Dodaj do ulubionych

alalia motoryczna

20.10.06, 18:28
Witam wszystkich. Swoją historię opisałam już w temacie forum dzieci wolniej
rozwijające się. Teraz piszę tutaj ponieważ chciałabym nawiązać kontakt z
rodzicami dzieci z alalia. Neurolog stwierdził u mojego synka afazję
rozwojową (czyli z tego co zorientowalam się czytając w internecie alalie
ekspresywną) Dziecko w styczniu skończy 6 lat. Jestem pełna obaw :-( szukałam
diagnozy 4 lata !!!!!!!!!! Jeden wielki koszmar. Dzieciątko moje wszystko
rozumie, jest bardzo otwarty na ludzi, chętny do nauki jednak...nie powtarza
po mnie wyrazów (jak to przy normalnym rozwoju bywa) widzę, że męczy go to że
nie może się wypowiedzieć. Każdy przedmiot , sytuację potrafi określić
gestem ,mimiką. Jest bardzo inteligentny..... SZUKAM LUDZI KTÓRZY ZNAJĄ
PODOBNE PRZYPADKI, WIEDZA JAK POMAGAĆ TAKIM DZIECIACZKOM.... za każdą
odpowiedź będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam czytających i odpisujących. Agnieszka
Obserwuj wątek
    • magdalen1 Re: alalia motoryczna 20.10.06, 18:53
      Jedną z moich diagnoz jest alalia mieszana. Nie dziwię się okresowi jaki
      przeszłaś by uzyskać diagnozę. Ja mam ich kilka i również szukałam przez wiele
      lat. Acha i syn ma również 6 lat.
      • mojkrasnal Re: alalia motoryczna 20.10.06, 19:14
        U mnie po przeczytaniu wielu artykułów o alali też wychodzi że mieszana ale z
        tendencją raczej do motorycznej. Mam prośbę... czy mogłabyś coś więcej napisać
        o swoim szrabie? Jak go rehabilitujesz? Jakie postępy ? Byłabym Ci bardzo
        wdzięczna :-) Pozdrawiam i całusy dla synka
    • wewska Re: alalia motoryczna 20.10.06, 22:19
      A ja mam do Was takie pytanie: kto (jaki lekarz) zdiagnozował u Waszych dzieci
      alalię? Z tego co czytam o alalii to wszystko mi pasuje do mojego synka, ale z
      drugiej strony już chyba wszystko można odpowiednio dopasować jak się człowiek
      naczyta. Do jakiego lekarza mam iść żeby wykluczył lub stwierdził alalię?
      • mojkrasnal Re: alalia motoryczna 20.10.06, 22:28
        U mnie zdiagnozował to neurolog, po zrobieniu wszystkich możliwych badań
        których wyniki były prawidłowe. Początkowo czyli jakieś 2 lata temu myśleli że
        autyzm, w ogóle porzeszłam przez kilka diagnoz ( "najśmieszniejsza" to
        małogłowie :/ przeżyłam wtedy koszmar) Logopeda także powinien stwierdzić
        alalię jeśli jest dobrym specjalistą. Pozdrawiam
        • wewska Re: alalia motoryczna 20.10.06, 22:35
          Dziękuję za sybką odpowiedź, w przyszłym tygodniu zaczynam znowu odchód
          wszystkich lekarzy, muszę znaleźć nowego neurologa bo do naszego starego
          straciłam zaufanie gdy poszłam raz do niej "państwowo" po kilku "prywatnych"
          wizytach u niej i nagle zaczęła "zupełnie inaczej postrzegać moje dziecko".
          Przed jakoś wszystko było super. Włąśnie też dokładnie obmierzyła mu głowę i też
          nagle zaczęło ją "zastanawiać" że taka mała. Kurde, od stycznia do niej
          jeździliśmy a teraz nagle zauważyła.
          • mojkrasnal Re: alalia motoryczna 20.10.06, 22:45
            U mnie jeden neurolog dał dobra radę : dziecko nie podskakuje to prosze mu na
            podwórku robić tory przeszkód :/ spojrzałam na niego i wyszłam bez słowa :/
            Palant nie lekarz. Ile lat ma Twoj dzieciaczek? Robiłaś EEG i rezonans
            magnetyczny ?
            • wewska Re: alalia motoryczna 20.10.06, 23:04
              Ma 3,5r. Miałam skierowanie na EEG, ale to właśnie na tej ostatniej wizycie u
              neurologa dostałam skierowanie. I nie poszliśmy. Chciałam mu dać troche czasu,
              bo od września zaczął chodzić do przedszkola i chciałam zobaczyć, czy będzie
              jakiś postęp z mową, ale niestety od poniedziałku już przedszkola nie ma, więc
              nie ma już na co czekać, trzeba znowu zacząć jeździć. Przez kilka ostatnich dni
              próbowałam Pawła umówić na tomografię, ale w jednym szpitalu "skończyły się
              limity, proszę zadzwonć pod koniec listowada", w innym (prywatnym) "tak małemu
              dziecku nie robią, bo dziecko się rusza i badanie ni wychodzi, same przeszkody i
              kłody.
              W przyszłym tygodniu umawiam się do nowego neurologa i walczymy dalej. A w środe
              mamy kolejne zajęcia w SOSW, więc mam dostać adres placówki diagnozującej
              autyzm. Może tam mi cos poradzą, jakichś sprawdzonych specjalistów, bo o to jest
              najtrudniej. Mieszkamy w małej miejscowości i wszędzie musimy dojeżdżać, w
              przychodni do której jeździmy jest tylko podstawowa opieka, żadnych specjalistów.
              • mojkrasnal Re: alalia motoryczna 20.10.06, 23:23
                Z mojego doświadczenia: neurolog dała mi skierowanie na oddział neurologiczny
                do szpitala w Chorzowie ( mieszkam na śląsku). Zamknęli nas w szpitalu na kilka
                dni, ale w tym czasie zrobili małemu usg, eeg, rezonans magnetyczny...komplet
                badań.Lepiej mieć skierowanie na oddział. Też się czeka, ja czekałam około 2
                miesięcy. Nie zwlekaj z robieniem tych badań. A rezonansu nie rób prywatnie bo
                drogo. Powiedz że chcesz skierowanie na oddział, wiadomo że w szpitalu źle ale
                warto przemęczyć pare dni. Z jakiego jestes województwa ? :-)
                Ps Dzieci chrapią a matki w najlepsze klikają :P :-)
                • wewska Re: alalia motoryczna 21.10.06, 08:39
                  jestem z woj. pomorskiego, mieszkam ok. 30 km od Gdańska i Gdyni. Muszę znaleźć
                  dobrego neurologa. Widzę, że Wam się udało. Ja miałam pecha. Od poniedziałku
                  będę dzwonić i tym razem nie zrezygnuję.
                  PS moje dzieci niestety nie śpią za dobrze, zwłaszcza Paweł, budzi się w nocy i
                  przez 2-3 godziny buszuje. A teraz aniołeczek smacznie śpi, ale co z tego jak
                  bliźniaki już dawno się obudziły. I tak na okrągło...
    • zuzanna292 Re: alalia motoryczna 24.10.06, 19:36
      Mój synek ma cechy alalii,jak wyraziła sie pani neurolog,ale objawy w 80% pasują
      (jeśli chodzi o alalię ekspresywną).Ma przy tym zmiany w eeg i to własnie nie
      pasuje do alalii.Czy wasze dzieci mają prawidłowe zapisy eeg?
      • magdalen1 Re: alalia motoryczna 24.10.06, 20:28
        Mój syn miał prawidłowy zapis EEG.
        Odnotowano tylko niewielkie zmiany uogólnione, co podobno jest u wielu osób
        (zdrowych też).
      • mojkrasnal Re: alalia motoryczna 25.10.06, 07:56
        Witam. Mój synek ma prawidłowy wynik eeg. W listpadzie jestem umowiona ze
        specjalistą w dziedzinie alali. Zobaczymy co będzie......Napiszę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka