Gość: bartek IP: *.olimpnet.pl 01.07.04, 12:27 Mam pytanie do Szanownych forumowiczów czy znacie moze winnice które warto odwiedzić w Prowansji a może też adresy jakis dobrych sklepów winnych w tych okolicach? pozdrawiam bartek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: novo Re: wakacje w Prowansji IP: *. / *.ac-bordeaux.fr 01.07.04, 13:43 Bartku, W Prowansji zdecydowanie dominuja wina rozowe. Dla mnie jednak najbardziej interesujace sa prowansalskie wina czerwone apelacji AOC Palette (okolice Aix- en Provence) i AoC Baux de Provence, ( okolice Saint Rémy de Provence, Baux - Alpilles -"male Alpy"). Sa to regiony malownicze - o niewielkiej, rodzinnej produkcji wina. Wlasciwie kazde wino tych apelacji jest wg. mnie poprawne. zycze Ci przyjemnych wakacji novo Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: wakacje w Prowansji 01.07.04, 16:10 Za trzy ngodziny bede dłużej przy komputerze to podam Ci namiary na dobre posidłości pozdrawiam winersch Odpowiedz Link Zgłoś
sstar wakacje w Prowansji-czego to na tym forum nie bylo 01.07.04, 18:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4537491&a=4537491 Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: wakacje w Prowansji 01.07.04, 19:23 Tak jak obiecałem przesyłam coś o winnicach Prowansji. Nie fascynuj się różowym. na ogół lepsze są czerwone i często bardzo dobre białe. Co odwiedzisz zależy oczywiście od Twojej trasy i miejsc pobytu. Niemniej proponuję: Okolice Marsylii i Cassis Chateau Pibarnon - Bandol czerwone - z drogi z Bandol do St Cyr-s-Mer skręcić w droge D266 na La Cadiere d'Azur (tel 4 94 90 12 73) Chateau Vannieres - Bandol czerwone - przy drodze D66 z St Cyr-s-Mer do La Cadiere (tel. 4 94 90 08 08) Chateau Pradeaux - Bandol czerwone - obok Chateau Vannieres (tel 4 94 32 10 21) Chateau de Fontcreuse - Cassis białe - przedmieścia Cassis (tel. 4 42 01 71 09)) La Ferme Blanche - Cassis białe - przedmieścia Cassis (tel. 4 42 01 00 74) Przemieszczając się w stronę St-Tropez: Chateau Roubine - Cotes de Provence czerwone i białe - droga D562 w poblizu Lorgues w stronę Draguignan (tel 4 94 85 94 94) Chateau d'Esclans - Cotes de Provence, czerwone, białe i różowe - przy drodze D25 z La Motte do Callas (tel 4 94 60 40 40) Domaine les Demoiselles - Cotes de Provence czerwone - obok Chateau d'Esclans przy drodze D25 (tel. nie mam pod ręka ale mogę znaleźć) Domaine de Rimaresq - Cotes de Provence różowe, białe i czerwone droga D78 z Pignans do N-D des Anges (tel. 4 94 48 80 45) W stronę Aix-en-Provence Chateau Calissanne przy drodze D19 z Miramas do Aix-en-Provence (tel. 4 90 42 63 03) Nie warto szukać Palette, bo choć wina bardzo dobre, to apelacja zdominowana jest przez jedna posiadłość - Chateau Simone, gdzie bardzo niechetnie witaja gości. lepiej oddalic sie nieco od morza i zobaczyć południowe winnice doliny Rodanu. Np bardzo obiecujace i niedrogie wciąż Cotes du Ventoux, zwłaszca w Chateau du Pesquie w Mormoiron (tel: 4 90 61 94 08) oraz w fajnej i taniej spółdzielni na skrzyżowaniu w Mazan. We wszystkich tych miejscach byłem poza Pibarnon, ale wino stamtąd jest naprawdę królewskie więc warto. Wszystkie pozostałe wina bardzo dobre. Wszędzie znacznie lepiej się umówić telefonicznie, nawet w przeddzień, choć w wielu tych miejscach przyjmuja gości. Jeżeli interesują Cię któreś miejsca bardziej, lub wrażenia z konkretnych win to napisz. Pomyślnych łowów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star http://www.rimauresq.net/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 02:42 A u nich tez byles? I jacy byli? Pilem od nich swietne biale - i to z Ugni Blanc o ktorym ostatnio rozmawialismy (Trebbiano!). Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star uzupelnienie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 02:48 Wlasnie sie zorintowalem, ze to co ja pilem to bylo 90% Rolle 10% Ugni Blanc (pomylilem z winem R w ktorym proporcje sa odwrotne:-) Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: http://www.rimauresq.net/ 03.07.04, 01:25 Byłem tam chyba ze sześć lub siedem lat temu. Nie rozmawiałem ze Szkotami ( z tego co wiem to rodzina lub grupa finansowa Wemyss) tylko z winiarzem p.Jacquet, który hołdował metodom naturalnym, bez chemii, bez nawozów. zbiór tylko ręczny. Czerwone, głównie z Cabernet, syrah, mourvedre, grenache i trochę carignan.dwadzieścia miesięcy w fudrach dębowych i jeszcze sześć miesięcy w nowych beczkach. Az dziw, że ceny tak umiarkowane. Ja kupowałem coś około 60 - 70 franków. Jeszcze nie było euro, za to wino było rewelacyjne. Ponadto jedne z najlepszych różowych z Prowansji, głównie na bazie szczepu tibouren. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: http://www.rimauresq.net/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 01:46 A jak polozona winnica? Jakies gorki? hej star Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: http://www.rimauresq.net/ 03.07.04, 10:28 Sama winnica, prawie płaska, nachylenie niewielkie, choc położona w terenie lagodnie pagórkowatym. Leży za to u podnóża masywu Notre-Dame des Anges, sięgającrej około 500 m. nad poziom morza kulminacji Maurów. Jeśli chodzi o cabernet to dodaja go bardzo powszechnie do czerwonych Cotes de Provence, yakże do win z Beaux-de-Provence z Aix-en-Provence i z Coteaux Varois. Co ciekawe bardzo popularny jest wydawałoby się czysto australijski kupaż syrah + cabernet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: http://www.rimauresq.net/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 10:56 > Provence, yakże do win z Beaux-de-Provence z Aix-en-Provence i z Coteaux wiem, ze Beaux brzmi ladniej ale jednak Baux :-) pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: http://www.rimauresq.net/ IP: *.chello.pl 03.07.04, 13:33 Oczywiście nie Beaux tylko Baux. Brzmi tak samo choć nie tak ładnie wyglada. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 09:05 Dostałem kiedyś dwie butelki z tego obszaru i były dobre (jedno białe, drugie różowe) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4026320&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 09:09 I jeszcze jedno - w tym roku we wrześniu jadę na tydzień do Prowansji. ale tak trochę na północ - okolice Sisteron - tam trochę mniej winogron a więcej jabłek uprawiają. Pewnie jednak gdzieś na południe też się wybiorę to coś z listy winersch`a wybadam. Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: wakacje w Prowansji 03.07.04, 01:02 Z Sisteron bedziesz miał bliżej do Rodanu. Zwłaszcza do Luberon, ale tam niue znam żadnych posiadłości. Dwie poleca Bieńczyk z Bońkowskim. Jeszcze bliżej do Ventoux, no i po drodze z Carpentras do Orange zaczyna się AOC Vacqueyras. W miejscowości Sarrians łatwo znaleźć biodynamiczną posiadłość Montirius. Byłem tam w 2002 i zarówno Vaqueyras jak i Gigondas niezapomniane, a najdroższe to 12 do 13 euro. Warto pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 09:49 Warto przeczytac ksiazki Petera Mayle'a o Prowansji aby zaostrzyc sobie apetyt - ale jako, ze te ksiazki przeczytalo troche osob na swiecie wiec moze niekoniecznie warto podazac w tlumie po proponowanych trasach:-) Jakbys trafil do Marsylii to warto odwiedzic pasjonata, i jego sklepo-bar (metro RP du Prado bodajze): Le Vin Sobre 56, rue NegresKo 13008 - Marseille Tél 04 91 32 68 64 Fax 04 91 32 68 63 naprawde ciekawy wybor Prowansji i Langwedocji i po b. dobrych cenach - z mozliwoscia sprobowania kilku na kieliszek z bagietka serem etc.! Co ciekawe odkrylem, ze notki z tego baru mam na reklamowkach od Vignerons Ardechois, ktorych wina sa dostepne w Poslce min w Winotece Nico (pnwca). W okolicach Marsylii sa piekne Les Callanques - piekne wapienne skalki dochodzace do 400m npm a startujace de facto z morza - z licznymi szlakami no i miejscami wspinaczkowymi. W Marsylli dobra knajpa Chez Fonfon z cudna lokalizacja w kalance Anse des Auffes - ale trzeba pewno rezerwowac! W Avignon winne sklep na ulicy Bonneterie i tani a dobry bar (lampki!) na Teinturies. Za Tulonem w strone Nicei znajduje sie piekny masyw czerwonych skal - bardzo malowniczy - warto zobaczyc! Pozdrawiam zazdroszczac star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: wakacje w Prowansji IP: *.olimpnet.pl 02.07.04, 10:20 Wielkie dzieki za wszystkie informacje, napewno z nich skorzystam szczegolnie ze bede w Marsylii a i niedaleko do Bandol czy Cassis. Wstapie do Le Vin Sobre i po powrocie opisze swoje wrazenia, wstapie tez do Les Callanques popodziwiac widoki :) Zastanawiałem sie czy nie warto odwiedzic Chateau Simone w apelacji Palette ale jezeli nie sa tam zbyt mili jak pisze winersh to tam nie pojade. Wybiore posiadlosci z listy winersha a znajac siebie bede chcial zobaczyc jak najwiecej. Jeszcze jedno pytanie jak ksztaltuja sie ceny w okolicy Bandol i Cassis ( z tego co slyszalem to nie sa one zbyt niskie ) ? serdecznie pozdrawiam :) bartek Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 10:42 Chyba nie jest az tak zle np. w malym miasteczku przy Tulonie w strone Nicei (w zasadzie dzielnicy o nazwie La Garde w samym centrum tegoz miasteczka) Pibarnon koszowalo 20E za 1999, a Rimauresq kolo 11E - czyli ceny ok. Ale sadze ze takich miasteczek i miejsc jest wiecej. A propos Rimauresq to pytalem winerscha o goscinnosc w ramach przelamywania stereotypow bo prowadzony jest przez szkocka rodzine. W samym Cassis w samym centrum rzeczywiscie ceny chyba dosc turystyczne jak dobrze pamietam ale bylem tylko w jednym sklepie. Generalnie lepiej unikac sklepow w samym centrum. Jeszcze jeden adres ze sklepami winnymi (cos sobie wybierzesz): www.cote-azur.com.fr/azur/adresses/commerces/vins_et_spiritueux_vente_au_detail/welcome.html Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 11:08 I jeszcze cos: z Marsylii warto wybrac sie statkiem (rejs kolo 2-3 godzin) z mozliwoscia zobaczenia Les Callanques z wody (cos mi sie bowiem kojarzy ze w miesiacach letnich masyw jest zamkniety ze wzgledow na pozary - pewny nie jestem bo jak bylem to jakos nie przypominam sobie zeby mi ktos zabronil ale moze dlatego ze bramki omijalem duzym lukiem czego nie polecam:-) lub tez poplynac na jakies (jakie?) wyspy. Masyw czerwonych (zelazo?) skal nazywa sie L'Esterel - no ale to w naturalny sposob bo po drodze nadmorskiej z Toulon do Cannes! Warto pamietac o festiwalu teatrow w Avignon (w zeszlym roku odwolali i nasza wschodzaca/wzeszla gwiazda teatru nie mogla sie wykazac) oraz jazzu w Juans les Pins! Dla piechorow piesza wycieczke z Antibes do Juans - brzegiem morza. Pozdrawiam star Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: wakacje w Prowansji 03.07.04, 01:06 Jak powiedział sstar nie jest źle. ale nie warto kupować win tanich. Ich ceny sa wysokie. Byle jaki bandol, czerwony, czy różowy to 7-8 euro, a więc nie tanio. za to wina naprawdę renomowane jak Pibarnon lub Vannieres 15 do 20 euro, a jakość rewelacyjna. U nas Pibarnon kosztuje co najmniej 50 euro. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: wakacje w Prowansji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 01:43 Z bandoli ktore probowalem to oprocz pibarnon warte uwagi sa jeszcze l'hermitage i barthes a znane i renomowane jest pradeaux! warto tez zainteresowac sie baux de provence - dodaja tam bodajze CS do prowanslaskiej mieszanki. hej star Odpowiedz Link Zgłoś