Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Condrieu Cepees Caties 1999

07.01.06, 19:28
    Kochani,

Wlasnie dostalem Condrieu Cepees Caties 1999 (sorry, ze bez akcentow),
    Czy kots juw pil? Do czego?
    Ile moze kosztowac?

Dzieki.
    Obserwuj wątek
      • winersch Re: Condrieu Cepees Caties 1999 07.01.06, 20:11
        Condrieu, nalezy do win raczej drogich. Rzadko zdarza się butelka poniżej 20
        euro. Podaję ceny w euro, bo w Polsce występuje sporadycznie. Widziałem
        Condrieu od Jabouleta, Guigala i Delas Freres. Wina produkowane są wyłącznie z
        białego szczepu viognier, dającego wina bardzo aromatyczne, miękkie, tłuste.
        Niestety od kilku lat wielu producentów przesadza z używaniem beczki. Byc może
        dlatego, że viognier ma bardzo niską kwasowość, co powoduje, że wina źle znoszą
        upływ czasu. Tak że Twojego rocznika 1999 nie ma sensu przechowywać. To juz
        ostatni dzwonek dla tego wina. Gdybyś podał producenta, może mógłbym powiedzieć
        coś więcej.
        pozdrawiam
        • grande-duchesse Re: Condrieu Cepees Caties 1999 07.01.06, 20:31
          Hej,

wielkie dzieki za info. Producent to Cuillron/ Gaillard / Villard
          Wszystkie trzy nazwiska sa na etykiecie, wiec nie wiem czy jest to jeden
          producent czy kilku... Mise en bouteille pa Les Vins De Vienne.
          Czy masz moze jakies dodatkowe info?

Dzieki i pozdrawiam
          • winersch Re: Condrieu Cepees Caties 1999 07.01.06, 22:18
            Yves Cuilleron, Piere Gaillard i Francois Villard, to bardzo znani producenci w
            Condrieu. Z całą pewnością pierwsza liga. Każdy z nich robi wina oddzielnie,
            poza Condrieu także Cote-Rotie i Saint-Joseph. Znam Cuillerona, u którego byłem
            w ubiegłym roku, to on właśnie używa za dużo moim zdaniem beczki, ale uważany
            jest za wielki talent. Villard to ekstraklasa. Chyba w 1998 tych trzech panów
            założyło spółkę Les Vins de Vienne, która wytwarza porządne Cote-Rotie, Saint-
            Joseph, Crozes-Hermitage, Gigondas, Cote du Rhone no i oczywiscie Condrieu. Nie
            piłem tego wina ale producenci poważni i porządni.

spróbuj na ten link

www.isasite.net/vinsdevienne/

jest po angielsku i francusku. Znajdziesz tam chyba swoje condrieu wraz z opisem

pozdrawiam
            winersch GTB
            • winersch Re: Condrieu Cepees Caties 1999 07.01.06, 22:23
              Nota bene w Anglii to condrieu kosztuje około 23 25 funtów

• grande-duchesse Re: Condrieu Cepees Caties 1999 08.01.06, 18:05
                super. wielkie dzieki za informacje. naprawde imponujesz mi swoja znajomoscia
                rzeczy....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka