Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

włoskie wino

14.03.04, 17:16
    Witam
    Zwracam się z prośba do Was drodzy forumowicze.Czy ktoś zna włoskie czerwone
    wino gdzie na etykiecie widnieje napis 'villa antica' ?Miałam przyjemność go
    degustować ale niestety nie zdołałam zapamiętać jego pełnej nazwy.Jeśli ktoś
    wie , proszę o podanie jego właściwej nazwy i o ile to możliwe, gdzie jest
    do kupienia. Z góry dziękuje
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: włoskie wino 14.03.04, 18:59
        Przychodzi mi do głowy chianti classico riserva Villa Antinori za ok.80 zł
        pozdrawiam
        • Gość: docg Villa Antinori to juz nie jest chianti... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 20:14
          tylko IGT,chyba od ostatniego rocznika

• winersch Re: Villa Antinori to juz nie jest chianti... 14.03.04, 20:20
            pewnie masz rację, choć marketingowe posunięcia przemysłowców takich jak
            Antinori są coraz mniej ekscytujące.
            • docg zapewne, 14.03.04, 20:54
              tak jak nie pilem chianti "VA", tak nie kupie tez raczej IGT "VA" bo nie
              pociagaja mnie wina, ktore stoja na polkach wszystkich supermarketow na
              swiecie, szczegolnie, jesli kosztuja duzo, a recenzje maja takie sobie.

tu jest wyjasnienie nt. wspomnianej przemiany, niestety po niemiecku ale chyba
              zrozumiale dla kazdego:

Villa Antinori Toscana IGT 2001
              Marchesi Antinori, Firenze (Toskana)
              Hier ist er, der "Neue" von Antinori. Was ist neu? Der berühmte Klassiker
              kommt ab dem 2001er Jahrgang als IGT (bisher DOCG) daher. So konnte der Anteil
              des Sangiovese auf 60 Prozent reduziert und um Cabernet Sauvignon, Merlot und
              Syrah von eigenen Weinbergen ergänzt werden.
              • sstar Re: zapewne, 15.03.04, 10:36
                Szczesliwie sa tacy ktorzy Chianti Classico
                oraz Sangiovese sie nie wstydza a wrecz przeciwnie:

mialem okazje sprobowac win od Felsiny dzieki! winomanowi (jakis watek o
                degustacji) i gp i naprawde jestem pod wrazeniem, z cenowo bardziej
                przystepnych felsinowa Farnatella produkuje rowniez dobre wina.

Pozdrawiam
                star

ps. Kolejne VNdM ktore sie otwiera z czasem to Poliziano 1998.
                • docg Re: zapewne, 15.03.04, 11:42
                  sstar napisał:

> z cenowo bardziej
                  > przystepnych felsinowa Farnatella produkuje rowniez dobre wina.
                  >

-
                  • nie.my Re: zapewne, 15.03.04, 11:55
                    docg napisał:

> sstar napisał:
                    >
                    > > z cenowo bardziej
                    > > przystepnych felsinowa Farnatella produkuje rowniez dobre wina.
                    > >
                    >
                    > -
                    • Gość: star Re: zapewne, IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 15.03.04, 12:20
                      Rzeczywiscie nieco sie rozpedzilem (to po wrazeniu jakie zostawily Rancii i
                      Fontalloro) - moja notka nie byla az tak entuzjastyczna

2000 Farnatella aromaty zielono(niedojrzalosc)-cukiernicze, mocne z gorzkością
                      w smaku, końcówka pestek wiśniowych, bardzo szczypiące, nieco zbyt agresywne w
                      smaku, taniczne, kwasowość spora, starlet: maślano-jabłkowe aromaty
                      - zgadzam sie ze 4 serca to zbyt wiele, (no ale porywnywane bylo z Felsina,
                      Chianti Classico wiec szanse moze niezbyt rowne)

co do Lucilli to mimo lekkiej wady nadal uwazam ze wino pokazalo mozliwosci
                      - trzeba mu tylko dac jeszcze jedna szanse

Ale z Chianti rzeczywiscie lepsze sa: Fontodi '99 czy Selvapiana '98 (te pilem)

Pozdrawiam
                      star
                      • Gość: docg Chianti Farnetella - juz po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 22:58
                        solidne wino, wisniowe, sporo kwasu, bez zadnych fajerwerkow. rocznik 2000
                        porownywalny z 2001, z tym, ze chyba bardziej skoncentrowany.
                        Czekalem na to zapowiadane przez Stara szczypanie, a tu nic (ciekawe, kto go
                        naprawde szczypal) :-))
                        --
                        pozdrawiam
                        Deo
                        • nie.my Chianti Colli Senesi 2000 DOCG, Farnetella 17.03.04, 11:02
                          Gość portalu: docg napisał(a):

> solidne wino, wisniowe, sporo kwasu, bez zadnych fajerwerkow.
                          Wczoraj je wypilem i niestety (wydane 59pln) zgadzam sie z Deo, w zapachu nic
                          szczegolnego nie udalo mi sie wychwycic, w smaku taniny, duuzo kwasu i alkohol
                          (13%), srednio dlugie. Zupelnie mi (rowniez mojej kobiecie) to wino nie
                          przypadlo do gustu.

Pozdrawiam

NieMy

P.S. Bylo to dopiero DRUGIE chianti w moim zyciu wiec sie nie znam ;-)
                        • Gość: star Re: Chianti Farnetella - juz po IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 17.03.04, 12:55
                          > Czekalem na to zapowiadane przez Stara szczypanie, a tu nic (ciekawe, kto go
                          > naprawde szczypal) :-))

Obok siedziala starlet :-)

Pozdrawiam
                          star
                      • giorgio_primo Re: zapewne, 16.03.04, 17:15
                        Gość portalu: star napisał(a):

> Rzeczywiscie nieco sie rozpedzilem (to po wrazeniu jakie zostawily Rancii i
                        > Fontalloro) - moja notka nie byla az tak entuzjastyczna
                        >
                        > 2000 Farnatella aromaty zielono(niedojrzalosc)-cukiernicze, mocne z
                        gorzkością
                        > w smaku, końcówka pestek wiśniowych, bardzo szczypiące, nieco zbyt agresywne
                        w
                        > smaku, taniczne, kwasowość spora, starlet: maślano-jabłkowe aromaty
                        > - zgadzam sie ze 4 serca to zbyt wiele, (no ale porywnywane bylo z Felsina,
                        > Chianti Classico wiec szanse moze niezbyt rowne)

Z tego opisu Starra, to bym sądził że mieliście jakieś wadliwe butelki. ja to
                        wino doskonale znam (jakieś 8-10 butelek w ostatnich 2 miesiącach) i nie
                        zgadzam się z ani jednym punktem opisu. ;-))) Z innego żródła jednak wiem, że
                        te co próbowaliście nie były wadliwe...

> co do Lucilli to mimo lekkiej wady nadal uwazam ze wino pokazalo mozliwosci
                        > - trzeba mu tylko dac jeszcze jedna szanse
                        >
                        > Ale z Chianti rzeczywiscie lepsze sa: Fontodi '99 czy Selvapiana '98 (te
                        pilem)

Oba wymienione Chianti (nie wiem czy Selvapiana to zwykła czy riserva) są
                        znacznie mniej typowymi Chianti niż Farnetella 2000. No i Fontodi jednak jest
                        wyraźnie droższe. Pomijając fakt że Fontodi CC jest świetnym winem trzeba
                        zaznaczyć, że z typowymi smakami Sangiovese związku ma tyle co nic - ma
                        natomiast przejrzałe owoce i nową beczkę (umiejętnie użytą!).
                        • Gość: star Re: zapewne, IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 17.03.04, 13:05
                          > Z tego opisu Starra, to bym sądził że mieliście jakieś wadliwe butelki. ja to
                          > wino doskonale znam (jakieś 8-10 butelek w ostatnich 2 miesiącach) i nie
                          > zgadzam się z ani jednym punktem opisu. ;-))) Z innego żródła jednak wiem, że
                          > te co próbowaliście nie były wadliwe...

Zadnej wadliwosci www sie zaobserwowalem (opis wg mnie teg nie sugeruje ale tak
                          to bywa jak sie czyta notki degustacyjne w MW czasem notka odrzuca a potem nagle
                          punktowo calkiem niezle) - dodam ze dawki byly dosc homeopatyczne wiec odczucia
                          moga byc diametralnie rozne (zwykle sa) przy konsumpcji calej a co dopiero 8-10
                          butelek. Moze wiec bys napisal jak Ci smakowalo?

Pozdrawiam
                          star
            • giorgio_primo Villa Antinori IGT 2001 16.03.04, 19:06
              Spieszę donieść, że jest całkiem smakowitym winem! Spodziweałem się katastrofy,
              a jest to bardzo dobrze zrobione nowoczesne wino. Piłem dwie butelki i były OK.
              Mam jednak sygnał, że podobnie jak w czasach tego wina jako C.C.Riserva,
              niestety dużo butelek jest "cienkich". Nawet nie chodzi o to, że są korkowe czy
              utlenione - podobno trafiają się takie jakby zupełnie inne, słabsze wino w nich
              było.
              • hania55 Re: Villa Antinori IGT 2001 16.03.04, 19:16
                A, to prawda, że za czasów C.C. Riserva butelka butelce wcale nie była równa, a
                cena każdej z nich i owszem :-(
      • duleczka Re: włoskie wino 15.03.04, 20:25
        Witam
        Dziekuję za odzew. Jednak żadne z opisywanych przez Was win nie było tym
        winem.Cena za butelkę nie byla wysoka ok. 35 zł.więc nie było to aż tak drogie
        wino.Nie mniej było bardzo owocowe i aromatyczne, smak pamietam do
        teraz..niestety szukam przysłowiowej igły w stogu...Pozdrawiam wszystkich
      • giorgio_primo Villa Antica 16.03.04, 17:38
        Niestety nie wiem gdzie w Polsce można kupić te wina, ale chociaż spróbujmy
        ustalić co to, potem będziemy myśleć dalej...

Czy to jedno z tych win?:
        www.barpartner.de/GB/images/product/3487.jpg
        www.barpartner.de/GB/images/product/1184.jpg
        Mogę dodać, że konsultantem enologicznym jest jak zwykle nie kto inny, tylko
        Ricardo Cotarella. Oznacza to że wina raczej muszą smakować, zwłaszcza jeśli
        weźmiemy pod uwagę stosunek ceny do jakości.
      • docg inne włoskie wino 20.03.04, 13:27
        skoro juz sie pojawil watek o wloskich winach:
        Teroldego Rotaliano riserva millesimato 2000, Mezzacorona
        Zdumiewajacy granatowo-fioletowy kolor. Swietny aromat - jagody, dzem malinowy,
        nalewka z ciemnych owocow. W smaku duzo malych ciemnych owocow, sporo kwasu,
        niezbyt taniczne. Bardziej do jedzenia niz do kontemplacji (swietnie sie
        komponowalo z kozim poltwardym serem). ok. 9 euro tam, tutaj chyba bywa za
        niecale 60 zl.
        • nie.my Re: inne włoskie wino 20.03.04, 13:59
          docg napisał:

> skoro juz sie pojawil watek o wloskich winach:
          > Teroldego Rotaliano riserva millesimato 2000, Mezzacorona
          > Zdumiewajacy granatowo-fioletowy kolor. Swietny aromat - jagody, dzem malinowy,
          >
          > nalewka z ciemnych owocow. W smaku duzo malych ciemnych owocow, sporo kwasu,
          > niezbyt taniczne. Bardziej do jedzenia niz do kontemplacji (swietnie sie
          > komponowalo z kozim poltwardym serem). ok. 9 euro tam, tutaj chyba bywa za
          > niecale 60 zl.
          To swietnie, bo tez je zakupilem ostatnio w pewnym sklepie, ktorego z uwagi na
          zakaz reklamy nie wymienie (Enoteca Tre Bicchieri) za 49pln, niestety z uwagi na
          zatkany katarem nos nie pije ostatnio wina :-(

Pozdrawiam

NieMy
          • nie.my Re: inne włoskie wino 20.03.04, 14:29
            nie.my napisał:

> To swietnie, bo tez je zakupilem ostatnio w pewnym sklepie, ktorego z uwagi na
            > zakaz reklamy nie wymienie (Enoteca Tre Bicchieri) za 49pln, niestety z uwagi na
            Wlasnie przeczytalem wlasny post (z uwagi na, z uwagi na ) i stwierdzam, ze nie
            pownienem wiecej pisac grajac jednoczesnie w scrable vel literaki.

Przepraszam

NieMy
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka