Gość: turysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:25 Podobno u Was panuje sepsa , cikawa skąd się bierze ta choroba i czy nie ma zagrożenia dla mieszkańców i turystów ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weekenda Re: Sepsa 25.10.08, 13:48 oj zaraz panuje. Nie panikujmy. Jeden przypadek śmiertelny to jeszcze nie epidemia. Skąd się bierze ta choroba i czy jest zagrożenie dla innych? to już pytanie do naukowca. Rodzajów sepsy pewnie tyle ile grypy. Ja bym nie podchodziła do tego jakoś szczególnie dramatycznie. Niestety ta choroba krąży po Polsce już od dłuższego czasu a Zakopane to turystyczna miejscowość, mnóstwo ludzi tu przyjeżdża. Świat się "skurczył", kilka, kilkanaście godzin wystarczy aby przemieścić się z jednego kontynentu na drugi. To ma swoje konsekwencje. Z tego co wiem, to nie jest znana etologia tej choroby. Póki co myślę, że musi nam wystarczyć zalecenie pana Pascala: dbajmy o higienę! truizm? no nie wiem... może następują czasy aby jeździć z własnymi sztućcami i kubkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Sepsa 25.10.08, 15:23 weekenda napisała: > oj zaraz panuje. Nie panikujmy. Jeden przypadek śmiertelny to > jeszcze nie epidemia. zmarła 43 letnia kobieta,to dla ciebie " przypadek śmiertelny " jeżeli już musisz coś napisać o śmierci pisz z szacunkiem > Skąd się bierze ta choroba i czy jest zagrożenie dla innych? to już > pytanie do naukowca. Rodzajów sepsy pewnie tyle ile grypy. > > Ja bym nie podchodziła do tego jakoś szczególnie dramatycznie. > Niestety ta choroba krąży po Polsce już od dłuższego czasu a > Zakopane to turystyczna miejscowość, mnóstwo ludzi tu przyjeżdża. > Świat się "skurczył", kilka, kilkanaście godzin wystarczy aby > przemieścić się z jednego kontynentu na drugi. To ma swoje > konsekwencje. > > Z tego co wiem, to nie jest znana etologia tej choroby. Póki co > myślę, że musi nam wystarczyć zalecenie pana Pascala: dbajmy o > higienę! truizm? no nie wiem... może następują czasy aby jeździć z > własnymi sztućcami i kubkiem? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EL Re: Sepsa IP: *.subscribers.sferia.net 03.11.08, 18:37 ja słyszalem o conajmniej 4 przypadkach w 2006 czy 2007 roku, wiec cos musi w tym byc Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Sepsa 04.11.08, 10:10 morfeńku- daj spokój. jakbyśmy mieli się przejmac każdym zgonem..... człek jest stworzony przedwszystkim po to coby umrzec. Odpowiedz Link Zgłoś