Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.01.06, 17:57
    Od niedawna (tak mi się wydaje) na Czarnieckiego 63A (Wa-wa, Oficerski
    Żoliborz)działa sklep z winami mołdawskimi ("Winnice Mołdowy"). Ktoś się
    odważył i może coś zaproponować? Ja podjąłem kiedyś ryzyko (pijąc wina z
    mołdawskie z innego źróła)i bardzo się zraziłem - może niesłusznie o
    powinienem jeszcze raz spróbować.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Sebgio Re: Mołdawia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.01.06, 18:15
        Podobno są dobre gatunki win z Mołdawii ale do smakoszy tych win nienależę.
        Kieruj się szczepem winogron najlepiej coś sprawdzonego jakiś Cabernet lub
        Chardonay, może coś z tego będzie pijalnego...

Pozdrawiam
        Sebgio
        • ptaaszysko Re: Mołdawia 14.01.06, 12:51
          Czarnieckiego 63a? Czy to jest tuż przy Krasińskiego?
          • Gość: żul Re: Mołdawia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.06, 10:16
            tak
        • Gość: materka Re: Mołdawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:28
          polecam wino kagor bardzo słodkie, czerwone 160g na 1 litr, niedrogie około 18
          pln
          • ptaaszysko Re: Mołdawia 20.01.06, 19:29
            jeden kieliszek po obiedzie - z miłą chęcią. w większych ilościach zamulające.
      • Gość: kagor Re: Mołdawia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.06, 21:31
        A z jakigo zródła piłeś bo jest kilka firm które importują wina mołdawskie
        • Gość: żul Re: Mołdawia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.06, 10:15
          kiedyś dokonałem zakupu w sklepiku wyłacznie z winami mołdawskimi, mieszczącym
          się wówczas (2 lata temu?) w Geant na Ostrobramskiej
      • Gość: qmp1 Re: Mołdawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 01:30
        Pozdrawiam! Sklep rzeczywiącie jest.Oprócz Mołdawii są równiez wina gruzińskie
        MARANI od Dawida, chyba w bardzo dobrych cenach.Sklep jest na czarneckiego ,
        tuż przy Krasińskiego, za parkiem Żeromskiego po lewej /od Krasińskiego/
        stronie.Kiedyś był tam garaz,ale sympatycznie go przerobiono.pzdr Qmp1
        • mondavi Re: Mołdawia 23.01.06, 17:55
          dwa razy próbowałem - (winnic i szczepów już nie pamiętam) i dwa razy skończyło
          się wylaniem wina. Design butelek powala - najlepsze tradycje francuskie. W
          środku złośliwy i gryzący płyt przypominające nieudany rocznik domowego wina z
          porzeczek.

widocznie miałem pecha.
          • winoman Re: Mołdawia 23.01.06, 18:03
            > dwa razy próbowałem - (winnic i szczepów już nie pamiętam) i dwa razy skończyło
            > się wylaniem wina.

Piszesz o winach mołdawskich, o dawniej próbowanych gruzińskich, czy o winach
            gruzińskich, które teraz można kupić (na przykład z Telavi Wine Cellars
            importowanych przez Marani)?

Pozdrawiam!
            • mondavi Re: Mołdawia 25.01.06, 15:09
              Piszę jak w temacie - o winach Mołdawskich.

Pierwsze to było HINCESTI PINOT NOIR. To było okropne. Nie nadawalo sie do ani
              do wąchania ani do picia. Zlew kuchenny.
              Drugie było Cabernet Savignon - nie pamietam niestety producenta. Piękna
              butelka, owinięta dodatkowo jak cukierek w folię (ten nadmiar wizualnego luksusu
              powinien był mnie zaniepokoić, a jednak kupiłem) i tu już było nieco lepiej
              jeśli chodzi i o nos i o usta. Intensywnie napowietrzałem to wino ale niestety -
              smrodek zszedł do połowy początkowego poziomu i pozostał dalej na poziomie nie
              do zaakceptowania.
              Nawiązując do felietonu p. Bieńczyka (sprzed ładnych już kilku lat):
              Oba wina były niedobre, octowe. :)

Pozdrowienia
              • Gość: kagor Re: Mołdawia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.06, 22:21
                Muszę ci powiedziec że trafiłeś na wyjątkowo "złe" wina. Ja jestem fanem win
                mołdawskich i próbowałem już chyba wszystkich dostępnych na naszym rynku.
                Polecam ci spróbować win z winnic lion-gri oraz cricova. Obie firmy robią
                znakomite wina a ceny są bardzo przystępne
                Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka