Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Slodkie wino !!!

IP: *.hadiko.de / *.rz.uni-karlsruhe.de 22.09.04, 13:05
    Jakie jest najlepsze slodkie wino ??? Czy ktos moglby podac kilka rodzajow
    slodkiego wina abym mogl sie w koncu w sklepie orientowac ?

Wielkie dzieki z gory
    Obserwuj wątek
      • massom Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de riversaltes 22.09.04, 14:57
        to sa i regiony i wina. Powiem szczerze, nie mam favorytooff (choć ostatnio nie
        ukrywam ze tokaj is nr 1). Banyoulsa nigdy nie pilem, mscat de riversates jest
        niezly (od około 30zł w górę - najmlodsze roczniki), tokaj polecam wielo
        putonowy (5 puttonyos - moim zdaniem najlepszy - około 110zł), może być także
        moscatel Oro od Torresa (niecałe 50zł). Mogą być Eisweiny lub Ice wine'y
        (niemcy i kanada) ale tu trzeba liczyc 150zł w górę, chyba ze ktos zna jakies
        tansze. Na razie nic wiecej nie przychodzi do glowy.

PZDR
        • winoman Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers 22.09.04, 15:07
          massom napisał:

> to sa i regiony i wina. Powiem szczerze, nie mam favorytooff (choć ostatnio nie
          >
          > ukrywam ze tokaj is nr 1). Banyoulsa nigdy nie pilem, mscat de riversates jest
          > niezly (od około 30zł w górę - najmlodsze roczniki), tokaj polecam wielo
          > putonowy (5 puttonyos - moim zdaniem najlepszy - około 110zł), może być także
          > moscatel Oro od Torresa (niecałe 50zł). Mogą być Eisweiny lub Ice wine'y
          > (niemcy i kanada) ale tu trzeba liczyc 150zł w górę, chyba ze ktos zna jakies
          > tansze. Na razie nic wiecej nie przychodzi do glowy.

Na Twojej liscie nie ma chyba najsłynniejszych win słodkich, porto i sherry,
          znakomitych moscateli z półwyspu Setubal koło Lizbony, świetnych maury (na
          północ od Banyuls), a także doskonałych słodkich win z Burgenlandu w Austrii.

I drobiazg, sam dość późno odkryłem, że muscaty są z Rivesaltes, nie z
          Riversaltes :-))

Pozdrawiam!
          • Gość: bartek Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers IP: 193.24.207.* 22.09.04, 17:45
            Dodam jeszcze dwóch białych Francuzów niejaki Sauternes i Monbazillac. Można
            tez kupic białe Bordeaux z podpisem moelleux to tez słodkie wina.
            pozdrawiam
            bart
            • winoman Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers 22.09.04, 18:17
              > Dodam jeszcze dwóch białych Francuzów niejaki Sauternes i Monbazillac. Można
              > tez kupic białe Bordeaux z podpisem moelleux to tez słodkie wina.

Autor wątku pytał o najlepsze słodkie wina. Nawet przy najlepszych chęciach
              wyrobów typu Bordeaux Moelleux nie można do tej grupy zaliczyć, ba, nie
              spotkałem takiego, o którym dałoby się powiedzieć, że jest dobre. Spotykałem
              dobre monbazillaki, ale też do najlepszych bym ich nie zaliczył.

Do najlepszych win słodkich należą też niektóre wina znad Loary, niemieckie
              Beerenauslese i Trockenbeerenauslese, greckie muskaty, cypryjska Commandarija ...

Przy okazji jeszcze jedna uwaga. Wzzystkie nasze ogólne odpowiedzi powinny być
              opatrzone dopiskiem "najlepsze wina danego rodzaju", bo są i bardzo słabe
              sauternes (w każdym razie w stosunku do ceny), podobnie tokaje, porto itp.
              Porządna odpowiedź na wyjściowe pytanie winna być długą listą producentów i
              pewnie też roczników.

Pozdrawiam!
              • Gość: bartek Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers IP: 193.24.207.* 22.09.04, 21:08
                Rzeczywiście, nie zauważyłem słowa "najlepsze" dlatego myslałem że chodzi
                ogólnie o słodkie wina i z tego powodu umieściłem Bordeaux Moelleux takie małe
                faux pas. Dzięki za sprostowanie. :)
                pozdrawiam
                bart
                • Gość: docg Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 23:27
                  grupę słodkich Bordeaux należy uzupełnić o Barsac i Loupiac, a jeśli chodzi o
                  konkrety, to świetne jest TBA z Wachau (Austria) od Freie Weingartner Wachau,
                  kosztuje 10€ za o,5 l z tym, że na miejscu.
                  Jeszcze jedno - nie wiem, czy te wina są objęte jakąś "denominazione", ale
                  piłem fajne słodkie wina, białe i czerwone, z Friuli (Włochy), zrobione z
                  Cabernet Franc - z dumą częstował mnie tym właściciel winoteki w Wenecji, a
                  były to wyroby kogoś z jego rodziny.
                  pozdrawiam
                  • nerodavola Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers, 23.09.04, 08:22
                    Ja ze swej strony mogę podpowiedzieć spróbowanie win typu Passito, szczególnie
                    Passito di Pantelleria, różni producenci, ale najlepsze chyba Ben Rye' od
                    kantyny Donnafugata.
                  • amsti Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers 23.09.04, 14:39
                    Gość portalu: docg napisał(a):

> grupę słodkich Bordeaux należy uzupełnić o Barsac i Loupiac, a jeśli chodzi o
                    > konkrety, to świetne jest TBA z Wachau (Austria) od Freie Weingartner Wachau,
                    > kosztuje 10€ za o,5 l z tym, że na miejscu.

No to ja dodam od siebie jeszcze alzackie VT i SGN (tyle że z reguły drogie),
                    resztę francuskich Muscatów (Muscat de Beaumes de Venise, Frontignan etc), z win
                    wzmocnionych jeszcze czerwone Rivesaltes w cenie 5 - 7 euro na miejscu. Z
                    producentów pamiętam niestety tylko M. Chapoutiera i spółdzielnię Vignerons de
                    Cascastel (tak to się chyba pisze)

> Jeszcze jedno - nie wiem, czy te wina są objęte jakąś "denominazione", ale
                    > piłem fajne słodkie wina, białe i czerwone, z Friuli (Włochy), zrobione z
                    > Cabernet Franc - z dumą częstował mnie tym właściciel winoteki w Wenecji, a
                    > były to wyroby kogoś z jego rodziny.
                    > pozdrawiam

Hm ciekawe, sam bym chętnie spróbował. Ze słodkich win z Friuli kojarzę niestety
                    tylko Verduzzo Friulano i jakoś nigdy nie miałem szczęścia to tego wina (może za
                    mało próbowałem ;) )

Z innych włoskich słodkich to w tym roku po raz pierwszy piłem (dzięki
                    uprzejmości wiadomo kogo) Moscato Rosa z Górnej Adygi (2000 od Haasa) i była to
                    po prostu rewelacja.

• Gość: massom Drogi Winomanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 18:51
            z premedytacja nie podałem win fortyfikowanych (porto i szery). Rozmyslnie
            podałem z błedem. A rivesaltes to maluśkie przeliterówkowanie. ;-)
            A tak pozaty, gdzie mi do Ciebie, ale uczę, się uczę...

PZDR
      • ducale Re: Slodkie wino !!! 23.09.04, 08:38
        To ja jeszcze dodam wina typu vin santo i reciotto( jezeli przekrecilem nazwę
        to poprawcie)
      • Gość: Tomcio Re: Slodkie wino !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:55
        A Ja dodam kilka ciekawych win (oczywiście moim zdaniem) Kagor(Kahor)
        Mołdawskie słodkie wino, Marsale Sycylijską, Santa Messa (Pelegrino),
        Mavrodaphne z Patras, Muscat z Samos,Camandaria Cypryjska, Malagi wiele odmian,
        Moscatel Hiszpanski, napewno Tokaji Aszu(od 3 do 6 Putton) ,Prosek
        Chorwacki,Porto, Madera, zdarzają też się słodkie wina zNowego Świata piłem, Mc
        Gregor Portage (wino typu Porto) z Rpa, z Australii białe słodkie (ups nie
        pamiętam nazwy)Pozdrawiam.
      • Gość: winniczek Re: Slodkie wino !!! IP: *.bchsia.telus.net 23.09.04, 22:35
        Ja bym jeszcze dodal slodkie wina z rejonu Loary, w szczegolnosci Vouvray, Huet
        Le Mont.
        No i moje ulubione renskie i mozelskie Trockenbeerenauslese i dobre roczniki
        Auslese.
        Jezeli bys kiedys miel okazje to skosztuj kanadyjskich "ice wine" z rejonu
        Okanagan i Niagra Falls, najlepszy bylby dzien kiedy poziom cukru we krwi jest
        niski, slodkie , ale maja wystarczajaca duzo kwaskowosci, zeby to zrownowazyc.
      • oka2 Re: Slodkie wino !!! 24.09.04, 11:05
        ja polecam slodziutka wisniowke Edelkirsch :)) za ok 13.50 zl za 1l hehee
        (perzepraszam ze weszlaam z tym prymitywnym pomyslem wsrod tak wileu znawcow i
        markowych win ale jakos nie moglam sie powstrzymac) pozdrawiam slodko :))
        • porannarosa Re: Slodkie wino !!! 24.09.04, 14:57
          Dla mnie najlepsze to Prosiec
      • Gość: mm Re: Slodkie wino !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 12:40
        Dodam do tej listy Sagrantino di Montefalco Passito. Najlepsze, jakie pilem, to
        bez watpienia passito pochodzace od Colpetrone. Niestety na razie w fazie
        testow i poszukiwan. Powinno sie w najblizszych latach pojawic na rynku. Dobre
        od Adanti, Fattoria Colleallodole. Najlepiej smakuje z dobra, gorzka czekolada.
        Pozdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka