Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    29.12.05, 13:15
    Witam serdecznie:-)
    Bardzo proszę o radę. Jak długo po otwarciu butelki porto nadaje się ono do
    spożycia? Pytanie może infantylne, ale naprawdę nie wiem. Z jednej strony
    wino powinno spożyć się chyba najpóźniej na drugi dzień po otwarciu, ale z
    drugiej strony to nie jest takie "zwykłe" wino.
    Z góry dziękuję za pomoc
    M.
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: PORTO 29.12.05, 22:03

> Bardzo proszę o radę. Jak długo po otwarciu butelki porto nadaje się ono do
        > spożycia?

Zależy jakie porto. Młode porto typu ruby śmiało wytrzyma nawet tydzień, a
        pewnie i więcej, tylko po co tak długo je trzymać? :-) Porto rocznikowe powinno
        się raczej wypić szybciej, ale domyślam się, że nie o takim piszesz. Starzone
        tawny teoretycznie są dośc trwałe (swoją dawkę tlenu dostały już w beczce), ale
        ich dość delikatne aromaty mogą na tym ucierpieć.

Ja właśnie piję porto, niefiltrowane LBV Churchilla z roku 1994, otwarte godzinę
        temu, do jutra może dotrwa ... (nie licząc butelki jest nas dwoje :-)) ).

Pozdrawiam!

• Gość: anjos jedno Porto nierowne drugiemu... IP: 82.155.138.* 31.12.05, 01:09
          niestety nie ma zasad....na pewno kilka tygodni kazde dobre Porto wytrwa.
          Przyklady: tawny i ruby nierocznikowe stoja bardzo dlugo, LBV powinno sie
          wypisz szybko ( do 1 tyg. ), rocznki sa rozne ( mam np. otwarta butelke 1972
          Quinta duas torres i jest miesiace swietne, inne 1963 i 1964 Casa do Douro
          zepsulo sie po kilku dniach, wszystkie reservy Ferreiry stoja bardzo dlugo,
          najdluzej bo od 1 roku delektuje sie wyrobani domowymi ze stajni Taylora i sa
          wspaniale, 10 i 20-taki stoja dobre miesiace po otwarciu )
          Generalnie, oprocz wyjatkow, Porto dlugo sie zachowuje bardzo dobre.
          .
          milego picia zycze !
          • panihuczek Re: jedno Porto nierowne drugiemu... 02.01.06, 10:01
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi:-) I życzę wielu miłych chwil w 2006 r, również
            przy lampce dobrego porto.
            M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka