Dodaj do ulubionych

Nazwa Naszej Dzielnicy

19.03.05, 20:28
Dlaczego nazwa dzielnicy jest Warszawa Wawer?
Wedlug mnie powinna byc Warszawa Falenica.
(z historycznego punktu widzenia)
Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • im5 Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 22.03.05, 14:52
      Bezapelacyjnie masz rację!!!!!!!!!!!!!! Wawer to Wawer a FALENICA FALENICĄ :)
    • jhbsk Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 23.03.05, 07:33
      Gmina Falenica sięgała kiedyś do Świdra.
      • onuferek Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 23.03.05, 07:50
        Falenica od morza do morza ;-)
    • 122abc Falenica - to logiczne 23.03.05, 13:30
      ktoś mądrze zauważył - chamsko nas ominięto w nadawaniu nazwy nowej gminie.
      Powinna być rzeczywiście FALENICA a nie Wawer. Przecież miała więcej tradycji,
      większy obszar, jest starsza, ładniejsza....
      • woodman Re: Falenica - to logiczne 23.03.05, 17:47
        Nikt nikogo o zdanie nie pytal.
        Chyba ze radni to wymyslili, moze ckots cos wie na ten temat?
        Mysle ze powinnismy zaopiniowac jakies male referendum w sprawie t Nazwy.
        Moze na jesieni razem z wyborami?
        • woodman Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 22:43
          A, jeszcze proponuje uchwycic ulotne piekno innych osiedli "Wawra": samego
          Wawra, Miedzylesia, Radosci, Miedzeszyna i Aleksandrowa, nie mowiac o pasie
          blizszym Wisly.
      • onuferek Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 11:28
        Nie macie większych problemów? A swoją drogą, niedługo, jak się zrobi cieplej,
        wsiądę na rowerek, zabiorę aparat i porobię parę zdjęć (bynajmniej nie w Hali
        Mirowskiej zorką ;-). Stworzę galerię na jednej ze stron, np: fotogalerie.pl i
        zapodam na forum link. Uśmiejecie się jaka ta Falenica piękna
        • kossa64 Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 20:54
          Koniecznie musisz zrobic kilka zdjęć!
          Ciekawym bardzo w czym wyrazisz Jej piękno
          i czym ono będzie? W Twoich oczach ma się rozumieć;)
          • woodman Re: Falenica - to logiczne 24.03.05, 22:30
            Przeciez miejsca sa takie jak ludzie ktorzy w nich zyja.
            Jesli jest rudera lub pekin to pewnikiem dawny drewniak letniskowy-swidermajer
            doczekal sie demolki z powodu lokatorow: zulikow z kwaterunku, jesli las
            (otulina i Mazowiecki Park Krajobrazowy) jest pelen hald smieci to zawdziecza to
            samym mieszkancom ktorzy te smieci wypieprzaja do lasu.
            Nie wiem czemu ma sluzyc galeria pokazujaca ohyde i szpetote okolic Falenickich.
            Chyba tylko ku przestrodze i ku lepszemu. Jesli zalozysz strone ohydy
            falenickiej to dodawaj dokladne opisy: data, miejsce, komentarz i wyslij linka
            do tej strony urzedowi dzielnicy Wawer: www.wawer.warszawa.pl
            • onuferek Re: Falenica - to logiczne 25.03.05, 09:23
              To że jest syf, to nie tylko kwestia działania niektórych jej mieszkańców, ale
              też kwestia zaniechania działania pozostałych. Niestety na mój łeb też to
              spada. I nie chodzi mi bynajmniej o to, że każdy powinien złapać kij z
              gwoździem. Płacimy podatki i powinniśmy oczekiwać od naszych reprezentantów,
              których wybraliśmy, aby to oni działali, z rosądkiem. Wynająć słuby, które będą
              sprzątać ten syf, postawić i opróżniać kontenery, a przede wszystkim rozliczać
              mieszkańców z umów z MPO lub podobnymi. W innych gminach sobie jakoś poradzono.
              A co robi straż miejska? Lepi mandaty w soboty kierowcom, który zaparkują pod
              ogrodnikiem.
              • woodman Re: Falenica - to logiczne 02.04.05, 19:30
                Likwidacja GMINY FALENICA w ksztalcie przedwojennym (od Swidra do Miedzylesia) w
                bodajze 1952 (samodzielna gmina z solectwami) na ponad 50 lat (sic!) zachamowala
                rozwoj samorzadnosci i spolecznosci lokalnych przez centralizacje urzedowa i
                decyzyjna z W-wa Praga Poludnie (co ich obchodzily te tereny? Tyle o ile)
                Mieszkancy i samozady nie dzialaly, lub nie mialy nic do gadania (w ograniczonym
                stopniu?) Spolecznictwo uleglo zanikowi na rzecz cwaniactwa, kolesiostwa,
                prywaty, zlodziejstwa (co nie moje to nichyje-dewastacja, kradziez- zasmiecenie)
                Niszczenie Mazowieckiego Parku Kraj, brak planu zagospodarowania przestrzennego
                (50 la?), chaotyczne i lapowkarskie wydawanie decyzji na budowy w otulinie Parku
                to tworzylo smrodliwa otoczke wokol Wawra. Z jednej strony niszczenie charakteru
                ekologicznego linii Wawerskiej (moze Falenickiej?, wszak zajmuje centralne
                miejsce w osi Miedzylesie-Swider) a z drugiej pretensje do Zielonej Dzielnicy,
                Zielonych Pluc Warszawy (skad to przyzwolenie na AUTOSTRADE A2 PRZEZ OSIEDLE
                MIEDZESZYN?!) Wiadomo jak kazdy G... odpycha to Wawer lyknie...
        • onuferek Re: Falenica - to logiczne 19.04.05, 08:34
          zapraszam do galerii. To dopiero początek. Jeśli weny nie zabraknie (bo tematów
          na pewno nie) do będę dokładał. Jest tam też parę innych zdjęć. Oczekuję
          rzeczowych uwag. www.fotogalerie.pl/galeria/josif2445
          • woodman Re: Falenica - to logiczne 20.04.05, 22:37
            Gdzie zlapales foto Bocka?
            Nad Wisla?
            - kiedy?
            Ja ostatnio widzialem tam padla sarne, mogla sie utopic jak Wisla wylala
            (okolice Jeczmiennej nad Wisla))
            • onuferek Re: Falenica - to logiczne 21.04.05, 09:23
              Boćka sfotografowałem w ub. r. we wrześniu nad Bugiem. Był tak oswojony przez
              wędkarzy, że nie poleciał z innymi. Sam widziałem, jak jadł z rąk wędkarzy. Dał
              się podejść bez problemu. Foto bez zooma. Potem go nie było, został zabrany
              przez stosowne służby, całe szczęście.
    • dziadulo Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 02.04.05, 21:47
      www.bankczasu.prv.pl/
      polecam- odbudujmy nasze wiezi spoleczne, a nie narzekajmy!
      • 122abc Re: Nazwa Naszej Dzielnicy 11.04.05, 12:56
        dobry pomysł
        szczególnie teraz, kiedy umarł Papież i każdy chce być lepszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka