Dodaj do ulubionych

alkohol i antybiotyki

IP: *.pl / 82.160.43.* 18.10.04, 17:23
w sobotę jest ważna dla mnie impreza.Nie potrafię się zrelaksować na czymś
takim bez alkoholu.Ale biorę od tygodnia obecnie antybiotyki :((
Nie wiem dlaczego nie można pic alkoholu w czasie zazywania antybiotykow.Co
się wtedy dzieje? Czy może stac się coś złego,jesli wypiję np.dwa kieliszki
wódki? Nie pijam dużo, więc chcę wiedzieć tylko co zrobić by mieć możliwośc
wypicia czegoś. Antybiotyki biorę 2 razy dziennie..

A wy probowaliście mieszac antybiotyki z alkoholem? Jak wyszło??
Obserwuj wątek
    • Gość: stachu34 Re: alkohol i antybiotyki IP: *.gda.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:41
      Witaj Lauro...
      Są trzy sprawy...
      Pierwsza zaprzestań przyjmowania antybiotyku na 24h przed imprezą. Po drugie,
      wydaje mi się że alkohol tylko neutralizuje działanie antybiotyku, i nie
      wchodzi w żadne reakcję.
      Po trzecie i najważniejsze to stwierdzenie „Nie potrafię się zrelaksować na
      czymś takim bez alkoholu.” w kontekście choroby i późniejszej deklaracji o
      wypiciu tylko dwóch kieliszków, brzmi dziwnie.
      • Gość: Laura Re: alkohol i antybiotyki IP: *.pl / 82.160.43.* 18.10.04, 20:37
        dlaczego dziwnie?
    • Gość: Patryk Re: alkohol i antybiotyki IP: *.oc.oc.cox.net 18.10.04, 19:01
      Niektóre z antybiotyków wchodzą z alkoholem w reakcje disulfiramopodobne.Czyli
      takie jak po Anticolu,Esperalu (disulfiram).Reakcje mogą być różne- od
      zaczerwienienia skóry ,przez duszności do ciężkiego uszkodzenia wątroby .Nie
      zawsze 24 godziny wystarczy na eliminację antybiotyku z krwi.Zależy jaki to
      antybiotyk,jaka dawka,ile ważysz,ile wypiłas alkoholu,itd.
    • Gość: laura ulotka IP: *.pl / 82.160.43.* 18.10.04, 20:45
      przeczytalam ulotke do tego antybiotyku-nie ma ani slowa o alkoholu.czy w takim
      razie jest obojętny czy uznali,że każdy wie jak dziala alkohol w polaczeniu z
      tym lekiem?:-/
      • Gość: Patryk Re: ulotka IP: *.oc.oc.cox.net 18.10.04, 21:09
        Być może w specyficzne reakcje z alkoholem (lub produktami jego spalania) ten
        akurat antybiotyk nie wchodzi.Zasadą jest to,że leków się nie miesza z alkoholem
        (m.in.ze względu na wątrobę-miejsce gdzie jedno i drugie się metabolizuje).Zadaj
        to pytanie swojemu lekarzowi,skoro jest to dla ciebie tak ważne.
        • Gość: stachu34 Re: ulotka IP: *.gda.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:57
          ..dlaczego dziwne?
          Już Patryk odpowiedział..."bo ważne".
          Priorytetem powinno być zdrowie, a nie relaks z alkoholem.Lauro...pomyśl sama.
          Coś jest nie tak,gdybyśmy głębiej "pogrzebali" w psychice - to okazałoby się,że
          mamy do czynienia z małym ( może wcale nie takim małym) uzależnionkiem.A
          jeszcze dalej,wyszłoby że pierwszy wpis jest "zaciemniony" z powodu
          działających mechanizmów uzalżnienia.Dobranoc Lauro...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka