Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino kupione w Unii przez internet - jakie koszty?

12.05.04, 11:53
    Czy ktoś juz po 1 maja sprowadził sobie np. karton wina z jednego z krajów
    Unii i wie jakie w związku z tym poniósł koszty. Jak wiecie ceny win w
    sklepach internetowych włoskich, francuskich czy hiszpańskich są nader
    atrakcyjne, ale co się kosztowo z taką przesyłką dzieje w polskim Urzędzie
    pocztowym (bo rozumiem, ze zniknał mi Urząd Celny)? Co doliczają? Pytam, bo
    wciąż powraca dyskusja o cenach (p.Wino nr 8)- od 1 maja możemy sobie wwozic
    iles tam butelek czy litrów. Czy zakup przez internet i otrzymanie przesyłki
    jest równoważne z wwiezieniem? Czekam z niecierpliwością - bo albo
    natychmiast otwieram swoje ulubione adresy internetowe, albo wracam do
    dyskusji o cenach - złorzecząc.
    Obserwuj wątek
      • wojtekes Re: Wino kupione w Unii przez internet - jakie ko 12.05.04, 12:59
        cecyl napisał:

>
        > (...) Czy zakup przez internet i otrzymanie przesyłki
        > jest równoważne z wwiezieniem? Czekam z niecierpliwością - bo albo
        > natychmiast otwieram swoje ulubione adresy internetowe, albo wracam do
        > dyskusji o cenach - złorzecząc.

wydaje mi się, że otrzymanie przesyłki i wwiezienie to 2 różne rzeczy (jeśli
        dobrze pamiętam, ktoś już wspominał o tej różnicy na forum), spodziewałbym się
        obciążenia wina podatkiem akcyzowym, albo jeszcze czymś – to tylko moje
        przypuszczenia
        jeszcze jedno, a może ważniejsze - poczekałbym do jesieni, latem chyba łatwo
        ugotować w paczce i wino, i siebie
        w.
      • Gość: Marek Do cecyla IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 13:01
        Czy może Pan podać jakieś adresy tych sklepów, chodzi mi głównie o wina
        francuskie. Ja znam jeden, który ma bogatą ofertę - 1855.com ale może inne mają
        jeszcze atrakcyjniejsze ceny?
        Z poważaniem
        • cecyl Re: Do Marka 2 na razie adresy 12.05.04, 13:56
          Przede wszystkim: www.chateauonline.com (kilka wersji językowych) i
          www.millesima.com. Poza tym sa producenci u których też juz można kupować przez
          internet. Sadze, ale nie sprawdzałem, że wzorem np. hiszpanskiego El Corte
          Ingles równiez francuskie sieci supermarketów prowadza sprzedaz przez internet
          (choć nie wiem czy nie ograniczaja wysyłki do danego kraju). I sa
          wyspecjalizowane witryny "winne" lub pisma, które tez taka sprzedaz prowadzą.
          Ale póki nie bedziemy wiedziec jak to wygląda z płatnosciami to zdaje sie, ze
          możemy tylko witryne polizać.
        • wojtekes Do Marka 12.05.04, 14:00
          Czy kupował Pan już kiedyś wino w 1855.com - czy mógłby podzielić się Pan
          swoimi wrażeniami/doświadczeniem
          Wojtek
          • Gość: Marek Re: Do Marka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 14:34
            Niestety nie :-((((
            www.1855.com/aide/?do=livraison
            tutaj są koszty wysyłek do różnych krajów ale przy fladze polskiej nic nie ma,
            może teraz po wstąpieniu do Unii określą także koszty wysyłki do Polski.
            W każdym razie do innych krajów ceny wynoszą 39, 69 aż do 99 EUR za przesyłkę.
            Aha w zamówieniach powyżej 700 EUR koszty dostawy są w cenie towaru.

• wojtekes Re: Do Marka 12.05.04, 14:59
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> do różnych krajów ale przy fladze polskiej nic nie ma,
              > może teraz po wstąpieniu do Unii określą także koszty wysyłki do Polski.
              > W każdym razie do innych krajów ceny wynoszą 39, 69 aż do 99 EUR za przesyłkę.
              > Aha w zamówieniach powyżej 700 EUR koszty dostawy są w cenie towaru.

Tak, ja też to zauważyłem
              Przed chwilą złożyłem -"przed-zamówienie" na Ch. Lafon-Rochet 2003 - 6 but. za
              101 euro. To jest tylko cena wyjściowa. Automat powiadomił mnie, że w ciągu 5
              dni dostane ostateczną, uwzględniająca dostawę do Polski, tak sądzę. Zobaczymy -
              napiszę oczywiście na forum.
              W.
              • amsti Re: Do Marka 12.05.04, 15:13
                wojtekes napisał:

> Tak, ja też to zauważyłem
                > Przed chwilą złożyłem -"przed-zamówienie" na Ch. Lafon-Rochet 2003 - 6 but. za
                > 101 euro. To jest tylko cena wyjściowa. Automat powiadomił mnie, że w ciągu 5
                > dni dostane ostateczną, uwzględniająca dostawę do Polski, tak sądzę. Zobaczymy
                > -
                > napiszę oczywiście na forum.
                > W.

Wojtku, ale zobacz czym chcą Ci przesłać. Bo jeśli DHL-em, to upewnij się czy
                nie "dorzucą" czegoś od siebie.

• Gość: Marek Re: Do Marka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 15:38
                Ch.Lafon-Rochet -a mógłbym wiedzieć dlaczego akurat to?
                Pytam bo z tym Chateau mam bardzo pozytywne doświadczenia, szczególnie z jego
                drugim winem - No 2.
                Pozdrawiam
                • sstar Re: Do Marka 12.05.04, 15:49
                  Nie chce byc adwokatem w nie swojej sprawie ale odpowiem jednak :-)

Tesseronowie ktorzy sa wlascicielami Lafon-Rochet (takze lepszego Pontet-Canet z
                  Pauillac) wywindowali obydwa wina na niezly/b.dobry i mniej wiecej staly poziom
                  (rokrocznie sa to jedne z lepszych w kategorii wartosc/cena, wg Bettane oraz w
                  Hachette). Sam kupilem ich wino w Belgii (rocznik 1999-coup de coeur w Hachette
                  mimo ze rocznik ogolnie nie nadzwyczajny, 2003 duzo lepszy) stad zainteresowanie
                  tematem.

Pozdrawiam
                  star

PS. Mam nadzieje ze Wojtek cos dorzuci od siebie i co wiecej przetrze
                  internetowa sciezke winem plynaca, o czym nas poinformuje - a wtedy...
      • amsti Re: Wino kupione w Unii przez internet - jakie ko 12.05.04, 13:59
        cecyl napisał:

>ale co się kosztowo z taką przesyłką dzieje w polskim Urzędzie
        > pocztowym (bo rozumiem, ze zniknał mi Urząd Celny)? Co doliczają?

Hm, swego czasu nic nie doliczali (wtedy było dozwolone 2 butelki na głowę)

Natomiast cyrk był w przypadku kuriera, szczególnie DHL był wybitnie nieprzyjazny.
        • cecyl Re: Do Marka jeszcze jeden 12.05.04, 14:14
          Vin-online.net
        • cecyl Re:Do Amstiego 12.05.04, 14:18
          W konsekwencji - jesli mozna 90 butelek (czy 90 litrów?) to poza kosztem samego
          zakupu + transportu też nie powinno byc żadnych innych kosztów? Na razie same
          hipotezy i pytania, a od ofert aż sie w głowie kręci.
          • amsti Re:Do Amstiego 12.05.04, 14:32
            cecyl napisał:

> W konsekwencji - jesli mozna 90 butelek (czy 90 litrów?) to poza kosztem samego
            >
            > zakupu + transportu też nie powinno byc żadnych innych kosztów? Na razie same
            > hipotezy i pytania, a od ofert aż sie w głowie kręci.

Niestety nie wiem, może poczekamy aż ktoś zrobi to po raz pierwszy ;)

• kochamwino Re:Do Amstiego 16.05.04, 23:56
            cecyl napisał:

> W konsekwencji - jesli mozna 90 butelek (czy 90 litrów?) to poza kosztem
            samego
            >
            > zakupu + transportu też nie powinno byc żadnych innych kosztów? Na razie same
            > hipotezy i pytania, a od ofert aż sie w głowie kręci.
            • cecyl Re:Do Kochamwino 17.05.04, 00:16
              Nie będę wcale pędzić - chcę się dowiedzieć tylko czy ktoś skorzystał z
              możliwości takiego zakupu (a w Hiszpanii akurat wygląda na to, że jest ich
              dużo - od producentów, poprzez wyspecjalizowane sklepy, supermarkety po
              przeróżne Kluby wina np. gazet codziennych (m.in.ABC lub El Mundo), a po drugie
              jak się ma zakup przez internet do możliwości wiadomego wwozu w wiadomych
              ilościach, bo jeśli jest tak jak sugeruje większość, że się nie ma, to czegos
              tu w kategoriach prawnych nie rozumiem (np., dlaczego mieszkaniec terenów
              przygranicznych ma mieć lepiej od mieszkańca interioru). A poza tym miło
              pomyśleć, że mogę sobie np. u Lluisa Llacha w Priorato zamówić parę skrzynek +
              płytę + autograf.
          • panowca stan. UC 17.05.04, 13:08
            znajoma , która pracuje we wrocławskim Urzedzie celnym oswiadczyła ze z ich
            strony (tzn UCelnego) zdecydowane desinteresment
      • qmp1 Re: Wino kupione w Unii przez internet - jakie ko 17.05.04, 01:20
        Najszanowniejsi!Mam nieco doswiadczeń zwiazanych ze ściąganiem wina na potrzeby
        prywatne i pół-firmowe / próbki/ jescze za poprzedniego
        okresu /cłowego/.Refleksje jak nastepuje:
        1/Niech reka Boska strzeże was przed DHL-em i innym wyspecjalizowanym
        firmami.Trwało długo i były żadania typu - prosze przywieżć licencję na import
        wina /nawet przy prywatnej przesyłce/.
        2/Najprościej było ze zwykłą POCZTĄ POLSKĄ - odbirałem na poczcie nawet do 8
        butelek w jednym rzucie,nigdy żadnego cła i nigdy nic nie zginęło a były wina i
        po 40 EUR.
        3/Czasem dostawałem jakimiś mało znanym kurierami, ale im bardziej znany kurier
        tym więcej trabli, bo firma czuła się jak urząc celny i żądała,
        żądała,żądała.Zdarzyło mi się wina z DHL odesłac z powrotem do Rousillon i
        jeszcze raz przyszły pocztą - bez problemów.Myślę więc, że zakupy są realne -
        tylko proście o przesyłę normalną pocztą.Pzdr qmp1
      • miszka44 Resume 18.05.04, 13:21
        Fakty sa takie:
        1. od 18 dni jesteśmy w jednym obszarze celnym - tak więc ten element
        cenotwórczy odpada (jeśli mieścimy się w przepisowych 90 litrach)
        2. akcyzy być nie powinno (sytuacja analogiczna do importu bagażnikowego) - nie
        wprowadzamy tych win do obrotu, tylko na własne potrzeby
        3. problemem - czy raczej niewiadomą - pozostaje wysokość opłat za przesyłkę. I
        tu mała propozycja: wybierzmy ze 3 sklepy internetowe (w różnych krajach),
        zasypmy ich mailami z pytaniami o wysyłkę do Polski. Jeśli jeszcze nie
        zapoznali się z prasą i nie wiedzą, że my som już jedna, europejska rodzina, to
        teraz nie będą mieli wątpliwości. Jakąś ofertę będę musieli sformułować.
        Propozycje?

Pzdr
        M44
      • wojtekes 1855.com 26.05.04, 11:40
        12.05 zamówiłem w 1855.com 6 butelek 2003 Ch. Lafon-Rochet - na próbę. To było
        właściwie przed-zamówienie, bez zobowiązania do kupienia wina już po
        ostatecznym ustaleniu ceny wina wraz z dostawą do Polski. W ciągu 5 dni od tego
        momentu miałem dokonać właściwego zakupu. Taka informacja była zawarta w mailu
        potwierdzającym przyjęcie zamówienia. Do dzisiaj jednak nikt nie skontaktował
        się ze mną.
        Kilka dni później sam zapytałem o cenę i warunki dostawy wina do Polski. W
        jednozdaniowej odpowiedzi Pan Armand de Lima/ Senior Customer Care poinformował
        mnie, że 1855.com nie ma koncesji na dostawę wina do Polski.
        Na następnego maila dotyczącego możliwości kupowania wina już bez dostawy do
        Polski, przechowania go w magazynach 1855.com (dotyczyło to zakupu Bordeaux
        2003 En Primeur) oraz warunków bezpłatnej dostawy już nie odpowiedział. Od tego
        czasu minęły prawie 2 tygodnie.
        W.
        • ducale koncesja 26.05.04, 11:53
          Coś jest na rzeczy ,bylem 2 dni temu w Udine i nie sprzedano mi win w Metro
          Group tlumacząc iz jestem z Polski i u nas obowiazuje koncesja .Wystarczylo
          poprosic pierwszego lepszego Wlocha i ...mozna kupic ,ale po co ta zabawa.
          Wogóle jest smiesznie ,oni chyba nie bardzo wierzą iz jestesmy w Unii, w
          Carrefoure poprosilem o fakturę i ...zablokowałem informazione na jakaś
          godzine.Sprawdzali ,dzwonili ,upewniali sie ,bylo wesolo, poznalem jakiegos
          GM ,jednego ,drugiego no i w koncu okazalo sie iz jestesmy w Unii o moge wziąc
          fakture na wszystko co mi sie podoba( ale trzeba miec NIP europejski ,wazne)
          pozdr
        • movia1 Re: 1855.com 28.05.04, 23:38
          Właśnie kilka dni temu zamówiłem kilka butelek w 1855.com. W moim przypadku
          wszystko poszło gładko. Pan Armand od-emailował bardzo szybko, ustaliliśmy
          warunki przesyłki telefonicznie, zapłaciłem kartą i czekam na przesyłkę.
          Oczywiście poinformuję szanownych forumowiczów czy doszła i o wszelkich
          potencjalnych perypetiach z tym związanych.
      • Gość: Bachus Polska akcyza i 90l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 23:19
        www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=2127
        Moim zdaniem w sytuacji nie przewożenia przez granicę wina osobiście, zostanie
        nałożona na transport polska akcyza. Ale jak to się odbędzie??? Ciekawy jest
        też komentarz, dotyczący tych mitycznych 90l. Pozdrawiam.
        • Gość: docg Re: Polska akcyza i 90l IP: 212.160.147.* 31.05.04, 08:14
          ufff... ale nas chcieli urządzić: 5 litrów!!! :-))

nakładanie akcyzy na wino przesyłane do Polski pocztą lub kurierem zgodnie z
          prawem powinno się odbywać, jak sądzę, u wysyłającego, dlatego niektóre firmy
          odmawiają wysyłki do Polski tłumacząc to brakiem zezwolenia czy koncesji na
          eksport do Polski. I to jest prawdziwa bariera, bo komu sie będzie chciało
          załatwiać wszystkie formalności związane z tymi idiotycznymi paskami? Inaczej,
          jak rozumiem, taka paczka musiałaby trafić do składu celnego, gdzie odbierający
          załatwiałby formalności i sam naklejał sobie znaki akcyzy. Potem Pan Urzędnik
          sprawdziłby, czy wszystkie paski są naklejone prawidłowo, czy orzełek ma głowę
          do góry i patrzy w lewo itd i już.
          Tutaj ujawnia się prawdziwy sens tej akcyzy - przy kwocie ok. 2 zł za butelkę
          jej celem nie jest bezpośrednio uzyskanie dochodu dla skarbu państwa, bo 2
          złote razy kilka milionów butelek to jest kilka (-naście) milionów złotych,
          czyli kwota w skali budżetu nieznacząca. Tu chodzi tylko o utrudnianie, chociaż
          nie wiem, w imię czego.
          pozdrawiam
          • giorgio_primo Re: Polska akcyza i 90l 02.06.04, 15:02
            To nie tylko ten problem dla firmy wysyłkowej dostarczającej na Polski rynek.
            Dla wielu firm wysyłkowych "mikrorynek" polski może nie być warty takiego
            zachodu jak poniżej:

"Transakcje dokonywane przez podatników na rzecz ostatecznych konsumentów (nie-
            podatników VAT) (czyli konsumentów ostatecznych, przyp.GP):

W odniesieniu do dostaw dokonywanych przez podatników na rzecz ostatecznych
            konsumentów (nie będących podatnikami) zastosowano zasadę opodatkowania w kraju
            pochodzenia towaru. Konsumenci dokonując zakupów w którymkolwiek z krajów
            członkowskich, płacą w momencie zakupu podatek VAT kraju pochodzenia towaru. (i
            teraz istotne, przyp GP) Wyjątki od tej zasady to: dostawa nowych środków
            transportu m.in. nowe samochody (zawsze opodatkowana w kraju, do którego
            konsument sprowadza nowy środek transportu) oraz tzw. sprzedaż wysyłkowa
            (towary wysyłane w imieniu dostawcy na rzecz ostatecznych konsumentów, jeśli
            wartość tej sprzedaży u dostawcy przekracza określony próg). Szczególne zasady
            opodatkowania transakcji wewnątrzwspólnotowych są stosowane wobec towarów
            opodatkowanych zharmonizowaną akcyzą (oleje mineralne, alkohole, napoje
            alkoholowe i artykuły tytoniowe)."

Tak więc firma wysyłkowa chcąc być w zgodzie z przepisami unijnymi, powinna
            wysyłając odbiorcy indywidualnemu dokonać mniej więcej takich operacji jak przy
            dostawie odbiorcy będącym płatnikiem VAT i zastosować stawkę zerową, by
            następnie odbiorca dokonał jej zapłaty w kraju docelowym:

www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=214
            Miłej lektury, bo zabawa jest fantastyczna!

Z drugiej strony nie jestem tak do końca pewien, czy wszystkie przepisy na tej
            stronie są przytaczane z odpowiednią starannością, bo w w linku dwa posty wyżej
            pojawia się "skład celny" jako metoda opóźnienia zapłaty podatku akcyzowego i
            jek mniemam musiałoby to też dotyczyć VATu. Według mojej wiedzy takiej
            możliwości na dzień dzisiejszy nie ma, a w każdym razie nie poprzez skład celny.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka