Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wakacje w Prowansji

IP: *.olimpnet.pl 01.07.04, 12:27
    Mam pytanie do Szanownych forumowiczów czy znacie moze winnice które warto
    odwiedzić w Prowansji a może też adresy jakis dobrych sklepów winnych w tych
    okolicach? pozdrawiam
    bartek
    Obserwuj wątek
      • Gość: novo Re: wakacje w Prowansji IP: *. / *.ac-bordeaux.fr 01.07.04, 13:43
        Bartku,

W Prowansji zdecydowanie dominuja wina rozowe. Dla mnie jednak najbardziej
        interesujace sa prowansalskie wina czerwone apelacji AOC Palette (okolice Aix-
        en Provence) i AoC Baux de Provence, ( okolice Saint Rémy de Provence, Baux -
        Alpilles -"male Alpy"). Sa to regiony malownicze - o niewielkiej, rodzinnej
        produkcji wina. Wlasciwie kazde wino tych apelacji jest wg. mnie poprawne.
        zycze Ci przyjemnych wakacji
        novo
      • winersch Re: wakacje w Prowansji 01.07.04, 16:10
        Za trzy ngodziny bede dłużej przy komputerze to podam Ci namiary na dobre
        posidłości
        pozdrawiam
        winersch
      • sstar wakacje w Prowansji-czego to na tym forum nie bylo 01.07.04, 18:10
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4537491&a=4537491
      • winersch Re: wakacje w Prowansji 01.07.04, 19:23
        Tak jak obiecałem przesyłam coś o winnicach Prowansji. Nie fascynuj się
        różowym. na ogół lepsze są czerwone i często bardzo dobre białe. Co odwiedzisz
        zależy oczywiście od Twojej trasy i miejsc pobytu. Niemniej proponuję:
        Okolice Marsylii i Cassis
        Chateau Pibarnon - Bandol czerwone - z drogi z Bandol do St Cyr-s-Mer skręcić w
        droge D266 na La Cadiere d'Azur (tel 4 94 90 12 73)
        Chateau Vannieres - Bandol czerwone - przy drodze D66 z St Cyr-s-Mer do La
        Cadiere (tel. 4 94 90 08 08)
        Chateau Pradeaux - Bandol czerwone - obok Chateau Vannieres (tel 4 94 32 10 21)
        Chateau de Fontcreuse - Cassis białe - przedmieścia Cassis (tel. 4 42 01 71 09))
        La Ferme Blanche - Cassis białe - przedmieścia Cassis (tel. 4 42 01 00 74)
        Przemieszczając się w stronę St-Tropez:
        Chateau Roubine - Cotes de Provence czerwone i białe - droga D562 w poblizu
        Lorgues w stronę Draguignan (tel 4 94 85 94 94)
        Chateau d'Esclans - Cotes de Provence, czerwone, białe i różowe - przy drodze
        D25 z La Motte do Callas (tel 4 94 60 40 40)
        Domaine les Demoiselles - Cotes de Provence czerwone - obok Chateau d'Esclans
        przy drodze D25 (tel. nie mam pod ręka ale mogę znaleźć)
        Domaine de Rimaresq - Cotes de Provence różowe, białe i czerwone droga D78 z
        Pignans do N-D des Anges (tel. 4 94 48 80 45)
        W stronę Aix-en-Provence
        Chateau Calissanne przy drodze D19 z Miramas do Aix-en-Provence (tel. 4 90 42
        63 03)
        Nie warto szukać Palette, bo choć wina bardzo dobre, to apelacja zdominowana
        jest przez jedna posiadłość - Chateau Simone, gdzie bardzo niechetnie witaja
        gości. lepiej oddalic sie nieco od morza i zobaczyć południowe winnice doliny
        Rodanu. Np bardzo obiecujace i niedrogie wciąż Cotes du Ventoux, zwłaszca w
        Chateau du Pesquie w Mormoiron (tel: 4 90 61 94 08) oraz w fajnej i taniej
        spółdzielni na skrzyżowaniu w Mazan.
        We wszystkich tych miejscach byłem poza Pibarnon, ale wino stamtąd jest
        naprawdę królewskie więc warto. Wszystkie pozostałe wina bardzo dobre. Wszędzie
        znacznie lepiej się umówić telefonicznie, nawet w przeddzień, choć w wielu tych
        miejscach przyjmuja gości.
        Jeżeli interesują Cię któreś miejsca bardziej, lub wrażenia z konkretnych win
        to napisz.
        Pomyślnych łowów
        • Gość: star http://www.rimauresq.net/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 02:42
          A u nich tez byles? I jacy byli? Pilem od nich swietne biale - i to z Ugni Blanc
          o ktorym ostatnio rozmawialismy (Trebbiano!).
          Pozdrawiam
          star
          • Gość: star uzupelnienie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 02:48
            Wlasnie sie zorintowalem, ze to co ja pilem to bylo 90% Rolle 10% Ugni Blanc
            (pomylilem z winem R w ktorym proporcje sa odwrotne:-)
            Pozdrawiam
            star
          • winersch Re: http://www.rimauresq.net/ 03.07.04, 01:25
            Byłem tam chyba ze sześć lub siedem lat temu. Nie rozmawiałem ze Szkotami ( z
            tego co wiem to rodzina lub grupa finansowa Wemyss) tylko z winiarzem
            p.Jacquet, który hołdował metodom naturalnym, bez chemii, bez nawozów. zbiór
            tylko ręczny. Czerwone, głównie z Cabernet, syrah, mourvedre, grenache i trochę
            carignan.dwadzieścia miesięcy w fudrach dębowych i jeszcze sześć miesięcy w
            nowych beczkach. Az dziw, że ceny tak umiarkowane. Ja kupowałem coś około 60 -
            70 franków. Jeszcze nie było euro, za to wino było rewelacyjne. Ponadto jedne z
            najlepszych różowych z Prowansji, głównie na bazie szczepu tibouren.
            pozdrawiam
            • Gość: star Re: http://www.rimauresq.net/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 01:46
              A jak polozona winnica? Jakies gorki?
              hej
              star
              • winersch Re: http://www.rimauresq.net/ 03.07.04, 10:28
                Sama winnica, prawie płaska, nachylenie niewielkie, choc położona w terenie
                lagodnie pagórkowatym. Leży za to u podnóża masywu Notre-Dame des Anges,
                sięgającrej około 500 m. nad poziom morza kulminacji Maurów.
                Jeśli chodzi o cabernet to dodaja go bardzo powszechnie do czerwonych Cotes de
                Provence, yakże do win z Beaux-de-Provence z Aix-en-Provence i z Coteaux
                Varois. Co ciekawe bardzo popularny jest wydawałoby się czysto australijski
                kupaż syrah + cabernet.
                Pozdrawiam
                • Gość: star Re: http://www.rimauresq.net/ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 10:56
                  > Provence, yakże do win z Beaux-de-Provence z Aix-en-Provence i z Coteaux
                  wiem, ze Beaux brzmi ladniej ale jednak Baux :-)
                  pozdrawiam
                  star
                  • Gość: winersch Re: http://www.rimauresq.net/ IP: *.chello.pl 03.07.04, 13:33
                    Oczywiście nie Beaux tylko Baux. Brzmi tak samo choć nie tak ładnie wyglada.
                    pozdrawiam
      • petromin Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 09:05
        Dostałem kiedyś dwie butelki z tego obszaru i były dobre (jedno białe, drugie
        różowe)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4026320&v=2&s=0
        • petromin Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 09:09
          I jeszcze jedno - w tym roku we wrześniu jadę na tydzień do Prowansji. ale tak
          trochę na północ - okolice Sisteron - tam trochę mniej winogron a więcej jabłek
          uprawiają. Pewnie jednak gdzieś na południe też się wybiorę to coś z listy
          winersch`a wybadam.
          • winersch Re: wakacje w Prowansji 03.07.04, 01:02
            Z Sisteron bedziesz miał bliżej do Rodanu. Zwłaszcza do Luberon, ale tam niue
            znam żadnych posiadłości. Dwie poleca Bieńczyk z Bońkowskim. Jeszcze bliżej do
            Ventoux, no i po drodze z Carpentras do Orange zaczyna się AOC Vacqueyras. W
            miejscowości Sarrians łatwo znaleźć biodynamiczną posiadłość Montirius. Byłem
            tam w 2002 i zarówno Vaqueyras jak i Gigondas niezapomniane, a najdroższe to
            12 do 13 euro. Warto
            pozdrawiam
      • sstar Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 09:49
        Warto przeczytac ksiazki Petera Mayle'a o Prowansji aby zaostrzyc sobie apetyt -
        ale jako, ze te ksiazki przeczytalo troche osob na swiecie wiec moze
        niekoniecznie warto podazac w tlumie po proponowanych trasach:-)

Jakbys trafil do Marsylii to warto odwiedzic pasjonata, i jego sklepo-bar
        (metro RP du Prado bodajze):
        Le Vin Sobre
        56, rue NegresKo
        13008 - Marseille
        Tél 04 91 32 68 64
        Fax 04 91 32 68 63
        naprawde ciekawy wybor Prowansji i Langwedocji i po b. dobrych cenach - z
        mozliwoscia sprobowania kilku na kieliszek z bagietka serem etc.!
        Co ciekawe odkrylem, ze notki z tego baru mam na reklamowkach od Vignerons
        Ardechois, ktorych wina sa dostepne w Poslce min w Winotece Nico (pnwca).

W okolicach Marsylii sa piekne Les Callanques - piekne wapienne skalki
        dochodzace do 400m npm a startujace de facto z morza - z licznymi szlakami no
        i miejscami wspinaczkowymi. W Marsylli dobra knajpa Chez Fonfon
        z cudna lokalizacja w kalance Anse des Auffes - ale trzeba pewno rezerwowac!

W Avignon winne sklep na ulicy Bonneterie i tani a dobry bar (lampki!) na
        Teinturies.

Za Tulonem w strone Nicei znajduje sie piekny masyw czerwonych skal - bardzo
        malowniczy - warto zobaczyc!

Pozdrawiam zazdroszczac
        star
        • Gość: bartek Re: wakacje w Prowansji IP: *.olimpnet.pl 02.07.04, 10:20
          Wielkie dzieki za wszystkie informacje, napewno z nich skorzystam szczegolnie
          ze bede w Marsylii a i niedaleko do Bandol czy Cassis. Wstapie do Le Vin Sobre
          i po powrocie opisze swoje wrazenia, wstapie tez do Les Callanques popodziwiac
          widoki :) Zastanawiałem sie czy nie warto odwiedzic Chateau Simone w apelacji
          Palette ale jezeli nie sa tam zbyt mili jak pisze winersh to tam nie pojade.
          Wybiore posiadlosci z listy winersha a znajac siebie bede chcial zobaczyc jak
          najwiecej. Jeszcze jedno pytanie jak ksztaltuja sie ceny w okolicy Bandol i
          Cassis ( z tego co slyszalem to nie sa one zbyt niskie ) ?
          serdecznie pozdrawiam :)
          bartek
          • sstar Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 10:42
            Chyba nie jest az tak zle np. w malym miasteczku przy Tulonie w strone Nicei
            (w zasadzie dzielnicy o nazwie La Garde w samym centrum tegoz miasteczka)
            Pibarnon koszowalo 20E za 1999, a Rimauresq kolo 11E - czyli ceny ok.
            Ale sadze ze takich miasteczek i miejsc jest wiecej.

A propos Rimauresq to pytalem winerscha o goscinnosc w ramach
            przelamywania stereotypow bo prowadzony jest przez szkocka rodzine.

W samym Cassis w samym centrum rzeczywiscie ceny chyba dosc turystyczne jak
            dobrze pamietam ale bylem tylko w jednym sklepie. Generalnie lepiej unikac
            sklepow w samym centrum.

Jeszcze jeden adres ze sklepami winnymi (cos sobie wybierzesz):
            www.cote-azur.com.fr/azur/adresses/commerces/vins_et_spiritueux_vente_au_detail/welcome.html
            Pozdrawiam
            star
          • sstar Re: wakacje w Prowansji 02.07.04, 11:08
            I jeszcze cos: z Marsylii warto wybrac sie statkiem (rejs kolo 2-3 godzin) z
            mozliwoscia zobaczenia Les Callanques z wody (cos mi sie bowiem kojarzy ze w
            miesiacach letnich masyw jest zamkniety ze wzgledow na pozary - pewny nie jestem
            bo jak bylem to jakos nie przypominam sobie zeby mi ktos zabronil ale moze
            dlatego ze bramki omijalem duzym lukiem czego nie polecam:-) lub tez poplynac
            na jakies (jakie?) wyspy.

Masyw czerwonych (zelazo?) skal nazywa sie L'Esterel - no ale to w naturalny
            sposob bo po drodze nadmorskiej z Toulon do Cannes!

Warto pamietac o festiwalu teatrow w Avignon (w zeszlym roku odwolali i nasza
            wschodzaca/wzeszla gwiazda teatru nie mogla sie wykazac) oraz jazzu w Juans les
            Pins! Dla piechorow piesza wycieczke z Antibes do Juans - brzegiem morza.

Pozdrawiam
            star
          • winersch Re: wakacje w Prowansji 03.07.04, 01:06
            Jak powiedział sstar nie jest źle. ale nie warto kupować win tanich. Ich ceny
            sa wysokie. Byle jaki bandol, czerwony, czy różowy to 7-8 euro, a więc nie
            tanio. za to wina naprawdę renomowane jak Pibarnon lub Vannieres 15 do 20 euro,
            a jakość rewelacyjna. U nas Pibarnon kosztuje co najmniej 50 euro.
            pozdrawiam
            • Gość: star Re: wakacje w Prowansji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 01:43
              Z bandoli ktore probowalem to oprocz pibarnon warte uwagi sa jeszcze l'hermitage
              i barthes a znane i renomowane jest pradeaux! warto tez zainteresowac sie baux
              de provence - dodaja tam bodajze CS do prowanslaskiej mieszanki.
              hej
              star

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka