adkl 10.01.06, 12:23 czy toś mógłby pomóc mi przełożyc na łacinę bądż grekę sformułowanie "wspólny świat". Dzięki, będe baaardzo wdzięczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrys01 "wspólny świat" 10.01.06, 20:59 adkl napisała: "wspólny świat". Nie jestem filologiem ale zadanie wydaje się być wieloznaczne. Przede wszystkim trzeba tutaj doprecyzować znaczenie terminu "świat" Jest to wyraz tak wieloznaczny obejmujący np jakiś okosystem, jakieś określone środowisko społeczne, rownież Ziemię jako taką w odróżnieniu od wszechświata a nieraz tradycyjny wszechświat też można rozumieś jako świat pojęciowy. Można też rozumieś "ten świat" w odrożnieniu od świata zmarłych tzn "tamten" lub inny świat. Słowo świat jest klasycznym terminem wieloznacznym. MOżę filolodzy znają jakiś termin na określenie idiomu "wspólny świat" mającego swój opowiednik w językach klasycznych? Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: "wspólny świat" 30.01.06, 13:12 Po grecku nie mam pojęcia, po łacinie najbardziej nasuwałoby mi się ORBIS COMMVNIS Odpowiedz Link Zgłoś