aaugustw 10.04.20, 10:35 Wesołych Świat Wielkiej Nocy i radości podobnej do tej, jaką mieli uczniowie Jezusa znajdując Jego pusty grób, życzę wszystkim tym piszącym i tym czytającym A... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mifredo Re: Wielkanoc 11.04.20, 16:03 Jak widać na życzenia nikt na tym forum nie odpowiada, przez te ostatnie dni, swoim obrazkiem, przeze mnie wyhaftowanym, jako jednym z pierwszych, krzyżykami, ileż to trzeba było ich zrobić!) się upawam. Kiedy krwawy pot człowiek z siebie wyciska... a tu niestety link do mojego bloga musze podać, gdyż obrazka pojedynczego, nie udaje mi sie wkleić. Zatem link podaje, ale wcale to nie jest promocja czy siebie zachwalanie, ale starzy użytkownicy takie mają odchylenie, gdyż wszelkich linków nie tolerują. irsila74.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Wielkanoc 11.04.20, 18:15 Piekne jest to wszystko co zobaczylem po otwarciu twego linku. Wszystkie te obrazy moglbym jednym duchowym pojeciem ujac: "Nowonarodzenie". Moze i nam w te Swieta Wielkiej Nocy przypadnie choc czastka z tego "nowonarodzenia" ? A to mifredo, ze nikt na życzenia na tym forum nie odpowiada mnie osobiscie nic nie robi. Najwazniejszym dla mnie jest to, ze mnie stac bylo i stac jest aby zlozyc takie zyczenia i nie dusic sie ani uraza ani pretensjami do nikogo :-) Wesolych Swiat A... Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Wielkanoc 11.04.20, 20:50 Doświadczanie czasu wielkanocnego, gdy zazwyczaj wszystko budzi się, otwiera oczy i ze zdumieniem widzi, że życie pięknieje, jakby narodziło się na nowo ma w sobie wymiar miłości i zachwytu....Trudno to dziś odnaleźć w sobie i w innych...Ale, gdyby jednak spojrzeć poza ekran komputera, uchylić okno i zamknąć telewizor, to świat natury mimo wszystko otwiera się przed nami i zaczyna kwitnąć. A przecież my jesteśmy cząstką tego świata ... Życzę Wam, by te chwile, gdy zauważamy rozkwitanie i zachwycamy się nim były blisko i towarzyszyły nam stale. Nawet wtedy, gdy miast twarzą w twarz, będziecie spotykać się z najbliższymi przez telefon czy przez Internet. Bo nawet jeśli dzielą nas kilometry - jako ludzie jesteśmy sobie wciąż bliscy Zdrowych i serdecznych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Wielkanoc 12.04.20, 11:30 Nie sposob, nie zareagowac mi na te piekne, pelne wrazliwosci slowa… Dziekuje Ci samanta5 za te wypowiedz i za same zyczenia… Mimo, ze siedze w tej chwili w domu poczulem te bliskosc i zobaczylem przez moment takze te piekne barwy tego rodzacego sie do zycia swiata. Wesolych Swiat A... Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Wielkanoc 13.04.20, 11:40 Krotko - pare faktow historycznych o samej postaci glownej Swiat Wielkanocnych: Przyjete dzis powszechnie obliczenia ery chrzescijanskiej sa dzielem mnicha scytyjskiego Dionizego Malego (D. Exiguus), ktory ich dokonal na polecenie papieza Jana I. Niestety, Dionizy pomylil sie w swoich obliczeniach, ustalajac date narodzin Jezusa zwanego Chrystusem Panem na rok 754 od zalozenia Rzymu, podczas gdy date te nalezalo cofnac przynajmniej o piec lub nawet nieco wiecej lat. Czyli rok 7/6 przed nasza era. Jezus to postac historyczna, tzn. fakty jego mozna udowodnic. Jezus zostal ukrzyzowany w wieku kiedy mial prawie ok. 40 lat. (?) (wiek przelomowy, dla mnie - "zmartwychwstalego" alkoholika... ?) Jego zycie opisane zostalo w "Pismie Swietym": Biblii (4 Ewangelie). Jego osobowosc wzmiankuja rowniez nie-chrzescijanie (np. Tacyt). Po przyjeciu chrztu (u Jana...) rozpoczal swoje wedrowne zycie, gloszac swoje "przecudowne" (-moj dopisek) nauki, ktore trwaly tylko 2 gora 3 lata. (Milosc bliznego, uzdrowienia, zapowiedz przyjscia Krolestwa bozego...) Jego kazania doprowadzily Go do konfliktu z Faryzeuszami i Sadyceuszami, ktorzy przy pomocy "okupanta" rzymskiego (Pilat) ukrzyzowali Go na wzgorzu Golgota. Niezaleznie od tego, co wspolczesni badacze symbolu, ezoterycy i psychoterapeuci chcieliby wyczytac z historri religii na temat symboliki krzyza lub jak chcieliby ja zinterpretowac, krzyz Jezusa Chrystusa byl przede wszystkim brutalnym faktem historycznym (rowniez Poncjusz Pilat znalazl sie w "Credo" - wyznanie wiary). Jezus jako Cierpiacy w poswieceniu i milosci odroznia sie wyraznie od wszystkich innych bostw i ubostwionych zalozycieli religii, od wszystkich religijnych geniuszy i guru, bohaterow i cesarzy w historii swiata: Jako Cierpiacy, jako Stracony, jako Ukrzyzowany. Wedlug apostolskiego wyznania wiary - "Credo" Jezus jest czlowiekiem, ktory ukrzyzowany umarl, i ktory zstapil do piekiel, potem z martwych powstal i wstapil na niebiosa siedzi po prawicy Boga Ojca.... (ten dopisek nie jest juz faktem historycznym). "Boze wybacz im, oni nie wiedza co czynia" Ps. Przy tak wielkim Swiecie pozwolilem sobie (mam nadzieje, ze mi to bedzie wybaczone), przytoczyc te fakty, zeby je sobie samemu przypomnac, gdyz sondaze religijnosci przeprowadzone na KUL-u (Katolicki Uniwersytet Lubelski) i OBOP wykazaly, ze tylko 53% chrzescijan oswiadczylo, ze wierza w zycie wieczne... Bardzo duzy procent (!?) neguje fundamentalne prawdy wiary i nakazow moralnych kosciola. Duzo wiernych myli pojecie Boga Ojca z Jezusem zwanym Chrystusem Panem - nie znajac nawet apostolskiego wyznania wiary: "Wierze w Boga Ojca, wszechmogacego, Stworzyciela nieba i ziemi. I w Jezusa Chrystusa, Syna Jego Jedynego...." Alleluja, zyczy: A... Chrystus zmartwychwstal... - Odpowiedz Link Zgłoś
aaugustw Re: Wielkanoc 14.04.20, 09:20 Swieta Wielkiej Nocy minely. Ale ten wielki Reformator Kosciola powiedzial (cyt. w wolnym tlumaczeniu): "Wielkanoc mamy każdego dnia a raz w roku obchodzimy tylko to Swieto" - Martin Luther A... Odpowiedz Link Zgłoś