Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy kadarka za 8,50 to sikacz?

21.11.05, 19:03
    Słuchajcie, mnie pólslodka czerwona Kadarka z różą na butelce smakuje
    wysmienicie. Może i nie jestem znawcą win, bo biednego belfra na to nie stać,
    ale...kurcze dobra jest i już.
    Czy Wam równiez ona smakuje?
    A moze znacie inne niedrogie smaczne winka- czerwone, półsłodie lub półwytrawne.
    Obserwuj wątek
      • gronowe.pl Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? 22.11.05, 08:39
        8,50 PLN = ok 2 euro.
        marża detalu - 20% = 1,66 euro
        koszt dostarczenia z hurtowni + zarobek hurtownika -15% = 1,45 euro
        koszt importu (transport), składu podatkowego, akcyza (0,25Euro), kwota zwrotu zamrożonych pieniędzy lub kredytu kupieckiego + zarobek importera min 0,7 euro
        i zostaje 0,75 euro = 3PLN. wnioski o jakości (podciągane kupażem lub innymi zabiegami producenckimi)pozostawiam do przemyślenia.
        chciałbym żeby winno kosztowało 2 euro i w piwnicy i na półce...
        no ale lepsze trunki (droższe) już są zarezerwowane dla innych grup zawodowych... bardzo przykra sprawa. póki będziemy zarabiać 4x nmiej niż w europie póty będziem spijać przemysłówki z 1000hektarowych przetwórni

up the grapes!
        • Gość: antymarza Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:07
          Marza detalu 20%???? W Polsce?? Zresztą jeśli to ostateczny odbiorca to trudno
          powiedzieć. Jedno jest pewne - wina kosztujące u producentów np. 3 E są
          sprzedawane w sklepach Europy po około 5-6E a u nas 10-12E.
          Wino które kosztuje u nas 8,50zł, jeżeli było butelkowane za granicą, to
          zostało zakupione u producenta poniżej 0,5E. Koszt transportu, akcyzy i zakupu
          wynosi minimum 3,50 zł na butelkę (z Węgier np).
        • Gość: docg znowu się czepiam :-) IP: 212.160.147.* 22.11.05, 10:43
          gronowe.pl napisał:
          > koszt dostarczenia z hurtowni + zarobek hurtownika -15%

• gronowe.pl Re: znowu się czepiam :-) 22.11.05, 11:29
            oczywiście nie ma, a właściwie nie powinno być.
            dlaczego czuje się nabity w butelkę kupując (przepłacając)wino w PL?

jest jeden sposób aby wino w PL kosztowało mniej tj realnie mniej, ale poltyka dystrybutorów dużych i w wtórujących im mniejszych nie wróży żadnej rewolucji ceowej.
            i tak na święta za riesling za 5euro zapłacimy + x% = za dużo (a z pięć dyszek)
            wrr...
            szkoda że to tak wygląda...

up the grapes!
            • Gość: antymarza Re: znowu się czepiam :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:35
              Bedzie sie zmieniac mysle.
              za wczesnie jeszcze na gadanie ale moze sie jakas "jaskóła" przed gwizdką
              pojawi...
            • Gość: antymarza Re: znowu się czepiam :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:37
              Aha no i poczekaj z tym rieslingiem bo moze sie uda.
      • Gość: Pułkownik Jajec [...] IP: *.zalau.astral.ro 22.11.05, 15:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • marekggg Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? 23.11.05, 09:09
        jezeli ci smakuje, to jest to w porzadku.

wino nie musi byc drogie zeby smakowalo.
        zreszta -= wole kadarke za 8,50 niz francuskiego sikacza za 20
      • Gość: madame Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.bydgoszcz.agora.pl 23.11.05, 12:18
        tak, to jest sikacz
        • spol Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? 23.11.05, 12:55
          Mistrz Aleksander hrabia Fredro określał wino pośledniego rodzaju jako
          "cienkusz" i "deresz". Ze względu na efekty fizjologiczne słowo "sikacz"
          bardziej mi pasuje do piwa sprzedawanego w plastikowych butelkach typu pet.
          Kadarka za 8,50 to ciągle jednak wino i jako takie stoi ponad wywarami z
          jęczmienia, a obecnie coraz częściej kukurydzy, i chmielu, dlatego według mnie
          wypada traktować je lepiej nawet krytykując. :-)

Pozdrawiam!
          • Gość: docg właśnie, deresz IP: 212.160.147.* 23.11.05, 13:37
            piłem wczoraj Firriato Santagostino Baglio Soria 2002, Nero d'Avola/Syrah
            50/50, zona mówiła, że deresz, a mi się podobało: złożony aromat od czerwonych
            owoców do syropu na kaszel, w smaku mocno owocowe, soczyste, sporo tanin.
            Deresz, jak widać, pojęcie wzgledne.
            pozdrawiam :-)
            p.s. korek był taki długi, że grajcarek ledwo dał radę ;-)
            • ducale grajcarek? zawsze byl trybuszon n/t 23.11.05, 14:38
      • maria-52 Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? 24.11.05, 23:06
        ważne ze nam smakuje ja ja lubię szczególnie z Bartexu
        • Gość: Krzys Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.pool.mediaWays.net 25.11.05, 21:23
          kadarka-to kraina geograficzna i sort grona duze soczyste strawne,od macedonii
          poprzez serbie grecje az po bulgarie znane ,pite na codzien koi dusze swa
          prostota tylkomarkietingowo nie dopuszczane musi zostac tam gdzie jest .
          Poprzez snobizm wielu ludzi odrzuca ten trunek ,moge zapewnic barolo nie idzie
          pic na codzien pozdrawiam carpe diem
      • Gość: dominik Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.warszawa.dialog.net.pl 06.03.06, 21:36
        najważniejsze żeby ci smakowało.sikacz nie sikacz zawsze to lepiej niż wóda
      • blow-up Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? 11.03.06, 20:49
        Tanie wino do powszedniego posiłku.
        Na uroczystą ucztę napewno zdobędziesz coś innego.
        Tylko (niestety i na szczęście) takie odświętne uczty bywają tylko czasami.
        • volvo74 Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? 01.09.13, 15:59
          wczoraj kupiłem z ciekawosci w biedronce za 6,99 i smakowało
      • Gość: Marka190 Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.13, 13:51
        za czasów studenckich pijało się Kadarkę i Fresco:) Tak nawiasem dobre wina wcale nie muszą dużo kosztować- wiem z autopsji. Ostatnimi czasy bardzo smakuje mi np. Tamaya Merlot, a kosztuje niecałe 37 zł. Pozdrawiam.
        • Gość: renata891 Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.proxnetwork.com 02.09.13, 15:31
          To wino Tamaya Merlot kupowałam w kiosku z gazetami w Chile za równowartość 10 złotych. Jest bardzo wodniste i smakuje chemikaliami.
      • Gość: viola bastarda Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.14, 15:40
        niby dobre, ale gdzie jest ta sraczka, która występuje po drogich francuskich winach.
        cóś mi się wydaje, że tą Kadarkę powinni sprzedawać z pastylką laksygenu.
      • Gość: vixa Re: Czy kadarka za 8,50 to sikacz? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 07.01.18, 16:55
        siekacz a nie sikacz
        kadarka sztos
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka