audir 11.08.06, 07:35 Według Ministerstwa Zdrowia , co drugi szpital nadaje się do likidacji ...co wy na to ? i czy nasz nowostarski szpital znajduje się w tych rankingach na miejscu drugim akurat,czy nie :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 13.08.06, 10:46 Tak mi się wydaje, że nasza Luksusowa została powołana do tego celu. Wczoraj słyszałem, że możliwości przekręcania w szpitalu są ogromne. Jak wprowadzą rejestr usług i my będziemy mieli do niego dostęp wtedy sie okaże jakim schorowanym społeczeństwem jestśmy. Ile nam różnej maści zabiegów wykonali. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji, coraz głośniej... 29.08.06, 08:50 Pielęgniarki z Nowego Targu głodują Wczoraj pracownicy nowotarskiego szpitala rozpoczęli strajk głodowy. Wśród nich są przede wszystkim pielęgniarki. Podkreślają jednak, że protest nie ma wpływu na ich pracę. Pielęgniarki protestują przeciwko planom dyrekcji dotyczącym zwolnień grupowych 149 pracowników, w tym 69 pielęgniarek. Tymczasem dyrekcja szpitala do czasu przedłożenia jej listy strajkujących zawiesiła wypłacanie pensji pracownikom SP ZOZ-u za sierpień. Z tego właśnie powodu, a także w obawie przed zwolnieniami, wielu pracowników obawia się oficjalnie przyznać do udziału w proteście. Szpital obecnie pracuje w trybie "ostrodyżurowym", tzn. wykonywane są tylko najpilniejsze zabiegi. Oficjalnie jednak do udziału w proteście przyznają się jedynie trzy oddziały, natomiast dwa deklarują poparcie dla protestujących. (AGN) Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 29.08.06, 11:27 Cała służba zdrowia jest chora. U nas w szpitalu rządzi starosta Kasyk. Tak się czepił tego szpitala, jak rzep psiego ogona. Dlaczego taką miłością do niego pała? Oto jest pytanie. Luksusowa już dawno powinna tam zgasić światło. Do okulisty, kardiologa itd musimy chodzić prywatnie [ a lekarze kas fiskalnych w gabinetachnie mają ] Ten nasz szpital składa sie tylko z korytarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: szpitale do likwidacji 29.08.06, 14:43 audir napisała: > Według Ministerstwa Zdrowia , co drugi szpital nadaje się do likidacji ...co > wy na to ? i czy nasz nowostarski szpital znajduje się w tych rankingach na > miejscu drugim akurat,czy nie :))) oto macie władzę PiS.O tego typu postępowanie i zwolnienie Walentynowicz zaczął się Sierpień 89.Dzisiaj bezkarnie wyrzuca się w łodzi dyrektora szpitala który nie chciał zwolnić strajkujących lekarzy i pielegniarek-nikt nie staje w jego obronie.Dlatego nie dziwcie się,gdy mimo strajku głodowego i u nas polecą zwolnienia.Ta "władza"jest gorsza niż komuna,bo komuna jednak bała się ludzi działających "w masie"-ci nie boją sie niczego-wierzą w swoją siłę oparta na socjologicznych i prawnych trickach,poparciu faktycznego szefa państwa-Rydzyka- stojącego za jego plecami Episkopatu i milionów moherów,które nie kojarzą swojej biedy i braku opieki lekarskiej z poparciem,którego w wyborach znów udzielą Pisowskim łobuzom.Dlatego żal mi Was-głodujące pielegniarki-może rzucą Wam ochłap paru groszy ,gdy sami opływają wraz z wszystkimi możliwymi kolesiami w lukratywne stanowiska,kupując poparcie każdego śmiecia ktory na nich zagłosuje.Argument,że lekarze (niektórzy) prywatnie dobrze zarabiają,nie ma nic do rzeczy-do właśnie zadanie władzy tak zorganizować leczenie aby jego minimum było dostępne dla ubezpieczonych.Władza jest bezczelna i ma Was w nosie-szkoda Waszego zdrowia-,lepiej się przyłożyc do nauki języka i szukać pracy za granicą.Piszę przeciw sobie,bo także potrzebować będę Waszej opieki-ale gdybym kiedyś wysłała dzieci zagranicę nie musiałabym sie dziś martwić o ich przyszłość i pieniądze na własne leczenie.Myślę,że żadnym strajkiem nic nie wywalczycie,oni nas poprostu mają jeszcze bardziej w nosie niż komuna.A w ich przegraną w wyborach przy takiej ślepocie przeciętnego wyborcy,który znowu na tych świetobliwych przekrętów zagłosuje-nie wierzę.Jednak trzymajcie się- pamiętając żę ważniejsze Wasze zdrowie,bo nikt Wam go nie wróci,tak jak nikt nie pamieta o tych przeciętnych strajkowiczach z 1989-na których plecach dzisiejsze cwaniaki doszły do władzy i śmieją sie nam w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 29.08.06, 14:55 Napisałaś prawdę. Przecież naszym szpitalem rządzi sitwa. I to już od dawna. Jak ludzie poprą ZP to znowu bedzie kicha. Podobno Hamerskiego nie chcieli w Szczawnicy za burmistrza, Lasykowi ludzie powiedzieli w NT " dość" i co? Przyszło nowe? Jak nie pójdziemy do wyborów to znowu będzie deja vu. Odpowiedz Link Zgłoś
remka1 Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 21:52 Do wyborów pójdziemy,a przynajmniej ci którzy odczuwają, że to ich obywatelski obowiązek. Inna sprawa to, czy i jak mocno wierzymy w to, że oddane głosy coś zmienią? Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 22:17 Daj Boże, żeby zmieniły. Musimy w to uwierzyć! Precz populiści - wynocha - wasze 5 minut minęło!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remka1 Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 22:33 Oooo,żeby więcej takich zapaleńców było na tym świecie!!! I żeby wszyscy uwierzyli w siłę głosowania, jaką mają to można by i góry przenosić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 22:38 Rady dlo tyk biydnyk pielęgniarek, niek cytajom, majom cas kie strajkujom, telo bedzie ś nik pozytku: www.portalfk.pl/index.php?iid=107 Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 22:50 Cipazko - dej se siana. Idżzena pielęgniarke. Dostaniesz może z 600 - 700 na rękę i żyj za to w dostatku. Zastanów się, [jesli możesz myśleć] czemu pielęgniarki wyjeżdżają z kraju [ spada wmiędzyczasie bezrobocie - hahaha} durna babo. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 23:00 Idź zapłać ten dług szpitalowi, potem pogadamy! Tyś pewnie w szpialu nie był i nie widział, jak sie one snują z kąta w kąt... i jak nie dasz im w kieszeń, to żadnej opieki na chorym nie ma. Zastanów się lepiej, dlaczego Służba Zdrowia jest niereformowalna. I dlaczego reformy boi sie jak diabeł święconej wody?. Sama hamuje skutecznie tymi strajkami reformę. Pom prostu jest przerost zatrudninie, puste łożka szoitalne. A zeby zapłacić za prace wiecej, to trzeba skądś wziąść. Z tych długow???? Dalej się zadłużać? A nie wiesz czyim kosztem "geniuszu" turbacz? Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:06 Turbaczu moja znajoma pielęgniarka zarabia 2500 zł w tym nowotarskim szpitalu ... i nie tylko ona , o obrywkach nie mówię ... jak myślisz skąd się bierze u nich taka kasa? turbacz68 napisała: > Cipazko - dej se siana. Idżzena pielęgniarke. Dostaniesz może z 600 - 700 na > rękę i żyj za to w dostatku. Zastanów się, [jesli możesz myśleć] czemu > pielęgniarki wyjeżdżają z kraju [ spada wmiędzyczasie bezrobocie - hahaha} > durna babo. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 23:19 Po co nam był taki wielki szpital składajacy się z samych korytarzy? To po pierwsze. Pielęgniaeki jak im w kieszen nie dasz nie podejdą do łóżka - druga prawda. Ale najważniejsza to to że sami lekarze blokują reformę, bo fajnie się pracuje na szpitalnym jak na prywatnym sprzęcie - nie trzeba inwestowac. Warsztat czeka. Kas fiskalnych też nie ma - hulaj dusza - piekła nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 23:27 Poczytaj, to nie tylko tu te problemy, w Polsce zabagniono i tyle, radosna twórczość, a na podstawową opiekę nad starszymi ludźmi kasy nie ma: wiadomosci.onet.pl/1241760,2677,kioskart.html A co wart jest lekarz bez dobrej szpitalnej aparatury, oni dobrze wiedzą, że aparaturę trzeba mieć, sami jej nie kupią, szpital kupi, a wtedy to i w kieszeni u nich będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:08 Tu masz rację W prywatnych sz[pitalach wpiszą Ci do rachunku każdy strzępekl zużytej waty , bo to pieniądze dla całego zepołu! To nie fantazje zachodnie, ale autopsja Polska turbacz68 napisała: > Po co nam był taki wielki szpital składajacy się z samych korytarzy? To po > pierwsze. Pielęgniaeki jak im w kieszen nie dasz nie podejdą do łóżka - druga > prawda. Ale najważniejsza to to że sami lekarze blokują reformę, bo fajnie się > pracuje na szpitalnym jak na prywatnym sprzęcie - nie trzeba inwestowac. > Warsztat czeka. Kas fiskalnych też nie ma - hulaj dusza - piekła nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 30.08.06, 23:33 A dlaczego tylko lekarze " zwolnieni" są z obowiązku inwestowania? Chća przyjmować prywatnie - to w swoich gabinetach i na swoim -nie szpitalnym sprzęcie - hieny jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 31.08.06, 00:02 Mogą i w szpitalu - ale cenę za usługę trzeba rejestrować na konto szpitala, a nie lekarza, wtedy szpital nie pójdzie z torbami, zarobi na się, a czy pójdzie lekarz? Jak jest dobry, to nie pójdzie, a dla niudaczników nie ma ma tam miejsca w imię dobrze pojętej opieki medycznej nad pacjentem. ^Trzeba po prostu sprywatyzować placówki Służby Zdrowia. Wiele szpitali, przychodni niepublicznych juz to robi. I chwała im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 21:52 Ależ ciupażko,ty się chyba zapominasz-o jakiej prywatyzacji mowa?przecież to twój Pis obrzucał obelgami Platformę,twierdząc że chce stworzyc prywatne szpitale-w których będa sie leczyc tylko milionerzy,(chociaż to akuratnie nie była prawda).A PiS miał własny pomysł,tylko nie mógł powiedzieć jaki boby mu ukradli,i zaraz po wyborach mieli go wprowadzic.Pewnie nie mają czasu bo muszą wszystko najpierw zdekomunizować,a kto przeżyje to doczeka reformy-ale jakiej,czy ktoś wie co poza kasami fiskalnymi?Od nich chyba lepiej w szpitalu sie nie zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:09 istnieje też pewna zależnosć - jesli kolega ze szpitala kupi akurat jakis sprzęt to szpitalny jest popsuty i trzeba biec do niego na usługę .... turbacz68 napisała: > A dlaczego tylko lekarze " zwolnieni" są z obowiązku inwestowania? Chća > przyjmować prywatnie - to w swoich gabinetach i na swoim -nie szpitalnym > sprzęcie - hieny jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 31.08.06, 13:02 No i tylko z ostatnimi zadaniami mogę sie z Tobą zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 03:48 Turbacz,ja jednak zgadzam sie z wszystkim co Ciupazka napisala,u mnie lekarz nie ma nic u siebie,tylko prymitywne lab.reszta to szpital wszystkie badania robi i bierze za to pieniadze,wyniki i ewentualna diagnoza,do wiadomosci lekarza prowadzacego. A swoja droga,niechby tutaj cos pielegniarka wziela do kieszeni,ale tutaj zarabiaja,fakt,najnizsza placa pielegniarki to pieciokrotnosc minimalnej placy. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:12 z ostatnich doniesień wynika, że nowotarski szpital to wersja eksperymentalna dla świata. Tylko tutaj zwolniono ludzi dyscyplinarnie z powodu strajków .. tylko w tym szpitalu radny i lekarz mówi tą Pania trzeba zwolnić , jakby nie dostrzegał paradoksu, że jest jej pracodawcą i pracownikiem ... co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:12 CDunajec, nie wiem, gdzie mieszkasz, ale na pewno nie w takim burelu i złodziejskim i oszolomskim państwie. Sprawy są na pierwszy rzut b. złożone. Nie można generelnego remontu zaczynać od malowania ścian- jak to robią Kaczyńscy. Trzeba sprawdzic fundamenty, naprawic dach. Wszyscy mysleli, że oni uporządkują ten bałagan, a robi sie po prostu burdel. Ciesz się, że tu nie mieszkasz a Twoje dzieci mogą sie rozwijać i kształcic. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:16 turbaczu , Dunajec mieszka w USA ... gabinet lekarza prywatnego fakt to speluna tam ...ale przychodnie i szpitale mają bardzo piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 23:52 www.tygodnikpodhalanski.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3204 Żeby się tak nie skończyło jak tu: www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=29642&mode=thread&order=0&thold=0 Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 01.09.06, 11:24 Wydaje mi się, że całe zamieszanie wokół szpitala to część kampanii wyborczej . W końcu samo PO wypowiada się w tej sprawie w mediach . Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 02.09.06, 09:27 jest dla mnie jeszcze jeden fenomen ... łatwiej chorego z Zakopanego przetransportować do Krakowa, niż do Nowego Targu : chociaż każdy helikopter może tam wylądować i każda erka dojechać , w efekcie mając zespół szybkiego reagowania, doskonale wyposażone sale chirurgiczne i świetnie przygotowany oddział intensywnej opieki medycznej szpital z Nowego targu, chociaż najbliższy zakopanemu omijany jest szerokim łukiem ... ktoś mi powie dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 02.09.06, 10:15 Szacunków nikt nie rozdaje, trzeba sobie ciężką pracą a nie strajkami zapracować na nie. Pacjent ma prawo wyboru dobrego lekarza a nie przymus i przypisanie do "Kiepskich" za własne dudki. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 02.09.06, 17:45 o widzisz dobrze gadasz , dać Ci wódki trza koniecznie! ciupazka napisała: > Szacunków nikt nie rozdaje, trzeba sobie ciężką pracą a nie strajkami > zapracować na nie. Pacjent ma prawo wyboru dobrego lekarza a nie przymus i > przypisanie do "Kiepskich" za własne dudki. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 02.09.06, 10:38 Trochę się orientuję w tym, co tu sie dzieje - fakty znam i od pielęgniarek, pracowników laboratorium i lekarzy. Nie usłyszałem ani jednego dobrego zdania pod adresem dyrekcji: Kłodziński, Chrapisiński a teraz Mąka, ani tym bardziej pod adresem starostwa. Od dawna nie ma pieniędzy na podstawowe zaopatrzenie - strzykawki [nawet tabletki od bólu], odczynniki do laboratorium , papieru toalet - nawet lignina jest bardzo oszczednie używana. Chcecie wierzyć czy nie - to na pewno nie jest kampania wyborcza PO. P. Mąka wyrzuciła chyba wczoraj z pracy dwoje ordynatorów - odziału psychiatrycznego i intensywnej opieki. To jest małżeństwo - fakt, że nie zgadzali się z tym co się tam wyprawia. Szpital jest rozłożony przez starostwo, ma ponad 50mln długa - a od 8 lat jest restrukturyzowany. Chyba chodzi o to, zeby ktoś go kupił za symboliczną złotówkę.Pielęgniarki polityką się nie zajmują - tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 02.09.06, 17:49 czy ja wiem ... fakty mówią inaczej ... w mediach pielęgniarki niby walczą o swoje , ale polityką i owszem się zajmują ...a co do zwolnień ... ttrudno mi cokolwiek powiedzieć .... Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 03.09.06, 11:24 Chciałabyś być zwolniona zpracy po wielu latach pracy - tak jak choćby ta pani, która prowadzi gabinet na Grelu. Pojedż tam, zobacz- żadne miody- tylko dbałość o pacjenta. Znam ją, wiem jaka to ciepła osoba, jaka oddana pacjentom, ale niestety nie jest w obozie Maki i dlatego rok przed emeryturą musi odejść.Przyjżyj się temu dokładnie - na pewno zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 04.09.06, 08:02 o ile mnie pamięć nie myli Pani z Grel jeśli zostala zwolniona na rok przed emeryturą może ubiegać się o tzw. świadczenia pomostowe i tyle ... a miody ? wybacz , jeli wybiera się dany zawód to niejako wyraża się zgodę na jego mocne i złe strony. W mojej rodzinie wiele osób pracuje w sektorze medycznym - nikt nie narzeka ... to jak ? turbacz68 napisała: > Chciałabyś być zwolniona zpracy po wielu latach pracy - tak jak choćby ta pani, > która prowadzi gabinet na Grelu. Pojedż tam, zobacz- żadne miody- tylko dbałość > o pacjenta. Znam ją, wiem jaka to ciepła osoba, jaka oddana pacjentom, ale > niestety nie jest w obozie Maki i dlatego rok przed emeryturą musi > odejść.Przyjżyj się temu dokładnie - na pewno zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 04.09.06, 09:41 Sprawa jest dość skomplikowana. Z jednej strony nie ma biednych lekarzy - z drugiej pielęgniarki z 600 zł poborami [ bez wziątek ]. Fakt, że jak nie dasz i lekarzowi i pielęgniarce to możesz tylko pomarzyć o dobrej opiece. Ale to wina systemu. Najwyzszy czas wszystko sprywatyzować - ale nie za symboliczną złotówkę. W naszym przypadku to wina Lasyka. Za Kłodzińskiego dług szpitala wynosił ok. 8- 10 mln. Teraz jest ponad 50 - czy wiesz skąd to się wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 04.09.06, 15:07 Tłumaczę cui po raz wtóry - znam kilka pielęgniarek, które zarabiają po 2500 zł w tym naszym szpitalu... dlatego to Twoje 600 zł mnie nie przekonuje.Podoba mi się twoje zwalanie wszystkiego na system ... dobra stara szkoła :)) Pytasz o długi szpitalne i szybkość wzrostu odsetek ...zalóz sobie konto bankowe , zrób debet i nie splacaj ani złotowki przez kolejne miesiace , albo weź pożyczkę bankową , najlepiej w banku PKO SA i nie plać rat .... zobaczysz jaki lichwiarski procent zapłacisz z tytułu nie spłaconych odsetek , znajdziesz najprostrzą z możliwych odpowiedzi na swoje pytania! turbacz68 napisała: > Sprawa jest dość skomplikowana. Z jednej strony nie ma biednych lekarzy - z > drugiej pielęgniarki z 600 zł poborami [ bez wziątek ]. Fakt, że jak nie dasz i > lekarzowi i pielęgniarce to możesz tylko pomarzyć o dobrej opiece. Ale to wina > systemu. Najwyzszy czas wszystko sprywatyzować - ale nie za symboliczną > złotówkę. W naszym przypadku to wina Lasyka. Za Kłodzińskiego dług szpitala > wynosił ok. 8- 10 mln. Teraz jest ponad 50 - czy wiesz skąd to się wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
abc6660 Re: szpitale do likwidacji 04.09.06, 15:27 A ile te pielęgniarki pracują na te 2500? Widziałaś ich pracę? Bo ja wiem jak wygląda i do czego się nadaje pielęgniarka po 36 godzinach pracy. I wiem jak wygląda jej życie osobiste. Piszesz o 2500, ale to jest generalizacja, bo tak szczerze mówiąc tylko mniejszość tych dziewczyn może sobie pozwolić na branie dodatkowych godzin- reszta ma goły etat. Spróbuj dojechać do pracy, utrzymać się za te pieniążki i na dodatek skończyć studia, bo przecież większość jest w trakcie i po ich skończeniu. Wziątki to ochłapy- kasę biorą lekarze, a mnie się nie zdażyło dawać pielęgniarce i nie widziałam, żeby ktoś dawał. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 05.09.06, 17:05 Niby dlaczego ja mam udawać pielęgniarkę. Zawód dla siebie wybrałam wiele lat temu nie mam zamiaru się identyfikować z cudzym zawodem . W koncu od kiedy pamiętam pielęgniarki kokosów nie zarabiały , to decydujac si na taki zawód wiedzą , co czynią ... Mogę im współczuć...ale wybacz włosów rwać z tego powodu nie zamierzam ... Mnie nikt ani wziątek, ani łapowek nigdy nie dawał ... zwyczajnie nie biorę .... abc6660 napisała: > A ile te pielęgniarki pracują na te 2500? Widziałaś ich pracę? Bo ja wiem jak > wygląda i do czego się nadaje pielęgniarka po 36 godzinach pracy. I wiem jak > wygląda jej życie osobiste. Piszesz o 2500, ale to jest generalizacja, bo tak > szczerze mówiąc tylko mniejszość tych dziewczyn może sobie pozwolić na branie > dodatkowych godzin- reszta ma goły etat. Spróbuj dojechać do pracy, utrzymać > się za te pieniążki i na dodatek skończyć studia, bo przecież większość jest w > trakcie i po ich skończeniu. Wziątki to ochłapy- kasę biorą lekarze, a mnie się > > nie zdażyło dawać pielęgniarce i nie widziałam, żeby ktoś dawał. Odpowiedz Link Zgłoś
abc6660 Re: szpitale do likwidacji 05.09.06, 18:22 Nigdy nie proponowałabym udawania pielęgniarki nikomu- trzeba mieć wiedzę o tym co się robi, a udawanie może zaszakodzić ludziom. Ja też pielęgniarką nie jestem, obracam się jedynie w tym "klimacie" i wiem jak to wygląda z drugiej strony- dlatego rozumiem przeciw komu i czemu protestują. I popieram ten protest. Kokosów nikt za bardzo nie zarabia, ale traktowanie ludzi jak bezmyślnego bydła w naszym wieku i w naszym państwie nie uchodzi. Poza Polską pielęgniarki są traktowane tysiąc razy lepiej i nie muszą protestować. U nas bez protestów nie można nic osiągnąć. Nie musisz rwać włosów z głowy, wystarczy odrobina dobrej woli, żeby zrozumieć, że ktoś w gorszej sytuacji niż Ty ma prawo domagać się poprawy swojego bytu. A nie wypominać, że nieliczne zarabiają 2500 i w takim razie ogólnie jest cacy, dziwewczyny wymyślaja sobie problemy, inni mają gorzej itd. itp. Czy pielęgniarki mają wyjść na ulicę, wyrywać płyty chodnikowe i bić nimi kogo popadnie, żeby ktoś się nimi wreszcie przejął? Górnicy też wiedzieli jaki zawód wybierają, a jednak są skuteczni. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 05.09.06, 20:47 Myślisz, że samym rozumieniem sprawę się załatwi ? Górnicy widać mają lepszą organizację, albo Związki Zawodowe, które zamiast polityjkierstwem zajmują się załatwianiem spraw pracowniczych! abc6660 napisała: > Nigdy nie proponowałabym udawania pielęgniarki nikomu- trzeba mieć wiedzę o tym > > co się robi, a udawanie może zaszakodzić ludziom. Ja też pielęgniarką nie > jestem, obracam się jedynie w tym "klimacie" i wiem jak to wygląda z drugiej > strony- dlatego rozumiem przeciw komu i czemu protestują. I popieram ten > protest. Kokosów nikt za bardzo nie zarabia, ale traktowanie ludzi jak > bezmyślnego bydła w naszym wieku i w naszym państwie nie uchodzi. Poza Polską > pielęgniarki są traktowane tysiąc razy lepiej i nie muszą protestować. U nas > bez protestów nie można nic osiągnąć. Nie musisz rwać włosów z głowy, wystarczy > > odrobina dobrej woli, żeby zrozumieć, że ktoś w gorszej sytuacji niż Ty ma > prawo domagać się poprawy swojego bytu. A nie wypominać, że nieliczne zarabiają > > 2500 i w takim razie ogólnie jest cacy, dziwewczyny wymyślaja sobie problemy, > inni mają gorzej itd. itp. Czy pielęgniarki mają wyjść na ulicę, wyrywać płyty > chodnikowe i bić nimi kogo popadnie, żeby ktoś się nimi wreszcie przejął? > Górnicy też wiedzieli jaki zawód wybierają, a jednak są skuteczni. Odpowiedz Link Zgłoś
abc6660 Re: szpitale do likwidacji 05.09.06, 20:58 Nie myślę, ale od tego trzeba zacząć. Górnicy używają siły. Są brutalni i stanowią realne zagrożenie. Nie wyobrażam sobie lekarzy ze skalpelami atakującymi ludzi. Wiem jedno- w Polsce za obcięcie włosów fryzjer bierze średnio 20 złotych, a lekarze za godzinę pracy mają 5 złotych z groszami( taki kontrakt w zeszłym roku widziałam u jednego z nowotarskich lekarzy). Czym jest obcięcie włosów, a czym ratowanie życia? Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 04.09.06, 19:59 Audir niczego nie rozumie. Oczywiście, że system jest zły. Skąd taki dług, skoro Lasyk restrukturyzuje szpital od co najmniej 5 ciu lat - dług powinien maleć a rośnie. Ile idzie kasy na ogrzewanie szpitala, który składa się przede wszystkim z korytary? Nie wiem, jakie są zarobki w szpitalu ale chyba niesą to kokosy, skoro tyle ludzi strajkuje. P. Makowa { nie wiem skąd ta forma, skoro ona panienka}chciała niedawno zatrudnić następnego kierownika - od przetargów - aferzyste Janka Prochowskiego. Przeciwko niej wystąpił nawet jej były chłopak - ordynator kardiologii. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 05.09.06, 17:10 No no ... czyżby Pan Pawelek Ch.... nagle zauważył, że ona szpetna? ... Mnie trudno wypowiadać sie na temat szpitala ... jego sytuacji i pociągnięć ..ale z tego co piszesz to kobieta nie ma o niczym pojęcia ... mam zatem pytanie czy jest coś na czym się zna ... z twoich tekstow wynika , że na niczym ...osobiście pracowałam w adminisdtracji i wiem, że asa stanowiska których obsadzenie jest konieczne i wymagane ...są takie, które można zlikwidować i takie na które trzeba będzie przeniesć ciężar obowiązkow i to za te same pieniądze ... Wiem też, że nic nie jest z gumy ... Może też warto zapytać le kosztuje to mieszanie w kotle , jestem pewna, że wcale nie mało ! No i mam prywatne pytanie, czy pan Ch jest przystojny... bo może nawet mąkównie szkoda wylewac łez nad tą poczwarą? turbacz68 napisała: > Audir niczego nie rozumie. Oczywiście, że system jest zły. Skąd taki dług, skor > o > Lasyk restrukturyzuje szpital od co najmniej 5 ciu lat - dług powinien maleć a > rośnie. Ile idzie kasy na ogrzewanie szpitala, który składa się przede wszystki > m > z korytary? Nie wiem, jakie są zarobki w szpitalu ale chyba niesą to kokosy, > skoro tyle ludzi strajkuje. P. Makowa { nie wiem skąd ta forma, skoro ona > panienka}chciała niedawno zatrudnić następnego kierownika - od przetargów - > aferzyste Janka Prochowskiego. Przeciwko niej wystąpił nawet jej były chłopak - > ordynator kardiologii. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 06.09.06, 11:09 Kobieto Audir - strasznie dużo w Tobie jadu - czyś samotna? Niedawno byłaś po stronie Mąkowej - teraz ją uważasz za szpetna babę. Co uroda ma z tym wspolnego. Jest sitwa - to widzę , słyszę i czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: szpitale do likwidacji 06.09.06, 21:41 Tak jej sie uroda zmienila? Byla calkiem,calkiem jak miala -nascie lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 07.09.06, 12:14 List otwarty do Organu Założycielskiego Szpitala im. Jana Pawła II w Nowym Targu Legitymacja do mojego wystąpienia to ponad 52-letni nieprzerwany okres pracy w tutejszym szpitalu, bogate doświadczenie na wielu odpowiedzialnych stanowiskach w strukturach służby zdrowia. Jako świadek uczestniczący na wszystkich etapach rodzącej się inwestycji nowego szpitala pragnę wyrazić żal, oburzenie oraz wielką obawę o spowodowanie niepowetowanych strat natury materialnej, a nade wszystko - w sferze moralnej, z zaprzepaszczeniem dotychczasowego dorobku ludzi, którzy przez kilkadziesiąt lat kształtowali dobrą renomę tego szpitala, eskalacją konfliktu decydentów z załogą szpitala. Gdyby spojrzeć na historię współczesnych wydarzeń, jedynym właściwym sposobem postępowania jest rzeczowy dialog stron w sporze przy pełnym uwzględnieniu racji strony przeciwnej oraz wyraźnej woli porozumienia, bez ignorowania ogólnie uznanych autorytetów w mediacji mogących ułatwić to porozumienie. Wszelkie drastyczne, siłowe rozwiązania sporów, jak sięgam pamięcią, mają złą sławę. Ludzie, którym na co dzień stale towarzyszy cierpienie człowieka, którzy z narażeniem własnego zdrowia ratują życie innym, a największą radość sprawia uśmiech zdrowiejącego człowieka, mają prawo oczekiwać należnej im godności. Zbliżają się wybory do władz samorządowych. Jeżeli wśród haseł przedwyborczych spostrzegę wyliczanie osiągnięć w dziedzinie ochrony zdrowia i wszelkiego rodzaju pustych obietnic przez pretendentów do przyszłych władz lokalnych będzie to miało posmak szalbierstwa. WIT RADWAńSKI, Nowy Targ Tak. Punkt widzenia zolezy od punktu siedzynia...Farmazony... ftory pacjent w to wierzy? Akurat go interesujom hasła przedwyborce, kie cierpi i do tego opieki ni mo, bo jaśnie państwo ze S.Z. strajkuje. Precki z takimi dochtorami i pielęgniarkam. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:47 Pan ex radny raczył zaprotestować ? .... a przecież o ile nam wiadomo to szpitale są pod samorządami , a do tych ostatnich nikt nie apeluje ...co to za kuriozum ! Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:43 widać to dawno być musiało! dunajec1 napisał: > Tak jej sie uroda zmienila? Byla calkiem,calkiem jak miala -nascie lat. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:43 nie ma we mnie jadu.... no ale każy swoją miarką mierzy ... a że uważam ...widziałam w TV :)) turbacz68 napisała: > Kobieto Audir - strasznie dużo w Tobie jadu - czyś samotna? Niedawno byłaś po > stronie Mąkowej - teraz ją uważasz za szpetna babę. Co uroda ma z tym wspolnego > . > Jest sitwa - to widzę , słyszę i czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 07.09.06, 15:10 No i widzisz Ciupazko - za szpitalem ujął się niekwesionowany w NT autorytet. Wskazał wyrażnie, kto jest winien - STAROSTWO! Precz z Hamerskim i Lasykiem i innymi "sługami spoleczeństwa"!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 07.09.06, 15:54 Przypomina mi sie czas, kiedy nierentowne PGR-y doprowadzało się do zadłuzenia, wtedy ogłaszali ich upadłość, a to co zostało wykupywali cwaniacy za przysłowiową złotowkę. Podejrzewam, ze to zadłuzenie szpitali też miało na celu ich upadłość, a potem przetarg na prywatne wykupienie za "półdarmo". Myślisz, że tacy amatorzy by sie nie znaleźli? Potem prywatyzacja, płatne usługi, no czasami wcześniej jeszcze pięknie je wyremontowano a skad te zdłużenia. Moze liczono na umorzenie?? Dla mnie to wszystko podejrzane, a jaki interes w tym miało by starostwo? Według mnie samorząd powinien przejąć placówki Sł.Zdrowia i gazdówka od razu bedzie inna , bo licz na siebie i tak krawiec kraje, jak mu materiału staje. Zmiana tylko personalna w starostwie nie uleczy istnienia w takim stanie jak obecnie szpitala. Część ich musi ulec likwidacji, bądź restrukturyzacji aby następne sprawnie funkcjonowały. Skąd wziść kasę??? Odpowiedz Link Zgłoś
remka1 Re: szpitale do likwidacji 08.09.06, 20:44 Wiecie co, z tymi szpitalami to podobnie jak ze żłobkami. Pozamykać wszystkie, zrujnować, zlikwidować albo oddać w prywatne ręce, żeby ceny za usługi były odpowiednio podkręcone. A potem jak ktoś będzie miał w planach zachorować i pobyć w szpitalu to będzie musiał się zapisać na listę oczekujących. Tak normalnie robią teraz ze żłobkami. Najlepiej zapisać jeszcze nienarodzone dziecko, żeby miało miejsce w przyszłości w takiej placówce.Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 11.09.06, 18:41 On sie sam zlikwiduje, hehe... Te wszystkie wizyty notabli, "okrągły stół" nic nie dały? Ciekawe, na co wszyscy czekają , pewnie na wybory? Boją się podjąć męską decyzję, cy jako?meskiej Senator Franciszek Adamczyk: - "Będę się tą sprawą nadal zajmował - ze społecznego punktu widzenia" A moze troske warcyj? "Do wczoraj miasto miało tylko jedną karetkę reanimacyjną z obstawą lekarską. Na cały teren zamieszkany przez ok. 180 tysięcy ludzi zostały tylko trzy pełne zespoły wyjazdowe pogotowia ratunkowego. Niewiele lepiej wygląda sytuacja w izbie przyjęć. Ambulatorium internistyczne i ambulatorium chirurgiczne nowotarskiego szpitala od czwartku obsługiwał tylko jeden lekarz - w piątek był to chirurg, po kolejnej dobie dyżuru, w sobotę - ortopeda. Wszystkie przypadki internistyczne, kardiologiczne oraz neurologiczne - zarządzeniem dyrekcji - muszą być na izbie przyjęć rozpoznane i kierowane bezpośrednio na oddziały szpitalne. W ubiegłym tygodniu też nie było lekarza w ambulatorium chirurgicznym - do wszystkich przypadków musiał schodzić lekarz dyżurny oddziału chirurgicznego, zostawiając leżących tam pacjentów bez opieki. Do niedzieli szpital pozostawał bez zespołu operacyjnego, który w razie nagłej konieczności mógłby udzielić pomocy ofiarom wypadków. Lekarze pogotowia ratunkowego (w tych zespołach wyjazdowych, które jeszcze miały obsadę), dyżurują kolejną dobę, niemogąc doczekać się zastępstwa. Taka sytuacja, zdaniem samych lekarzy, stanowi już zagrożenie dla zdrowia i życia ok. 180 tysięcy mieszkańców powiatu nowotarskiego. Cudem nie doszło jeszcze do żadnego nieszczęścia. Wbrew zapewnieniom dyrekcji, do niedzieli nie pojawiły się w szpitalu żadne kadrowe posiłki z zewnątrz. Przedłużający się konflikt grozi wznowieniem protestu głodowego pielęgniarek, które czują się oszukane popisaniem przez zarząd ich związku protokołu przedstawianego jako porozumienie z dyrekcją. Dziś o godz. 13, na sesji nadzwyczajnej w sprawie szpitala, zbiorą się radni powiatowi. Zarząd Powiatu nie będzie mógł zignorować wniosku komisji zdrowia o odwołanie dyrektor SP ZOZ Cecylii Mąki. Gdyby nadal był temu przeciwny - trudno wykluczyć, że padnie wniosek o odwołanie zarządu. Podczas czwartkowego okrągłego stołu z udziałem samorządowców Komitet Strajkowy apelował do lokalnych władz o pomoc w rozwiązaniu konfliktu, a samorządowy zwracali się do władz powiatowych o zakończenie sporu deklaracją, że zwolnienia dyscyplinarne dla kilkunastu organizatorów czerwcowego strajku pójdą ad acta. Wicestarosta Jan Lasyk czuł się w obowiązku wyjaśnić rozbieżności w podawanych liczbach osób przeznaczonych w szpitalu do zwolnień grupowych w związku z realizacją programu restrukturyzacyjnego. Strona protestująca jest przekonana, że program zakłada redukcję kadrową w granicach osób, więc jedną z głównych przyczyn protestu głodowego stała się perspektywa zwolnienia 149 osób. Łącznie ze zwolnionymi wcześniej oznacza to umniejszenie kadry o ok. 160 osób. Jak zapewnił wicestarosta - rzeczywiste liczby dopiero zostaną wyliczone - po ustaleniu norm zatrudnienia. Przedstawił on też stanowiska brzegowe obu stron w sprawie ostatniego zapalnego punktu, czyli cofnięcia kilkunastu dyscyplinarek: Komitet Strajkowy domaga się anulowania wszystkich 14 zwolnień, natomiast powiat deklaruje wolę rozmowy o przywróceniu do pracy organizatorów czerwcowego strajku z wyłączeniem osób zwolnionych dyscyplinarnie nie tylko za strajk, objętych wypowiedzeniem umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia i osoby, która pozostawała na umowie kontraktowej. Wyżej wymienionymi przypadkami musiałby się już zająć sąd. W tym momencie senator Franciszek Adamczyk przypomniał, że rozporządzenie ministra zdrowia o minimalnych normach osobowych obowiązuje od grudnia 1999 r., więc powinno się je respektować. Jeśli zaś chodzi o legalność czerwcowego strajku - nie była ona przez dyrekcję kwestionowana przy podpisywaniu porozumień w obecności przedstawiciela ministerstwa, a osobę powołaną na dyrektorskie stanowisko bez konkursu, bez większych procedur można też odwołać. Po okrągłym stole senator nie miał już wątpliwości, że "dyrekcja SP ZOZ równa się Zarząd Powiatu", a wyszedł, oświadczając, że sprawą będzie zajmował się nadal - ze społecznego punktu widzenia. - Przetnijmy osobiste animozje, nie przedkładajmy ich nad dobro szpitala i ludzi, którzy mają nas leczyć - apelował parlamentarzysta, zdziwiony też, dlaczego w ministerstwie usłyszał, że jest to strajk polityczny. - Kiedy zarząd nie działa - władna do rozstrzygnięcia sprawy jest Rada Powiatu, która albo zmusi zarząd do podjęcia działań, albo zastosuje inne środki prawne. Źle przyjęli samorządowcy sygnowany przez panią dyrektor list z personalnymi zarzutami pod adresem członków Komitetu Strajkowego, uznając, że nie tędy droga ku rozwiązaniu konfliktu. Jedna z bohaterek tej epistoły, dr Mirosława Frankowska-Majchrzak, nie bez kozery zadała pytanie, jak można sobie wyobrazić dalszą współpracę z osobą, która wymienionych tam lekarzy publicznie oczernia. Zdecydowanie najdalej poszedł w swoim wystąpieniu burmistrz Rabki Antoni Rapacz, zgłaszając wobec starosty pretensje, że sam wcześniej nie zorganizował debaty na temat szpitala, skoro "program restrukturyzacyjny się zawalił". Proponował też burmistrzowi Nowego Targu pionierskie rozwiązanie w postaci odsunięcia starosty i przejęcia zarządzania służbą zdrowia, skoro powiatowa władza sobie z tym nie radzi. - Możliwość przejęcia rabczańskiego szpitala już pan miał... - przypomniał z kolei starosta Hamerski burmistrzowi Rapaczowi - a program restrukturyzacyjny - badany przez ekspertów z Urzędu Wojewódzkiego - musi być wdrażany. Dyrektor Chrapisiński został odwołany, gdyż nie podjął się wdrażania go. Również, zdaniem przewodniczącego Rady Społecznej SP ZOZ Mieczysława Olconia, trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie palcówki, w której koszty osobowe sięgają 70 procent, podczas gdy w innych - około połowy wszystkich wydatków. Zasadności wdrażania programu restrukturyzacyjnego nikt jednak nie neguje - z Komitetem Strajkowym włącznie. Decyzja pani dyrektor o cofnięciu zwolnień dyscyplinarnych trzem osobom niewątpliwie stworzyła precedens, na który teraz mogą się powoływać inni. - Jeśli zwolnienie dyscyplinarne zostaje cofnięte, to na jakiej podstawie zostało one wydane? - nie bez przyczyny pytał, jako prawnik, przewodniczący nowotarskiej rady Zbigniew Sięka, doradzając jednak stronom konfliktu, zwłaszcza Komitetowi Strajkowemu, powściąganie języka. - Nie wolno pań, które podpisały ugodę nazywać uzurpatorkami - mówił bowiem starosta Hamerski, twardo stojąc na stanowisku, że osoba pani dyrektor nie może być przedmiotem sporu zbiorowego. (ASZ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: szpitale do likwidacji 12.09.06, 09:37 Paranoji ciąg dalszy... "Wczorajsza sesja Rady Powiatu, zwołana w sprawie sytuacji nowotarskiego szpitala, po czterech godzinach burzliwych obrad nie doprowadziła do zażegnania konfliktu, który zdezorganizował pracę szpitala, a zdaniem wielu samorządowców - stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia 180 tys. mieszkańców powiatu. Zarząd Powiatu, tworząc program sesji, zaakceptował jednak wprowadzenie do niego głosowania nad wnioskiem komisji, zobowiązującym go do odwołania dyrektorki SPZOZ Cecylii Mąki w trybie natychmiastowym. Szefowa placówki, której sytuacja finansowa i kadrowa jest już dramatyczna (40 lekarzy przedłożyło zwolnienia), a księgowość nie jest w stanie realizować nawet minimum miesięcznych zobowiązań, pytana przez radnego Antoniego Antolaka, czy nie woli wybrać wyjścia honorowego i sama ustąpić przed głosowaniem, oświadczyła, że nie zamierza podać się do dymisji, ale będzie nadal działać dla dobra szpitala i pacjentów oraz likwidować ujawnione patologie. (ASZ)" I mo racje! I tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:59 Mam pytanie ... czy zwolnienie jednej osoby zamiast reformy zmieni co w sytuacji szpitala? > Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:57 Nie zapominaj , że cytowany przez Ciebie tekst napisany jest pzrze osobę prezentującą opcję samorządową ... dziennikarkę uważaną za specjalistkę od przepisywania urzędniczych tekstow ... Jasno z niego wynika, że wszyscy stoją po stronie zwalniającej, a nie zwalninych . Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:53 Był taki prezydent , co chciał w Polsce budować drugą Japonię ,.... czytająć Twoje dywagacje mam wrażenie, że zaczął od żłobka :) remka1 napisała: > Wiecie co, z tymi szpitalami to podobnie jak ze żłobkami. Pozamykać wszystkie, > zrujnować, zlikwidować albo oddać w prywatne ręce, żeby ceny za usługi były > odpowiednio podkręcone. A potem jak ktoś będzie miał w planach zachorować i > pobyć w szpitalu to będzie musiał się zapisać na listę oczekujących. Tak > normalnie robią teraz ze żłobkami. Najlepiej zapisać jeszcze nienarodzone > dziecko, żeby miało miejsce w przyszłości w takiej placówce.Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:52 Ciupazko ... toż przecież lata temu sejm zdecyudował, że cała służba zdrowia będzie podlegać samorządom terytorialnym i o ile w innych regionach dalo się wywalczyć wiele spraw o tyle w NT trudno im się dogadać ... myślisz, że to przez te róznice w dialektach , gwarach i rozumieniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 07:49 o jeny Pan Wit Radwański też z tej bandy, która jakoś nie chce wyraźnie ludziom powiedzieć, że to samorządy ponoszą winę za obecny stan rzeczy , że urzędasy,radni itd... chyba nie chcesz powiedzieć, że dwóch panów2 zmanipulowało świat . turbacz68 napisała: > No i widzisz Ciupazko - za szpitalem ujął się niekwesionowany w NT autorytet. > Wskazał wyrażnie, kto jest winien - STAROSTWO! Precz z Hamerskim i Lasykiem i > innymi "sługami spoleczeństwa"!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 12.09.06, 12:03 Przecież ta Mąka przyjmie Twoją uwagę jak świętą prawdę i tak będzie trzumać - aż do wyborów kiedy zatruni u siebie Hamerskiego i Lasyka. Jeden wielki skandal. I i II sekretarz - czyli Hamerski i Lasyk nie wiedzą, że mamyb już " IV Rzeczpospolitą a nie PRL. Niestety ludzie też nie wiedzą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 08:00 Widać gra an block z wysuniętą gwiazdą - tj, czarnym charakterem z przodu przynosi nadal bardzo dobre rezultaty. turbacz68 napisała: > Przecież ta Mąka przyjmie Twoją uwagę jak świętą prawdę i tak będzie trzumać - > aż do wyborów kiedy zatruni u siebie Hamerskiego i Lasyka. Jeden wielki skandal > . > I i II sekretarz - czyli Hamerski i Lasyk nie wiedzą, że mamyb już " IV > Rzeczpospolitą a nie PRL. Niestety ludzie też nie wiedzą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > !! Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 10:11 Tych dwóch sekretarzy to oczywiścieułamek tej sitwy, która rządzi NT od lat, ze Związkiem Podhalan w tyle. Najwyższy czas to towarzystwo trzymające władzę przewietrzyć. TRzeba im wszystkie układy przemieszać - mam nadzieje, że upłynie trochę czasu zanim nowi się obwąchają i zwąchają.Mam też nadzieję, że ludzie jednak pójdą do wyborów, po to choćby, żeby zamieszać w tym tyglu. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 12:04 wiesz szczerymi chęćiami to ponoć piekło jest wybrukowane ,... a ludzie ??? sorry ja się nie wybieram a ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 12:08 chciałam powiedzieć, że zwisają mi jak kilo kitu i już ...zresztą cala Polska wbrew oczekiwaniom absolutnie nic nie wie o wyborach samorządowych a jedynie o ogólnopolskich przetasowaniach sceny politycznej ... co kogo obchodzą chucie pana Lasyka i hamerskiego, którzy już nie mają szans na ponowny wybór ...co kogo obchodzą chęci fryźlewicza, którego do starostwa przede wszystkim nie wpuszczą sobie wujtowie...bo tego nowotarskiego smriodu nikt nie chce mieć w swoim garze.... i nikt nie pójdzie na takie uklady i podukładziki jakie stworzono w obrębie nawet samego miasta ... zwróc też uwagę, że pomioty miejskie z ekipy chuciowatych niestety się nie sprawdziły w starostwie ..i dlatego tam tylko urzędnik stoi na urzędniku i marność panuje nad marnościami! Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 12:17 Pełna zgoda, ale jeśli zostaniemy w domu skazujemy się sami na ten układ do końca życia.Do urn rodacy, rozpieprzmy to wszystko - zacznijmy od fundamentów nie dachu!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 13:14 zgodnie z prawidłami sztuki budowlanej tak być powinno ...tylko... u nas z reguły maluje się po wierzchu , dach się naprawia ... kopie sioę ogrodki ...a fundamenty absolutnie są poza zainteresowaniem - podobno za dużo roboty! turbacz68 napisała: > Pełna zgoda, ale jeśli zostaniemy w domu skazujemy się sami na ten układ do > końca życia.Do urn rodacy, rozpieprzmy to wszystko - zacznijmy od fundamentów > nie dachu!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: szpitale do likwidacji 13.09.06, 21:54 Ja sie zgadzam z turbaczem,zeby zmienic to trzeba isc do wyborow i glosowac na innych,jak pojda ci,co chca stara wladze to jak zmienicie to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 14.09.06, 13:15 szkoda tylko, że tak naprawdę to nie ma na kogo! Poza tym ja jestem elementem napływowym ... trzeba mieć mocne atuty żeby mnie przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 14.09.06, 11:56 Dunajec, cieszę się, że podobnie myślimy. Jeśli nie zmienimy układanki teraz to ten pasztet [bardzo nieświeży} będziemy jeść następne 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 14.09.06, 13:16 Proponuję chłopcy zakupić dwa pudełka różnych puzzli, z różnymi wzorami i stworzyć z tego tzreci...jeśli się wam uda przyznam wam rację! turbacz68 napisała: > Dunajec, cieszę się, że podobnie myślimy. Jeśli nie zmienimy układanki teraz to > > ten pasztet [bardzo nieświeży} będziemy jeść następne 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 14.09.06, 13:24 Audir - strasznie jesteś zgorzkniała - więcej optymizmu - bo co nam zostało? Wyjeżdżać nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: szpitale do likwidacji 14.09.06, 22:11 No widzisz Audir,musisz dac sie przekonac co do wyborow,a noz Twoj glos zadecyduje.A ze jestes naplywowa to co,teraz jestes tutejsza ze tak powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 16.09.06, 12:51 Nigdy nie stworzono mi tu takich warunków, żebym mogła poczuć się jak swoja!Nie głosuję na tych , o których nic nie wiem ! dunajec1 napisał: > No widzisz Audir,musisz dac sie przekonac co do wyborow,a noz Twoj glos > zadecyduje.A ze jestes naplywowa to co,teraz jestes tutejsza ze tak powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
audir Re: szpitale do likwidacji 16.09.06, 12:52 iiiiiiiiiii...tam optymizm to ja mam ..... ale czekoladę najbarzdiej gorzką lubię;)) turbacz68 napisała: > Audir - strasznie jesteś zgorzkniała - więcej optymizmu - bo co nam zostało? > Wyjeżdżać nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 16.09.06, 15:37 Gdybym był Tobą napisałbym - a stwórz sobie dziewczyno sama warunki! Jesteś mądra, dzielna itd. Ale nie napiszę - napiszę - twórzmy te warunki razem - jako społeczeństwo obywatelskie. Nie zgadzajmy się na rządy sitwy -zmieńmy ten układ. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina29 Re: szpitale do likwidacji 17.09.06, 18:24 turbacz68 napisała: > Nie zgadzajmy się na rządy sitwy -zmieńmy ten układ. Ciekawe. No to napisz, proszę - jak chcesz zmieniać układ. Ale konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbacz68 Re: szpitale do likwidacji 17.09.06, 19:06 Sabina - jest tylko jedno wyjście - głosować i kreślić wszystkich, co już byli. Zastanów się - oni tu rządzą już chyba ponad 8 lat. Ci sami ludzie. Ile zrobili dla miasta i powiatu to słychać i przede wszystkim widać i czuć! Trzeba wybrać nowych ludzi, żeby im trochę czasu zeszło zanim stworzą nowy układ.Przynajmniej rok lub dwa będą się starać [ mam nadzieję]. Czy mamy jakieś inne wyjście? Nie jesteśmy społeczeństwem obywatelskim i nie reagujemy na decyzje władzy tak, jak np. w USA. Od chyba marca był konflikt w szpitalu i nikt z nas nie przyszedł pod powiat, zeby zaprotestować. Jeszcze sie boimy - ale mamy kartki wyborcze!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: szpitale do likwidacji 19.09.06, 02:47 Moge sie nie zgadzac z Turbaczem,ale w tym wypadku to ma calkowita racje,mozecie wybrac innego,tylko trzeba chciec i isc glosowac,MUSICIE to zrozumiec ze to WY wybieracie,a nie ze ci ludzie zostali przywiezieni w teczkach. Odpowiedz Link Zgłoś