Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino w Dolomitach

IP: 213.134.140.* 29.12.05, 13:21
    Sezon narciarski w pełni. Może więc warto aktualizować namiary na sklepy z
    winem np. w Dolomitach. W Canazei, dokąd się wybieram, znalazłem tylko jedną
    enotekę - www.enotecavalentini.com/

Ciekaw jestem Waszych rekomendacji.

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomtomclub Re: Wino w Dolomitach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:51
        Nie wiem czy to ta, ale w Canazei (gdzie się wybierasz) jest świetna enoteka tuż
        przy końcu nartosrtady z Col Rodella, gdzie pewnie będziesz jeździł. W dodatku
        połączona ze sklepem, gdzie jest świetny wybór grappy i tańszych aceto balsamico
        (bez prawdziwych tradycyjnych, ale za to tańszych). Obok bar. Żyć, nie umierać.
        Będę tam dopiero w marcu...
        pzdr
        tomtomclub
      • morellino Re: Wino w Dolomitach 29.12.05, 16:22
        Znalazłem coś w Cortinie dAmpezzo, przy piazza di Roma. Pewnie ze względu na
        status miejscowości drogo, ale głowy nie dam.
      • docg Re: Wino w Dolomitach 02.01.06, 22:41
        Niezła enoteca jest w Pozza di Fassa przy głównej drodze. Polecam też i to
        całkiem poważnie, hurtownie z napojami (widziałem 2 takie, więc to może jest
        coś typowego dla Włoch) - miewają tam niewielki wybór win (w większości
        lokalnych), ale świetne ceny, przykładowo widziałem PB Schulthauser od San
        Michele Appiano za 6,80, Merlot od Zenato za 8, Cortinie Rosso od Zemmer za 8,
        Teroldego Rotaliano Riserva Millesimato od Mezzacorona za 7,20; białe "Sanct
        Valentiny" za ok. 15 itd. Jedna taka hurtownia jest np. przy głównej drodze w
        Nova Levante.
        Przy okazji, będąc w Alto Adige warto spróbować wina ze szczepu Muller Thurgau
        (o jego odrodzeniu w tych rejonach pisał ostatnio Magazyn Wino) - to, którego
        próbowałem, od producenta Cantina Sociale della Valle Isarco, niespodziewanie
        okazało się świetnym, rześkim winem pełnym kwiatowych zapachów, bardzo godne
        polecenia za niecałe 5€.
        • Gość: rural Re: Wino w Dolomitach IP: 213.134.140.* 03.01.06, 14:08
          Po ubiegłorocznym wypadzie w Dolomity polecam La Mia Enoteca da Renzo w San
          Martino di Castrozza (piłem ciekawe wina od weneckiego Ploznera) i delikatesy w
          centrum Cavalese (wydzielony kąt z włoską klasyką m.in. Elisabetty Foradori i
          Eleny Walch). Natomiast zupełnie niesamowitą przygodą jest zjazd na Strada del
          vino w Górnej Adydze (wiem, że Deo ma problem z odpięciem nart, ale też
          zupełnie mu się nie dziwię). Naprawdę warto znaleźć dzień na taki wypad i to
          nie tylko ze względu na wino. Tam jest po prostu pięknie. Niekończący się widok
          winnych pergoli, śliczne miasteczka, doppio espresso na rynku i bezmiar gór
          wokoło. Znane miejsca blisko - Salorno, Cortina, Magre, Cortaccia, Caldaro,
          Termeno, Appiano... Można się zapomnieć.

pozdrawiam
          • Gość: docg co racja to racja... IP: 212.160.147.* 03.01.06, 14:33
            Gość portalu: rural napisał:
            wiem, że Deo ma problem z odpięciem nart...

• Gość: rural Wiedeń IP: 213.134.140.* 03.01.06, 16:33
              No i po drodze jest Wiedeń. Swego czasu w Magazynie Wino, zdaje się że TPB ze
              swadą opisywał winny potencjał tego miasta. Nigdy tam nie byłem, a pewnie sporo
              tam się dzieje - Pockl, Heinrich etc. Skądinąd szkoda, że MW zarzucił pisanie o
              sklepach za granicą. Czasem to bardzo przydatne. I działa na wyobraźnię.

pozdrawiam
              • Gość: TPB Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:03
                Jadę do Wiednia we środę. Obiecuję drugą część i spory, mam nadzieję, przewodnik
                po knajpach z winem.
                A co do "strada" - ja podobnie jak deo, narty odpinam w Dolomitach tylko do snu,
                ale i tak, w okolicach czwartego dnia schodzę ze stoku ok. 3 i to jest akurat
                tyle, by się znaleźć na szlaku po sjeście (ich, nie mojej).
                Z własnego doświadczenia polecam też oprócz enotek porządnie zaopatrzone działy
                winiarskie marketów, o niebo lepsze niż w głębi kraju. Niby nic wielkiego, ale
                Moccagatta się znajdzie, a z miejscowych Adrianer Kelerei w szerokim
                asortymencie, z tego co pamietami i wielu innych. Oprócz wielbionego przeze mnie
                MT z Adygi (a właściwie znad Isarki) polecam tanie eksperymenty z nosiolą (to
                juz raczej Trentino, ale w AA dostępne) - najlepiej smakuje na tarasie, tuż po
                nartach, jeszcze w kurtce, gdy nogi dopiero co odpuszczają.
                pzdr
                TPB
                • Gość: TPB Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:07
                  Aha, supermarket, o którym pisałem, to Coop w Vigo di Fassa. Dane z sezonu 2004.
                  • prezesus1 Re: Wiedeń 08.01.06, 01:47
                    W samym Vigo di Fassa, na rynku jest taka mała winiarnia gdzie jest około 600
                    gatunków wina i około 50 na kieliszki (czes z nich musi byc kwasna:-)). Bardzo
                    miła surowa atmosfera i naprawde szeroki wybór. Coop też jest oki, ale sa tam
                    niestety głównie wina z regionu. W miejscowosci Moena, z tego co pamiętam też
                    coś było i to nawet chyba nie jedna, również z okazałym wyborem. Miłego
                    szusowania i degustowania.
                • docg Re: Wiedeń 08.01.06, 23:39
                  Gość portalu: TPB napisał(a):
                  > Oprócz wielbionego przeze mnie
                  > MT z Adygi (a właściwie znad Isarki) ...

• sstar Re: co racja to racja... 04.01.06, 21:56
              Gość portalu: docg napisał(a):

> Gość portalu: rural napisał:
              > wiem, że Deo ma problem z odpięciem nart...
              >
              >
      • nerodavola Re: Wino w Dolomitach 11.01.06, 09:47
        Rural trafiłeś w dziesiątkę z tą enoteca

50 ENOTECHE A CINQUE STELLE - czyli jest ona na liście 50 najlepszych włoskich
        enotec według magazynu "Wine News"
        Dla leniwych:
        - ENOTECA VALENTINI
        Viale Antermont, 4
        CANAZEI (TRENTO)
        Tel. 0462/601134
        • nerodavola Re: Enoteca Valentini 11.01.06, 09:49
          Chciałem jeszcze tylko zaznaczyć że nie pracowałem , nie pracuję i nie
          zamierzam tam, pracować, właściciele za udzieloną informację na tym forum co
          najwyżej postawią mi kieliszek grappy :)
          • Gość: rural Cinque stelle IP: 213.134.140.* 11.01.06, 11:59
            Dzięki za fajny adres - myślę o WineNews. Okazuje się, że zupełnie nieświadomie
            dałem wyraz własnemu snobizmowi odwiedzając Enotecę Trimani w Rzymie i Enotecę
            Fuori Porta we Florencji, które znalazły się na przytoczonej przez Ciebie
            liście. Oba namiary polecam. Teraz przyszedł czas na Canazei.

pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka