_30 Re: pytanie 08.02.07, 07:56
          Moj maz wyrabial sobie nowy dowod w Polsce tego lata, mieszka na stale od wielu
          lat w Kanadzie i powiedzial w urzedzie w Polsce , ze zgubil swoj stary dowod.
          Wyrobili mu nowy dowod osobisty, ale w miejscu gdzie kazdy ma wpisany swoj
          adres zameldowania, on ma wpisane tylko " Kanada". Nie ma zameldowania w
          Polsce, nie robili mu problemow z wyrobieniem dowodu, bo przeciez jest
          obywatelem polskim.
          • sylwek07 Re: pytanie 08.02.07, 10:45
            tola_30 dobrze napisne,dopuki jestes obywatelem Polski masz prawo do wyrobienia
            sobie dowodu osobistego wink

a teraz jak sie maja sprawy,dzis dzownilem do samej gory tzn do MSWiA i
            otrzymalem wiadomosc taka ze jesli dana osoba ma nadal obywatelstwo Polskie a
            nie ma waznego paszportu ani nie ma wogule dowodu osobistego(tzn zostal jej ten
            dowod odebrany podczas wyjazdu) to musi wystapic do Wojewody o zaswiadczenie o
            tym ze jest obywatelem Polski i z tym udaje sie do wlasciwego urzedu (tam gdzie
            byl ostatnio zameldowany)i tam moze zlozyc papiery na nowy dowod osobisty..
            Tak wiec Twoj Maz moze miec dowod osobisty smile
            • mon101 Re: pytanie o zameldowanie 08.02.07, 14:54
              Czy mozna sie zameldowac nie majac dowodu osobistego tylko wazny paszport? Do
              czegpo wlasciwie potrzebny jest dowod osobisty tzn kiedy pnie wystarcza
              paszport?
              • balamuk Re: pytanie o zameldowanie 08.02.07, 17:02
                MM ma w Polsce stale zameldowanie od ladnych paru lat. Poniewaz nie ma
                polskiego obywatelstwa, takze i dowodu nie ma z powodow obiektywnych. O ile
                pamietam, potrzebna byla tylko zgoda wlasciciela mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka