Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nierówna włoszczyzna

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 04.09.05, 21:11
    W sierpniu postanowiłem popróbować kilka win z półki Italia.Moja subiektywana
    opinia jest taka, że w cenie do 40 zł jest duża rozpiętość relacji cena do
    jakości, lub inaczej mówiąc (byle tylko nikogo nie urazić)wina są mocno
    nierówne. Mnie spodobały się Piemonte Barbera 2003/ROCCA i Nero d'Avolo/Duca
    di Camastra.Czy mogę prosić o wskazówki, po co sięgnąć w poszukiwaniu red dry
    z owocowym nosem i bukietem ale zrównoważonego, nienarowistego z łagodną
    końcówką (jakoś nie mogę się przekonać do mocnego,wyraźnego zakończenia)?
    Czy coś z win nowego świata jest kompatybilne z Nero d'Avola lub Piemonte
    Barbera (do 40zł)?
    Pozdrawiam
    Piotr
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg równa włoszczyzna IP: 212.160.147.* 05.09.05, 12:57
        zrównoważone i łagodne wina włoskie to chyba przede wszystkim valpolicella,
        spróbuj od dobrego producenta - Allegrini (nie wiem czy jest w Polsce), Zenato
        (Bodega M.)
        skoro się pojawił wątek dot. włoskich win:
        Argiolas S'Elegas, 2003, 100% Nuragus (chyba jakiś sardyński endemit) - smakuje
        jak posolone chardonnay, bardzo dobre wino, 6€ bagażnik,
        Di Majo Norante, Contado (Molise) - aglianico w dobrym wydaniu, ciemnoowocowo -
        kawowy zapach, solidne, sporo tanin, ok. 8 €, bagażnik.
        • Gość: star Re: równa włoszczyzna IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.10.05, 12:56
          Gość portalu: docg napisał(a):

> zrównoważone i łagodne wina włoskie to chyba przede wszystkim valpolicella,
          > spróbuj od dobrego producenta - Allegrini (nie wiem czy jest w Polsce)

ma Partner Center
          pzdr
          star
      • Gość: docg jeszcze jedna włoszczyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:14
        St. Michele Eppan, Lagrein 2003, bag., 5€ - dobre wino! intensywny aromat
        ciemnych owoców - jagód, trochę obory; w smaku lekkie, dość mocno kwasowe,
        wyraźnie taniczne, miętowo-lekkie. polecam
        • Gość: saltimbocca bagażnik IP: 213.25.164.* 09.09.05, 08:15
          widzę, że kupujemy u tego samego źródła:) Oprócz Contado plecałbym też dwa
          tańsze wina Di Majo Norante, czyli Moli' (5 EUR) i Sangiovese (5,5 EUR). Pozdr
          • Gość: docg Re: bagażnik IP: 212.160.147.* 09.09.05, 09:04
            ależ oczywiście piłem, i chyba opisałem na forum. "Źródło" się zresztą
            rozrasta, ostatnio m. in. o Firriato i Belguardo (świetna Serrata za 10€!).
            Lagrein był jednakowoż ze sklepu w miejscowości Nova Levante, Południowy Tyrol
            oczywiście.
            pozdrawiam
            • Gość: rural Re: bagażnik IP: 213.134.140.* 09.09.05, 09:51
              Allegrini jest dostępny w Polsce. Jednak drogi bardzo. Podstawowa valpolicella
              za blisko 80 zł.

pozdrawiam
            • Gość: Piotr72 Re: bagażnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:33
              Uprzejmie dziękuję za przekazane informacje.

Pozdrawiam
              Piotr
              • docg z kronikarskiego obowiązku... 05.10.05, 08:34
                ... kontynuując wątek o włoskich winach:
                Corvo 2003(czerwone), Duca di Salaparuta, sycylia, włochy
                lekkie, owocowe, uniwersalne, dobrze się pije. Tam 5 euro, u nas widziałem po
                37 zł (za tyle to chyba nie warto).
                • spol Re: z kronikarskiego obowiązku... 05.10.05, 09:26
                  docg napisał:

> Corvo 2003(czerwone), Duca di Salaparuta, sycylia, włochy
                  > lekkie, owocowe, uniwersalne, dobrze się pije.

Jak najbardziej. Corvo to faktycznie taki master key - spotkałem je w wersji
                  białej i czerwonej podawane podczas lunchu w bardzo eleganckim miejscu, na
                  bardzo oficjalnej imprezie i to do dań z bardzo sycylijsckiej kuchni :-)

Pozdrawiam!
                • Gość: paero123 Re: z kronikarskiego obowiązku... IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 05.10.05, 11:40
                  O, to chyba pilismy jakies inne Corvo kazdy, bo ja takie z Carrefour za 28 zl i
                  nie smakowało mi zupełnie. Aż pojdę dzis zobaczyć czy to tego samego producenta

Pozdrawiam
                  • docg sprawdź jeszcze rocznik... 07.10.05, 00:02
                    ... bo moje było z 2003, a dzisiaj widziałem w Auchan z 2000 - to może być już
                    trochę stare.
                    A propos Auchan - pojawiły się tam białe wina Hilltop Riverview, SB i Chard/PG
                    po 10 zł. Nie wiem, czy to warto czy nie, ale u nas to nowość.
                    • nerodavola Re: Corvo 07.10.05, 09:49
                      Niestety z Corvo jest jeden podstawowy problem. Mianowicie każdy rocznik jest
                      praktycznie inny...i to nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Problem tego
                      producenta polega na tym że nie posiada praktycznie własnych winnich. Skupuje
                      od rolników z całej Sycylii grona albo moszcz i dopiero zabiera się do pracy.
                      Ja dawno temu zostałem mile zaskoczony bodajże Corvo rosso 1994 (ale nie jestem
                      już pewiem na 100% czy to ten rocznik był) rewelacja. Niedawno natrafiłem na
                      Corvo 2001 i załamałem się - szczególnie że piłem je w knajpie za "ciut" więcej
                      niż jak pisze paero123 - 28 pln.
                      Ale co tam sentyment pozostał :)
                      • giorgio_primo Re: Corvo 07.10.05, 12:02
                        Ja odmówiłem prób z czerwonym Corvo po kilku porażkach dotkliwych z tym winem.
                        Legendy głoszą, że kiedyś bywało smaczne. Ja trafiałem na paskudne.

Natomiast białe jest całkiem fajne zwykle. Nic wielkiego, ale w cenie która
                        jest tam na miejscu jest dobrą alternatywą dla popijania kolacji wodą.
              • kosztorysyopole Re: bagażnik 27.12.14, 07:24
                Osttanio bedac w rzymie popijałem z 2011 i przyznam że rewelacja , wrocilem do polski i kupilem nie patzac na date 2010 i niestety nie smakowało. ostatnio w kaufland widzialem duze ilości z 2011 dlatego zakupilem zapas i jest sie czym degustowac, najlepsze w nim jest to ze po 2 butelkach rano glowa nie boli :)
        • aka10 Re: jeszcze jedna włoszczyzna 08.10.05, 21:01
          Briccotondo da uve barbera 2004.Polecam.
      • Gość: drache Re: kompatybilne winne niezrownowazenie IP: *.pools.arcor-ip.net 08.10.05, 15:44
        Bardzo teatralny, bardzo smieszny i pseudofachowy jest ten Twoj poscik.
        Poprostu niestrawny jak niektore winka.
      • Gość: docg włoszczyzna - c.d: Poggiasai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 14:33
        Chigi Saracini Poggiasai 2001 IGT Toscana, rejony 90 punktów WS i PP, tre
        bicchieri i nie wiadomo co jeszcze ;-)
        Bogaty i bardzo dobry aromat, w smaku bardzo taniczne, jak jakiś
        superkoncentrat, wino dużego formatu, ale chciałoby się coś bardziej "dla
        ludzi", z większą ilością owocu i z większą równowagą. Nie mój styl.
        pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka