Gość: extaza2 Architektura dla rodziny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 08:00 do m.in.archi. niedośćże w ankiecie mały wybór to jeszcze nie ma możliwości to i to.Nie dość,że prostokąty to jeszcze ozdobione potłuczonymi szkiełkami, chociaż i w architekturze sprawdza się to co wogle w modzie,wszystko co nowe się opatrzy, teraz takie sześciany i szkiełka to ciekawe? Najbrzydsze są dwory, nie dworki, ciężkie z grubymi kolumnami i jeszcze na malutkiej posesji- ochyda Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszekc Architektura dla rodziny 08.12.06, 11:29 BolkoLOft??? Co za niewypal ;p Kto chcialby w tym mieszkac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick Architektura dla rodziny IP: *.forcenet.com.pl 08.12.06, 12:17 "Dom z ziemi śląskiej" nie wygląda jak twór tektoniczny ale raczej jak kosmodrom. Takie słabe artykuly nie przysparzają nam niestety dobrej architektury. Nie jest ważne co artysta miał na myśli- ważne jak to sie prezentuje i wpisuje w otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
qba59 de gustibus disputandum 08.12.06, 14:09 bardzo trafny komentarz nick3 rzeczywiscie w krajach takich jak polska na wielu terenach wiejskich juz nie ma sie do czego "dopisywac" bo endogeniczna drewniana architektura zniknela prawie calkowicie po wojnie. a po PRLu zostaly nam skundlone pseudomodernistyczne kostki. i tam nowa ladna moderna mnie osobiscie nie razilaby. jest tez wielki potencjal w przeksztalcaniu tych kostek na cos ladniejszego, nawet "designerskiego". tylko do tego potrzebni sa inwestorzy z gustem... i kasa... a co do stylu witkiewiczowskiego/zakopianskiego to jego udana transformacja na terenie lubelszczyzny jest powojwnna twoczosc karola sicinskiego w kazimierzu dolnym. oby takich architektow wiecej bylo... kwestia glowna to swiadomosc estetyczna naszego spoleczenstwa... takze niestety osob z uprawnieniami budowlanymi. co do urzednikow w gminach to niestety z powodu wadliwych rozwiazan prawnych nie maja oni wielkiego wplywu na estetyke. nawet jesliby chcieli cos dobrze zrobic. czyli to jak sie buduje zalezy od gustu inwestorow przetworzonego przez architekta (lub czasem tez inzyniera budownicwa...). Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Architektura dla rodziny 08.12.06, 15:08 Płaskie dachy - a potem właź człowieku z łopatą odgarniać śnieg. Czy to jest artykuł sponsorowany przez producentów płaskich dachów? A jak za parę lat moda się zmieni i betonowe bloczaki zrobią się "passe" i gazeta będzie je wyśmiewać jak dzisiaj dworki, to co zrobią ci trzydziestoletni światowcy? Wyburzą i zbudują następny, czy sprzedadzą na Allegro? :) Dom ma mieć podłogę*, cztery ściany (przynajmniej), spadzisty dach, strych i piwnicę oraz rynny. Cuda to sobie mogą architekci na papierze wymyślać. "Chciałbym w domu mieć podłogę, bo bez ścian to się obyć mogę." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Mieszkam, Sosna IP: 211.193.74.* 10.12.06, 02:57 ... mieszkam. Jak korzystam z kompa w robocie to jestem zawsze połączony z serwerem w centrali w Niemczech stąd zapewne ten niemiecki IP...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Staruszku IP: 211.193.74.* 10.12.06, 03:03 Sam Seul to jeszcze nie cała Korea, to po pierwsze. Trasa do Incheon powstała kilka lat temu i zabudowa wokół niej w większości też. Ale nawet ta nowa zabudowa jest architektonicznie, powiedzmy, taka sobie. A drogi mają świetne, to prawda. I wciąż budują nowe w tempie, że tylko pozazdrościć. Co ja mówię! Tu raczej się powinno mówić w kategorii "pomarzyć" a nie "zazdrościć". Ale w artykule jest mowa o tej architekturze do mieszkania. A ta jest zwyczajnie tragiczna. Jej po prostu nie ma. Wystarczy wyjechać gdziekolwiek poza Seul... :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Architektura dla rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 08:57 hmmm... a ja jestem zaciekawiony takimi domkami: www.villanette.pl Ani to dworki, ani kostki, ani lofty. Może trochę gargamelki, ale za to całkiem sympatyczne:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor z Krakowa Architektura dla rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 18:06 ta brzydka architektura jest promowana przez Wydz.Architektury który w Krakowie nie wyraża zgody na budowle nowoczesne,lecz tylko z dachem cztero lub dwuspadowym.Chcę wybudować w Przegorzałach dom nowoczesny i okazuje się że niestety będzie to musiał być "nowoczesny dworek" co napawa mnie obrzydzeniem,ale chyba nie ma innego wyjścia...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek bunkry IP: 194.75.37.* 09.05.07, 19:09 Nowoczesny dom oznacza budynek w ksztalcie supermarketu. Budowa domu z plaskim dachem powduje ze musialbym go odsniezac przez cala zime, a wszystkie "nowoczesne" domy maja plaski dach. No dobra, tylko 90% z nich. Bardzo chcialem znalezc chociaz ze 3 przyklady ladnych nowoczesnych domow ktore nie maja plaskich dachow. Nie udalo mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blub Architektura dla rodziny IP: *.150.168.2.catro.com.pl 25.12.07, 22:40 Tak czy siak brakuje nam kilka milionów mieszkań i to jest problem a nie to, że dom wygląda niemodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blub Architektura dla rodziny IP: *.150.168.2.catro.com.pl 25.12.07, 22:46 Jeśli ktoś mieszka w jednym pokoju przy rodzicach to dla niego nawet ta paskudna waszym zdaniem kostka to jest szczyt marzeń. To, że większość domów w Polsce wygląda tak jak wygląda ma swoje źródło w naszej biedzie. Nie stać nas po prostu na indywidualne projekty i domy marzeń. Większości Polaków, którzy domu nie mają wystarczy sześcian, bo ma dach, ściany i podłogę czyli to co dom mieć powinien. Brakuje nam kilka milionów mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Polska "kostka" wraca w wielkim stylu IP: *.wibro.agh.edu.pl 13.07.09, 08:05 Rewelacja!!!!!Wreszcie jest biuro młodych odważnych architektów, którzy tworzą coś nowego,oryginalnego. Nie powielają standartów, nie tworzą domów tzw pudełek.Brawo, tak trzymajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Projekty domów jednorodzinnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.09, 13:05 Jeżeli szukacie projektu domu jednorodzinnego, który będzie estetyczny, funkcjonalny i w miarę tani w wykonaniu, to polecam internetowy katalog gotowych projektów na stronie www.kbprojekt.pl Odpowiedz Link Zgłoś