Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Austriackie Wina

09.03.11, 11:15
    Witam. W tegoroczne ferie wybrałem się do Austrii, i postanowiłem skosztować austriackiego wina, z czystej ciekawości. Muszę powiedzieć, że pozytywnie się zaskoczyłem. Nie przypuszczałem że można tam dostać naprawdę przyzwoite wino w dobrej cenie. W tamtejszej restauracji zamówiłem wino Leopold Aumann. Kosztowało mnie to jakieś 10 euro, ale zdecydowanie uważam, że było warte swej ceny. Po powrocie do Polski popytałem w pobliskich punktach o austriackie wina, niestety wybór jest bardzo mizerny, o ile w ogóle jest.
    Czy moglibyście polecić mi jakieś inne Austriackie czerwone wina, które dostanę w Polsce, i których warto spróbować? Najlepiej półwytrawne, choć niekoniecznie. Jestem otwarty na nowe smaki i aromaty :)
    Pozdrawiam, Władysław
    Obserwuj wątek
      • kissmygrass Re: Austriackie Wina 09.03.11, 11:42
        wlaskow napisał:

> Czy moglibyście polecić mi jakieś inne Austriackie czerwone wina, które dostanę
        > w Polsce, i których warto spróbować?

Czerwone? To zdecydowanie Burgenland.
        www.austrianwine.com/our-wine/wine-growing-regions/burgenland/
        Przy ostatniej wizycie w Almie w koszyku wylądował Zweigelt w zachęcającej cenie, czeka w kolejce na degustację. Mogę odkopać notatki z degustacji win z Burgenlandu, ale to zajmie dłuższą chwilę...
        • kissmygrass Re: Austriackie Wina 09.03.11, 13:55
          Weingut Familie Rudolf Kaiser, TENNO (Carbernet Sauvignon, Blaufränkisch, Zweigelt)

Zdecydowanie polecam.
          • wlaskow Re: Austriackie Wina 09.03.11, 14:38
            Bardzo dziękuję. Z tego co widzę to zapowiadają się bardzo ciekawie. A czy łatwo je w Polsce dostać?
            • kissmygrass Re: Austriackie Wina 09.03.11, 18:25
              wlaskow napisał:

> Bardzo dziękuję. Z tego co widzę to zapowiadają się bardzo ciekawie. A czy łatw
              > o je w Polsce dostać?

Powiem tak - wiem, gdzie można je dostać bez większego problemu w Krakowie :)
              • marciasek Re: Austriackie Wina 17.03.11, 21:28
                może Austrovin ma to w ofercie, sprawdzałeś?
                • kissmygrass Re: Austriackie Wina 18.03.11, 16:47
                  marciasek napisała:

> może Austrovin ma to w ofercie, sprawdzałeś?

Tenno raczej w ofercie Austrovinu nie ma.
                  Natomiast bardzo przyzwoite różne, niekoniecznie drogie wina z oferty Austrovinu można znaleźć na półkach Almy. Testujemy sobie ostatnio przeróżne rzeczy w okolicach mitycznych już 30 PLN (a to Zweigelt, a to Blaufränkisch) z ich oferty właśnie - i jest naprawdę przyjemnie. Nie są to wina wybitne (jak wspomniany wcześniej "cysorz"), ale wyjątkowo przyzwoite. Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam blisko dwie duże Almy (plus zaprzyjaźnioną winiarnię), więc do sklepu internetowego Austrovinu po prostu nie dotarłem :)

Żeby nie było, że nie ostrzegałem ;)
                  Jeśli ktoś pieje przy ofercie Biedronki/Lidla w podobnych cenach, to niech sobie odpuści. Te wina po prostu mu nie będą smakować...

W
                • kissmygrass Re: Austriackie Wina 18.03.11, 17:51
                  I jak już jesteśmy przy sklepach internetowych
                  www.wienico.com/nav.woa?cmd=partner
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka