Dodaj do ulubionych

tata alkoholik

16.04.07, 12:36
Moj tato pije od paru dobrych lat,raz jest lepiej a raz gorzej. w ciągu
tygodnia pije piwo ale jak przychodzi weekend to miesza wódke z piwem i już
jest aut. I tak jest co wekeend. Oczywiście on twierdzi ze nie jest
alkoholikiem, i nie chce sie leczyć. Nie chce isc do psychologa bo twierdzi
ze to nic nie da. Jak moge pomoc tacie i czy są jakies lekarstwa które pomogą
zniejszyc głód alkoholowy, a moze znacie jakiegoś dobrego lekarza w
wielkopolsce? Proszę pomożcie mi, bo bardzo kocham mojego tatę i nie chce go
stracić
Obserwuj wątek
    • tenjaras Re: tata alkoholik 16.04.07, 12:57
      ani się nie przyczyniłaś do choroby taty, ani jej nie odczynisz, to tata pije i
      tata musi coś z tym zrobić, Ty jeśli będziesz wciąż o tym myśleć, to własny
      czas spożytkujesz na działania, które nie pomogą Ci we własnych zajęciach, bo
      tata nie przestanie pić dlatego, że jesteś Ty, to forum, ośrodki odwykowe czy
      inne możliwości skierowane do alkoholików - przestanie pić tylko dlatego, że
      tak zdecyduje i wtedy będzie można mu pomóc to zrealizować

narazie rób swoje i staraj się robić jak najlepiej
    • drak02 Re: tata alkoholik 16.04.07, 14:24
      Napisz coś wiecej o swojej mamie, czy mieszkacie razem, czy masz rodzeństwo ,
      czy jesteś osobą dorosłą ?
      • martynka1979 Re: tata alkoholik 17.04.07, 09:12
        rodzice mieszkają osobno, ja juz mam własną rodzinę, ale jestem bardzo zrzyta z
        rodzicami i ich problemy są moimi problemami na odwrotnie. I nie umiem zostawić
        rodziców samych z tym problemem. Bardzo mi żal mojego taty ze nie moze sam
        sobie poradzić, bo nie wierze w to ze by nie chciał aby było tak jak dawniej.
        • drak02 Re: tata alkoholik 17.04.07, 09:30
          Muszę Cię zmartwić, twój wpływ na to czy ojciec bedzie pił czy nie jest bardzo
          niewielki. Mozesz mu pomóc jedynie uświadomić sobie w jakij znajduje sie
          sytuacji. Przy czym paradoksalnie im mniej bedziesz się nim zajmowac tym lepeij
          dla niego. Gdybym był na twoim miejscu, zgłosiłbym się do najbliższego ośrodka
          ds. uzależnien i porozmawiał z psychologiem. Powinnaś zdobyć wiedze na temat
          alkoholizmu oraz wiedze na temat jak należy postepowac z alkoholikiem.
          Bez tych podstawowych informacji nie jesteś w stanie skutecznie pomóc ojcu.
          Zachęcam Cię równiez do poszukanie w internecie wiedzy na temat uzależnien oraz
          współuzależnień.
          alkoholizm.akcjasos.pl/153.php
          www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=strony&op=spis&id=167

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka