Dodaj do ulubionych

Gałązka oliwna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 08:36
W ramach wzajemnego poznania i pojedniania....:))

www.stalus.iq.pl
www.warszawa.przedwojenna.prv.pl
I coś o Zakopanem i Tatrach:

wwqw.pinkwart.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 08:37
      No ki czort?!:

www.pinkwart.pl
      • ciupazka Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 10:00
        Śmiem zapytać cy ta gałązka oliwna to z olejowca((Elaeis) drzewa zwanego
        inacyj p a l m ą o l i w n ą z rodziny palm? Cy z drzewa oliwki
        europejskiyj , uprawnyj (Olea europea, tyz drzewo ale z rodziny oliwkowatyk?

Oba drzewa to nojwoźniyjse rośliny oleiste., hale duzo róźnica w liściak!
        Nawiązujys jyz chyba do Niedzieli Palmowej? "Nie jo bije , palma bije"
        He?
        • Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:06
          W moim wątku tylko rodzaj drzewa Cię zainteresował?
          No cóż....;)))

Co do gałązki to chodzi o tę, która jest symbolem pojednania i dobrych intencji...
          • ciupazka Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 10:20
            Przecież sam wybrałeś ten symbol pojednania, to nie wiesz co wybrałeś?
            • Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:50
              Ja jak to ceper naiwny...
              Myślę sobie, bywam u Ciupażki w chałupie (FZ) często i bez zaproszenia, to się
              jej zrewanżować należy. Zapraszam Ją więc do siebie z tą gałązką oliwną w łapie
              na znak dorych intencji... I żeby nie fatygować szacownej osoby to moją chałupę
              w postaci linku tu ciągnę. I co? Ciupażka nawet nie chce do przedpokoju mojego
              zajrzeĆ i za przproszeniem rzycią się na mnie wypina...:)))
              • Gość: Ciupazka Re: Gałązka oliwna IP: *.it-net.pl 06.03.05, 14:11
                Pokoje wyobziyrałak , ino nie pasujom mi do tytułu wątku. Wyboc, ale mnie
                e sie gałązka oliwna nie kojarzy z rzyciom. Był taki i jest załozony wątek
                o Warszawie - godzina W i o górak tyz jest duzo i trza jakosi porządecek
                trzymać. A z tom gałazkom oliwnom , tok juz objechała pół świata i Biblie ,
                świat roślin i nijak mi sie nie kojarzy ani mi nie pasuje z tym coś Ty
                tu podoł, choć piyknie.
                Wies , ze babie trudno dogodzić, hehe. A jesce takiyj , jako jo, hehe.
                Mnie tak ucyli, ze kie fto , nawet z ulicy otworzy zeszyt i cyto, to
                temat i treść musi zgodzać sie z wnioskami i musi to mieć głowicke, ręce
                i nogi. Cosik w tym jest.
                Hej! Pozdr.
                • Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 16:01
                  Przepraszam za zamieszanie w wątkach, ale o tym warszawskim nic mi nie było wiadomo.
                  Co do tej gałązki oliwnej to zwróć uwagę na ostatnie zdanie:

pl.wikipedia.org/wiki/Oliwka
                  Tak mi się wydawało, że w tym głównie góralsko-śląskim towarzystwie na FZ, ja
                  ceper i do tego z nielubianej Warszawy, postaram się przybliżyć Wam choć trochę
                  moje miasto od tej jego lepszej i ładniejszej stony. Tak właśnie w ramach
                  pokonywania wzajemnych uprzedzeń i animozji. Ale chyba mi nie wyszło...

• laband Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 16:28
                    wazne ize chcioues
                  • czyzunia Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 16:34
                    ceperkuzrozumiałęm tywoje dobre chęci.ale jak nie chcą-to bez łachy.
                    • Gość: Ciupazka Re: Gałązka oliwna IP: *.it-net.pl 06.03.05, 17:11
                      Nie musis mnie w tym wzledzie ucyć, hale u nos to sie tak godo na taki
                      miszung: "grule z mydłem, groch z powidłem a na deser baranie jaja".
                      • Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:47
                        Kilka miesięcy temu na FTV była dyskusja nt Śląska i Ślązaków, która rozpoczęła
                        się od Bercika czyli serialu"święta wojna". Tam były rzeczywiście "grule z
                        mydłem i baranie jaja jak berety"....ale były też bardzo ciekawe wypowiedzi
                        Ślązaków na temat ich regionu, historii, śląskiej tradycji... Parę osób przy
                        okazji dowiedziało się co to Zagłębie, a co Śląsk (!)...
                        Mnie po tej dyskusji poniosło na Forum o śląskiej kulturze i historii.
                        Mało wiemy o sobie nawzajem, więc może czasami warto zjeśc te "grule z mydłem"
                        żeby pokonać streotypy myślenia o sobie nawzajem i postarać się pewne sprawy
                        chociaż zrozumieć, jeśli nawet nie jesteśmy w stanie ich do końca zaakceptować.
                        • ciupazka Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 18:34
                          Widzis, teroz straśnie modne som jest knajpy góralskie w Gdańsku, w
                          Lublinie, we Warsiawce i choćka... A jo kie jade nad morze, to fcem być w
                          knajpie rybackiyj na świezyj smazonyj rybie a nie na oscypku, to samo we
                          Warsiawce, Warszawa mo być Warszawą ze swoimi zwykami i
                          Wiechem, "Balem na Gnojnej" i wte bee fajnie. A Zokopane i jego okolice
                          powinny woniać Zokopanym i zwykami góralskimi a nie wietnamskimi,
                          chińskimi i inksymi na cudzymi na codziyń. Takie miysanki nic dobrego
                          nie przyniesom, choćbyś pięć gałązek oliwnyk powiesiył nad drzwiami.
                          Ślonsk mo swoje zwyki, Kaszubi swoje, i my poznajymy ik kulture
                          zaprasajęcy ik na Lato Poroniańskie i inkse imprezy kulturalne, oni zaś nos
                          i sie świetnie bawimy. Hale to oni ik wykonujom, bo my ik nie znomy, tak
                          samo , jako oni dobrze nasyk zwyków i naskiyj kultury tyz nie znajom. Na
                          Forum tyz Ślonzok piykne godke trzymie, a górol tatrzański cy Kaszub
                          swojom, my sie ta nie pogryziymy i sie tu sanujymy, hale sie i tematu tyz
                          trzymiymy i se piyknie uzupełniomy wiedze, ftorom w tym, cy inksym temacie
                          momy, hale rządzić se nami nie domy, haj!
                          Telo.Pozdr.
                          • broneknotgeld Re: Gałązka oliwna 07.03.05, 07:32
                            Hehe - Ciupazko, mosz recht.
                            A Ceprowi-niypilokowi dziynki za ksionżki w kerych czasym łostro sznupia, co i
                            tukej przeca widać. Zdo mi sie, co jo tako jakby łod sia kupluja nasze regiony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka