woodman 19.03.05, 20:28 Dlaczego nazwa dzielnicy jest Warszawa Wawer? Wedlug mnie powinna byc Warszawa Falenica. (z historycznego punktu widzenia) Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
im5 Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 22.03.05, 14:52 Bezapelacyjnie masz rację!!!!!!!!!!!!!! Wawer to Wawer a FALENICA FALENICĄ :) Odpowiedz Link
jhbsk Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 23.03.05, 07:33 Gmina Falenica sięgała kiedyś do Świdra. Odpowiedz Link
122abc Falenica - to logiczne 23.03.05, 13:30 ktoś mądrze zauważył - chamsko nas ominięto w nadawaniu nazwy nowej gminie. Powinna być rzeczywiście FALENICA a nie Wawer. Przecież miała więcej tradycji, większy obszar, jest starsza, ładniejsza.... Odpowiedz Link
woodman Re: Falenica - to logiczne 23.03.05, 17:47 Nikt nikogo o zdanie nie pytal. Chyba ze radni to wymyslili, moze ckots cos wie na ten temat? Mysle ze powinnismy zaopiniowac jakies male referendum w sprawie t Nazwy. Moze na jesieni razem z wyborami? Odpowiedz Link
woodman Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 22:43 A, jeszcze proponuje uchwycic ulotne piekno innych osiedli "Wawra": samego Wawra, Miedzylesia, Radosci, Miedzeszyna i Aleksandrowa, nie mowiac o pasie blizszym Wisly. Odpowiedz Link
onuferek Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 11:28 Nie macie większych problemów? A swoją drogą, niedługo, jak się zrobi cieplej, wsiądę na rowerek, zabiorę aparat i porobię parę zdjęć (bynajmniej nie w Hali Mirowskiej zorką ;-). Stworzę galerię na jednej ze stron, np: fotogalerie.pl i zapodam na forum link. Uśmiejecie się jaka ta Falenica piękna Odpowiedz Link
kossa64 Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 20:54 Koniecznie musisz zrobic kilka zdjęć! Ciekawym bardzo w czym wyrazisz Jej piękno i czym ono będzie? W Twoich oczach ma się rozumieć;) Odpowiedz Link
woodman Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 22:30 Przeciez miejsca sa takie jak ludzie ktorzy w nich zyja. Jesli jest rudera lub pekin to pewnikiem dawny drewniak letniskowy-swidermajer doczekal sie demolki z powodu lokatorow: zulikow z kwaterunku, jesli las (otulina i Mazowiecki Park Krajobrazowy) jest pelen hald smieci to zawdziecza to samym mieszkancom ktorzy te smieci wypieprzaja do lasu. Nie wiem czemu ma sluzyc galeria pokazujaca ohyde i szpetote okolic Falenickich. Chyba tylko ku przestrodze i ku lepszemu. Jesli zalozysz strone ohydy falenickiej to dodawaj dokladne opisy: data, miejsce, komentarz i wyslij linka do tej strony urzedowi dzielnicy Wawer: www.wawer.warszawa.pl Odpowiedz Link
onuferek Re: Falenica - to logiczne 25.03.05, 09:23 To że jest syf, to nie tylko kwestia działania niektórych jej mieszkańców, ale też kwestia zaniechania działania pozostałych. Niestety na mój łeb też to spada. I nie chodzi mi bynajmniej o to, że każdy powinien złapać kij z gwoździem. Płacimy podatki i powinniśmy oczekiwać od naszych reprezentantów, których wybraliśmy, aby to oni działali, z rosądkiem. Wynająć słuby, które będą sprzątać ten syf, postawić i opróżniać kontenery, a przede wszystkim rozliczać mieszkańców z umów z MPO lub podobnymi. W innych gminach sobie jakoś poradzono. A co robi straż miejska? Lepi mandaty w soboty kierowcom, który zaparkują pod ogrodnikiem. Odpowiedz Link
woodman Re: Falenica - to logiczne 02.04.05, 19:30 Likwidacja GMINY FALENICA w ksztalcie przedwojennym (od Swidra do Miedzylesia) w bodajze 1952 (samodzielna gmina z solectwami) na ponad 50 lat (sic!) zachamowala rozwoj samorzadnosci i spolecznosci lokalnych przez centralizacje urzedowa i decyzyjna z W-wa Praga Poludnie (co ich obchodzily te tereny? Tyle o ile) Mieszkancy i samozady nie dzialaly, lub nie mialy nic do gadania (w ograniczonym stopniu?) Spolecznictwo uleglo zanikowi na rzecz cwaniactwa, kolesiostwa, prywaty, zlodziejstwa (co nie moje to nichyje-dewastacja, kradziez- zasmiecenie) Niszczenie Mazowieckiego Parku Kraj, brak planu zagospodarowania przestrzennego (50 la?), chaotyczne i lapowkarskie wydawanie decyzji na budowy w otulinie Parku to tworzylo smrodliwa otoczke wokol Wawra. Z jednej strony niszczenie charakteru ekologicznego linii Wawerskiej (moze Falenickiej?, wszak zajmuje centralne miejsce w osi Miedzylesie-Swider) a z drugiej pretensje do Zielonej Dzielnicy, Zielonych Pluc Warszawy (skad to przyzwolenie na AUTOSTRADE A2 PRZEZ OSIEDLE MIEDZESZYN?!) Wiadomo jak kazdy G... odpycha to Wawer lyknie... Odpowiedz Link
onuferek Re: Falenica - to logiczne 19.04.05, 08:34 zapraszam do galerii. To dopiero początek. Jeśli weny nie zabraknie (bo tematów na pewno nie) do będę dokładał. Jest tam też parę innych zdjęć. Oczekuję rzeczowych uwag. www.fotogalerie.pl/galeria/josif2445 Odpowiedz Link
woodman Re: Falenica - to logiczne 20.04.05, 22:37 Gdzie zlapales foto Bocka? Nad Wisla? - kiedy? Ja ostatnio widzialem tam padla sarne, mogla sie utopic jak Wisla wylala (okolice Jeczmiennej nad Wisla)) Odpowiedz Link
onuferek Re: Falenica - to logiczne 21.04.05, 09:23 Boćka sfotografowałem w ub. r. we wrześniu nad Bugiem. Był tak oswojony przez wędkarzy, że nie poleciał z innymi. Sam widziałem, jak jadł z rąk wędkarzy. Dał się podejść bez problemu. Foto bez zooma. Potem go nie było, został zabrany przez stosowne służby, całe szczęście. Odpowiedz Link
dziadulo Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 02.04.05, 21:47 www.bankczasu.prv.pl/ polecam- odbudujmy nasze wiezi spoleczne, a nie narzekajmy! Odpowiedz Link
122abc Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 11.04.05, 12:56 dobry pomysł szczególnie teraz, kiedy umarł Papież i każdy chce być lepszy Odpowiedz Link