Dodaj do ulubionych

Addi ty masz rację -po latach pisania na forum

14.01.12, 00:23
Cytuję addiego vel beka albo odwrotnie
- Ulubiony trick w AA i na terapiach- osoba A cos mowi a terapeuta/alkoholik B w ogole nie odnosi sie do argumentu, tylko do osoby. Cala diagnoza AA polega na tym zreszta, tak naprawde to dochodze do wniosku, ze racjonalizacje alkoholikow sa w istocie racjonalne, natomiast argumenty terapeutow sa nieracjonalne.

Tak jest zawsze - masz rację tyle tylko , że co ma z niej wynikać - pijmy dalej ???
Obserwuj wątek
    • aaugustw Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 14.01.12, 14:35
      deoand napisał:
      > Cytuję addiego vel beka albo odwrotnie
      > - Ulubiony trick w AA i na terapiach- osoba A cos mowi a terapeuta/alkoholik B
      > w ogole nie odnosi sie do argumentu, tylko do osoby. Cala diagnoza AA polega na
      > tym zreszta, tak naprawde to dochodze do wniosku, ze racjonalizacje alkoholiko
      > w sa w istocie racjonalne, natomiast argumenty terapeutow sa nieracjonalne.
      >
      > Tak jest zawsze - masz rację tyle tylko , że co ma z niej wynikać - pijmy dalej ???
      ___________________________________________________________.
      Dzis w nocy wylatuje na Teneryfe, wracam za trzy tygodnie a w plecaku
      mam komplet materialow niezbednych do prowadzenia Mityngu AA... -
      Tam postaram sie zalozyc polskojezyczna Grupe AA o nazwie "Laguna",
      (pierwsza nazwa stolicy Teneryfy, wokol ktorej byl duzy staw, pozniej osuszony...!) ;-)
      A...
      • deoand Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 14.01.12, 15:35
        Życze powodzenia ale trudno bedzie bo tam pija piwo i wino na potege ale moze ci sie uda .
        Teneryfa to bardziej rozrywkowa wyspa niz Lanzarote na której ja bylem ale tam tez pili , ale nie trac nadziei auguscie tylko nie płyń luksusowymi statkami bo sie one przewracaja tak jak luksusowy wycieczkowiec u wybrzezy Włoch . Chyba juz samolot bezpieczniejszy !!!
        • deoand Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 14.01.12, 15:46
          Jeszcze jedno - Ty august jak Betancourt , ktory nawrócil miejscowych na katolicyzm i nauczył byc Hiszpanem albo jak Cortez co to nauczał Inków jak zostać Hiszpanami tam ty bedziesz nawracał na niepicie ... Tylko nie wiem czy zabezpieczyłes tyły - Cortez miał ze 100 zbrojnych Betancourt tez a dla pojedynczych misjonarzy jak św Wojciech to takie nawracanie może sie źle skończyc ..... a tak miedzy nami Polacy za granica to oprócz mnie to po prostu pijaki niemożebne .
          • pierzchnia Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 14.01.12, 16:56
            To wszystko zależy od tego - z czego wynika ta chęć niesienia pomocy.
            Gdy się kogoś kocha naprawdę to chce się dla niego dobrze i z tej miłości wypływa czasem leczenie.
            www.youtube.com/watch?v=lrODT6wE3nY
            Byłam szalona po tych łaskawych dniach
            Byłam nieszczęśliwa i nie spałam po nocach
            Moje obolałe serce krwawiło z tęsknoty za tobą
            Och, ale teraz...
            (Nie wypuszczam się już z domu
            Gwiżdżąc te uparte melodie, które doprowadzają mnie do łez)

Nigdy więcej słów: kocham cię
            Zawiódł mnie mój język
            Zmiany dokonują się poza słowami

(Kochanek mówi o potworach)

Nocami w moim pokoju ożywały demony
            Pożądanie, rozpacz, pożądanie
            Tak wiele potworów
            Och, ale teraz
            (Nie wypuszczam się już z domu
            Gwiżdżąc te uparte melodie, które doprowadzają mnie do łez)

Zawiódł mnie mój język
            W ciszy zawiódł mnie mój język
            Zmiany dokonują się
            Poza słowami

I wszyscy ludzie naprawdę oszaleli
            Ale dopiero nas to spotka
            I wiesz co, mamuś?
            Każdego opętało szaleństwo
            Potwory oszalały.
            Na zewnątrz są potwory

Zawiódł mnie mój język
            W ciszy zawiódł mnie mój język
            Poza słowami

Zawiódł mnie mój język
            Zawiódł mnie mój język

Poza słowami
          • aaugustw Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 14.01.12, 19:55
            deoand napisał:
            > ... Tylko nie wiem czy zabezpieczyłes tyły - Cortez miał ze 100 zbrojnych Betancourt tez a dla pojedynczych misjonarzy jak św Wojciech to takie nawracanie może sie źle skończyc ..... a tak miedzy nami Polacy za granica to oprócz mnie to po prostu pijaki niemożebne .
            _________________________________________________.
            Wiem, Cortez nie mial przewagi w religii, ale mial przewage
            w broni, dlatego zwyciezyl...
            Ja takze nie mam przewagi w religii, ale mam przewage nad
            pijakami niemożebnymi i ... Sabinka ! ;-)
            A...
        • aaugustw Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 14.01.12, 19:52
          deoand napisał:
          > Życze powodzenia ale trudno bedzie bo tam pija piwo i wino na potege ale moze c
          > i sie uda .
          > Teneryfa to bardziej rozrywkowa wyspa niz Lanzarote na której ja bylem ale tam
          > tez pili , ale nie trac nadziei auguscie tylko nie płyń luksusowymi statkami b
          > o sie one przewracaja tak jak luksusowy wycieczkowiec u wybrzezy Włoch . Chyba
          > juz samolot bezpieczniejszy !!!
          _____________________________________________.
          Slyszalem, ze na Gran Canarii jest juz takowa Grupa...!?
          A...
          • deoand Re: Ambitny plan 14.01.12, 20:47
            Gran Canaria i Teneryfa to takie sztandarowe wyspy kanaryjskie - moja / tzn , ze tam byłem / Lanzarotte i Fuerta to jakby druga liga ale tez piekna . Na Grand Canarii jest duzo ludzi w wieksszych skupiskach to moze byc taka grupa ? ale dlaczego akurat dla Polaków ? przecie ich tam jednak relatywnie za duzo nie ma jako stałych bywalców ?

Naprawde jestem ciekawy co ci wyjdzie z twego planu i czy znajdziesz jakis Polaków do twego ambitnego planu ... Mam nadzieje , że napiszesz . Tak czy inaczej zazdroszcze tobie - tu sie zaczyna zima a tam ciepło winno byc - pozdrawiam deoand
            • aaugustw Re: Ambitny plan 14.01.12, 22:10
              deoand napisał:

> Gran Canaria i Teneryfa to takie sztandarowe wyspy kanaryjskie - moja / tzn , z
              > e tam byłem / Lanzarotte i Fuerta to jakby druga liga ale tez piekna . Na Grand
              > Canarii jest duzo ludzi w wieksszych skupiskach to moze byc taka grupa ? ale d
              > laczego akurat dla Polaków ? przecie ich tam jednak relatywnie za duzo nie ma j
              > ako stałych bywalców ?
              >
              > Naprawde jestem ciekawy co ci wyjdzie z twego planu i czy znajdziesz jakis Pola
              > ków do twego ambitnego planu ... Mam nadzieje , że napiszesz . Tak czy inaczej
              > zazdroszcze tobie - tu sie zaczyna zima a tam ciepło winno byc - pozdrawiam deo
              > and
              _______________________________________________________.
              Ponoc jest tam ich juz pare tysiecy...(!?). Biorac statystycznie (1:10)
              powinno byc tam juz ok. tysiac pijusow z problemem alkoholowym...!
              Inne Grupy juz tam dzialaja: S, D, GB...!
              U nas w piatek byl rekord na naszej Grupie zamknietej AA - 26 alkoholikow,
              Jest to godne podziwu, w koncu to (jeszcze) nie teren polski...! ;-)
              Mozesz wiec sobie wyobrazic ile osob mieszka w takiej nieduzej miejscowosci OF.
              A...
              www.poloniacanarias.com/forum/index.php?sid=9e85dce1cf515c0fd4805e8e8882c679
              • aaugustw Re: Ambitny plan 14.01.12, 22:20
                Do uslyszenia za > 3 tygodnie...!
                Budzik juz ustawiony na 03:00
                A...
                Ps. Ambitny plan mialem podczas zakladania tej istniejacej juz dzisiaj Grupy...
                Na Teneryfie sprobuje, ale bez wiekszych wyrzeczen urlopowych...!
                A teraz jeszcze troche ciekawego boksu na ARD...
                • deoand Re: Ambitny plan 14.01.12, 22:53
                  E..no teneryfa to nie Sahara -internet pewno działa to moze dasz głos w trakcie pobytu . na Lanzie to bodaj 1 Euro na 15 minut to na teneryfie niech bedzie 1,5 euro -to w końcu nie majatek . Ano zobaczymy miłej podrózy bez turbulencji
    • beka.smiechu-w.sali.obok Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 15.01.12, 06:22
      deoand napisał:

> Cytuję addiego vel beka albo odwrotnie
      > - Ulubiony trick w AA i na terapiach- osoba A cos mowi a terapeuta/alkoholik B
      > w ogole nie odnosi sie do argumentu, tylko do osoby. Cala diagnoza AA polega na
      > tym zreszta, tak naprawde to dochodze do wniosku, ze racjonalizacje alkoholiko
      > w sa w istocie racjonalne, natomiast argumenty terapeutow sa nieracjonalne.
      >
      > Tak jest zawsze - masz rację tyle tylko , że co ma z niej wynikać - pijmy dalej
      > ???

Nie, wniosek powinien byc taki ze terapeuta rozmawia merytorycznie i uczciwie, a nie jak Lepper u Barbary Czajkowskiej, czyli by zamydlic oczy i wygrac debate. Poki co rozmowy terapeutow z klientami to bardziej dialogi Platona niz wywiad lekarski.
      • deoand Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 15.01.12, 07:33
        Terapeuta to nie jest lekarz tylko w najlepszym razie jakis magisterek a w najgorszym pijaczek .
        Natomiast jak przejrzysz sobie dyskusje trzeźwych alko z nie alko to zawsze trzeźwy alko jak trafi na oponenta to od razu uzywa argumentów w stylu zal mi ciebie -brak ci ducha współczuje tobie , niezaleznie czy mówimy o tym , ze zupa jest za słona czy o kryzysie w sferze euro nie wspominajac juz o alkoholiźmie .
        • beka.smiechu-w.sali.obok Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 15.01.12, 13:29
          deoand napisał:

> Terapeuta to nie jest lekarz tylko w najlepszym razie jakis magisterek a w najg
          > orszym pijaczek .
          > Natomiast jak przejrzysz sobie dyskusje trzeźwych alko z nie alko to zawsze trz
          > eźwy alko jak trafi na oponenta to od razu uzywa argumentów w stylu zal mi cieb
          > ie -brak ci ducha współczuje tobie , niezaleznie czy mówimy o tym , ze zupa jes
          > t za słona czy o kryzysie w sferze euro nie wspominajac juz o alkoholiźmie .

No wlasnie tak jest. Albo to, albo tak jak August mistrzowsko opanowal- zmiana tematu na 'nietrzezwosc klienta'. Rozumiem, ze czesciowo to moze byc spowodowane powtarzalnoscia tematow i pewne 'racjonalizacje' sa faktem, ale terapeuta powinien pamietac i wiedziec (tak jak sprzedawca w sklepie) ze o ile dla niego to jest dwadziescia tysiecy pietnasty klient, to dla tego klienta to jest czesto pierwszy terapeuta.

Ale ogolnie najbardziej chodzilo mi o wybiegi logiczne, ktore tam gdzies podalem. Takie rzeczy nie uszlyby w dyskusjach o cukrzycy czy nawet depresji jakiejs, a uchodza w alkoholizmie. Wyobrazasz sobie zeby lekarz powiedzial cukrzykowi 'pan jest niedojedzony' albo ze jest w zaprzeczeniu albo ze cos tam ma dowodnic ze zrobil czy nie.
          • deoand Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 15.01.12, 15:31
            Ale pacjent przychodzący do lekarza leczącego cukrzycę najczęściej domyśla się , że ma cukrzycę bo zmierzył sobie ileś tam razy poziom cukru i jak ma 300 to nie ma co kombinować i po prostu chce pomocy i słucha się lekarza Ale później to różnie bywa i pacjent prezentuje swoje filozofie i tez różnie to bywa . Natomiast terapie przechodzą ci co to nie wierzą , że są chorzy vide eska albo no właśnie kto i terapia służy dla nich celom socjalnym ,towarzyskim i podreperowaniu własnego ego albo imponowaniu otoczeniu w stylu jak on to zagiął terapeutę ..
            Ano różnie bywa .
    • rauchen Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 16.01.12, 23:56
      jak tak poczytac beke co on niby studiuje to wlosy deba staja - istne imperium wiedzy - jeszcze troche i pewnie bedzie musial za przeproszeniem dupa myslec, w sensie nowe terytoria zdobywac do gromadzenia owej wiedzy
      • e4ska Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 17.01.12, 00:46
        A czym myśli Rauchen?
        ???
        Jeśli można to coś nazwać myśleniem - a nie bardziej dosłownie.

Co do zdobywania nowych terytoriów... całkiem kto inny wyjechał zdobywać nowe terytoria dla rozwoju powszechnej doskonałości...
        :-)
      • beka.smiechu-w.sali.obok Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 18.01.12, 01:18
        auchen napisała:

> jak tak poczytac beke co on niby studiuje to wlosy deba staja - istne imperium
        > wiedzy - jeszcze troche i pewnie bedzie musial za przeproszeniem dupa myslec, w
        > sensie nowe terytoria zdobywac do gromadzenia owej wiedzy

a rauchen jak wladza ludowa- ksiazek i tych co je czytaja nie lubi. jakby mogla to by na sybir wyslala na 'reedukacje' nie?
    • e4ska Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 17.01.12, 09:55
      > Tak jest zawsze - masz rację tyle tylko , że co ma z niej wynikać - pijmy dalej
      > ???

Jeśli kwestionuje się zasadność terapii uzależnień czy też reguły AA, nie znaczy to absolutnie: PIJMY DALEJ. Obie przesłanki nie uprawniają do wyciągnięcia wniosku o konieczności dalszego nałogowego picia czy narkotyzowania się. Z przesłanek tych wniosek wypływa oczywisty:
      Dla wielu alkoholików czy narkomanów sposób nauczania, metody dydaktyczne i sam materiał są bezwartościowe.
      Bo co to za metoda dydaktyczna - prymitywna manipulacja? Poddać się jej mogą tylko określone typy umysłowości.

Odrzucenie terapii ma praktyczne konsekwencje. Jakie? Np. Polfa znów produkuje esperal. Mimo jazgotu warsiawskich terapeutów.

Zniesiono też przymus leczenia. Konieczna jest zgoda pijaka (chorego psychicznie)- i bardzo dobrze... Straszne, jeśli kto musiał przebyć cały semestr pierdooł terapeutycznych. Od samego słuchania i gadania zapijał się na śmierć.

Powinno się też skrócić leczenie szpitalne zwane detoksem. Podobno trwa to 10 DNI!!!

Sąsiadka piła ostro 11 dni. Na koniec przybył fachowiec w celu odtrucia. Tego samego dnia odtruta pozmywała zaległości i wypastowała podłogi. W tempie zaiwaniającym.

Czyli godzina czy dwie odtruwania prywatnego jest użyteczniejsza dla organizmu i lokalnej społeczności niż 10 dni państwowego detoksu za państwowe pieniądze.
      !!!
      • deoand Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 18.01.12, 14:56
        Czyli godzina czy dwie odtruwania prywatnego jest użyteczniejsza dla organizmu i lokalnej społeczności niż 10 dni państwowego detoksu za państwowe pieniądze.
        !!!

Oh Dzisus eska -jakie ty głupoty opowiadasz zupełnie niczym bohater filmu Michał W ... Dowodzi to niezbicie postępowania choroby alkoholowej i powolnej degradacji alkoholika czy alkoholiczki . Jeszcze dwa lata temu aż takich głupot nie opowiadałaś eska .

Az sam się dziwie, a alkoholików znam bez liku , że tak szybko następuje degradacja umysłowa u ciebie -jedyne wytłumaczenie jest niestety dość oczywiste - mimo wszystko mózg mężczyzny jest jednak ewolucyjnie do alkoholu jakoś tam przyzwyczajony i choć uszkadza sie poprzez alkohol to jednak mężczyzna alkoholik jednak potrafi myśleć względnie logicznie a u kobiet masakra ... degradacja całkowita ....

Więc nie pijcie lepiej kobiety bo klapa kompletna !!!!
        • deoand Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 18.01.12, 14:59
          Wniosek drugi to taki , ze nigdy kobiecie nie można pozostawić za dużo czasu wolnego bo głupieje czyli do garów i szczotki -wtedy wszystko jest ok .... i alkoholizm nie grozi !!!
          • pierzchnia Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 18.01.12, 15:14
            A może znasz Eskę tylko z jednej strony...
            www.youtube.com/watch?v=3nQylRnlqrE
        • rauchen Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 18.01.12, 19:55
          zapomniales o korzysciach plynacych z wielogodzinnego wdychania oparow rozpuszczalnika z pasty do podlogi luksusowej Buwi
          • pierzchnia Re: Addi ty masz rację -po latach pisania na foru 18.01.12, 21:28
            Mnie nie jest do żartów, Rauchen - Europa się rozwala - Kryzys!!!
            Na Buwi stać tylko najbogatszych, benzyna jest droższa od piwa - koszmar!!!
            Ale ja sobie poradzę - mama nagotuje trochę więcej zupy i Buziak się wreszcie zaokrągli.
            www.youtube.com/watch?v=NvAkP4yPirE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka