Dodaj do ulubionych

pomozcie juz nie wiem co robic!!

18.01.07, 19:32
moj prpblem moze wyda wam sie smieszny ale ja tułam sie z nim ponad 12 lat i
mam juz serdecnzie dosc...moim problemem jest to ze wyrywam sobie wlosy z
glowy uwierzcie mi to jest chyba gorsze niz branie narkotykow ..zle mi z tym
jak cholera bo chce miec piekne wlosy a nie ptrafie tego pohamowac ..i powiem
tyko ze nie ejst to na tle nerowym bo ja sie nie denerwuje ale naprawde nie
mam juz sily z tym walczyc ::(:(:( pomozcie mi blagam
Obserwuj wątek
    • ewag52 Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 18.01.07, 22:08
      poważnie mówisz? Jeśli tak, to to wcale nie jest śmieszne.
    • koniec_z_tym1 Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 18.01.07, 23:07
      to problem z dziedziny autoaresji. A pomoze specjalista z zakresu jej leczenia -
      psycholog.
    • trinkino Nunka 19.01.07, 00:30
      To jest choroba, spróbuj tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19439
    • promocja_tys Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 19.01.07, 09:22
      Niesamowita historia. Bardzo Ci współczuję.

Moje doświadczenia w tej dziedzinie są tylko takie, że kiedy sie upijałam na
      maksa, oszpecałąm się nożyczkami (chodzi o włosy) i obcinałam do gołej skóry.
      Później jak miałam psychozy -0 goliłam głowę... nie wiem czy to Ci pomoże, ale
      może chodzi Ci o podobne rzeczy - ja robiłam to po to, żeby się oszpecic, a
      robiłam to po to, żeby przestano traktowac mnie jak lalkę a dostrzeżono
      człowieka.

Co myślisz o tym?
      • nunka261 Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 19.01.07, 14:31
        hmm to faktycznie widze ze nie jestem sama na tym swiecie z takim
        problemem...ja nie umiem sobie wytlumaczyc czemu to robie ..nie mam
        powodu..kuzwa zawsze wlosy dlugie po sam pas a nagle w wieku 14 lat zaczelo mi
        sie to wyrywanie wsumie nieswiadomie ..i najgorsze ejst to ze czlowiek wie ze
        wyglada jak kretyn (trzeba bylo nosic chusteczki ,peruki) a ciagle sie to
        robi ..nie mma pojecia jak to leczyc co robic chyba zaczne spac i chodzic w
        jakiejs czapce..najgorsze jest to ze przeszkadza mi to na maxa ,zawsze sobie
        obiecuje ze to ostani raz a brne w to dalej ..jezu okropienstwo nam sie
        przytrafilo ,,
        • maz_za_darmo pomagam jak umiem 19.01.07, 17:41
          stoj nie nakrecaj sie sproboj na poczatek okreslic kilka podstawowych spraw
          -kiedy to sie dzieje (film, klutnia, niska samoocena...)
          -jak przeciwdzialac objawom (ogolona glowa ok. moze jak masz geste wlosy to
          niech rosna na sprzedaz jak bys byla biedna to ta dodatkowa kasy by mogla cie
          umotywowac
          -metoda malych ktokow zacznij sobie wycinac wlosy (moze sie skonczy na tym ze
          to chodzi o fryzure i moze lepiej po prostu zmienic fryzjera
          -sproboj znalezc jakis element zastepczy (najlepszy taki jak lubisz i zeby nie
          byl destrukcyjny)(okresl jakiekolwiek swoje zainteresowanie znajdz to co ci
          sprawia przyjemosc bron boze nie uzywki moze sport jakis albo taniec modne sa
          flamenko albo jakies hinduskie cos co pozwoli ci robic cos innego niz codziennie
          pozdrawiam
          ps. moze sprobuj tego szamponu z filmowego misia i klopot z glowy
        • ewag52 Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 20.01.07, 14:17
          wejdż na forum Nerwica Natręctw. Znajdziesz na prywatnych
        • nessie3 Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 25.01.07, 22:17
          Nunka, napisałam do Ciebie na maila gazetowego. Proszę, zajrzyj do nas na
          forum "trichotillomania'. Próbujemy tam sobie pomóc. Jest nas dużo (wg
          amerykańskich bada 3% społeczeństwa jest dotknietych tą chorobą. W mniejszym,
          lub większym stopniu. Jest masa ludzi, którzy nawet nie wiedzą, ze ta choroba
          ma imię.
          Ja wiele lat z tym walczyłam i udało się. Ale jestem jak alkoholik: jeden wlos
          i popłynę....
          Pozdrawiam Cię i czekam na wiadomości od Ciebie.
          Pozdrawiam też braci i siostry z forum " uzależnienia"
          Nessie
    • t.flesz Re: pomozcie juz nie wiem co robic!! 21.01.07, 13:10
      Witam
      jestem psychologiem, to co udało mi się znaleźć na temat tego zaburzenia
      przedstawiam poniżej - jest to w miare dobre przedstawienie problemu.
      Moim zdaniem, jak najszybciej trzeba sie skontaktowac z psychologiem lub
      psychiatrą, ponieważ zachowania kompulsywno-obsesyjne same nie znikną, a wręcz
      przeciwnie moga się nasilać

Trichotillomania

Czynnikiem odpowiedzialnym za powstanie choroby jest nadaktywność układu
      serotoninergicznego, a konkretnie podwyższony poziom 5HIAA (produkt rozpadu
      serotoniny – kwas 5-hydroksyindolooctowy) [22, 24, 50]. Początek może nastąpić w
      każdym wieku. U małych dzieci z reguły ma łagodny przebieg, którym mogą
      towarzyszyć inne objawy, takie jak zachowania regresywne, moczenie nocne,
      koszmarne sny. Do piątego roku życia zaburzenia te pojawiają się znacznie
      częściej u chłopców, w późniejszym u dziewcząt i kobiet [28]. U dzieci
      trichotillomania opisywana jest jako objaw lęku, podobny do ssania kciuka,
      obgryzania paznokci, dłubania w nosie [39, 48]. Czynnikiem wyzwalającym jest
      aktualna bądź zagrażająca separacja od osób znaczących, do których dziecko się
      przywiązało. Matki tych dzieci były często charakteryzowane jako ambiwalentne,
      krytyczne, wrogo usposobione, agresywne, nietolerancyjne, nadopiekuńcze [13, 21,
      56]. Ojcowie natomiast postrzegani są jako osoby trzymające się na uboczu,
      wycofujące oraz bierno-agresywne [56, 13, 48].

Miejsca, z którego pacjenci usuwają włosy, dotyczą dowolnego owłosionego obszaru
      skóry. Najczęściej jednak do wyrywania, łamania włosów dochodzi z okolic skóry
      głowy, brwi, rzęs, przedramienia, owłosienia łonowego, okołoodbytniczego [57].
      Wyrywanie włosów może pojawiać się w formie krótkotrwałych epizodów lub w formie
      wielogodzinnych okresów. Często wyrywanie włosów łączy się ze skręcaniem,
      łamaniem, a nawet żuciem czy jedzeniem wyrywanych włosów. Nasilenie
      trichotillomanii wzmaga sytuacja stresowa, chociaż pojawia się także w okresie
      odprężenia (czytanie książki, oglądania tv.) Wyrywaniu włosów towarzyszy uczucie
      ulgi lub przyjemności, natomiast przerwanie wyrywania włosów łączy się z
      uczuciem rosnącego napięcia [39]. Trichotillomania ma charakter zaburzenia
      psychicznego i jako taka wymaga leczenia psychiatrycznego i psychologicznego.

Badania psychologiczne wykazały, że u podłożem tej jednostki nozologicznej leżeć
      konflikt między dążeniem, aktywnością i niezależnością, a poczuciem konieczności
      podporządkowania się sytuacji domowej lub szkolnej. Osoby cierpiące na to
      zaburzenie postrzegane są jako nerwowe, zbuntowane, konfliktowe, agresywne z
      ukierunkowaniem agresji na zewnątrz lub ku sobie. W postępowaniu terapeutycznym
      przyjmuje się postawę wspierającą, a unika się wzbudzania lub powiększania
      poczucia winy i wstydu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka