an20 10.01.06, 22:44 Czy ktos pil takie wino i jakie ma wrazenia? Winogrona zbiera sie w mrozne noce, czyli teraz, a wino ma kolor bardzo ciemnej purpury Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w2006 Re: Eis Wein? 10.01.06, 22:51 To jest tzw. wino lodowe, ktore jest takze miedzy innymi w Kanadzie. Zbiera sie winogrona wtedy gdy zamarzna. Wino jest bardzo slodkie, bo przez to, ze tak dlugo winogrona wisza na krzaku sa bardzo dojrzale i smak jest bardzo skoncentrowane. Cukier pochodzi tylko z winogron, nie jest wino Bron Boze dosladzane. Dobre wino deserowe. Mnie smakowalo. Pilam amerykanskie. Kanadyjskie i niemieckie uznawane sa o ile wiem za najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Eis Wein? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.01.06, 23:02 w2006 napisał: > Sa tez biale wina lodowe. i nawet jest ich wiekszosc:-) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
karul gdzies rok temu byla tu 11.01.06, 03:47 mala dyskusja na temat win lodowych i kanadyjskich z nimi doswiadczen. dobre takie wina sa naprawde smaczne - choc sa to wina deserowe - no i drogie. swoja droga, jest poczatek stycznia i ontaryjscy (kanada) hodowcy winogron placza po katach. zamiast tradycyjnych minus 20 stopni jest plus 5, pada deszczyk i nie wiadomo co robic z winogronami ktore czekaja na zbior. zebrac jakie sa i zrobic z nich spatlese czy late harvest wine - a zaczynaja plesniec - czy czekac na mrozy ktore moze nadejda, i wtedy bedzie prawdziwy icewine. doniose gdy zdecyduja. czytam ze w europie taka zima, ze pewnie tegoroczne niemieckie eiswein beda lepsze niz kanadyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Eis Wein? IP: 212.145.113.* 11.01.06, 10:13 Nie tylko de deserow, z serem rocafort,camembert, tak samo z foie-gras. Wspaniale z lodami waniliowymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosel Re: Eis Wein? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:36 Niebo w ustach.Osobiście piję je na końcu i wtedy doceniam niesłychanie bogaty bukiet i niesłychany ,słodki smak.Każde inne wino pite po eisweinie już tak nie smakuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmp1 Re: Eis Wein? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:13 Pozdrawiam. Krótko o winach typu eiswein i icewine. Wina produkowane są /tyle ustaliłem/ w Niemczech, nie wiem jak jest z Alzacją,Austrii, Słowenii, Słowacji, Szwajcarii, podobno zdarzają się we Włoszech, w Kanadzie w regionie Niagary. Choć kanadyjczycy mieli przez pewien czas problemy z Unią Europejska w kwestii nazwy i technologii. Część producentów wymrażała grona w zamrażarce. Odmiany białe są w absolutnej przewadze, czerwone spotkałem raz i wyglądało nienajlepiej kolorystycznie, smakowo - tak sobie. Zbiera się grona w temperaturze min - 7 st. i po min. 16 godz. wymrażania. Przeważnie w małych butelkach -0.33 l, 0.5 l ale kanadyjczycy leją nawet w 0.05 l.Dużo nie da się wypić - drugi kieliszek jest już za słodki. A do czego - najlepiej samo, jeśli ma dobrą klasę a jeśli słabsze - do ciast, lodów, do serów to też dobry pomysł. pzdr Qmp1. Ps - Ceny - w Niemczech - od 6 Eur u dużych producentów za marne do 100 i więcej u najlepszych winiarzy z Rheingau i Mozeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Eis Wein? IP: 212.145.113.* 11.01.06, 11:41 we wloszech to nazywamy "passito" Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Eis Wein? 11.01.06, 11:43 Gość portalu: Basia napisał(a): > we wloszech to nazywamy "passito" jestem slaby w slodkich winach ale passito to chyba nie to samo co wina typu eiswein? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapusta Re: Eis Wein? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:07 passito to nie eiswein, grona sa podsuszane w celu kumulacji skladnikow wewnatrz gron Odpowiedz Link Zgłoś
mknw Re: Eis Wein? 12.01.06, 10:48 Więc może passito to coś w rodzaju wina słomowego? Na Morawach w Republice Czeskiej też produkuje się białe wina lodowe, ale bardzo podobne są wina słomowe (podobno, piłem tylko te drugie). Zasada jest podobna - też zbiera się winogrona dość późno, ale jeszcze przed przymrozkami, a następnie podsusza na rusztowaniach wyłożonych słomą. Soku z tego jest mało, więc cena wysoka, ale wino bardzo słodkie. Przypomina mi nieco Tokajskie Aszu z tych z większą ilością putonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Eis Wein? IP: *.chello.pl 12.01.06, 11:13 Właśnie tak, z tym, że na matach częściej suszyło się we Francji, a we Włoszech na ogół rozwieszają na sznurkach. Tak robią w Piemoncie, Veneto, Marchii, Sycylii. Problemem bywa bardzo dluga, często wielomiesięczna fermentacja, bardzo gęstego moszczu. Ale efekty bywają rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Eis Wein? 12.01.06, 14:49 Gość portalu: winersch napisał(a): > Właśnie tak, z tym, że na matach częściej suszyło się we Francji, a we Włoszech > > na ogół rozwieszają na sznurkach. Tak robią w Piemoncie, Veneto, Marchii, > Sycylii. Niekoniecznie. Na sznurach głównie na Vin Santo. Veneto to tradycyjnie maty a obecnie podobnie jak w Valtellina bardzo płaskie skrzynie otwarte z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
an20 Re: Eis Wein? 11.01.06, 12:34 Dzieki za odpowiedzi. Czytalam ze zaczely sie zbiory winogron w Badenii i bylam ciekawa opinii. To pogrzebie jeszcze po forum i poszukam tej dyskucji o tym winie. Pewnie skusze sie i kupie skoro mowicie ze pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś