ugoda.0 02.09.09, 22:13 Jak pomoc bliskiej osobie w uzaleznieniu od tabletek,alkoholu? Czy powinno sie o tym ciagle z nim rozmawiac, wysylac linki, wyszukiwac miejsc pomocy itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blondi_89_only Re: Zdrowa pomoc 02.09.09, 22:44 najlepiej to zaciagnac ja NA TERAPIE!!!!!!!!!!!! bo samemu to cezko bedzie cos zdzialac, eh ile ja bym dala zeby mna ktos tak sie interesowal i chodzil ze mna do psychiatry... a ja wszytstko sama musze... Odpowiedz Link Zgłoś
ugoda.0 Re: Zdrowa pomoc 02.09.09, 22:49 Ale jak wygrasz, bedziesz z siebie dumna. Napweno masz przyjaciol, ktorzy sie o Ciebie zatroszcza, powiedz im o tym, ze ich potrzebujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maras2011 Re: Zdrowa pomoc 02.09.09, 23:31 Na siłę jeszcze nikt nikogo nie uszczęśliwił, osoba z problemem sama musi chcieć się leczyć, i dla samej siebie . Odpowiedz Link Zgłoś
ugoda.0 Re: Zdrowa pomoc 03.09.09, 21:53 Niestety moj przyjaciel nie widzi swojego problumu. To jak ma dojrzec do pomocy samemu sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Zdrowa pomoc 04.09.09, 08:07 Daj mu do zrobienia te testy: forum.gazeta.pl/forum/w,176,83726447,83756202,Testy_czy_jestes_alkoholikiem_.html Odpowiedz Link Zgłoś
daleh Re: Zdrowa pomoc 04.09.09, 09:47 blondi_89_only napisała: > najlepiej to zaciagnac ja NA TERAPIE!!!!!!!!!!!! > bo samemu to cezko bedzie cos zdzialac, eh ile ja bym dala zeby mna > ktos tak sie interesowal i chodzil ze mna do psychiatry... a ja > wszytstko sama musze... ---------------- Zaciagnac to można kogoś do knajpy jak już i tez musi mieć na to ochotę... Nie pomogą prośby ani groźby dopóki sam zainteresowany nie poczuje takiej potrzeby...Tez niby moglem dużo wcześniej zaprzestać pic, gdybym wiedział o alkoholizmie tyle co dziś, ale czy byłbym wstanie z tego skorzystać...? Sadze, ze pozytywny wpływ na podjecie decyzji o leczeniu może mieć rzetelna informacja, która przekona alko, ze można żyć inaczej i jak to zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Zdrowa pomoc 03.09.09, 17:28 To zależy od tego czy jest lub nie twoim członkiem rodziny. Jezeli tak - napisać Tu: www.parpa.pl/samorzady/index.php?d=3&k=&a=8 Poczytaj też tu: forum.gazeta.pl/forum/w,176,89595702,0,Dla_nati2009_Gdy_ktos_bliski_pije.html Jeżeli nie jest członkiem rodziny i jest sprawna fizycznie to podać namiary na terapie i mityngi AA i to wszystko. Ograniczyc kontakty do minimum. Musi zostać sama ze sobą i pojąć decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Zdrowa pomoc 04.09.09, 17:30 "Musi zostać sama ze sobą i pojąć decyzję. " Przeciez ma zatruty umysł-musi się odbić od dna. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Zdrowa pomoc 04.09.09, 22:47 pierzchnia napisał: > "Musi zostać sama ze sobą i pojąć decyzję. " > Przeciez ma zatruty umysł-musi się odbić od dna> Najpierw musi walnąc w to dno, żeby się od niego odbić. Jak zostanie sam - stanie się to szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
ugoda.0 Re: Zdrowa pomoc 04.09.09, 22:56 Ale co to znaczy sam. Mam udawac, ze go nie ma. Poslalem mu Twoj link z testem. Bedzie napewno wkurzony. Moj przyjaciel poleca mi liczyc moje puste paczki po wypalonych papierosach. Nie mam argumentow, ja jestem tez przeciez uzalezniony od nikotyny. Wiec zaden autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: Zdrowa pomoc 05.09.09, 08:49 Jego zarzut,ze Ty palisz, to manipulacja, żebys dał mu spokój i nie psuł komfortu picia. Poczytaj w moim watku HALT. Przyjaźń nie zawsze jest łatwa, czasami wymaga od nas postępowania, wbrew naszej woli - jak np w przypadku alkoholizmu pozostawienie przyjaciela samemu sobie, wiedząc, że to jedyna szanasa na to, że po otrzymaniu od Ciebie źródła informacji, zdecyduje się na leczenie, a potem będzie Ci wdzięczny za ten gest. Odpowiedz Link Zgłoś
handra Re: Zdrowa pomoc 05.09.09, 21:14 Jezeli picie ma komfort to dzieki za taki. Ucze sie byc dobrym przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
daleh Re: Zdrowa pomoc 05.09.09, 21:28 handra napisała: > Jezeli picie ma komfort to dzieki za taki. Ucze sie byc dobrym przyjacielem. ------------ Picie daje jedynie złudne wrażenie, ze czujemy się komfortowo na rauszu ... Dopiero kiedy przetrze zwiejemy możemy zobaczyć krajobraz po bitwie, jak naprawdę wygląda nasze życie, ale to tylko do następnego chlania jeśli wcześniej nic nie zrobimy, aby trwale zaprzestać pic... Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Zdrowa pomoc 05.09.09, 21:56 Zastanawiam się nad tym ,czy alkohol jest zawsze destrukcyjny? Podobno Winston Churchill był alkoholikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daleh Re: Zdrowa pomoc 05.09.09, 22:29 pierzchnia napisał: > Zastanawiam się nad tym ,czy alkohol jest zawsze destrukcyjny? > Podobno Winston Churchill był alkoholikiem. ------------ Alkoholizm tez rożne oblicza ma... Wielu geniuszy było alkoholikami, ale czy to coś zmienia... Istnieje teoria, ze w każdym alko brzmi geniusz, choć nieliczni mogą to urzeczywistnić... Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Zdrowa pomoc 05.09.09, 23:00 Wszyscy ludzie to wariaci. W każdej chwili mogą zrobić wszystko i niech Bóg ma w swojej opiece tego, kto by się zastanawiał nad przyczynami ich postępowania. — Kurt Vonnegut Matka noc Zresztą Vonnegut uważał,że alkoholicy to ludzie,którzy mają za duże mózgi i właśnie dlatego piją, by wyłączyć nadwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Zdrowa pomoc 06.09.09, 00:13 Czasem wystarczy przeżyć coś niesamowitego,zobaczyć jakąś piękną rzecz... Tej przemiany jeszcze nie widać na zewnątrz,ale iskierka już padła. Odpowiedz Link Zgłoś
pierzchnia Re: Zdrowa pomoc 06.09.09, 00:39 znakiczasu.pl/historie-prawdziwe/54-cudowny-przypadek-boguslawa-r-czyli-o-zyciu-po-smierci Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Komfort picia.. 06.09.09, 09:40 to przekonanie alkoholika o bezkarności. Nie należy robić za niego niczego, co mógłby zrobić sam; natomiast usuwanie problemów, szkód, chronienie przed ponoszeniem konsekwencji swoich własnych, nieodpowiedzialnych zachowań (np. nieobecności w pracy, zaciąganie długów i inne skutki picia), odbierają szansę na to, aby alkoholik zauważył do czego doprowadziło go picie. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Komfort picia.. 06.09.09, 09:40 to przekonanie alkoholika o bezkarności. Nie należy robić za niego niczego, co mógłby zrobić sam; natomiast usuwanie problemów, szkód, chronienie przed ponoszeniem konsekwencji swoich własnych, nieodpowiedzialnych zachowań (np. nieobecności w pracy, zaciąganie długów i inne skutki picia), odbierają szansę na to, aby alkoholik zauważył do czego doprowadziło go picie. Odpowiedz Link Zgłoś
to.nic.to.tylko.ja Re: Zdrowa pomoc 06.09.09, 15:38 Mojego "partnera" to "nie dotyczy" kiedyś nawet wyraził chęć pójścia ze mną na miting ale na razie skończyło się na deklaracji A dobrze z nim nie jest, rano jak spałam poszedł z moim psem i po piwo a teraz mi tu chrapie zaczynam się stawać chyba Al-anonką bo nie potrafię gostka pogonić Odpowiedz Link Zgłoś
daleh Re: Zdrowa pomoc 06.09.09, 15:58 to nic... A dobrze z nim nie jest, rano jak spałam poszedł z moim psem i po piwo a teraz mi tu chrapie Odpowiedz Link Zgłoś