Gość: xxx W gąszczu win cara Michnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:22 Prosze nie zwracać uwagi na tą kłamliwą recenzje pani Milewicz i przekonać się samemu, że książka Michnikowszczyzna to wartościowa pozycja z cylklu społeczno-politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx Ziemkiewicz wie co się opłaca pisać i robi kasę 09.01.07, 09:24 Walenie w Michnika jest teraz dobrym biznesem, wiadomo, że Michnik nie będzie z takimi kretynizmami a la Łysiak polemizował, to można pisać do woli. Biznes pewny, zarobek duży, homo pisovatus wykupi wszystko, co ma na okładce Michnika. Ziemkiewicz sobie trochę zarobi, osłodzi to mu trochę frustrację, że jest malutkim człowieczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingryd grafomania IP: *.net85-168-112.noos.fr 09.01.07, 09:27 swoja droga to michnik musi niezle sie bawic czytajac te bzdury, a pewnie i jego ego jest mile polechtane, ze mozna o nim napisac ksiazke ktora tak ladnie sie rozeszla, i tak ziemkiewicz zarobi troche kasy (lepsze troche ciurlikow szmatlawych za wylana zolc niz wieczne porazki i frustracje za nieudacznictwo) a szkody to on nikomu a zwlaszcza michnikowi nie zrobi, co tu duzo gadac, zal mi go troche i mam nadzieje ze pan adam doceni te wielka nienawisc graniczaca z miloscia i bedzie laskawy dla nieudacznika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatorek W gąszczu win cara Michnika IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.07, 09:46 Najwidoczniej Pani "pióropałkarka" nie przeczytała dokładnie książki Ziemkiewicza. Radzę Pani powtórkę z lekcji w szkole podstawowej dot. czytania ze zrozumieniem. Artykuł napisany tak, jak większość art. Wyborczej. Myśli Ziemkiewicza powyrywane z kontekstu, przyswojone tylko te, które przydać się mogą w artykule. Wszystkim myśącym polecam książkę Ziemkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk81 Upadek Michnika postępuje! 09.01.07, 10:12 Nic nigdy nie powstrzyma prawdy nawet taki cwaniak jak Michnik. Rafał zrobił dobrą robote. blogpolityczny-hrabia-eryk.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
keyser_sose Wszystko sobie zmyślił? 09.01.07, 10:30 A historię radia RMF i Zetki też? No jak to było? Choć słówko wyjaśnienia. Jak to możliwe, że koledzy dostali koncesję a niekoledzy nie? Jak to możliwe, że pozwolono przyjaciołom gazety opanować rynek reklam radiowych zanim dopuszczono do konkurencji? Kto zamykał radio wawa? To jest schemat działania mafii, czyz nie? I nie o to chodzi, że Michnik jest wielkim mafiozą. Nie. Ale Wasze środowisko godziło się na takie rozwiązania: walka z prawicą usprawiedliwiała wszystko... No to po Was przyszły rywiny - co w tym dziwnego? Michnik (nie tylko, nie tylko) odpowiada za ten klimat - kolesiostwo uber alles. Na zasadzie kolesiostwa Michnik zapoznał się z aktami SB po czym zaczął szkodzić lustracji. Widać zasadę: Ja mam prawo wiedzieć - motłoch nie. Kolesiostwo, prawda? Ma pani kilka trafień. Przyznaję. Szczególnie chetnie przyznam, że GW zawdzięcza swój sukces nie tylko ułatwionemu startowi. Ale tylko kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt coz pan Ziemkiewicz ma problemy emocjonalne 09.01.07, 10:40 niestety sa one nieuleczalne heh. Niestety takich ludzi jak on jest wielu w tym kraju i to jest smutne po prostu czysta nienawisc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gss87 Niestety ale straciłem całą sympatię do RAZ'a IP: 167.3.114.* 09.01.07, 10:51 Z wieloma poglądami ekonomicznymi się zgadzałem. Zwłaszcza w Polactwie. Ale teraz wydaje mi się,że RAZ ma obsesję Michnika i GW. To podejscie emocjonalne po wyrzuceniu go z TOKFM i procesem sądowym z AM narosło i zbliżyło się niebezpiecznie do jednostki chorobowej. Obserwuję to nie tylko u RAZ;a ale również Michalskiego, Krasowskiego, Semki i w pewnym stopniu Zaremby i Karnowskiego. Szkoda ich, bo to zdolni publicysci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi W gąszczu win cara Michnika IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 10:57 Ziemkiewicz świetnie opisuje rzeczywistość którą znamy, ale z różnych przyczyn nie możemy, boimy się "nazywać" po imieniu... Gratulacje dla autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wimwim W gąszczu win cara Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:58 Ziemkiewicz przypomina to, czego zdecydowana część inteligencji po-PRL-owskiej nie chce pamiętać! Pytanie dlaczego nie chce pamiętać??? Odpowiedź jest oczywista i banalnie prosta: tak -to On-Michnik Adam( dla mnie był bohaterem opozycji przed stanem wojennym) wespół z tymi, ktorzy wdarli się na " salony władzy" po naszych grzbietach, taką III R.P nam zostawili jaką widać i czuć(...). Na " pęczaki" wokół nas afer; w kazdej Gminie- np. ok. Włoclawka i dopiero teraz " odkrywana stajnia..."-po 11 latach " zaszufladowania po wieczne czasy", -na " dochnalki układzików" lobbystyczno-zlodziejskich, -na "sobotki przecieków" o planowanych wojnach przeciwko przestępcom. Czy fakty z Prof. Pańko i insp. Falzmanem nie maja pioczątków w poczatkach III R.P??? -na "kratiuki" wlewające się strumienie milionowych kwot na konta swoich(...). Nalezy dodać, ze przedtem te milionowe kwoty zasilające strumienie np. konta fundacyjek I-szej damy", w dziwny sposób " TRYSKAŁY Z BUDZETOWYCH ŹRÓDEŁ" -lub np. po uzyskanych korzysciach -np. w prywatyzacyjnych układowych podziałach. -na ANANIASZA- Polacy - czy Wy tego nie dostrzegacie???? To jeszcze nie " czubek góry" -czytajcie; nie ostatnie to pokłady gnoju w tej " stajni Augiasza". Juz widać to czego "oni" za wszelka cenę bronili i bronić bedą przed ukazaniem do końca-do dna ostatniego pokładu(...). Poczekajcie jeszcze na rewelacje z " fabryki osocza", na Dochnala tajemnice, na Mazura " sieć pajęczyn", na Bykowskiego " bykowszczyznę po staropolsku"( przedtem po kanadyjsku-chciał budować domki...), na potknięcie Rywina i szczerość zeznań(...), która na pewno w przypływie rozsądku-nastąpi. Jestem pewien, ze ta juz rychło nastąpi! Wymieniac by jeszcze przez godziny te wyjątkowo " TRANSPARENTNE MECHANIZMY III.R.P., którą " michnikowszczyzna" tworzyła a następnie( z wyjątkiem Rywina bezczelnosci..., poczekajmy jeszcze)osłaniała MOCĄ SWOJEGO PARASOLA-JEDYNEGO CERBERA BRAM SYNÓW CIEMNOSCI. Panie Michnik- " równia pochyła" , zaczęła się od części prawdy, ktorą Pan osobiście postanowił ukazać Polakom. W jednym się z Panem zgadzam, że my Polacy dalismy się tak łatwo prowadzić dzieki własnej głupocie(...) - o czym Pan rzeczywiście wiedział, na poczatku zmian ustrojowych. Konkludując nie wiem - czy Panu dziękować , czy też Temu( Panu), który nad nami i postanowił odebrać Panu rozum przed ukazaniem " stajni Augiasza" - czytaj szachów Rywina(...)???? Mam watpliwości, że na tamtej szachownicy Rywin był królem, a mat na pewno nastąpił(...) ???? Dziekuję Ziemkiewiczowi tak jak 2 lata temu dziekowałem Wildsteinowi. Pozdrawiam Was odważni chłopcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek W gąszczu win cara Michnika IP: *.aster.pl 09.01.07, 11:05 A moze jednak troche samokrytycyzmu. Ksiazka Ziemkiewicza, nie jest zadnym wybitnym dzielem i faktem jest, ze opinie czasem zbyt znaczaco mieszaja sie z faktami. Ale jednak zawiera pewna ogolna wizje ostatnich kilkunasti lat, nie tak chyba odlegla od rzeczywistosci. Z reszta Michnik nie jest pokazany jako "arcylotr", ale raczej czlowiek, ktory na skutek wlasnych traumatycznych przezyc do wszystkiego podchodzi skrajnie emocjonalnie, wybiorczo, czasem widzi igle w stogu siana, a czasem nie zauwaza oczywistosci. Z publicysty stal sie ideolo, a jego kreatywnosc w swiecie politycznym doprowadzila nas w duzej mierze do chwili obecnej, a jego samego - Bog wie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ric W gąszczu win cara Michnika IP: *.uwm.edu.pl 09.01.07, 11:11 Pan Zienkiewicz stoczył sie na prawo tak mocno, że juz nic go nie uratuje. Ma ten facet kaca pod każdym względem. Boli go to, że nic nie znaczy a w porównaniu z Adasiem to wcale go nie ma. Ot i cała tajemnica opluwania Pana Michnika. Ten facet jest jak otwarta książka - tryska zawiścią i jadem. Skąd tacy ludzie? Trzeba była Panie Zienkiewicz działać w czasach, w których działał A.M i J.K zobaczylibyśmy jakim kozakiem byłby Pan teraz. Mam nieodpartą niechęć do wszelkiej maści radykałów - są śmieszni ale czasami strasznie nudzący i niestety denerwujący. Gwiazdeczka Pana Z. zniknie wraz z rządami prawicy. Założymy się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Michnik musi odejść!!! IP: *.elsat.net.pl 09.01.07, 11:19 Michnik to największy szkodnik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michnik W gąszczu win cara Michnika IP: 82.177.48.* 09.01.07, 11:23 Zamknijcie Gazete Wyborczą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim W gąszczu win cara Michnika IP: 87.99.1.* 09.01.07, 11:26 Ziemkiewicz nie fantazjuje. On się tylko zsemkował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Klapkarz IP: *.itq.pl 09.01.07, 11:41 Coraz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu, ze Ziemkiewicz ma klapki na oczach i nawet nie ma co go juz sluchac - szkoda czasu bo i tak wiadomo, jakie brednie bedzie znow nam wszystkim wstawial, i jakimi swoimi fobiami i kompleksami bedzie nas probowal zarazic. Po prostu zero wiarygodnosci. A kto jak kto, ale publicysta wiarygodnosci na pewno potrzebuje bardziej niz ktokolwiek inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W 89 mialem 5 lat: W gąszczu win cara Michnika IP: *.aster.pl 09.01.07, 12:22 Pani Ewo, Mysle ze nie jestesmy na froncie walki ideologicznej. RAZ i Michnik i Pani i Ja jestesmy w podobnej sytuacji, zyjemy w tym samym kraju i bardzo wiele mamy wspolnego. Nie da sie ukryc ze przed wejsciem "Dziennika" "Gazeta Wyborcza" miała monopol na kształtowanie opinii a monopol zawsze i wszedzie bedzie irytowac (Na przykład Bill Gates albo nasza kochana TPsa) w biznesie nie jest to takie irytujace bo tam liczy sie twardy ekonomiczny zysk. Ale w swiecie idei, kiedy mowi sie o pluralizmie (a GW chyba pluralizm jest bliski) ,ale prezentuje sie tylko jedna linie pogladow nie dopuszczajac innych o silnie stygmatyzujac "inne" kierunki polityczne (przemilczanie, sugerowanie, manipulowanie) no to w koncu ktos cos takiego jak "Michnikowszczyzna" napisze. Wedlug mnie to ciekawa ksiazka, aczkolwiek zbyt wiele w niej dygresji i czasem sie juz gubilem o co chodzi. Reasumujac: Uwazam ze RAZ ma sporo racji piszac o sile oddzialywania GW a GW zachowuje sie jak Achilles ktory chcialby byc niegrozna lesna nimfa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szenio W gąszczu win cara Michnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:26 Pan Ziemkiewicz żył z komuną bardzo dobrze, wżenił się w bogatą rodzinę , zona miała mieszkanie , samochód, była ustawiona.póki jeszcze z nią żył to z jego psychiką jeszcze nie było tak źle, ale odkąd poszedł w k....a maći zaczął zmieniać panienki jak rękawiczki, odbijał lata młodości , gdzie żeby iść do kina to niedoszła jescze żona kupowała mu bilet, jak chciała przyprowadzić do domu , to musiała mu kupić spodnie i koszulę - ale do pracy żadnej nie poszedł.Teraz Pan Ziemkiewicz sobie odbija - nowa żona , panienki i głupota w głowie ,a moze po prostu ma żal , że nie załapał się do Wyborczej?Jak widzę Ziemkiewicza w TV , przełączam kanał - szkoda czasu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW W gąszczu win cara Michnika IP: *.171.88.56.crowley.pl 09.01.07, 12:38 Prawdziwa twarz michnika bez retuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margol W gąszczu win cara Michnika IP: *.fi.muni.cz 09.01.07, 12:45 Do wszystkich co uważają Michnika za najgorszego. Powiedzcie mi bo tego nie mogę pojąć. Jak jeden facet który wszedł do archiwów MSW na 3 miesiące mógł posiąść taką wiedzę na podstawie tego co przeczytał i jeszcze wyczyścić te teczki które są dla niego niewygodne. A nie potrafią zarchiwizować tego instytucje do tego powołane przez tyle lat i takie "tuzy historyczne" jak Dudki Centkiewicze i całe tuziny innych. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii W gąszczu win cara Michnika 09.01.07, 12:49 Rafał Ziemkiewicz pisął " Michnikowszczyznę" na moje zamówienie! Zapytajcie WYB(...) RCZEJ; ile razy pozostawiała tropy do " regionalnych stajni" ( np Biznesmena z Borów Tucholskich", -to za PoMORSKĄ-gazetą -b. " tubą " KW PZPR w Bydgoszczy) nie podejmując walki z " układami", ktore mnie -legalistę-człowieka Solidarnosci( ale niestety dla mnie człowieka Kaczyńskich...)niszczyły w sposób METODYCZNY W B. TUCHOLSKICH(!) Przykład ww "Biznesmena był i powinien stanowić " wzorzec tworzenia układu"- niczym pasożyta na Budżecie Państwa- kosztem jednostek państwowych(!!!) Kilka dni temu inspirując do polemiki na forum toruńskim( bydg I płockim) zamieściłem moje " experto credite", ktore zamiast trafic na łamy - Wyborczej (...)- wtedy w 1993 r (-dobijałem sie niczym Jurand do bram " szcztnienskiej warowni"(...))i ostrzegać,- wręcz scigac i wymuszać na właściwych organach( dopiero w 2001 r ww "Biznesmen" -w swietle kolejnych dowodów otzrymał wyrok- a stan jego LOKALNEGO UKŁADU= 40 MILIONOM ZADŁUŻENIA WOBEC KILKU INSTYTUCJI -W TYM ZUS, PRACOWNIKÓW, BANKÓW, LASÓW PAŃSTWOWYCH ETC.ETC.) -sprawdzanie stanów- relacji na styku majątek państwowy- " psiznesmeni i szmalcownicy"(...). Niestety, dzieki tylko wiadomym powodom Heroldowi z Bydgoszczy i "Góry" w W-wie nie ukazał się NIGDY w Wyborczej zapis o tamtych " przegranych bojach reformatora( w podpisie) z układem- z braćmi leśnymi"!!! Pod drzwiami Herolda czekałem > 2 godziny(!) Dopiero po 8 latach od czasu kiedy POWSTAWAŁ (ww) UKŁAD NA OCZACH CAŁEGO CZERSKA, KTÓRY WYELIMINOWAŁ MNIE Z GRY O WOLNA I SPRAWIEDLIWĄ POLSKE) proces, ktory nazywa się TRANSPARENTNOŚCIA wchodzących do biznesu stron, został zweryfikowany-ale nie przez nasze organa, lecz przez kontrahentów zagranicznych(...) Tu takze byłbym powściagliwy znając drugie ego ww " Biznesmena"( ten sam, który chcąc uzyskać drewno z puli dla zakładu-W '92 R proponował mnie- dyrektorowi tegoz zakładu SAMOCHÓD! Opisywałem także tamta scenę. Załuję, że nie zapytałem o MARKĘ????), czy upadłosć nie stanowiła epilogu " bilateralnej zmowy" kontrahentów(...). Do rzeczy jednak. Opisując we wstępie moją osobista " gorzka prawdę" pragnę państwa wprowadzic do " salonu", z jakim zetknąłem sie w tamtych okolicznosciach. Widzac co powstaje na " majątku państwowym"-kosztem rzezc jasna podmiotów państwowych-to banalnie proste, napisałem( prosbę o pomoc) do dwóch ważnych postaci ówczesnej jeszcze " solidarnosciowej Polski"( cezurą III R.P -dla mnie jest wynik wyborów prezydenckich w 1995 r!!!). Byli to Adam Michnik i Jarosław Kaczyński. Był także trzeci - najważniejszy , ale o Nim innym razem(!). Gwoli scisłości pisząc dwóch waznych określiłem Ich wg osobistej sympatii. Dokładnie to jeden z Nich -J. Kaczyński-wtedy, - późna jesień '92 r był " na zielonej trawce"( nas juz także zapędzano w slepe uliczki...) - praktycznie "persona non grata"(...). O drugim możemy powiedzieć, że był wówczas ZWYCIĘZCĄ -niczym A. Newski pod Nowgorodem(...). I- szy z Nich J. Kaczyński odpisał mi kreśląc najbardziej profetyczną przyszłość jaka następowała po NOCY HAŃBY 4 CZERWCA '92 R: Ost. dwa akapity: Warszawa 22 paźdzernika 92 r. SJK-366/ 92 Szanowny Pan Wojciech R........ ..." Największa szansa tzn. Rząd Olszewskiego nie została wykorzystana. Teraz pewnie przyjdzie dłużej poczekać. Ale jestem przekonany , że przyjdzie dzień, w którym zwyciężymy. pod spodem Prosżę przyjąć pozdrowienia i wyrazy szacunku. Tyle ówczesny " persona non..." J. Kaczyński. Pan Adam, " olał" mnie wówczas. Po roku czasu -była jesień '93 r i "jesień powrotu postkomuny". W Czersku także wiele się działo. Przegrałem batalię o prywatyzację zakładu i NATYCHMIAST NA DRUGI DZUIEŃ ODSZEDŁEM ZE ST. DYREKTORA. Przed referendum w zakłądzie była dziennikarka z Wyborczej z Bydgoszczy(...) Opisywałem tamte chwile na toruńskim forum( nie będę powtarzał...). Wówczas także WYB(...)RCZA zachowała się jak " wybiórcza manipulatorka". Nie ukazał sie żaden artykuł, żadna wzmianka- a komuna TRYUMFOWAŁA .............. do UPADKU UKLADU BIZNESMENA- PO 8 LATACH ZAPADŁY WYROKI!!! Czy tak musiało byc " państwie prawa"? Nie-ale gdyby to było państwo prawa bez cudzysłowów(...). PS Panie Rafale, dziękuję za to kompendium refleksji o genezie III R.P. Pańska diagnozę amplifikuję własnym doświadczeniem, własną " gorzką prawdą", ktora w w opisanym zdarzeniu jak i w 3 innych( prawdaż WYB(...) RCZO?-niestety nie ujrzały światła łam(ów) WYB(...) RCZEJ!!! Panie Rafale, służę moim " experto credite", gdyz ono, jak wszystko co Pan zawarł w " Michnikowszczyźnie", jest pedagogiką w ampułce- dla " dusz" obudzonych Polaków po, " trzynastoletniej wojnie michnikowszczyzny" z prawdą jakiej bylismy świadkami i autorami jednocześnie, po 4 CZERWCA 1992 R!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christina [...] IP: *.pkobp.pl 09.01.07, 12:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek W gąszczu win cara Michnika IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.07, 13:04 Pani Redaktor, Nie wiem co mam w tej sprawie myśleć. Po przeczytaniu Pani opinii jestem zdania, że albo było to napisane na zlecenie (wyrwane z kontekstu fragmenty książki, które pasują do pani tezy), albo nie potrafi Pani czytać ze zrozumieniem, albo nie czytała Pani tej książki w ogóle i jej fragmenty ma Pani po prostu od kogoś "zaprzyjaźnionego". Mam nadzieję, że to ta ostatnia możliwość, bo nie świadczyła by o Pani tak źle jak pozostałe. Jeszcze jedna rzecz. Rzeczywiście ma Pani rację co do tego, że nie tylko łatwiejszy start pomógł Gazecie Wyborczej w osiągnięciu sukcesu. Problem (Pani) jednak w tym, że Ziemkiewicz nie odbiera tego Gazecie. W tej samej książce pisze, że rzeczywiście, bez dobrego zarządzania, dobrych redaktorów, dziennikarzy nie dała by radę zbudować tego co teraz ma. Zgadzam się z panem Rafałem, że jest za dużo znanych przypadków marnowania takiego kapitału, żeby odbierać fakt posiadania zdolności ludziom Gazety. Osobiście polecałbym tą książkę każdemu, szczególnie ludziom młodym. Jednak zaznaczam (choć uważam, że to nie powinno być konieczne tyko naturalne u każdego normalnego człowieka), że nie powinno się jej traktować jako "Biblii politycznej", ale jako kolejny punkt spojrzenia na naszą historię najnowszą, który to niewątpliwie warto chociaż znać (nie trzeba go podzielać). Pozdrawiam, Bartek www.pliz.salon24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radio meksyk W gąszczu win cara Michnika IP: *.aster.pl 09.01.07, 13:10 Co ma piernik do wiatraka? - chociażby mąkę, dzienikarzyny z G-ie W-u Ziemnkiewicz jak zwykle jest waszym najgorszym snem.Prawda w oczki kole i nic na to nie poradzicie. Jesteście jak "Trybuna" w PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś