Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    10.01.06, 22:44
    Czy ktos pil takie wino i jakie ma wrazenia? Winogrona zbiera sie w mrozne
    noce, czyli teraz, a wino ma kolor bardzo ciemnej purpury
    Obserwuj wątek
      • w2006 Re: Eis Wein? 10.01.06, 22:51
        To jest tzw. wino lodowe, ktore jest takze miedzy innymi w Kanadzie. Zbiera sie
        winogrona wtedy gdy zamarzna. Wino jest bardzo slodkie, bo przez to, ze tak
        dlugo winogrona wisza na krzaku sa bardzo dojrzale i smak jest bardzo
        skoncentrowane. Cukier pochodzi tylko z winogron, nie jest wino Bron Boze
        dosladzane. Dobre wino deserowe. Mnie smakowalo. Pilam amerykanskie.
        Kanadyjskie i niemieckie uznawane sa o ile wiem za najlepsze.
      • w2006 Re: Eis Wein? 10.01.06, 22:52
        Sa tez biale wina lodowe.
        • Gość: star Re: Eis Wein? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.01.06, 23:02
          w2006 napisał:

> Sa tez biale wina lodowe.

i nawet jest ich wiekszosc:-)
          pzdr
          star
          • karul gdzies rok temu byla tu 11.01.06, 03:47
            mala dyskusja na temat win lodowych i kanadyjskich z nimi doswiadczen. dobre
            takie wina sa naprawde smaczne - choc sa to wina deserowe - no i drogie.

swoja droga, jest poczatek stycznia i ontaryjscy (kanada) hodowcy winogron
            placza po katach. zamiast tradycyjnych minus 20 stopni jest plus 5, pada
            deszczyk i nie wiadomo co robic z winogronami ktore czekaja na zbior. zebrac
            jakie sa i zrobic z nich spatlese czy late harvest wine - a zaczynaja plesniec -
            czy czekac na mrozy ktore moze nadejda, i wtedy bedzie prawdziwy icewine.

doniose gdy zdecyduja. czytam ze w europie taka zima, ze pewnie tegoroczne
            niemieckie eiswein beda lepsze niz kanadyjskie.
      • Gość: Basia Re: Eis Wein? IP: 212.145.113.* 11.01.06, 10:13
        Nie tylko de deserow, z serem rocafort,camembert, tak samo z foie-gras.
        Wspaniale z lodami waniliowymi !
      • Gość: mosel Re: Eis Wein? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:36
        Niebo w ustach.Osobiście piję je na końcu i wtedy doceniam niesłychanie bogaty
        bukiet i niesłychany ,słodki smak.Każde inne wino pite po eisweinie już tak nie
        smakuje .
      • Gość: qmp1 Re: Eis Wein? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:13
        Pozdrawiam. Krótko o winach typu eiswein i icewine. Wina produkowane są /tyle
        ustaliłem/ w Niemczech, nie wiem jak jest z Alzacją,Austrii, Słowenii,
        Słowacji, Szwajcarii, podobno zdarzają się we Włoszech, w Kanadzie w regionie
        Niagary. Choć kanadyjczycy mieli przez pewien czas problemy z Unią Europejska w
        kwestii nazwy i technologii. Część producentów wymrażała grona w zamrażarce.
        Odmiany białe są w absolutnej przewadze, czerwone spotkałem raz i wyglądało
        nienajlepiej kolorystycznie, smakowo - tak sobie. Zbiera się grona w
        temperaturze min - 7 st. i po min. 16 godz. wymrażania. Przeważnie w małych
        butelkach -0.33 l, 0.5 l ale kanadyjczycy leją nawet w 0.05 l.Dużo nie da się
        wypić - drugi kieliszek jest już za słodki. A do czego - najlepiej samo, jeśli
        ma dobrą klasę a jeśli słabsze - do ciast, lodów, do serów to też dobry pomysł.
        pzdr Qmp1.
        Ps - Ceny - w Niemczech - od 6 Eur u dużych producentów za marne do 100 i
        więcej u najlepszych winiarzy z Rheingau i Mozeli.
        • Gość: Basia Re: Eis Wein? IP: 212.145.113.* 11.01.06, 11:41
          we wloszech to nazywamy "passito"
          • ducale Re: Eis Wein? 11.01.06, 11:43
            Gość portalu: Basia napisał(a):

> we wloszech to nazywamy "passito"
            jestem slaby w slodkich winach ale passito to chyba nie to samo co wina typu
            eiswein?
            pozdrawiam
            • Gość: kapusta Re: Eis Wein? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:07
              passito to nie eiswein, grona sa podsuszane w celu kumulacji skladnikow
              wewnatrz gron
              • mknw Re: Eis Wein? 12.01.06, 10:48
                Więc może passito to coś w rodzaju wina słomowego? Na Morawach w Republice
                Czeskiej też produkuje się białe wina lodowe, ale bardzo podobne są wina słomowe
                (podobno, piłem tylko te drugie).

Zasada jest podobna - też zbiera się winogrona dość późno, ale jeszcze przed
                przymrozkami, a następnie podsusza na rusztowaniach wyłożonych słomą. Soku z
                tego jest mało, więc cena wysoka, ale wino bardzo słodkie. Przypomina mi nieco
                Tokajskie Aszu z tych z większą ilością putonów.
                • Gość: winersch Re: Eis Wein? IP: *.chello.pl 12.01.06, 11:13
                  Właśnie tak, z tym, że na matach częściej suszyło się we Francji, a we Włoszech
                  na ogół rozwieszają na sznurkach. Tak robią w Piemoncie, Veneto, Marchii,
                  Sycylii. Problemem bywa bardzo dluga, często wielomiesięczna fermentacja,
                  bardzo gęstego moszczu. Ale efekty bywają rewelacyjne.
                  • giorgio_primo Re: Eis Wein? 12.01.06, 14:49
                    Gość portalu: winersch napisał(a):

> Właśnie tak, z tym, że na matach częściej suszyło się we Francji, a we
                    Włoszech
                    >
                    > na ogół rozwieszają na sznurkach. Tak robią w Piemoncie, Veneto, Marchii,
                    > Sycylii.

Niekoniecznie. Na sznurach głównie na Vin Santo. Veneto to tradycyjnie maty a
                    obecnie podobnie jak w Valtellina bardzo płaskie skrzynie otwarte z góry.
      • an20 Re: Eis Wein? 11.01.06, 12:34
        Dzieki za odpowiedzi. Czytalam ze zaczely sie zbiory winogron w Badenii i bylam
        ciekawa opinii. To pogrzebie jeszcze po forum i poszukam tej dyskucji o tym
        winie. Pewnie skusze sie i kupie skoro mowicie ze pyszne :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka