Gość: ceper_niepilok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 08:36 W ramach wzajemnego poznania i pojedniania....:)) www.stalus.iq.pl www.warszawa.przedwojenna.prv.pl I coś o Zakopanem i Tatrach: wwqw.pinkwart.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 08:37 No ki czort?!: www.pinkwart.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 10:00 Śmiem zapytać cy ta gałązka oliwna to z olejowca((Elaeis) drzewa zwanego inacyj p a l m ą o l i w n ą z rodziny palm? Cy z drzewa oliwki europejskiyj , uprawnyj (Olea europea, tyz drzewo ale z rodziny oliwkowatyk? Oba drzewa to nojwoźniyjse rośliny oleiste., hale duzo róźnica w liściak! Nawiązujys jyz chyba do Niedzieli Palmowej? "Nie jo bije , palma bije" He? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:06 W moim wątku tylko rodzaj drzewa Cię zainteresował? No cóż....;))) Co do gałązki to chodzi o tę, która jest symbolem pojednania i dobrych intencji... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 10:20 Przecież sam wybrałeś ten symbol pojednania, to nie wiesz co wybrałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 10:50 Ja jak to ceper naiwny... Myślę sobie, bywam u Ciupażki w chałupie (FZ) często i bez zaproszenia, to się jej zrewanżować należy. Zapraszam Ją więc do siebie z tą gałązką oliwną w łapie na znak dorych intencji... I żeby nie fatygować szacownej osoby to moją chałupę w postaci linku tu ciągnę. I co? Ciupażka nawet nie chce do przedpokoju mojego zajrzeĆ i za przproszeniem rzycią się na mnie wypina...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Gałązka oliwna IP: *.it-net.pl 06.03.05, 14:11 Pokoje wyobziyrałak , ino nie pasujom mi do tytułu wątku. Wyboc, ale mnie e sie gałązka oliwna nie kojarzy z rzyciom. Był taki i jest załozony wątek o Warszawie - godzina W i o górak tyz jest duzo i trza jakosi porządecek trzymać. A z tom gałazkom oliwnom , tok juz objechała pół świata i Biblie , świat roślin i nijak mi sie nie kojarzy ani mi nie pasuje z tym coś Ty tu podoł, choć piyknie. Wies , ze babie trudno dogodzić, hehe. A jesce takiyj , jako jo, hehe. Mnie tak ucyli, ze kie fto , nawet z ulicy otworzy zeszyt i cyto, to temat i treść musi zgodzać sie z wnioskami i musi to mieć głowicke, ręce i nogi. Cosik w tym jest. Hej! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 16:01 Przepraszam za zamieszanie w wątkach, ale o tym warszawskim nic mi nie było wiadomo. Co do tej gałązki oliwnej to zwróć uwagę na ostatnie zdanie: pl.wikipedia.org/wiki/Oliwka Tak mi się wydawało, że w tym głównie góralsko-śląskim towarzystwie na FZ, ja ceper i do tego z nielubianej Warszawy, postaram się przybliżyć Wam choć trochę moje miasto od tej jego lepszej i ładniejszej stony. Tak właśnie w ramach pokonywania wzajemnych uprzedzeń i animozji. Ale chyba mi nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 16:34 ceperkuzrozumiałęm tywoje dobre chęci.ale jak nie chcą-to bez łachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Gałązka oliwna IP: *.it-net.pl 06.03.05, 17:11 Nie musis mnie w tym wzledzie ucyć, hale u nos to sie tak godo na taki miszung: "grule z mydłem, groch z powidłem a na deser baranie jaja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: Gałązka oliwna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:47 Kilka miesięcy temu na FTV była dyskusja nt Śląska i Ślązaków, która rozpoczęła się od Bercika czyli serialu"święta wojna". Tam były rzeczywiście "grule z mydłem i baranie jaja jak berety"....ale były też bardzo ciekawe wypowiedzi Ślązaków na temat ich regionu, historii, śląskiej tradycji... Parę osób przy okazji dowiedziało się co to Zagłębie, a co Śląsk (!)... Mnie po tej dyskusji poniosło na Forum o śląskiej kulturze i historii. Mało wiemy o sobie nawzajem, więc może czasami warto zjeśc te "grule z mydłem" żeby pokonać streotypy myślenia o sobie nawzajem i postarać się pewne sprawy chociaż zrozumieć, jeśli nawet nie jesteśmy w stanie ich do końca zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Gałązka oliwna 06.03.05, 18:34 Widzis, teroz straśnie modne som jest knajpy góralskie w Gdańsku, w Lublinie, we Warsiawce i choćka... A jo kie jade nad morze, to fcem być w knajpie rybackiyj na świezyj smazonyj rybie a nie na oscypku, to samo we Warsiawce, Warszawa mo być Warszawą ze swoimi zwykami i Wiechem, "Balem na Gnojnej" i wte bee fajnie. A Zokopane i jego okolice powinny woniać Zokopanym i zwykami góralskimi a nie wietnamskimi, chińskimi i inksymi na cudzymi na codziyń. Takie miysanki nic dobrego nie przyniesom, choćbyś pięć gałązek oliwnyk powiesiył nad drzwiami. Ślonsk mo swoje zwyki, Kaszubi swoje, i my poznajymy ik kulture zaprasajęcy ik na Lato Poroniańskie i inkse imprezy kulturalne, oni zaś nos i sie świetnie bawimy. Hale to oni ik wykonujom, bo my ik nie znomy, tak samo , jako oni dobrze nasyk zwyków i naskiyj kultury tyz nie znajom. Na Forum tyz Ślonzok piykne godke trzymie, a górol tatrzański cy Kaszub swojom, my sie ta nie pogryziymy i sie tu sanujymy, hale sie i tematu tyz trzymiymy i se piyknie uzupełniomy wiedze, ftorom w tym, cy inksym temacie momy, hale rządzić se nami nie domy, haj! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Gałązka oliwna 07.03.05, 07:32 Hehe - Ciupazko, mosz recht. A Ceprowi-niypilokowi dziynki za ksionżki w kerych czasym łostro sznupia, co i tukej przeca widać. Zdo mi sie, co jo tako jakby łod sia kupluja nasze regiony. Odpowiedz Link Zgłoś