Dodaj do ulubionych

Dobra regionalna knajpa...

26.01.13, 19:55
Witam,

Niedługo będę w Kościelisku/Zakopanem, zatem moi drodzy podpowiedzcie gdzie zjeść typowe regionalne jadło? Nie, że knajpa jest znana, ma świetne makarony, najlepszą pizze w mieście i że jest na Krupówkach...itd. MA BYĆ REGIONALNIE.

Dzięki za wszelkie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: turysta Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 20:22
      Typowe regionalne? Grule z kapuchą i owczy ser. Reszta to wymysł dla turystów. Knajpa na knajpie siedzi i w każdej to samo niby regionalne żarcie znajdziesz.
      • madameblanka Re: Dobra regionalna knajpa... 26.01.13, 20:45

No miałam na myśli kwaśnice z jagnięciną, moskole i właśnie owczy ser. Gdzie tego posmakować? Ja wiem, że knajpa na knajpie siedzi tyle, że tam wszystko jest A'la regionalne a nie swojskie i miejscowe. Byłam dwa lata temu w Zakopanem, rzuciłam się na Krupówki z nadzieją na rodzimą jadłodajnię. Neony Reserved, KFC i McDonalds'a szybko sprowadziły mnie na ziemię. No cóż, zjadłam gołąbka z kaszą gryczaną w barze mlecznym na rogu Krupówek.
        Dlatego zapodałam to pytanie o swojskie żarcie bo jadąc kolejny raz chciałabym zasmakować słynnego podhalańskiego żarcia a nie z braku laku znów wylądować na rogu Krupówek:)
        pozdr
        • Gość: turysta Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 20:58
          Chyba nie masz pojęcia o czym piszesz. Podhalańskie żarcie to ubogie jedzenie, bo tam historycznie bieda z nędzą były. Prawdziwi górale jedli prosto i biednie. Żadne jagnięciny. W Zakopanem i okolicy wzsystkie karczmy są na jedno kopyto pod turystów. Lepsze czy gorsze, tańsze, droższe ale generalnie z takim samym menu - kwaśnica, żurek w chlebie, żeberka, pstrąg , moskole, placki zbójnickie, oscypek z grilla itd. Paradoksalnie najlepsze jedzenie jest w tych nieregionalnych;)
          • madameblanka Re: Dobra regionalna knajpa... 26.01.13, 21:05

Turysta, ja wiem co to jest proste ubogie jedzenie, dokładnie takie jest chociażby włoskie (choc przez wielu uważane za wykwintne). Chodziło mi o adres knajpy....no dobra, jest knajpa nie pod turystów?!
            pozdr
            • Gość: turysta Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 21:09
              Nie ma, bo górale w knajpach nie jadają ino w swoich chałupach;)
              • billy.the.kid Re: Dobra regionalna knajpa... 26.01.13, 21:34
                typowe regionalne żarło-to w całej polsce-jak długa i szeroka- właśnie grule/zimioki/pyry/kartofle. no i jak ci turysta zapodał-KAPUCHA.
                o owczym serze, który zreszta jest paskudny, nawet nie myśl. z paru łowiecek w taterkach sera nie bedzie.
    • Gość: Beata Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 21:32
      Będąc w Zakopanem stołowałam się w Obrochtówce, jedzenie bardzo mi smakowało, aczkolwiek nie było typowo regionalne, niemniej jednak polecam:)
      Pozdrawiam
      • wojtkowiak.d Re: Dobra regionalna knajpa... 27.01.13, 19:28
        Zajrzyj do CZARCIEGO JARU - nam bardzo smakowało, podobało się, było wygodnie, klimatycznie i przy muzyczce...
        • Gość: turysta Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 19:52
          Tak, tak zajrzyj do Czraciego Jaru, Obrochtówki, Zohyliny, Bacy, Owczarni, Zapiecka, Czarnego Stawu, Sabały, Kaliny, Siklawy, Po Zbóju, Młyniska, zajrzyj też do starej Watry a potem nam napisz czym się różniły;)
    • Gość: Beata Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 21:04
      Turysta jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, napisania to nie odzywaj się wcale
      • Gość: turysta Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 22:06
        W przeciwieństwie do ciebie znam te wszystkie knajpy.
        Co możesz polecać jadając w jednej tylko Obrochtówce? Oczywiście OBrochtówkę;)) I to jest ta twoja mądrość?
        • billy.the.kid Re: Dobra regionalna knajpa... 30.01.13, 12:03
          tak jakoś msiesznie pod taterkami bywam kilka razy w roczku.
          w sumie uzbiera sie 1 m-c rocznie.
          od 12 lat nie byłem w żadnej "knajpce".

żarcie r5egionalne.??????????????
          słynna KWAŚNICA.
          w całej polsce żre się toto pod wdzięczną nazwą KAPUŚNIAK.
          • dorka556 Re: kwaśnica 30.01.13, 12:19
            Jednak kwaśnica od kapuśniaku różni się.
            W prawdziwej kwaśnicy (jak sama nazwa wskazuje), nie ma kapusty a tylko woda spod kapusty.
            Reszta do woli, na bogato, jak teraz, albo biednie jak było drzewiej na co dzień.
            • morfeusz_1 Re: kwaśnica 30.01.13, 13:39
              Idź cłeku do Kolibecki tak jak pod Wielką Krokiew się idzie tam se zamów kwaśnicę ino jedną bo taką porcyję dośtaniesz ze łeb ci wykrenci a na tym talezycku to źebro takie ze hej !
    • Gość: Góralo-Krakus Re: Dobra regionalna knajpa... IP: *.cdma.centertel.pl 16.03.13, 21:36
      Tylko Ziębówka w Witowie koło Kościeliska, szkoda eksperymentować gdzie indziej. No może jeszcze Kolibacka w Zakopanym jest spoko ale zawsze tłumy. W Ziębówce za to można odpocząć od tandetnych krupówek i w uroczym lesie w uroczym domu góralskim zjeść najpyszniejsze posiłki jakie się kiedykolwiek jadło. Z jedej strony trzeba jechac autem bo to jest na odludziu a z drugiej dzięki temu jest tam tak magicznie, ceny są różne można zjeść tanie zupy i pierogi albo drożej i wykwintnie a wręcz orgastycznie smacznie. Desery niepowtarzalne - biore czasem na wynos, koniecznie trzeba spróbować. Zaznaczam, że mieszkam od kilku lat w Kościelisku ale nie znam właścicieli ani pracowników a moja opinia jest w 100% wynikająca ze szczerych intencji i obiektywna. Smacznego :-)
      ps. Jeszcze Trattoria Adamo jest spoko i jedzą tam miejscowi też choż ostatnio jedzenie sie tam troszkę pogorszylo.
      • billy.the.kid Re: Dobra regionalna knajpa... 17.03.13, 07:56
        co wy tam,na wyżerkę jeździcie??
        najlepsaze żarcie-pucha mielonki,pół bochenka chlebcia,butelka wody.
        jak raniutko pójdziecie w górki, to ok. godz.10 ta wyżera smakuje jak kawirek,łososik i inne suszy.
    • mmagi Re: Dobra regionalna knajpa... 25.03.13, 10:06
      Siuchajsko na Krzeptówkach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka