Gość: sajmonn IP: *.hadiko.de / *.rz.uni-karlsruhe.de 22.09.04, 13:05 Jakie jest najlepsze slodkie wino ??? Czy ktos moglby podac kilka rodzajow slodkiego wina abym mogl sie w koncu w sklepie orientowac ? Wielkie dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
massom Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de riversaltes 22.09.04, 14:57 to sa i regiony i wina. Powiem szczerze, nie mam favorytooff (choć ostatnio nie ukrywam ze tokaj is nr 1). Banyoulsa nigdy nie pilem, mscat de riversates jest niezly (od około 30zł w górę - najmlodsze roczniki), tokaj polecam wielo putonowy (5 puttonyos - moim zdaniem najlepszy - około 110zł), może być także moscatel Oro od Torresa (niecałe 50zł). Mogą być Eisweiny lub Ice wine'y (niemcy i kanada) ale tu trzeba liczyc 150zł w górę, chyba ze ktos zna jakies tansze. Na razie nic wiecej nie przychodzi do glowy. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers 22.09.04, 15:07 massom napisał: > to sa i regiony i wina. Powiem szczerze, nie mam favorytooff (choć ostatnio nie > > ukrywam ze tokaj is nr 1). Banyoulsa nigdy nie pilem, mscat de riversates jest > niezly (od około 30zł w górę - najmlodsze roczniki), tokaj polecam wielo > putonowy (5 puttonyos - moim zdaniem najlepszy - około 110zł), może być także > moscatel Oro od Torresa (niecałe 50zł). Mogą być Eisweiny lub Ice wine'y > (niemcy i kanada) ale tu trzeba liczyc 150zł w górę, chyba ze ktos zna jakies > tansze. Na razie nic wiecej nie przychodzi do glowy. Na Twojej liscie nie ma chyba najsłynniejszych win słodkich, porto i sherry, znakomitych moscateli z półwyspu Setubal koło Lizbony, świetnych maury (na północ od Banyuls), a także doskonałych słodkich win z Burgenlandu w Austrii. I drobiazg, sam dość późno odkryłem, że muscaty są z Rivesaltes, nie z Riversaltes :-)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers IP: 193.24.207.* 22.09.04, 17:45 Dodam jeszcze dwóch białych Francuzów niejaki Sauternes i Monbazillac. Można tez kupic białe Bordeaux z podpisem moelleux to tez słodkie wina. pozdrawiam bart Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers 22.09.04, 18:17 > Dodam jeszcze dwóch białych Francuzów niejaki Sauternes i Monbazillac. Można > tez kupic białe Bordeaux z podpisem moelleux to tez słodkie wina. Autor wątku pytał o najlepsze słodkie wina. Nawet przy najlepszych chęciach wyrobów typu Bordeaux Moelleux nie można do tej grupy zaliczyć, ba, nie spotkałem takiego, o którym dałoby się powiedzieć, że jest dobre. Spotykałem dobre monbazillaki, ale też do najlepszych bym ich nie zaliczył. Do najlepszych win słodkich należą też niektóre wina znad Loary, niemieckie Beerenauslese i Trockenbeerenauslese, greckie muskaty, cypryjska Commandarija ... Przy okazji jeszcze jedna uwaga. Wzzystkie nasze ogólne odpowiedzi powinny być opatrzone dopiskiem "najlepsze wina danego rodzaju", bo są i bardzo słabe sauternes (w każdym razie w stosunku do ceny), podobnie tokaje, porto itp. Porządna odpowiedź na wyjściowe pytanie winna być długą listą producentów i pewnie też roczników. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers IP: 193.24.207.* 22.09.04, 21:08 Rzeczywiście, nie zauważyłem słowa "najlepsze" dlatego myslałem że chodzi ogólnie o słodkie wina i z tego powodu umieściłem Bordeaux Moelleux takie małe faux pas. Dzięki za sprostowanie. :) pozdrawiam bart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 23:27 grupę słodkich Bordeaux należy uzupełnić o Barsac i Loupiac, a jeśli chodzi o konkrety, to świetne jest TBA z Wachau (Austria) od Freie Weingartner Wachau, kosztuje 10€ za o,5 l z tym, że na miejscu. Jeszcze jedno - nie wiem, czy te wina są objęte jakąś "denominazione", ale piłem fajne słodkie wina, białe i czerwone, z Friuli (Włochy), zrobione z Cabernet Franc - z dumą częstował mnie tym właściciel winoteki w Wenecji, a były to wyroby kogoś z jego rodziny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nerodavola Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers, 23.09.04, 08:22 Ja ze swej strony mogę podpowiedzieć spróbowanie win typu Passito, szczególnie Passito di Pantelleria, różni producenci, ale najlepsze chyba Ben Rye' od kantyny Donnafugata. Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Sauternes, Banyouls, Tokaji, Muscat de rivers 23.09.04, 14:39 Gość portalu: docg napisał(a): > grupę słodkich Bordeaux należy uzupełnić o Barsac i Loupiac, a jeśli chodzi o > konkrety, to świetne jest TBA z Wachau (Austria) od Freie Weingartner Wachau, > kosztuje 10€ za o,5 l z tym, że na miejscu. No to ja dodam od siebie jeszcze alzackie VT i SGN (tyle że z reguły drogie), resztę francuskich Muscatów (Muscat de Beaumes de Venise, Frontignan etc), z win wzmocnionych jeszcze czerwone Rivesaltes w cenie 5 - 7 euro na miejscu. Z producentów pamiętam niestety tylko M. Chapoutiera i spółdzielnię Vignerons de Cascastel (tak to się chyba pisze) > Jeszcze jedno - nie wiem, czy te wina są objęte jakąś "denominazione", ale > piłem fajne słodkie wina, białe i czerwone, z Friuli (Włochy), zrobione z > Cabernet Franc - z dumą częstował mnie tym właściciel winoteki w Wenecji, a > były to wyroby kogoś z jego rodziny. > pozdrawiam Hm ciekawe, sam bym chętnie spróbował. Ze słodkich win z Friuli kojarzę niestety tylko Verduzzo Friulano i jakoś nigdy nie miałem szczęścia to tego wina (może za mało próbowałem ;) ) Z innych włoskich słodkich to w tym roku po raz pierwszy piłem (dzięki uprzejmości wiadomo kogo) Moscato Rosa z Górnej Adygi (2000 od Haasa) i była to po prostu rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: massom Drogi Winomanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 18:51 z premedytacja nie podałem win fortyfikowanych (porto i szery). Rozmyslnie podałem z błedem. A rivesaltes to maluśkie przeliterówkowanie. ;-) A tak pozaty, gdzie mi do Ciebie, ale uczę, się uczę... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Slodkie wino !!! 23.09.04, 08:38 To ja jeszcze dodam wina typu vin santo i reciotto( jezeli przekrecilem nazwę to poprawcie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Slodkie wino !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:55 A Ja dodam kilka ciekawych win (oczywiście moim zdaniem) Kagor(Kahor) Mołdawskie słodkie wino, Marsale Sycylijską, Santa Messa (Pelegrino), Mavrodaphne z Patras, Muscat z Samos,Camandaria Cypryjska, Malagi wiele odmian, Moscatel Hiszpanski, napewno Tokaji Aszu(od 3 do 6 Putton) ,Prosek Chorwacki,Porto, Madera, zdarzają też się słodkie wina zNowego Świata piłem, Mc Gregor Portage (wino typu Porto) z Rpa, z Australii białe słodkie (ups nie pamiętam nazwy)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winniczek Re: Slodkie wino !!! IP: *.bchsia.telus.net 23.09.04, 22:35 Ja bym jeszcze dodal slodkie wina z rejonu Loary, w szczegolnosci Vouvray, Huet Le Mont. No i moje ulubione renskie i mozelskie Trockenbeerenauslese i dobre roczniki Auslese. Jezeli bys kiedys miel okazje to skosztuj kanadyjskich "ice wine" z rejonu Okanagan i Niagra Falls, najlepszy bylby dzien kiedy poziom cukru we krwi jest niski, slodkie , ale maja wystarczajaca duzo kwaskowosci, zeby to zrownowazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Slodkie wino !!! 24.09.04, 11:05 ja polecam slodziutka wisniowke Edelkirsch :)) za ok 13.50 zl za 1l hehee (perzepraszam ze weszlaam z tym prymitywnym pomyslem wsrod tak wileu znawcow i markowych win ale jakos nie moglam sie powstrzymac) pozdrawiam slodko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Slodkie wino !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 12:40 Dodam do tej listy Sagrantino di Montefalco Passito. Najlepsze, jakie pilem, to bez watpienia passito pochodzace od Colpetrone. Niestety na razie w fazie testow i poszukiwan. Powinno sie w najblizszych latach pojawic na rynku. Dobre od Adanti, Fattoria Colleallodole. Najlepiej smakuje z dobra, gorzka czekolada. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś