jen-ny 16.09.09, 17:54 Ostatnio natknęłam się nieznany mi wcześniej rodzaj wina - ze szczepu tannat. Czy ktoś wie coś więcej na temat tych win? Słyszałam, że są o wiele zdrowsze niż pozostałe czerwone wina. Prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markiz_de_c-c Re: Tannat 16.09.09, 18:03 oczywiście, że prawda. A najzdrowsze jest wino mołdawskie.Ciekawy tekst w załączeniu - można w nim m.in przeczytać, że Modec to gatunek wina... tu załącznik ( a troche bardziej na serio to może chodzić o zawartość polifenoli , i pewnie tannat może mieć ich więcej... ale za bardzo to bym się nie podniecał bo cały bordoski paradoks już dawno upadł - teraz na tapecie jest wpływ wina na wzrost zachorowań na raka krtani) Odpowiedz Link Zgłoś
manonthemon Re: Tannat 16.09.09, 19:54 Słyszę Tannat, myślę Urugwaj. Myślę - dużo garbników (jak nazwa wskazuje). Myslę - chciałbym spróbować bo nie miałem okazji. Tyle myślę, resztę pozostaje gdzieś wyczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Tannat 16.09.09, 21:13 Tannat, to przede wszystkim Madiran w Gaskonii we Francji. Urugwajski tannat ma tyle wspólnego z francuskim co argentyńskie malbeki z winami z Cahors. Tannay z Urugwaju są znacznie mniej garbnikowe, mniej żywiczne, mniej mineralne. maja za to sporo więcej owocu i to takiego trochę przegrzanego. Co do wpływu wina na zdrowie nie wypowiadam się bo medyczne autorytety zmieniają co chwila zdanie - patrz wpis Markiza. Brytyjskie Towarzystwo medyczne na przykład prawie co roku zmienia rekomendacje. W tym roku - nieparzystym, obowiązuje hasło nie pić, w poprzednim - parzystym hasło było - umiarkowanie pić, nawet w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
jen-ny Re: Tannat 17.09.09, 15:14 Będę czytać, będę szukać. Dzięki za odrobinę informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaho Re: Tannat IP: *.chello.pl 18.09.09, 22:48 Ja bym tu jeszcze od siebie dodał , że rejon Madiran jako jedyny we Francji częściowo uniknął epidemii filostery . Można powiedzieć - że tylko tam, wino produkuje się z tych samych oryginalnych gatunków winorośli jak przed wiekami . Tak , że skosztowanie Tannatu z Madiranu może mieć posmak ...metafizyczny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Tannat IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.09, 23:24 Adaho, filoksery a nie filostery na Boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaho Re: Tannat IP: *.chello.pl 19.09.09, 14:10 Aaaa mi się filoksera przesterowała :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Tannat 21.09.09, 08:53 Znajdziesz też coś w Szampanii oraz Loarze. A dużo tych krzaków (gdzie dokładnie) przetrwało w Madiranie? Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Tannat IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.09, 00:39 www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&grape=Tannat Garść opisów tannatowych. Aydie i Brumont to pewniaki - dostępne w PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanetto Re: Tannat IP: 157.25.31.* 24.09.09, 12:50 Kupilem ostatnio Brumonta (Chateau Bouscasse, Vieilles-Vignes) i byłem w szoku ;-))). Pozytywnym. Ogromna koncentracja, piękne taniny (jak na tannata przystało). Zalecam całodobową dekantację - (było dużo lepsze). Fajne wino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaho Re: Tannat IP: *.chello.pl 01.10.09, 10:04 Z winnicy Domaine Labranche Laffont dostępny jest w Polsce Madiran Vieilles Vignes a od Brumonta było kiedyś Chateau Montus ( nie wiem , czy obecnie ktoś ma to wino ) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Tannat 01.10.09, 19:31 Wina w Madiran to często mieszanki z przewagą Tannata a niekoniecznie jednoodmianowe wynalazki. Dlatego dodam nieco lepszy odnośnik uwzględniający mieszanki: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=index.php&grape=Tannat&plus=1 Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaiwino Re: Tannat IP: 94.254.184.* 01.10.09, 18:22 URUGUAY Pisano RIO DE LOS PAJAROS Reserve Tannat 2004 trzeci regał, czwarta półka , ostatnie dwie butelki:) Degustowane po raz wtóry w sierpniu.Zaskoczyło mnie pełny smak , duża koncentracja, taniny miękkie wręcz aksamitne Zupełnie inna niż pół roku wcześniej! Odpowiedz Link Zgłoś