Dodaj do ulubionych

Zapomiani podróżnicy

23.09.11, 12:01
Hej a czy ktoś interesuje się polskimi podróżnikami XIX wieku?
Obserwuj wątek
    • 19winner84 Re: Zapomiani podróżnicy 20.11.11, 16:11
      jak znasz jakiegoś to napisz chętnie poznam
    • andrzej.sawa Re: Zapomiani podróżnicy 20.11.11, 18:59
      Jest opinia,że niejaki Przewalski niepotrzebnie był w Gruzji,bo podobno potem urodził się bękart,zwany potem Koba,Stalin.
    • globox2 Re: Zapomiani podróżnicy 08.11.12, 09:41
      Ja się interesuję, weź podaj kilka nazwisk, co? :P
    • globox2 Re: Zapomiani podróżnicy 08.11.12, 09:56
      To ja, w II części- Znam jednego- Benedykta Polaka
      • 11chwilka Re: Zapomiani podróżnicy 09.11.12, 21:58
        Och są ich setki o ile nie tysiące. Począwszy od opisanego Benedykta, przez podróże różnych szlachciców i magnatów po najbardziej liczne podróże zesłańców i uciekinierów popowstaniowych. W tej ostatniej grupie prekursorem jest Maurycy Beniowski, potem chociażby Strzelecki, a nawet gen. Mierosławski, ten który nazwał najwyższa górę kontynentu imieniem Kościuszki. Bardzo wielu badaczy Syberii i bliskiego i dalekiego wschodu. Ba Malinowski/ o ile mnie pamięć nie zawodzi/ budowniczy najwyższej kolei w Andach też się napodróżował!
        • billy.the.kid Re: Zapomiani podróżnicy 10.11.12, 19:28
          no i malinowski bronek-ten od- zycie sex.dzikich. ale on zachaczał o 20 wiek.szalajał się tam gdzieś z witkacym, ale witkacy nie chciał mu dawać d..y i uciekł.
          • woynowski1 Re: Zapomiani podróżnicy 17.11.12, 21:16
            pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Polscy_podr%C3%B3%C5%BCnicy_i_odkrywcy
            przyroda.opracowania.pl/wielcy_podr%C3%B3%C5%BCnicy/wielcy_polscy_podr%C3%B3%C5%BCnicy/
            archiwum.wiz.pl/1997/97073700.asp
            www.emonety.pl/shop/category/422_seria-polscy-podroznicy-i-badacze
            i tak dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka